CANDIDAT: GHEORGHE RĂILEANU, PLDM

Cimișlia 13 octombrie 2019 1275
Gheorghe Răileanu

Gheorghe Răileanu  candidează pentru al patrulea mandat de primar al orașului Cimişlia. Dacă în primul mandat s-a înscris în cursă pe lista Alianţei „Moldova Noastră”, acum se regăsește pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM).Integritatea în activitate politică

Medic de profesie, Gheorghe Răileanu se află în funcții publice de peste 15 ani. La începutul anilor 90 a fost preşedinte al raionului Cimişlia. La alegerile locale din 2007, a obținut primul mandat de primar pe lista Alianţei „Moldova Noastră”. La următorul mandat, în anul 2011, nu a mai figurat pe lista vreunui partid, candidând independent. În luna iunie 2014, s-a înscris pe lista PLDM și a câștigat funcția de primar în turul doi, devansându-l pe Vasile Melinte, un pretendent la funcția de primar și în acest an. Într-o postare pe rețelele sociale, Gheorghe Răileanu își motivează prezența în cursa electorală prin experiența pe care a acumulat-o în ultimii ani în calitate de ales local. ”Am dreptul moral să candidez pentru un mandat nou de primar, dar și obligația, ce reiese din cunoștințele și abilitățile acumulate pe parcursul vieții, din relațiile necesare orașului”, se spune în postarea sa.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

De când este în serviciul public, în calitate e primar, Gheorghe Răileanu a fost în atenția instituțiilor anticorupție. În anul 2013, era suspectat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, când şi-a angajat nora în primărie în funcţia de contabil, iar verişoara – în funcția de inspector pentru evidența populației. După ce a efectuat un control, fosta Comisie Națională de Integritate (CNI) a constatat că primarul a încălcat regimul conflictului de interese. În urma controalelor, foștii membri ai CNI au stabilit că Gheorghe Răileanu le-a acordat rudelor şi premii în calitate de angajaţi ai primăriei.

Atunci Gheorghe Răileanu a declarat pentru Moldova Curată că rudele au fost angajate prin concurs public și nu s-a ținut cont de gradele de rudenie. „Pe noră am angajat-o la primărie în funcţia de contabil, iar în anul 2014, prin concurs public, ea a trecut în funcția de specialist economie și comerț în cadrul primăriei oraşul Cimișlia, unde lucrează şi în prezent. Nepoata este fata fratelui meu şi a venit la primărie deoarece, la salariul mic oferit pentru această funcţie, nimeni nu dorea să se angajeze”, spunea Răileanu.

În luna iulie 2015, exact după obținerea mandatului de primar, Judecătoria Chișinău a emis o decizie prin care l-a găsit vinovat pe Gheorghe Răileanu de faptul că nu a depus declarația de interese personale în termenul care era stabilit atunci de lege. În judecată, avocata lui Gheorghe Răileanu motiva că acesta nu a știut despre necesitatea prezentării declarației de interese personale. Instanța l-a sancționat cu o amendă de 1500 de lei.

În declarația de avere și interese personale depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție Cimișlia, Gheorghe Răileanu a indicat pe parcursul anilor 2017-2018 un salariu de circa 175 de mii de lei în calitate de ales local. De asemenea, împreună cu soţia, a obţinut suma de peste 167 de mii de lei din pensie şi peste 12 mii de lei din deţinerea cotelor părţi în Întreprinderea Individuală „Mediprof-Raileanu”, care este afacerea familiei și are drept domenii de activitate comerţul cu amanuntul al produselor farmaceutice; fabricarea articolelor din material plastic; producţia de dispozitive chirurgicale şi ortopedice, de aparatură şi instrumente optice etc.

Gheorghe Răileanu indică în declarația de avere și interese personale trei case de locuit, un apartament și două spații comerciale, a căror suprafață totală este de 900 m.p., și 5 terenuri intravilane. Candidatul PLDM deţine trei vehicule - două autoturisme de model  Ford și unul de model Dacia.

În declarația depusă la CECE Cimișlia, candidatul PLDM indică poziția de vicepreședinte al Congresului Autorităților Publice Locale (CALM) și președinte al Asociației Obștești ”Agenția”.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid și cazier judiciar

Gheorghe Răileanu nu figurează în rapoartele Curţii de Conturi. Numele său se regăseşte în lista donatorilor PLDM la scrutinul local  iunie 2015. A contribuit cu suma de 20.000 de lei pentru PLDM, figurează pe lista donatorilor cu numărul 130.

În afară de sancțiunea contravențională aplicată prin decizia Judecătoriei Chișinău din anul 2015 pentru nedeclararea la timp a intereselor personale,  pe portalul Curții de Apel Chișinău, dar și pe cel al Curții Supreme de Justiție, nu sunt alte dosare în care ar figura numele lui Gheorghe Răileanu.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Cimișlia

CANDIDAT: GHENADIE GROSU, PSRM

Ghenadie Grosu, 59 de ani, candidează la Primăria Cimișlia din partea Partidului Socialiștilor. Este profesor de limba rusă, însă în prezent nu activează.

13 octombrie 2019
1396
Cimișlia

Profil candidat: Mihai Olărescu

Mihail Olărescu este fostul președinte al raionului Cimișlia (2015 – 2017) și candidează la funcția de primar al orașului Cimișlia din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).

30 noiembrie 2019
2357
Cimișlia

CANDIDAT: SERGIU ANDRONACHI, BLOCUL ACUM

Sergiu Andronachi, 38 de ani, candidează la funcția de primar al orașului Cimișlia din partea Blocul Electoral ”ACUM”. El este șeful Întreprinderii Municipale ”Servicii Publice Cimișlia”, iar anterior nu a mai făcut parte din alt partid.

13 octombrie 2019
1658