Profil candidat: Sergiu Tutovan

Arhiva 11 februarie 2019 1277

Integritatea în activitatea politică



Sergiu Tutovan are 54 de ani și este doctor în științe agricole, titlu obținut în 1995 după ce și-a făcut studiile la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Fiind originar din Giurgiulești, raionul Cahul, Tutovan a fost, între 2008 și 2010, vicepreședinte al raionului de baștină, iar din 2015 până în prezent este consilier raional la Cahul. Deși la alegerile locale din iunie 2015 a candidat pe listele Partidului Popular European din Moldova, ulterior, odată cu fondarea Platformei Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Tutovan s-a alăturat noii formațiuni. În prezent acesta este vicepreședintele organizației teritoriale Cahul a PPDA și candidează pe circumscripția nr. 43 Cahul.

La alegerile parlamentare din noiembrie 2014 Sergiu Tutovan a încercat să ajungă în Legislativ candidând cu nr. 8 pe listele Partidului Forța Poporului, redenumit în decembrie 2015 în Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În cea mai recentă declarație de avere și interese personale depusă la Autoritatea Națională de Integritate, cea pentru anul 2016, Sergiu Tutovan indică o casă de 100 m.p. construită în 1980 pe un teren de 10 ari. De asemenea, actualul consilier raional declara, în 2016, un automobil Volkswagen Golf din 1992 și un UAZ produs în 1988. La capitolul venituri, Sergiu Tutovan a declarat un salariu anual de 174 mii lei pentru funcția de agronom în cadrul „Agrimatco-Service” SRL, firmă la care este angajat din 2010, fiind reprezentantul companiei în regiunea de Sud a R. Moldova.

Deși, fiind consilier raional, Sergiu Tutovan urma să depună o declarație de avere și interese personale și pentru anul 2017, documentul lipsește de pe site-ul Autorității Naționale de Integritate. Contactat telefonic, Sergiu Tutovan a declarat că va depune în curând atât declarația pentru 2017, cât și pe cea pentru 2018.

Sergiu Tutovan nu figurează în calitate de fondator sau administrator al vreunei firme.   

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă la CEC în campania electorală 2019, Sergiu Tutovan indică salarii de la trei locuri de muncă. Cel mai mare venit – de peste 600 de mii de lei, îl are de la ”Agrimatco Service” SRL. Restul sumelor – de la Colegiul ”Iulia Hașdeu” din Cahul și de la Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din Cahul – sunt de câteva mii de lei. Candidatul prestează și activități pe bază de patentă de întreprinzător. În ultimii doi ani a avut un venit de 135 897 lei din activitatea pe bază de petentă.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Sergiu Tutovan a fost vicepreședinte al raionului Cahul între anii 2008 și 2010. Din iunie 2015 deține funcția de consilier în Consiliul Raional Cahul. Pe site-ul Autorității Naționale de Integritate nu au fost găsite documente despre inițierea vreunui control privind eventuala încălcare a regimului juridic al incompatibilității sau al declarării veniturilor și proprietății.

Conform informațiilor din rapoartele financiare depuse de Platforma DA la Comisia Electorală Centrală în ultimii trei ani, numele lui Sergiu Tutovan nu apare în lista donatorilor formațiunii.

„Cazier judiciar”

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Și-a concediat soțul ca să soluționeze un conflict de i...

Primara satului Năvârneț, raionul Fălești, Elena Hreașcă, și-a eliberat soțul din funcția de șofer la Primărie, pentru a soluționa conflictul de interese. A făcut-o în timp ce Comisia Națională de Integritate (CNI) investiga acest caz. CNI, la rândul său, deși a constatat încălcarea legii, nu a dispus sancționarea primarei, preferând să claseze cauza. 

27 iulie 2016
895
Arhiva

Ialoveni:"Colaborarea" dintre Primărie şi ginerele prim...

Primăria oraşului Ialoveni continuă să încheie cu ginerele primarului contracte de achiziţie a pâinii pentru grădiniţele din localitate, chiar dacă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese la încheierea primului contract. Primarul Gheorghe Caracuian se judecă acum cu CNI.

19 martie 2015
871
Arhiva

De frica testului de integritate profesională, funcțion...

Procesul de testare a integrităţii profesionale, demarat la 14 august, i-a făcut pe funcționaii care urmează să treacă prin acest filtru să solicite instruiri pentru situațiile în care li se propune mită. Astfel, potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), judecătorii, vameşii, poliţiştii, medicii au fost printre primii care au cerut să fie învăţaţi cum să procedeze. De exemplu, în primele două săptămâni, au fost înregistrate cazuri în care funcționarii au returnat banii fără să denunțe tentativa de mituire.  

30 august 2014
812
Arhiva

Fostul judecător Dumitru Visterniceanu: În ultimii ani,...

Judecătorul Dumitru Visterniceanu, fost membru și fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, acum pensionat, a comentat, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, diverse aspecte ale activității din ultimii ani a sistemului de justiție. Potrivit lui, procesul de subordonare a justiției de către sfera politicului a început încă în perioaa guvernării comuniste, însă cel mai mare grad de dependență a fost înregistrat în ultimii ani, cnd la putere au fost democrații.

22 august 2019
1330
Arhiva

Două cauze pierdute în instanță. Soția primarului de la...

Primarul orașului Vadul lui Vodă din componența municipiului Chișinău, Iurie Onofriiciuc, ar putea fi determinat de executorii judecătorești să anuleze un contract de arendă a unui teren, pe care l-a încheiat cu soția sa. Primarul a pierdut procesul și la Curtea de Apel referitor la anularea actului administrativ, dar, în prima instanță, și procesul cu CNI, care a constatat că alesul local s-a aflat în conflict de interese. 

18 martie 2016
1484
Arhiva

Profil candidat: Valentin Cimpoeș

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
1392