Dosarul liderilor sindicatelor din agricultură: condamnați și de Curtea de Apel, dar lăsați deocamdată în libertate

Arhiva 13 aprilie 2018 912
Sergiu Bernevec, Sergiu Boța și avocatul Anatolie Lupașcu (de la dreapta la stânga) la una dintre ședințele de judecată

Liderii sindicatelor din agricultură, Sergiu Bernevec și Sergiu Boța, condamnați joi, 12 aprilie, la 8,6 ani și, respectiv, 8 ani de închisoare cu executare, au fost lăsați în libertate, deși sentința este executorie din momentul pronunțării.



Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, a fost găsit vinovat de abuz în serviciu și delapidarea averii străine și a fost condamnat, cumulat, la 8,6 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, cu privarea, pe un termen de trei ani, de dreptul de a activa în sfera pe care a administrat-o. 

Adjunctul lui Bernevec, Sergiu Boța, a fost găsit vinovat doar pe un capăt de acuzare - delapidarea averii străine - și a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip închis. 

Inculpații ar putea ajunge în penitenciar în aproximaiv 2 luni 

Ambii au fost puși sub acuzare acum 4 ani, iar în luna mai 2017 au fost condamnați de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Inculpații au atacat decizia la Curtea de Apel, care, după un an de examinare, a casat sentința primei instanțe, invocând unele erori la calificarea unor fapte, și a emis o hotărâre nouă. Sentința CA Chișinău este executorie din momentul pronunțării. Asta înseamnă că inculpații ar fi trebuit luați chiar din sala de judecată și încarcerați. Totuși, aceștia sunt în libertate.  Un motiv ar fi lipsa unei poliții judiciare, care să activeze la Curtea de Apel. 

Solicitat de Moldova Curată, procurorul de nivelul Curții de Apel Sergiu Brigai, care a susținut acuzarea în fața instanței, a declarat că sentința, care va fi făcută publică la 14 mai, urmează să fie expediată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru executare, indiferent dacă va fi sau nu contestată la Curtea Supremă. Potrivit lui, anume prima instanță este responsabiă de executarea acestei sentințe. După ce o va primi de la CA Chișinău - lucru care se va întâmpla după data de 14 mai, Judecătoria Chișinău va demara acțiunile de încarcerare a condamnaților. 

Avocatul inculpaților: „E o absolută lipsă de probe, un dosar total fabricat”

Unul dintre capetele de acuzare pe care a fost judecat Sergiu Bernevec este că ar fi luat în anul 2009 un împrumut de 230 de mii de lei de la Federație, fără să existe o decizie a Biroului acesteia. După acest împrumut, Bernevec ar mai fi luat un ajutor material de 220 de mii de lei. La audierile din timpul urmăririi penale, Sergiu Bernevec a spus că Biroul Executiv a fost împuternicit de Consiliul General să efectueze modificări în bugetul Federației. De asemenea, atât Bernevec, cât și Boța, au fost acuzați că ar fi făcut mai multe extrageri ilegale de bani de pe conturile Federației „Agroindsind” prin intermediul bancomatelor din Republica Moldova și de peste hotare. 

Sergiu Bernevec și Sergiu Boța nu și-au recunoscut vinovăția nici în prima instanță, nici la Apel, insistând că sunt victime ale unor răfuieli interne. „Învinuirea este neîntemeiată. Este culmea absurdității și ilegalității. În dosar nu există nici o probă, sunt doar presupuneri false, contradictorii și abuzive”, a declarat Sergiu Boța la una dintre ședințele de judecată, citat de Anticorupție.md.

Solicitat de Moldova Curată după pronunțarea sentinței Curții de Apel, Anatolie Lupașcu, avocatul inculpaților, a spus că va contesta sentința la Curtea Supremă de Justiție. „E absolută lipsă de probe. Sigur că au spus că nu sunt vinovați. Nu că au susținut că sunt nevinovați, ei chiar sunt nevinovați, pentru că e un dosar absolut fabricat, cu o sumedenie de încălcări de procedură. Dacă așa se face judecata în Republica Moldova, asta e grav de tot”, a declarat avocatul. 

Activitatea financiară a sindicatelor nu este controlată de nicio instituție din afară, deoarece, în conformitate cu Legea sindicatelor, există comisii de revizii în fiecare federație. În cazul „Agroindsind”, Comisia de revizie din interiorul Federației este singura care poate face controale. Instituții din afara sindicatelor, cum ar fi, de exemplu, Curtea de Conturi sau Direcția Control și Revizie a Ministerului Finanțelor, nu pot desfășura controale acolo. Au acces doar procurorii, însă numai dacă este pornit un dosar penal. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Unele judecătorii nu fac publice registrele de evidență...

În unele judecătorii, registre de evidență a cadourilor primite de magistrați sau de conducătorii instanțelor de judecată nu există, iar unde există, nu întotdeauna sunt accesibile publicului, așa cum prevede legea. Asta au constatat experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției într-un studiu preliminar privind punerea în aplicare a instrumentarului anticorupție în sistemul judecătoresc. 

16 martie 2017
829
Arhiva

Preşedintele judecătoriei Nisporeni: casă de la cumnată...

Petru Triboi, preşedintele judecătoriei Nisporeni are parte de rude generoase, atât timp cât acesta indică în declaraţia de avere pentru anul 2015 că apartamenul în care trăieşte el cu familia sa îi este dat în folosinţă de către cumnata sa, iar maşinile pe care le foloseşte îi sunt date în comodat de către socrul cumnatului său.

28 iulie 2016
798
Arhiva

CNI caută depozit pentru teancurile de declaraţii de av...

De la începutul acestui an şi până la 31 martie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) recepţionează declaraţiile de avere şi de interese personale pentru anul 2015. Anual, instituţia primeşte peste o sută de mii de declaraţii. CNI spune că nu mai are spaţiu pentru a colecta documentele, deoarece camera în care acestea erau depozitate până acum deja s-a umplut.

21 ianuarie 2016
1285
Arhiva

Radu Blaj a scăpat de pedeapsa pentru conflict de inter...

Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei Chişinău, a pierdut definitiv procesul de judecată cu CNI, actualmente Autoritatea Naţională de Integritate. Deşi Curtea Supremă de Justiţie a decis că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese,  funcţionarul nu a fost sancţionat. Radu Blaj a avizat mai multe acte referitoare la construcţia câtorva zeci de imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”, ai cărei fondatori sunt soţia sa şi fratele său.

09 septembrie 2016
1260
Arhiva

Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat....

După 5 ani de examinare în instanțele de judecată, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi, care a făcut parte ani de-a rândul din Partidul Comuniștilor, a devenit președinte al Organizației Teritoriale Dubăsari a Partidului Democrat.

13 iunie 2019
996
Arhiva

Ion Guzun: "ANI trebuie să fie o garanție pentru noi, c...

O instituție puternică în domeniul integrității ar putea pune în pericol interesele mai multor demnitari și funcționari de stat, este de părere Ion Guzun, expert al Centrului de Resurse Juridice.

26 iunie 2017
2559