Cazul automobilelor de lux cu numere diplomatice, neelucidat. Poliţia de la Moscova ezită să ofere ajutor procurorilor de la Chişinău

Arhiva 2 ianuarie 2015 663
Unele automobile cu numere diplomatice ajungeau să coste 200.000 de euro

Cazul automobilelor de lux cu numere de înmatriculare diplomatice atribuite Ambasadei Republicii Moldova  în Federaţia Rusă rămâne neelucidat. După un an şi jumătate, procurorii Anticorupţie în gestiunea cărora se află cauza penală susţin că autorităţile de la Moscova nu le-au oferit răspunsurile necesare care le-ar permite să stabilească cercul de suspecţi.



Detaliile despre cele circa 60 de maşini scumpe cu numere diplomatice observate circulând prin Moscova au ieșit la iveală în mai 2013, după un articol publicat de jurnaliştii portalului deschide.md. Autorii au precizat atunci că automobilele erau de marca Bentley, BMW, Mercedes sau Skoda, preţul total al acestora fiind de milioane de euro. Reporterii au mai scris că printre cei care foloseau maşinile era şi omul de afaceri Ilan Shor, dar şi soţia sa, interpreta Jasmin.

Ulterior procurorii de la Chişinău au pornit o cauză penală în baza articolui 328 din Codul Penal – excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. Deşi doi ofiţeri ai Centrului Naţional Anticorupţie au mers la Moscova pentru a efectua investigaţii, cazul nu a fost încă elucidat. Oamenii legii au trimis Poliţiei din Federaţia Rusă o interpelare prin care au cerut să fie informaţi cine a solicitat numere diplomatice. „Această scrisoare a fost expediată cu scopul de a acumula probe pentru identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de eliberarea acestor numere”, ne-a spus Angela Starinschi, purtător de cuvânt al CNA.

Procurorul Anticorupţie Adrian Popenco susţine că autorităţile Federaţiei Ruse au refuzat să acorde asistenţă juridică în cazul unor acţiuni de urmărire penală, dar nu a precizat care anume. „În cazul unor acţiuni am primit răspuns negativ. Altele nu au fost încă executate. Deocamdată este prematur să vorbim despre adoptarea unei soluţii legale în acest caz. Având în vedere elementul de extraneitate al infracţiunii comise, tragerea la răspundere penală nu este posibilă. Ca să stabilim cercul de suspecţi avem nevoie ca partea rusă să răspundă la solicitările noastre”, a declarat procurorul.

Numerele de înmatriculare diplomatice ar fi fost eliberate pe durata mandatului de ambasador al lui Andrei Neguța, fost deputat comunist, în prezent parlamentar socialist. Legiuitorul nu a comentat cazul.  

Anastasia Nani



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Decizie CSJ: Episcopul Marchel, obligat să-i plătească...

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat miercuri, 3 iulie 2019, o hotărâre definitivă în procesul de judecată intentat de Maia Sandu Episcopului de Bălți, Marchel. Actuala prim-ministră l-a acționat în judecată pe episcop pentru declarațiile făcute de acesta în timpul campaniei prezidențiale din 2016, atunci când Maia Sandu a concurat în turul doi al alegerilor cu Igor Dodon. Episcopul Marchel îl sprijinea atunci pe candidatul socialist.

04 iulie 2019
836
Arhiva

Primul an de activitate a CNI - factorii care au influe...

În anul 2013 Comisia Națională de Integritate (CNI) a recepționat 110 000 de declaraţii cu privire la venituri şi proprietate și declaraţii de interese personale. Dintre acestea, a verificat doar 3 000 de declaraţii, ceea ce constituie 3 % din totalul declaraţiilor recepţionate.

17 mai 2014
884
Arhiva

Dumitru Visterniceanu despre tăierea finanțării europen...

Dumitru Visterniceanu, unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii aflat la final de mandat, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre transparența concursului pentru funcțiile de membri ai CSM și despre tăierea finanțării europene pentru reformele în sectorul justiției din Republica Moldova. El susține că CV-urile candidaților ar fi putut fi publicate mai devreme și că nu a fost niciun motiv ca să nu fie făcute publice din timp.

20 octombrie 2017
589
Arhiva

Șefa Direcției Cultură a autonomiei găgăuze: „Nu am act...

Șefa Direcției Cultură a Executivului autonomiei găgăuze, Marina Semionova, despre care jurnaliștii din regiune au scris că ar avea o activitate paralelă cu cea de funcționar public, susține că nu defășoară activități de antreprenoriat. Ea afirmă că într-adevăr a prestat servicii de regizare și moderare a ceremoniilor până a veni în funcția publică, adică acum un an și jumătate. Portalul regional Nokta.md a publicat un video preluat de pe Facebook, în care ar apărea Marina Semionova moderând o nuntă. Un expert anticorupție spune că legislația ar permite funcționarilor prestarea unor servicii în afara orelor de program. Portalul Moldova Curată va sesiza Autoritatea Națională de Integritate să verifice această situație.

09 august 2018
639
Arhiva

Pentru cine votăm la alegeri? Principiile și valorile l...

În preajma alegerilor, Ziarul NAȚIONAL a lansat un ciclu de articole de analiză semnate de Victor Ciobanu despre candidații la funcția de președinte. Inițiativa este parte a proiectului „Consolidarea statului de drept şi democratic: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Olandei prin Programul Fondului de Responsabilitate. Primul candidat analizat este liderul PDM, Marian Lupu, primul înregistrat odicial în cursa electorală.

21 septembrie 2016
751
Arhiva

Magistraţi cu condamnări la Curtea Europeană, evaluaţi...

Toţi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie notaţi până în prezent de Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor au fost „răsplătiţi” cu calificativul „excelent”, deşi majoritatea acestor magistraţi se fac vinovaţi de condamnările Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) în ultimii şase ani.

13 ianuarie 2014
1117