Cel puţin o casă, un salariu şi un cont în bancă

2014-2018 18 decembrie 2014 1113
Andrei Naguţă, deputat PSRM

De pe poziţia a cincea a fiecărui partid în Parlament vor intra persoane care au ocupat anterior funcţii în Legislativ şi Guvern. Maia Sandu (PLDM), fosta ministră a Educaţiei, deţine un apartament, un automobil şi conturi bancare de peste 100.000 de dolari. Dumitru Diacov (PDM) are trei automobile, o casă şi un apartament la Moscova, conturi de sute de mii de lei şi mai multe oficii pe care le dă în chirie Partidului Democrat. Mai modest este deputatul PL, Valeriu Munteanu, care deţine o casă în satul de baştină şi are venit doar din salariu. Deputaţii Violeta Ivanov (PCRM) şi Andrei Neguţă (PSRM) au fost colegi de partid şi au avut funcţii înalte în timpul guvernării lui Vladimir Voronin. Fostă ministră a Ecologiei, Violeta Ivanov, are o casă, un aparatament, un lot pentru construcţii şi două motociclete BMW, în timp ce Andrei Neguţă, fostul ambasador în Federaţia Rusă, a declarat doar venitul din salariu.Andrei Neguţa

Ambasadorul căruia îi place prezenţa armatei ruse pe teritoriul Moldovei

Poziţia cu nr. 5 pe lista Partidului Socialiştilor (PSRM) este ocupată de fostul ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa. Are 62 de ani, dintre care 11 a activat în serviciu diplomatic. În martie 1998 a devenit deputat pentru prima dată cu Partidul Comuniştilor (PCRM), condus de Vladimir Voronin. Atunci Neguţa deţinea funcţia de secretar al Comitetului Central al partidului. După alegerile din 2001, Neguţă a recâştigat un mandat de deputat şi a devenit preşedintele Comisiei pentru politică externă. Din noiembrie 2003 şi până în 2006 a fost ambasador al Republicii Moldova în Franţa (prin cumul şi în Spania şi Portugalia). Curtea de Conturi a constat Curtea de Conturi a constatat ulterior (în 2007) că pe durata mandatului său au fost comise mai multe nereguli legate de gestionarea banilor. Astfel, au fost folosite neregulamentar sume de bani pentru deplasările în Spania a unui membru al familiei Neguţa, pentru plata convorbirilor telefonice private ale administratorului-şef al Ambasadei, pentru cadouri şi obiecte de uz casnic. De asemenea, ambasadorul ar fi retras de la bancă semnătura contabilului-şef pentru a putea ridica sume de bani necondiţionat. În total, Ambasada ar fi gestionat fraudulos 375.000 de lei, în anul 2006.

Maia Sandu, ministra în exerciţiu a Educaţiei

Din 2008 şi până în 2012 Neguţa a ocupat funcţia de ambasador în Federaţia Rusă.  La sfârşitul lunii aprilie 2012, când comuniştii nu se mai aflau la putere la Chişinău, a fost rechemat după o declaraţie scandaloasă. Neguţa a declarat pentru presa rusă că „retragerea înainte de termen a ostaşilor ruşi din Transnistria reprezintă un pericol pentru Republica Moldova, cât şi pentru întreaga regiune”. În iulie 2012 presa a scris despre faptul că la Ambasada din Federaţia Rusă au fost depistate grave încălcări, în urma unui control al Curţii de Conturi. Astfel, prin gestionarea frauduloasă a banilor, ar fi fost adus un prejudiciu în valoare de 371, 5 mii de ruble ruseşti şi 2,1 mii dolari. În plus, din inventarul ambasadei ar fi dispărut patru picturi care fac parte din Patrimoniul Naţional. În acelaşi timp, raportorii Curţii de Conturi au constatat că neregulamentar au fost acordate plăcuţe speciale cu numere diplomatice ale Republicii Moldova unor vehicole care nu aparţin Ambasadei. Ulterior, ”Adevărul” a publicat o declaraţie a lui Oleg Serebrian, ambasadorul care l-a succedat în funcţie pe Neguţa, care a spus că pierderile contituie cca 3 000 de euro, iar inventarul dispărut în timpul lui Neguţă nu a fost găsit.

La cîteva luni după ce a fost rechemat, Mitropolia Moldovei a anunţat printr-un comunicat de presă că fostul ambasador a fost numit consilier în cadrul Departamentului mitropolitan relaţii externe, fiind abilitat să colaboreze cu corpul diplomatic acreditat în Rusia şi ţările CSI. După aceasta, ziarul Timpul a publicat o investigaţie despre preotul Ghenadie Ţurcanu, reprezentantul Mitropoliei Moldovei la Moscova, al cărui consilier era Neguţa. Preotul, care ulterior a fost surprins de presă cântând karaoke într-un club de noapte, a luat credite de milioane de euro de la băncile din Rusia.

Deputat fără casă

În septembrie 2014, Andrei Neguţă a părăsit Partidul Comuniştilor şi a aderat la PSRM, Voronin declarând atunci că Neguţă nu a oferit nicio explicaţie pentru alegerea sa. În urma alegerilor din 30 noiembrie, Neguţa a devenit socialist fără să fi fost văzut vreodată participând la campania electorală a PSRM.

Din declaraţia de avere depusă la Comisia Electorală Centrală, Neguţă nu precizează unde a activat în ultima perioadă şi în ce funcţie, însă arată că a obţinut un venit de 408.807 lei în ultimii doi ani. Totodată, fostul ambasador declară că nu deţine niciun imobil, nici un cont bancar, niciun automobil. Am încercat să îl găsim pe Andrei Neguţa în aceste zile, însă la telefonul PSRM nu a răspuns nimeni.

Deputatul socialist este căsătorit şi are 2 copii.

Maia Sandu, ministra care a promis că va trăi din economii

Fosta ministră a Educaţiei, Maia Sandu, este deputatul cu nr. 5 de pe lista Partidului Liberal Democrat (PLDM). Ea a fost numită în funcţie în vara anului 2012, la propunerea prim-ministrului de atunci, Vlad Filat. Până atunci Maia Sandu a fost consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale, unde a avut un salariu de 10 mii de dolari lunar. După învestirea în funcţia de ministru, ea a declarat că va trăi din economii.

Potrivit primei sale declaraţii de avere, Maia Sandu, în primele şapte luni ale anului 2012, a câştigat  70 000 de dolari, în calitate de consilier.

Ea deţine un apartament cu o suprafaţă de 75 m.p., iar în anul în care a preluat funcţia de ministru şi-a cumpărat un autoturism Toyota RAV4. Potrivit ultimei sale declaraţii de venit, Maia Sandu deţine şi un depozit bancar de peste 100.000 de dolari, deschis în 2010. Acesta a făcut subiectul unei ştiri potrivit căreia ministra Educaţiei ar fi indicat acest cont doar în declaraţia de pe site-ul Guvernului, iar din cea de pe site-ul Ministerului Educaţiei ar fi lipsit apartamentul şi contul său în dolari. Imediat după apariţia ştirii, pe cele două site-uri a apărut aceeaşi declaraţie de avere.

Maia Sandu s-a remarcat în activitatea sa de la minister prin promovarea şi organizarea insistentă a reformelor (optimizarea şcolilor, noi reguli anticopiat la bacalaureat), dar şi prin măsurile anticorupţie - a concediat mai mulţi foşti angajaţi, bănuiţi de abuz în serviciu, şi şefi ai centrelor de bacalaureat asupra cărora au existat suspiciuni că au favorizat copiatul.

Chiar dacă a fost propusă în funcţie de către PLDM, ea a aderat la partid abia în septembrie 2014, înainte de alegerile din 30 noiembrie. Din declaraţia de avere depusă la CEC reiese că în anul 2013 Maia Sandu ar fi beneficiat şi de o pensie, plată unică din partea Băncii Mondiale, de peste 37.000 de dolari. Salariul de la Ministerul Educaţiei i-a adus un venit de 187.738 de lei, adică peste 15.000 de lei în fiecare lună. Astfel, presa a dedus că ministra poate fi numită milionară dacă se ia în calcul valoarea totală a imobilului, automobilului, conturilor în dolari, dobînzile şi salariul de la minister.

Maia Sandu are 42 de ani, nu este căsătorită şi nu are copii.

Violeta Ivanov

Pasionată de motociclete BMW

Noua şefă a fracţiunii PCRM, Violeta Ivanov, are studii în domeniul mediului, protecţiei şi folosirii raţionale a resurselor acvatice. În 2008, cu câteva zile înainte de căderea Guvernului Tarlev, a fost numită ministru al Ecologiei şi Resurselor  Naturale, printr-un decret al preşedintelui Vladimir Voronin. A activat la minister până în anul 2009, când a devenit deputat PCRM. În Parlament, ea a condus Comisia pentru mediu şi schimbări climatice începând cu anul 2011.

Violeta Ivanov a declarat că deţine o casă de 66, 8 metri pătraţi, pe care ar fi obţinut-o în 2008, printr-un contract de donaţie şi un apartament, de 73 metri pătraţi,  în valoare de 374.000 de lei, pe care l-ar fi cumpărat încă în anul 1995. Totodată, aceasta ar deţine şi un lot de pământ destinat construcţiilor, de 571 metri pătraţi, cumpărat în 2010. La capitolul bunuri mobile, Violeta Ivanov a declarat că deţine două motociclete BMW, a căror valoare nu este trecută în declaraţie şi are mandat pe un automobil de marca BMW. Solicitată de Moldova Curată, ea a declarat că îî plac motocicletele şi că aceasta este şi o pasiune a soţului său.

Totodată, anul trecut, soţul Violetei Ivanov ar fi realizat venituri de 18.000 de lei, la Î.I. Ionel Ivanov. Această întreprindere arendează de la Primăria capitalei un lot de teren pe strada Valea Crucii 4, unde este amenajată o parcare.

Printr-o hotarâre a Serviciului Fiscal de Stat din 2003, această firmă a fost scutită de plata TVA. Totodată, Raisa Spinovschi, fosta deputată PCRM, a fost contabilă la Î.I Ionel Ivanov, în perioada 2001-2002.

Violeta Ivanov se regăseşte pe lista neagră întocmită de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat în 2010. Potrivit ICPC, în anii 2008-2009, pe când era ministru al Ecologiei şi Resurselor Naturale, ministra Ivanov a favorizat primăriile conduse de reprezentanţi ai comuniştilor la repartizarea banilor din Fondul Ecologic Naţional în detrimentul altor localităţi.

Dumitru Diacov

A cedat funcţia ca să-şi poată vedea partidul în Parlament

De 20 de ani în politica moldovenească, Dumitru Diacov, în vârstă de 62 de ani,  este preşedintele de onoare al Partidului Democrat (PDM). El s-a născut în regiunea Kurgan, din Rusia, într-o familie de deportaţi. A intrat în viaţa politică în 1994, cu un mandat de deputat pe lista Partidului Democrat Agrar din Moldova. Din anul 2000, a fost preşedintele Partidului Democrat. Abia la alegerile parlamentare din 2005, Partidul Democrat a obţinut câteva mandate în noul Parlament, participând în cadrul blocului electoral “Moldova Democrată”. Tot atunci, cei opt deputaţi democraţi, ajunşi în Legislativ, au părăsit coaliţia şi şi-au format propria fracţiune parlamanetară, care l-a votat pe Vladimir Voronin preşedinte pentru al doilea mandat. La alegerile din aprilie 2009 partidul nu a trecut pragul electoral, însă la scrutinul repetat din 29 iulie 2009, la PDM a aderat Marian Lupu, care părăsise Partidul Comuniştilor, astfel că formaţiunea a acumulat mai multe voturi şi a acces în Parlament. În schimb, Dumitru Diacov i-a cedat lui Marian Lupu funcţia de preşedinte al PDM. În prezent, Diacov are funcţia simbolică în partid de preşedinte de onoare.

Dumitru Diacov, deputat PDM

De meserie jurnalist, a lucrat în calitate de corespondent pentru Komsomolskaya Pravda în Moldova, iar între anii 1989 - 1993 a fost şeful biroului din România al Agenţiei oficiale de ştiri din Rusia TASS.

 În declaraţia de avere depusă în 2010, Dumitru Diacov declară că deţine un apartament cu 3 camere la Moscova, o casă de locuit de peste 180 m.p., un lot de pământ lângă casă, oficii pe strada Tighina, acolo unde-şi are sediul Partidului Democrat, precum şi un automobil BMW 730. De asemenea, împreună cu soţia, Diacov are depozite bancare în sumă de 147.845 de lei, 6.413 dolari şi 7.885 de euro. Tot din declaraţie aflăm că politicianul deţine şi SRL-ul Novoe Vremea. Deputatul se regăseşte pe lista neagră, întocmită de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat în 2010, deoarece în anul 1999 ar fi făcut presiuni asupra angajaţilor Departamentului de Combatere a Corupţiei ca să nu apară în presă informaţiile referitoare la fiicele sale, implicate în cazuri de contrabandă cu ţigări. În campania electorală din 2014, unele portaluri de ştiri au difuzat o înregistrare video în care generalul Nicolae Alexei (în prezent membru al partidului Patria, condus de Renato Usatâi) povesteşte despre Diacov, fiica acestuia şi implicarea în contrabanda cu ţigări. Deputatul democrat a declarat atunci că afirmaţiile generalului (care în 1999 conducea Departamentul de Combatere a Crimei Organizate şi Corupţiei din cadrul Ministerului de Interne) sunt nişte invenţii.

Valeriu Munteanu, deputat PL

În anul 2011, potrivit Ziarului Naţional, Dumitru Diacov a donat fiicei sale mai mici imobilul de pe strada Tighina. Ulterior, aceasta l-ar fi dat în chirie Partidului Democrat, iar în raportul financiar al Partidului Democrat pentru anul 2011, publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei, apare cifra de 260.000 de lei, plătiţi pentru toate sediile închiriate de partid.

În declaraţia de venit pentru anul 2013, deputatul democrat declară venituri de 144.000 de lei din chiria spaţiului de pe Tighina 32. Potrivit Ziarului Naţional, această clădire ar aparţine deja soţiei lui Dumitru Diacov. În aceeaşi declaraţie, politicianul indică mai multe conturi bancare în care ţine peste 11mii de dolari, peste 11 mii de euro şi aproape 66,5 mii de lei. În anul trecut, câştigul din salariu a constituit 155 200 de lei, a primit o indemnizaţie de la Parlament de 14 335 de lei şi o pensie din Federaţia Rusă de aproximativ 72 de mii de ruble. Totodată, Diacov şi-a cumpărat încă două automobile – un Mercedes şi un Range Rover, ultimul fiind fabricat în 2012. Anul trecut, Ziarul de Gardă a scris despre privatizarea unor clădiri de pe strada  Mihai Eminescu 52, unde este amplasat monumentul de arhitectură „Conacul urban al lui A. D. Inglezi”. Potrivit ziarului, cafeneaua aflată lîngă monument aparţine fiicelor lui Dumitru Diacov, iar firmele care au privatizat conacul ar fi conduse de persoane apropiate familiei acestuia. Dumitru Diacov a negat însă că ar avea vreo legătură cu aceste firme.

Dumitru Diacov este frate cu actualul procuror al municipiului Chişinău, Ion Diacov.

Valeriu Munteanu,

Fost primar al satului său de baştină

Valeriu Munteanu, numărul 5 pe lista Partidului Liberal (PL), are 34 de ani şi a devenit deputat în anul 2009. Până atunci a fost primar al satului său de baştină, Floreni, din Anenii-Noi (2007-2009), iar anterior, după absolvirea Facultăţii de Drept a Universităţii din Târgovişte, a deţinut diferite funcţii, între care jurist la postul de radio municipal Antena C şi la Asociaţia Presei Electronice (APEL). El este un anticomunist declarat, iar în anul 2007 când postul de radio Antena C a fost închis de către guvernarea comunistă, el a participat la grevele jurnaliştilor organizate pentru redobândirea licenţei de emisie.

În prima declaraţie de avere el arată că are venit doar din salariu - de 53 648 de lei şi o casa de locuit în satul Floreni. Înainte de alegerile parlamentare din 2010, deputatul a declarat şi un lot de pământ, cu o suprafaţă de 0,0811 ha. În raportul financiar al Partidului Liberal depus la alegerile din 2010, se arată că deputatul a făcut o donaţie partidului de 150.000 de lei, în timp ce veniturile sale pentru anul 2010, conform declaraţiei de pe parlament.md au constituit 180.345 de lei.

În declaraţia de avere pentru anul 2013 Valeriu Munteanu indică doar venitul din salariu, o indemnizaţie şi o casă de locuit înregistrată la Cadastru în 2012, evaluată la 146.000 de lei, cu o suprafaţă de 220 m.p.

Cea mai răsunătoare iniţiativă legislativă a lui Valeriu Munteanu a fost cea referitoare la castrarea pedofililor. Această lege a fost votată în martie 2012, însă ulterior a fost abrogată, după ce Curtea Constituţională a stabilit că legea privind castrarea chimică încalcă prevederile constituţionale. Valeriu Munteanu este căsătorit şi are patru fiice. 

Natalia Dabija

Violeta Ivanov, deputată PCRMPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2014-2018

Nr.7 în listele partidelor parlamentare: unul fără casă...

Vlad Bătrîncea (PSRM), Grigore Belostecinic (PLDM), Alexandr Bannicov (PCRM), Constantin Botnari (PD) şi Veaceslav Untilă (PL) ocupă poziţia a şaptea în listele formaţiunilor care au acces în Parlament. Doar comunistul Alexandr Bannicov şi liberalul Veaceslav Untilă au fost anterior deputaţi. La alegerile din 2009 şi 2010, socialistul Vlad Bătrîncea a candidat din partea PCRM fără vreo şansă de a ajunge în Legislativ, fiind în coada listei. PSRM l-a adus, în schimb, printre cei 101 legiuitori care vor face legea în ţară. Liberal-democratul Grigore Belostecinic stă încă pe gânduri: să accepte sau nu mandatul de deputat. În 2010 rectorul ASEM a renunţat la această funcţie. Şi democratul Constantin Botnari, care îl însoţea neîntrerupt pe omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, în sfârşit, va putea să-şi tragă sufletul în fotoliul de deputat. Cu excepţia lui Vlad Bătrîncea, toţi au declarat venituri frumoase, afaceri prospere sau case de vis. 

26 decembrie 2014
1010
2014-2018

Nr.4. Atât de diferiţi, parlamentarii noştri...

Dintre persoanele care ocupă poziţia a 4-a pe listele partidelor care vor forma noul Parlament, numai Natalia Gherman este nouă în această postură. Restul, Ion Ceban, Galina Balmoş, Andrian Candu şi Corina Fusu, au mai fost parlamentari cel puţin un mandat. Găsim printre noii/vechii deputaţi şi unul care şi-a schimbat partidul pe listele căruia a intrat în Parlament la aproape un an de când a devenit deputat.

17 decembrie 2014
1110
2014-2018

Electoratul din Republica Moldova a tot ales şi… a cule...

Socialiştii au adus în Parlament şi oameni cu antecedente penale; liberal-democraţii au adus milionari; comuniştii – doctori în istorie care au cerut rechemarea unui ambasador doar pentru faptul că acela ar fi afirmat că părinţii lui au fost cetăţeni români şi el vorbeşte limba română; iar democraţii – preşedintele unui raion care se bucură de o susţinere deosebită din partea liderilor PDM.

21 ianuarie 2015
1161
2014-2018

Modești în averi, dar bogați în activități

Elena Hrenova (PSRM), Mihaela Spătari (PLDM), Vasile Panciuc (PCRM) sunt trei deputați care vor păși în Legislativ pentru prima dată. Sunt fără averi considerabile, dar nu și fără experiență politică. Hrenova a fost consilier municipal comunist și a migrat la socialiști, ceea ce i-a asigurat un loc în Parlament; Spătari este vice-președinta organizației de tineret a PLDM și reprezintă aripa tânără a noilor deputați, iar Panciuc s-a despărțit de data aceasta de Primăria de la Bălți pentru a fi deputat, cu toate că a mai avut această ocazie și în 2010. Anatolie Dimitriu și Valeriu Ghilețchi sunt foștii deputați ai PLDM care au și case, și automobile, dar și afaceri. Astfel, Ghilețchi dă în chirie un spațiu comercial, iar soția lui Dimitriu este fondatoare la o firmă de broker vamal.

26 ianuarie 2015
1594
2014-2018

Noii miniștri: unii cu locuință spațioasă, alții cu jum...

Alte două persoane din noul Guvern care au obținut funcția de ministru pentru prima dată sunt Serghei Afanasenco și Vasile Bâtcă. Ultimul are o experiență bogată de muncă în serviciile publice, ocupând de-a lungul anilor o funcție de conducere în poliția din Nisporeni, iar din 2011 a condus întreg raionul. Bâtcă are și o avere frumoasă: o casă spațioasă, un apartament în Chișinău și câteva loturi de teren. Afanasenco, la rândul său, a ocupat și el o funcție de conducere, doar că într-o  asociație pentru susținere a persoanelor cu dizabilități. Și averea sa e mai mică. Ministrul deține doar jumătate dintr-un apartament în Chișinău. Averea sa poate fi comparată cu cea a ministrei Culturii, care la capitolul imobile indică în declarația de avere doar un apartament de 37 m.p. 

02 martie 2015
1016
2014-2018

Atât de diferiți și de incompatibili deputații noștri.....

Poziţiile cu nr. 9 pe listele partidelor care au acces în Parlament după alegerile din acest an sunt ocupate de generalul de poliţie Vladimir Ţurcan (PSRM), diplomatul Eugen Carpov (PLDM), latifundiarul Ion Tomai (PCRM), ex-ministra Monica Babuc (PDM) şi finanțista Veronica Herţa (PL). Dintre toţi, numai Vladimir Ţurcan a mai fost deputat, dar din partea altui partid, PCRM, iar Veronica Herţa a mai figurat pe lista PL pentru alegerile parlamentare din 2009. Ceilalţi obțin mandatul de parlamentar pentru prima dată.

31 decembrie 2014
1248