Dosarul liderilor sindicatelor din agricultură: condamnați și de Curtea de Apel, dar lăsați deocamdată în libertate

Arhiva 13 aprilie 2018 942
Sergiu Bernevec, Sergiu Boța și avocatul Anatolie Lupașcu (de la dreapta la stânga) la una dintre ședințele de judecată

Liderii sindicatelor din agricultură, Sergiu Bernevec și Sergiu Boța, condamnați joi, 12 aprilie, la 8,6 ani și, respectiv, 8 ani de închisoare cu executare, au fost lăsați în libertate, deși sentința este executorie din momentul pronunțării.Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, a fost găsit vinovat de abuz în serviciu și delapidarea averii străine și a fost condamnat, cumulat, la 8,6 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, cu privarea, pe un termen de trei ani, de dreptul de a activa în sfera pe care a administrat-o. 

Adjunctul lui Bernevec, Sergiu Boța, a fost găsit vinovat doar pe un capăt de acuzare - delapidarea averii străine - și a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip închis. 

Inculpații ar putea ajunge în penitenciar în aproximaiv 2 luni 

Ambii au fost puși sub acuzare acum 4 ani, iar în luna mai 2017 au fost condamnați de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Inculpații au atacat decizia la Curtea de Apel, care, după un an de examinare, a casat sentința primei instanțe, invocând unele erori la calificarea unor fapte, și a emis o hotărâre nouă. Sentința CA Chișinău este executorie din momentul pronunțării. Asta înseamnă că inculpații ar fi trebuit luați chiar din sala de judecată și încarcerați. Totuși, aceștia sunt în libertate.  Un motiv ar fi lipsa unei poliții judiciare, care să activeze la Curtea de Apel. 

Solicitat de Moldova Curată, procurorul de nivelul Curții de Apel Sergiu Brigai, care a susținut acuzarea în fața instanței, a declarat că sentința, care va fi făcută publică la 14 mai, urmează să fie expediată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru executare, indiferent dacă va fi sau nu contestată la Curtea Supremă. Potrivit lui, anume prima instanță este responsabiă de executarea acestei sentințe. După ce o va primi de la CA Chișinău - lucru care se va întâmpla după data de 14 mai, Judecătoria Chișinău va demara acțiunile de încarcerare a condamnaților. 

Avocatul inculpaților: „E o absolută lipsă de probe, un dosar total fabricat”

Unul dintre capetele de acuzare pe care a fost judecat Sergiu Bernevec este că ar fi luat în anul 2009 un împrumut de 230 de mii de lei de la Federație, fără să existe o decizie a Biroului acesteia. După acest împrumut, Bernevec ar mai fi luat un ajutor material de 220 de mii de lei. La audierile din timpul urmăririi penale, Sergiu Bernevec a spus că Biroul Executiv a fost împuternicit de Consiliul General să efectueze modificări în bugetul Federației. De asemenea, atât Bernevec, cât și Boța, au fost acuzați că ar fi făcut mai multe extrageri ilegale de bani de pe conturile Federației „Agroindsind” prin intermediul bancomatelor din Republica Moldova și de peste hotare. 

Sergiu Bernevec și Sergiu Boța nu și-au recunoscut vinovăția nici în prima instanță, nici la Apel, insistând că sunt victime ale unor răfuieli interne. „Învinuirea este neîntemeiată. Este culmea absurdității și ilegalității. În dosar nu există nici o probă, sunt doar presupuneri false, contradictorii și abuzive”, a declarat Sergiu Boța la una dintre ședințele de judecată, citat de Anticorupție.md.

Solicitat de Moldova Curată după pronunțarea sentinței Curții de Apel, Anatolie Lupașcu, avocatul inculpaților, a spus că va contesta sentința la Curtea Supremă de Justiție. „E absolută lipsă de probe. Sigur că au spus că nu sunt vinovați. Nu că au susținut că sunt nevinovați, ei chiar sunt nevinovați, pentru că e un dosar absolut fabricat, cu o sumedenie de încălcări de procedură. Dacă așa se face judecata în Republica Moldova, asta e grav de tot”, a declarat avocatul. 

Activitatea financiară a sindicatelor nu este controlată de nicio instituție din afară, deoarece, în conformitate cu Legea sindicatelor, există comisii de revizii în fiecare federație. În cazul „Agroindsind”, Comisia de revizie din interiorul Federației este singura care poate face controale. Instituții din afara sindicatelor, cum ar fi, de exemplu, Curtea de Conturi sau Direcția Control și Revizie a Ministerului Finanțelor, nu pot desfășura controale acolo. Au acces doar procurorii, însă numai dacă este pornit un dosar penal. 

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Violeta Ivanov

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1514
Arhiva

Profil candidat:Ludmila Guzun

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
1649
Arhiva

Canal Regional:"Pentru un Parlament Curat 2019". Emisiu...

12 martie 2019
994
Arhiva

Șefa Misiunii USAID în Moldova: ”Dacă trece proiectul d...

Șefa Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) din Republica Moldova, Karen R. Hilliard, a acordat portalului Moldova Curată un scurt interviu în care a vorbit despre justiție, reformele în domeniul judiciar, dar și despre încrederea populației în acest sistem. Totodată, diplomata și-a exprimat îngrijorarea referitor la proiectul de lege propus de Ministerul Justiției, prin care sunt impuse câteva măsuri restrictive în activitatea organizațiilor neguvernamentale din Moldova.

14 iulie 2017
760
Arhiva

Confiscarea extinsă – o prevedere care va lovi dur în a...

Republica Moldova are deja de an un articol nou în Codul Penal - “confiscare extinsă”. Aplicată în practică, această prevedere va lovi în averile multor persoane. Astfel, vor fi confiscate bunurile, a căror valoare depăşeşte substanţial veniturile dobândite licit de către persoana condamnată. Experţii anticorupţie precizează că modificarea legislativă este una aşteptată, deoarece se referă şi la bunurile care au fost transferate de către condamnat unor persoane terţe. Acest lucru însă l-a nemulţumit pe ombudsmanul Tudor Lazăr, care a sesizat Curtea Constituţională.

12 februarie 2015
885
Arhiva

Profil candidat: Eduard Smirnov

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
1499