Un incident școlar a scos la iveală un conflict de interese

Un incident produs la şcoala din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, condusă de soția primarului din localitate, a scos la iveală și alte ”păcate” ale familiei funcționarului public. Astfel, directoarea Angela Comendant ar fi îmbrâncit o elevă, iar procurorii care au început să investigheze cazul au descoperit că, în școală, o firmă deţinută de primar şi soţia sa comercializa produse alimentare. Pe numele directoarei, care respinge toate acuzațiile, și, între timp, a decis să demisioneze, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea intenționată a situației de serviciu. La rândul său, primarul spune că nu a avut loc niciun abuz sau conflict de interese, intrucât el nu a participat la selectarea firmei care urma să vândă chifle copiilor, iar totul ar fi o răfuială pusă la cale de o colegă de partid.
Întreaga poveste a directoarei care ar fi lovit o elevă, iar ultima s-a plâns procuraturii, a fost expusă în articolul “Manager şcolar cu dosar penal”, publicat de ziarul local ”Cuvântul”. În material se menționa că, pe lângă acuzaţia că ar fi rănit onoarea și demnitatea copilului, directoarea este cercetată de Procuratura Șoldănești pentru exces de putere şi conflict de interese. ”O firmă, fondatori ai căreia sunt soţii Angela şi Petru Comendant, care este şi primarul comunei, a fost selectată de administraţa satului şi a deschis în şcoală două unităţi comerciale”, se spune în articol. Serviciul de presă al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) a confirmat pentru Moldova Curată existenţa unui asemenea dosar şi a precizat că acesta a fost expediat de Procuratura Șoldănești Serviciului Nord al CNA pentru gestionare, însă, din insuficiență de probe, cazul a fost reexpediat Procuraturii Șoldănești.
Primarul: "Este o răzbunare a unei colege de partid"
Petru Comendant a explicat pentru Moldova Curată că nu poate fi vorba de nici un abuz în serviciu, iar toate învinuirile fac parte, în opinia sa, dintr-un scenariu de răfuială venit din partea unei colege de partid. “Eu fac parte din Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), iar soţia mea, în calitate de manager şcolar, nu i-a mai dat ore unei profesoare care s-a pensionat, ea fiind, de asemenea, membră PLDM. De atunci, ea încearcă prin toate metodele să ne denigreze”, spune primarul din Cotiujenii Mari. Cât privește gheretele din școală, Petru Comendant confirmă că au fost deschise de firma în care și el deține acțiuni, însă spune că atunci când Primăria a selectat agentul economic care va comercializa produse alimentare în şcoală, el nu a făcut parte din grupul de lucru. “Într-adevăr, în şcoală activau două gherete de unde copiii puteau să cumpere chifle proaspete. Firma care comercializa aceste produse nu-mi aparţine în totalitate, eu deţin doar câteva acţiuni. De obicei, eu sunt preşedintele grupurilor de lucru în procesul de achiziţii publice. Acum însă, m-am retras, ca să exclud o situație de conflict de interese. Este o murdărie ceea ce se întâmplă, iar soţia mea nu a mai suportat şi a demisionat”, susţine primarul.
Declarația de avere - lipsă
Petru Comendant este acţionar la Societatea cu Răspundere Limitată “Comenfort”, deţinând 49 la sută din acţiuni. Demnitarul a indicat acest lucru în declaraţia de interese personale pentru anul 2012. Cât privește veniturile şi proprietățile, primarul nu a făcut la fel. Astfel, de pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) lipseşte declaraţia de avere a lui Petru Comendant, dar şi cele ale soţiei sale pentru anul 2012. Angela Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale din cadrul CNI, spune că managerul unei instituţii publice de învăţământ este, de asemenea, subiect al declarării veniturilor şi intereselor.
Precizăm că pentru faptul că nu a depus declaraţia cu privire la venituri şi proprietate sau de interese personale în termenele stabilite de legislaţie, persoana publică este sancţionată cu o amendă de la 1500 până la 3000 de lei.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Dispersarea competenţelor de testare a integrităţii pro...
Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a elaborat recent un proiect de lege pentru modificarea unui şir de acte legislative (Legea privind testarea integrităţii profesionale, Legea privind prevenirea şi combaterea corupţiei, Legea privind Codul de conduită a funcţionarului public, Legea cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie etc.) cu scopul de a înlătura neconcordanţele dintre Legea nr. 325 din 23 decembrie 2013 privind testarea integrităţii profesionale cu alte legi. Adiţional, autorii au argumentat că acest proiect derivă şi din necesitatea implementării unor acţiuni din Strategia Naţională Anticorupţie.
Democrata Tatiana Golban ar fi fost numită în funcția d...
Șefa interimară a Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buicani din municipiul Chișinău, Tatiana Golban, ar fi fost numită în funcție, acum o lună, cu încălcarea legii. Cel puțin așa susțin unii juriști, care fac trimitere la Legea privind funcția publică. ”Odinul de numire este de contestat, întrucât Legea este absolut explicită în acest sens – doar funcționarii publici puteau fi numiți într-o astfeld e funcție”, spune experta anticorupție Mariana Kalughin.
Natalia Trofim, șefă de direcție la Curtea de Conturi:...
Sectorul achizițiilor publice reprezintă un domeniu favorabil pentru fraudă și abuz, fiind foarte sensibil la acte de corupție, a declarat şefa direcţiei generale de audit al bugetului de stat şi patrimoniului din cadrul Curții de Conturi, Natalia Trofim, într-un interviu pentru Moldova Curată.
Procurorul raionului Strășeni, vizat acum doi ani de un...
Procurorul raionului Strășeni, Alexandru Rață, a fost reales recent în funcție pe un termen de 5 ani în urma unui concurs public la care el a fost singura candidatură. Despre Alexandru Rață Ziarul de Gardă a scris acum doi ani că deține o casă scumpă, pe care nu o indicase în declarația de avere, iar Comisia Națională de Integritate (CNI), care a pornit un control în urma investigației, a constatat că procurorul nu și-a declarat toate proprietățile. Cu toate acestea, Consiliul Superior al Procurorilor nu a avut dubii în ce privește integritatea candidatului.
Societatea Civilă cere partidelor de la guvernare o re...
Organizații ale societății civile au adresat marţi, 9 decembrie 2014, un apel partidelor ce negociază formarea unei coaliții de guvernare în care cer realizarea unei reforme profunde a justiției și o luptă veritabilă împotriva corupției. Semnatarii apelului subliniază că acestea sunt condiții cruciale pentru sporirea investițiilor externe, creșterea economică și dezvoltarea durabilă a țării. Apelul cere stabilirea reformei justiției și combaterii corupției ca primele două priorități a viitoarei coaliții de guvernare; excluderea din negocieri a partajării unui șir de funcții importante din cadrul instituțiilor din domeniile justiției și combaterii corupției și adoptarea de urgență a unor măsuri concrete pentru reforma justiției și combaterea corupției.
Aici așteptăm comentariul tău!