Un incident școlar a scos la iveală un conflict de interese

Arhiva 22 aprilie 2014 1169
Imagine simbol

Un incident produs la şcoala din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, condusă de soția primarului din localitate, a scos la iveală și alte ”păcate” ale familiei funcționarului public. Astfel, directoarea Angela Comendant ar fi îmbrâncit o elevă, iar procurorii care au început să investigheze cazul au descoperit că, în școală, o firmă deţinută de primar şi soţia sa comercializa produse alimentare. Pe numele directoarei, care respinge toate acuzațiile, și, între timp, a decis să demisioneze, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea intenționată a situației de serviciu. La rândul său, primarul spune că nu a avut loc niciun abuz sau conflict de interese, intrucât el nu a participat la selectarea firmei care urma să vândă chifle copiilor, iar totul ar fi o răfuială pusă la cale de o colegă de partid.



Întreaga poveste a directoarei care ar fi lovit o elevă, iar ultima s-a plâns procuraturii, a fost expusă în articolul “Manager şcolar cu dosar penal”, publicat de ziarul local ”Cuvântul”. În material se menționa că, pe lângă acuzaţia că ar fi rănit onoarea și demnitatea copilului, directoarea este cercetată de Procuratura Șoldănești pentru exces de putere şi conflict de interese. O firmă, fondatori ai căreia sunt soţii Angela şi Petru Comendant, care este şi primarul comunei, a fost selectată de administraţa satului şi a deschis în şcoală două unităţi comerciale”, se spune în articol. Serviciul de presă al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) a confirmat pentru Moldova Curată existenţa unui asemenea dosar şi a precizat că acesta a fost expediat de Procuratura Șoldănești Serviciului Nord al CNA pentru gestionare, însă, din insuficiență de probe, cazul a fost reexpediat Procuraturii Șoldănești.

Primarul: "Este o răzbunare a unei colege de partid"

Petru Comendant a explicat pentru Moldova Curată că nu poate fi vorba de nici un abuz în serviciu, iar toate învinuirile fac parte, în opinia sa, dintr-un scenariu de răfuială venit din partea unei colege de partid. “Eu fac parte din Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), iar soţia mea, în calitate de manager şcolar, nu i-a mai dat ore unei profesoare care s-a pensionat, ea fiind, de asemenea, membră PLDM. De atunci, ea încearcă prin toate metodele să ne denigreze”, spune primarul din Cotiujenii Mari. Cât privește gheretele din școală, Petru Comendant confirmă că au fost deschise de firma în care și el deține acțiuni, însă spune că atunci când Primăria a selectat agentul economic care va comercializa produse alimentare în şcoală, el nu a făcut parte din grupul de lucru. “Într-adevăr, în şcoală activau două gherete de unde copiii puteau să cumpere chifle proaspete. Firma care comercializa aceste produse nu-mi aparţine în totalitate, eu deţin doar câteva acţiuni. De obicei, eu sunt preşedintele grupurilor de lucru în procesul de achiziţii publice. Acum însă, m-am retras, ca să exclud o situație de conflict de interese. Este o murdărie ceea ce se întâmplă, iar soţia mea nu a mai suportat şi a demisionat”, susţine primarul.

Declarația de avere - lipsă

Petru Comendant este acţionar la Societatea cu Răspundere Limitată “Comenfort”, deţinând 49 la sută din acţiuni. Demnitarul a indicat acest lucru în declaraţia de interese personale pentru anul 2012. Cât privește veniturile şi proprietățile, primarul nu a făcut la fel. Astfel, de pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) lipseşte declaraţia de avere a lui Petru Comendant, dar şi cele ale soţiei sale pentru anul 2012. Angela Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale din cadrul CNI, spune că managerul unei instituţii publice de învăţământ este, de asemenea, subiect al declarării veniturilor şi intereselor.

Precizăm că pentru faptul că nu a depus declaraţia cu privire la venituri şi proprietate sau de interese personale în termenele stabilite de legislaţie, persoana publică este sancţionată cu o amendă de la 1500 până la 3000 de lei.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Valeriu Caisîn

Integritatea în activitatea politică

24 ianuarie 2019
1181
Arhiva

INTERVIU: ”INTEGRITATEA ÎN SERVICIUL PUBLIC ESTE UNA DE...

Integritatea în serviciul public rămâne o valoare declarată, și nu una asigurată, este de părere Mariana Kalughin, expertă în domeniul anticorupție și integritate din cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției. Ea a subliniat într-un interviu acordat portalului Moldova Curată că nu există impedimente obiective care ar putea să justifice de ce lucrurile merg atât de lent în ceea ce privește reforma Autorității Naționale de Integritate.

30 aprilie 2017
824
Arhiva

Directoarea Centrului „Prietenia” din Coşniţa este bănu...

14 ianuarie 2016
751
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Instanța de judecată a decis comasarea dosarelor fotoju...

După mai multe amânări, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis comasarea dosarelor fotojurnalistului Constantin Grigoriță privind îngrădirea accesului la informație contra lui Igor Dodon și contra Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Decizia vine după ce examinarea în fond a cauzei a fost amânată de patru ori. Conform deciziei semnată de președinta ședinței, judecătoarea Speranța Clima, posibilitatea de conexare și examinare în aceeași procedură a dosarelor este ”oportună datorită faptului că necesită aplicarea aceleiași proceduri de soluționare, implică participarea acelorași părți, au la bază aceleași probe, iar conexarea lor va contribui la examinarea rapidă și justă a litigiilor.”

12 februarie 2018
1003
Arhiva

Victor Micu: ”Vom lua act de apelul ONG-urilor. Deja in...

Un grup de organizații neguvernamentale a adresat un apel Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care solicită investigarea urgentă și sancționarea cazurilor de manipulare a sistemului electronic de distribuire aleatorie a dosarelor în instanțele de judecată din Republica Moldova. La rândul său, președintele CSM, Victor Micu, susține că el însuși este interesat ca aceste investigații să aibă loc, iar persoanele implicate să fie pedepsite.

02 februarie 2015
815
Arhiva

Procurorul raionului Strășeni, vizat acum doi ani de un...

Procurorul raionului Strășeni, Alexandru Rață, a fost reales recent în funcție pe un termen de 5 ani în urma unui concurs public la care el a fost singura candidatură. Despre Alexandru Rață Ziarul de Gardă a scris acum doi ani că deține o casă scumpă, pe care nu o indicase în declarația de avere, iar Comisia Națională de Integritate (CNI), care a pornit un control în urma investigației, a constatat că procurorul nu și-a declarat toate proprietățile. Cu toate acestea, Consiliul Superior al Procurorilor nu a avut dubii în ce privește integritatea candidatului.

26 mai 2016
822