Profil candidat: Mihai Olărescu

Cimișlia 30 noiembrie 2019 2455

Mihail Olărescu este fostul președinte al raionului Cimișlia (2015 – 2017) și candidează la funcția de primar al orașului Cimișlia din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).Integritatea în activitate politică

S-a lansat în politică înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, când făcea parte din Organizaţia de tineret a PDM. La scurt timp însă, după formarea PPEM, condus de Iurie Leancă, Olărescu a părăsit PDM și a aderat la PPEM. După scrutinul local din vara anului 2015, Mihai Olărescu a fost ales președinte al raionului Cimișlia, reprezentând PPEM.

În septembrie 2017, într-o postare pe rețelele sociale, Mihai Olărescu a menționat că s-a hotărât să părăsească rândurile Partidului Popular European din Moldova (PPEM) și să plece și din funcția de președinte al Organizației Teritoriale PPEM din Cimișlia. La două luni după acest anunț, Olărescu a părăsit și conducerea raionului. În primăvara acestui an, Mihai Olărescu s-a întors la PDM. 

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Potrivit declarației de avere și interese personale, depuse la ANI pentru anul 2017, Mihai Olărescu a avut atunci un venit salarial de 126 543 de lei din funcția de președinte de raion. Ulterior, a avut venituri, potrivit declarației pentru anii 2017-2018, depuse la Consiliul Electoral de Circumscripție Cimișlia, el a avut venituri de la firmele „Cătădeni Lux”, unde a lucrat un timp administrator, și de la „Global Lux”, care este afacerea familiei sale. De la ultima firmă a avut venituri și soția sa - 72 de mii de lei.

Familia candidatului deține un apartament obținut în acest an, o casă de locuit și un spațiu comercial, dar și 7 terenuri, fără a menționa categoria acestora. Din darea în arendă a unui spațiu, familia Olărescu a obținut un venit de 139 de mii de lei, iar din vânzarea unui autoturism – circa 20 de mii de lei. În declarația de avere mai figurează un credit în valoare de 100 de mii de lei, 2019 fiind anul scadenței.

Integritatea în gestionarea funcțiilor publice

Mihai Olărescu a venit în funcție publică în anul 2015, după alegerile locale. A stat în poziția de președinte al raionului Cimișlia timp de doi ani, părăsind această funcție în luna noiembrie 2017.

Potrivit unei investigații publicate recent de portalul Moldova Curată, pe când era președinte de raion, firma „Cătădeni-Lux”, a cărui director executiv a fost anterior, a câștigat 13 contracte de achiziții publice în valoare totală de peste un milion 500 de mii de lei. Toate contractele au fost câștigate într-o singură zi – 22 septembrie 2017. Candidatul a precizat pentru portalul Moldova Curată că el nu a făcut parte din comisia de achiziții și că s-a străduit să fie echidistant in raport cu această companie în perioada in care se afla la conducerea raionului Cimișlia.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Cimișlia

CANDIDAT: GHENADIE GROSU, PSRM

Ghenadie Grosu, 59 de ani, candidează la Primăria Cimișlia din partea Partidului Socialiștilor. Este profesor de limba rusă, însă în prezent nu activează.

13 octombrie 2019
1438
Cimișlia

CANDIDAT: SERGIU ANDRONACHI, BLOCUL ACUM

Sergiu Andronachi, 38 de ani, candidează la funcția de primar al orașului Cimișlia din partea Blocul Electoral ”ACUM”. El este șeful Întreprinderii Municipale ”Servicii Publice Cimișlia”, iar anterior nu a mai făcut parte din alt partid.

13 octombrie 2019
1726
Cimișlia

CANDIDAT: GHEORGHE RĂILEANU, PLDM

Gheorghe Răileanu  candidează pentru al patrulea mandat de primar al orașului Cimişlia. Dacă în primul mandat s-a înscris în cursă pe lista Alianţei „Moldova Noastră”, acum se regăsește pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM).

13 octombrie 2019
1330