Cazul automobilelor de lux cu numere diplomatice, neelucidat. Poliţia de la Moscova ezită să ofere ajutor procurorilor de la Chişinău

Arhiva 2 ianuarie 2015 860
Unele automobile cu numere diplomatice ajungeau să coste 200.000 de euro

Cazul automobilelor de lux cu numere de înmatriculare diplomatice atribuite Ambasadei Republicii Moldova  în Federaţia Rusă rămâne neelucidat. După un an şi jumătate, procurorii Anticorupţie în gestiunea cărora se află cauza penală susţin că autorităţile de la Moscova nu le-au oferit răspunsurile necesare care le-ar permite să stabilească cercul de suspecţi.Detaliile despre cele circa 60 de maşini scumpe cu numere diplomatice observate circulând prin Moscova au ieșit la iveală în mai 2013, după un articol publicat de jurnaliştii portalului deschide.md. Autorii au precizat atunci că automobilele erau de marca Bentley, BMW, Mercedes sau Skoda, preţul total al acestora fiind de milioane de euro. Reporterii au mai scris că printre cei care foloseau maşinile era şi omul de afaceri Ilan Shor, dar şi soţia sa, interpreta Jasmin.

Ulterior procurorii de la Chişinău au pornit o cauză penală în baza articolui 328 din Codul Penal – excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. Deşi doi ofiţeri ai Centrului Naţional Anticorupţie au mers la Moscova pentru a efectua investigaţii, cazul nu a fost încă elucidat. Oamenii legii au trimis Poliţiei din Federaţia Rusă o interpelare prin care au cerut să fie informaţi cine a solicitat numere diplomatice. „Această scrisoare a fost expediată cu scopul de a acumula probe pentru identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de eliberarea acestor numere”, ne-a spus Angela Starinschi, purtător de cuvânt al CNA.

Procurorul Anticorupţie Adrian Popenco susţine că autorităţile Federaţiei Ruse au refuzat să acorde asistenţă juridică în cazul unor acţiuni de urmărire penală, dar nu a precizat care anume. „În cazul unor acţiuni am primit răspuns negativ. Altele nu au fost încă executate. Deocamdată este prematur să vorbim despre adoptarea unei soluţii legale în acest caz. Având în vedere elementul de extraneitate al infracţiunii comise, tragerea la răspundere penală nu este posibilă. Ca să stabilim cercul de suspecţi avem nevoie ca partea rusă să răspundă la solicitările noastre”, a declarat procurorul.

Numerele de înmatriculare diplomatice ar fi fost eliberate pe durata mandatului de ambasador al lui Andrei Neguța, fost deputat comunist, în prezent parlamentar socialist. Legiuitorul nu a comentat cazul.  

Anastasia NaniPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Reprezentanţii societăţii civile în componenţa viitorul...

Ministerul Justiţiei a publicat pe pagina sa web proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului privind selectarea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul de Integritate. Potrivit acestui document, reprezentanţii societăţii civile, membri ai Consiliului de Integritate din cadrul ANI, vor fi aleşi de Ministerul Justiţiei. Experţii în domeniu cer însă Ministerului Justiţiei să nu monopolizeze această Comisie şi să includă în componenţa ei şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale.

12 august 2016
808
Arhiva

Preşedinte judecătoriei Buiucani şi-a cumpărat apartame...

Dorin Dulghieru, preşedintele Judecătoriei Buiucani din municipiul Chişinău, a solicitat de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să-i fie alocat spaţiu locativ, chiar dacă deține un apartament în Chişinău. Acum magistratul are două apartamente, dintre care unul cu suprafaţa de peste 87 metri patraţi. L-a cumpărat la un preţ preferenţial, de peste 31 de mii de euro.

28 iunie 2016
1791
Arhiva

Profil candidat: Roman Boțan

Integritate în activitatea politică

12 februarie 2019
1070
Arhiva

Judecătorii sancţionaţi disciplinar rămân fără prime la...

De la începutul anului curent, Colegiul disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aplicat 11 sancţiuni judecătorilor care au comis abateri disciplinare în exercitarea funcţiei. Potrivit Codului Muncii, odată cu aplicarea acestor sancţiuni disciplinare, judecătorii nu mai beneficiază de stimulări salariale pe perioada validităţii sancţiunii şi nici nu pot fi avansaţi în funcţie.

05 iunie 2013
968
Arhiva

Profil candidat: Veaceslav Nedelea

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
1930
Arhiva

Profil electoral: Marina Capsamun, candidată independen...

Marina Capsamun candidează independent la șefia primăriei din satul Avdarma, UTA Găgăuzia.

20 octombrie 2019
1145