Cazul automobilelor de lux cu numere diplomatice, neelucidat. Poliţia de la Moscova ezită să ofere ajutor procurorilor de la Chişinău
Cazul automobilelor de lux cu numere de înmatriculare diplomatice atribuite Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă rămâne neelucidat. După un an şi jumătate, procurorii Anticorupţie în gestiunea cărora se află cauza penală susţin că autorităţile de la Moscova nu le-au oferit răspunsurile necesare care le-ar permite să stabilească cercul de suspecţi.
Detaliile despre cele circa 60 de maşini scumpe cu numere diplomatice observate circulând prin Moscova au ieșit la iveală în mai 2013, după un articol publicat de jurnaliştii portalului deschide.md. Autorii au precizat atunci că automobilele erau de marca Bentley, BMW, Mercedes sau Skoda, preţul total al acestora fiind de milioane de euro. Reporterii au mai scris că printre cei care foloseau maşinile era şi omul de afaceri Ilan Shor, dar şi soţia sa, interpreta Jasmin.
Ulterior procurorii de la Chişinău au pornit o cauză penală în baza articolui 328 din Codul Penal – excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. Deşi doi ofiţeri ai Centrului Naţional Anticorupţie au mers la Moscova pentru a efectua investigaţii, cazul nu a fost încă elucidat. Oamenii legii au trimis Poliţiei din Federaţia Rusă o interpelare prin care au cerut să fie informaţi cine a solicitat numere diplomatice. „Această scrisoare a fost expediată cu scopul de a acumula probe pentru identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de eliberarea acestor numere”, ne-a spus Angela Starinschi, purtător de cuvânt al CNA.
Procurorul Anticorupţie Adrian Popenco susţine că autorităţile Federaţiei Ruse au refuzat să acorde asistenţă juridică în cazul unor acţiuni de urmărire penală, dar nu a precizat care anume. „În cazul unor acţiuni am primit răspuns negativ. Altele nu au fost încă executate. Deocamdată este prematur să vorbim despre adoptarea unei soluţii legale în acest caz. Având în vedere elementul de extraneitate al infracţiunii comise, tragerea la răspundere penală nu este posibilă. Ca să stabilim cercul de suspecţi avem nevoie ca partea rusă să răspundă la solicitările noastre”, a declarat procurorul.
Numerele de înmatriculare diplomatice ar fi fost eliberate pe durata mandatului de ambasador al lui Andrei Neguța, fost deputat comunist, în prezent parlamentar socialist. Legiuitorul nu a comentat cazul.
Anastasia Nani
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Liberalul Mihai Moldovanu a pierdut procesul împotriva...
Șeful Direcției Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, liberalul Mihai Moldovanu, nu a reușit să obțină despăgubirile de 10 mii de lei, dar nici dezmințire și scuze publice, pe care le ceruse de la consiliera socialistă Eugenia Ceban. Aceasta declarase, între altele, într-o conferință de presă susținută cu alți membri ai PSRM, că Moldovanu ”a distrus tot procesul de sănătate din municipiul Chișinău” și că ar avea ”cotă-parte în fiecare instituție medicală”.
Maşinile Consiliului Raional din Rezina, la ele „acasă”
Acum două luni, preşedinta raionului Rezina, Eleonora Graur, a emis o dispoziţie potrivit căreia funcţionarii publici din cadrul Consiliului Raional nu mai au dreptul să parcheze maşinile de serviciu, pe timp de noapte sau în zilele de odihnă, în garajele personale cum o făceau anterior. Aceştia sunt obligaţi să le parcheze într-un loc special amenajat pe teritoriul şcolii tehnice auto din Rezina, pentru ca maşinile să nu fie utilizate de către funcţionarii publici în scopuri personale.
Candidatura consilierului democrat de la Palanca a stâr...
La doar două zile de când Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Legislativului a anunţat că pentru funcţia de membru în Consiliul de Integritate al ANI au depus dosarele două persoane, Parlamentul și-a selectat reprezentantul în această structură. Este vorba de Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO). Unii deputați afirmă însă că celălalt candidat nu ar fi trebuit admis la concurs, deoarece ar fi membru al Partidului Democrat.
(Doc) Ce au invocat procurorii la clasarea dosarului pe...
Aureliu Colenco, Valeriu Harmaniuc, Eugeniu Clim și Ala Nogai, foşti magistraţi la judecătoriile economice, au scăpat de pedeapsă după ce procurorii Anticorupţie au emis o ordonanţă privind încetarea şi clasarea urmăririi penale. Ei au ajuns în vizorul oamenilor legii după ce, în 2009, ar fi pronunţat decizii şi încheieri contrare legii. În document, procurorii au invocat faptul că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au opus demersului de a-i cerceta penal pe cei patru.
Aici așteptăm comentariul tău!