Deputaţi vechi, doar cu salariu. Deputaţi noi – cu SRL-uri

2014-2018 9 ianuarie 2015 1777
Tudor Deliu

 O fostă judecătoare, un medic veterinar şi stomatolog, un profesor şi inginer mecanic – acesta e spectrul profesiilor noilor deputaţi de pe locul 15 care vor intra în noul legislativ. Fără experienţă în politică sunt doar noii deputaţi socialişti, Radu Mudreac şi Anatalie Labuneţ, despre care s-a scris că deţin cetăţenie română. Doar deputatul liberal-democrat Tudor Deliu şi democrata Raisa Apolschii au mai activat în Legislativ şi, potrivit declaraţiilor de avere, au trăit doar cu banii din salariul de deputat şi din indemnizaţii. Un nou deputat este şi comunistul Boris Golovin, căruia însă nu îi este străină puterea. El a fost vice-ministru al Sănătăţii în timpul guvernului Greceanîi, de unde s-a şi ales cu un dosar instrumentat de Centrul Naţional Anticorupţie. Totodată, cei mai generoşi în donaţii către partide se dovedesc a fi socialiştii. Doi dintre deputaţii PSRM pe care îi analizăm mai jos au donat împreună partidului peste 250.000 de lei din salarii ce nu depăşesc 2000 de lei lunar.



Tudor Deliu

Fără casă, dar cu poezie în suflet

În vârstă de 59 de ani, Tudor Deliu vine în Parlament de pe locul 15 al listei electorale a PLDM. Acesta este la al doilea mandat de deputat pentru Tudor Deliu.

Deputatul are studii filologice, dar şi diplomă în domeniul administratiei publice de la Academia de Administrare Publică (AAP). A fost profesor la şcolile de meserii din Dănceni si Răzeni, iar în perioada 1990-1994 a fost primar în satul Răzeni, Ialoveni. Tudor Deliu are titlul de conferenţiar universitar şi predă la AAP din anul 1998.

Potrivit informaţiilor de pe blogul său personal, deputatul a realizat numeroase studii şi manuale despre administrarea publică locală (APL). El este şi  şi este autorul mai multor inţiative legislative pentru reformarea APL. De asemenea, Tudor Deliu este veteran al conflictului armat de pe Nistru. Potrivit declaraţiei de venit din 2010, Tudor Deliu a obţinut câştiguri doar din salariul de deputat şi cel de la AAP. Nu a declarat niciun imobil sau autoturism. Anul trecut, el a obţinut peste 146.000 de lei din salariu de la Parlament, 33.000 – din munca de la AAP şi peste 51.000 de lei sub formă de îndemnizaţii. Totodată, Tudor Deliu a declarat un garaj de 21 m.p. în Chişinău şi un automobil Toyota Avensis, în valoare de 70.000 lei, pe care-l conduce prin comodat.

Comisii şi proiecte

Deputatul liberal democrat a fost preşedinte al Comisiei speciale pentru alegerea preşedintelui, din 2012, şi a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi până în anul 2014. El a fost şi iniţiatorul proiectului legislativ care prevedea sancţionarea, prin tăierea a 75 % din salariu, a deputaţilor care lipsesc de la şedinţele Parlamentului.

Cea mai recentă iniţiativă legislativă a lui Tudor Deliu prevedea transformarea oraşelor Cahul, Orhei, Soroca şi Ungheni în municipii. De asemenea, el a propus formarea unei comisii de etică, care s-ar ocupa de comportamentul şi atitudinea agresivă a deputaţilor în timpul şedinţelor Parlamentului.

Tudor Deliu compune versuri şi a recitat câteva, dedicate Partidului Comuniştilor, de la tribuna Parlamentului. El este autorul cărţii de versuri ”Rătăcind prin destin”, editate în anul 2002. Tudor Deliu este căsătorit şi are trei copii.

Raisa Apolschii

De la judecătorie în politică

Raisa Apolschii, în vârstă de 50 de ani, apare pe lista electorală a Partidului Democrat pentru prima dată în anul 2010, pe locul 12. Este de profesie jurist. În perioada 1990-1994 a fost judecător la Judecătoria Ciocana, apoi avocat, iar până în 2008 a fost avocat parlamentar, director al Centrului pentru Drepturilor Omului din Republica Moldova.

Presa a scris că Apolschii ar fi o rudă apropiată cu Vladimir Plahotniuc, însă nici unul dintre ei nu a confirmat sau negat acest fapt. În 2011, Raisa Apolschii a fost numită preşedinte al Comisiei de anchetă din Parlament care investiga erorile din Legea referitoare la cazinouri. Apolschii a condus Comisia juridică, numiri şi imunităţi din mai 2013 până-n 2014. În luna aprilie 2014, Comisia juridică a fost acuzată că a luat o decizie politică la începutul anului, când i-a permis actualului preşedinte al Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, fost deputat democrat, să candideze pentru un al treilea mandat la Academie, în timp ce legislaţia prevede cel mult două termene consecutive.

Deputata a propus Parlamentului ca judecătorii să fie numiţi în funcţie doar dacă au împlinit 25 de ani.

Restanţieră la declarat averea, dar decorată de preşedinte

Deputata democrată a fost unul dintre restanţierii care nu şi-au publicat declaraţiile de avere pentru anul 2011 şi a făcut acest lucru cu o întârziere de o lună. Atunci, Apolschii a indicat că deţine o casă de locuit, un apartament şi două automobile.

În declaraţia de avere pentru anul 2013 deputata declară venituri doar din salariu – 152.500 de lei şi îndemnizaţii de 14.400 de lei. Totodată, pe lângă apartamentul şi casa de locuit, ea declară şi un teren aferent cu suprafaţa de 0,1298 hectare, achiziţionat în 2006. Raisa Apolschii conduce o Toyota Avensis fabricată în anul 2001, în valoare de 13.500 de euro.

În decembrie 2014, deputata a fost decorată cu ordinul "Gloria Muncii" de către preşedintele Nicolai Timofti. Acest ordin se acordă pentru merite în muncă şi succese în toate domeniile de activitate.

Anatolie Labuneţ

Cetăţean român care vrea în Uniunea Vamală, creată de Rusia

Ajuns în Parlament de pe locul 21 din lista Partidului Socialiştilor, Anatolie Labuneţ, în vârstă de 58 de ani, este inginer mecanic şi până acum a fost director al firmei ”Autoval” SRL.

Ziarul de Gardă a scris că Anatolie Labuneţ ar avea cetăţenie română. Potrivit siteului ce publică listele cetăţenilor care şi-au redobândit cetăţenia română, deputatul socialist este cetăţean român încă din anul 2005. Contactat de Moldova Curată, Labuneţ a declarat că deja a depus cerere de renunţare la cetăţenia română şi procedura a fost demarată.

Cu firmă şi maşină

În declaraţia de avere, depusă la CEC, Labuneţ indică un salariu de 24.000 de lei pentru utimii doi ani, pensie de 12.000 lei şi dividende de 5000 de lei. Potrivit raportului financiar al PSRM, publicat pe cec.md, Anatolie Labuneţ ar fi donat partidului în campania electorală 87.500 de lei. Întrebat din ce surse provin aceşti bani, deputatul socialist a declarat că avea economii încă din anii 90, când a activat în calitate de inginer-şef mecanic pe nave internaţionale, unde a avut un salariu de 10.000 de dolari.

Anatolie Labuneţ are acţiuni la firma SA ”Nertun”. Totodată, el este administratorul firmei ”Autoval Sistem” SRL, creată în 2012. Labuneţ a declarat că va renunţa la această funcţie pentru a-şi exercita mandatul de deputat.

La capitolul imobile, Labuneţ deţine un apartament de 72 m.p. în Chişinău, un teren şi o vilă de 100 m.p. în satul Bâc, lângă Chişinău. De asemenea, el posedă un Wolkswagen Jetta şi un Dodge Durango.

Radu Mudreac

Veterinar bogat

În vârstă de 41 de ani, Radu Mudreac este medic veterinar şi director al fimei ”Gradioni” SRL. Ziarul de Gardă a dezvăluit că acesta deţine de fapt două firme înregistrate pe numele său.

Mudreac a fost şeful Serviciului Veterinar de Stat în municipiul Chişinău, iar în 2008, printr-un ordin al premierului Zinaida Greceanîi, a fost numit director general al Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală. După nici doi ani, în timpul guvernului Filat, şi-a dat demisia din această funcţie.

Două apartamente şi donaţii generoase

Potrivit declaraţiei sale de avere depusă la CEC, Radu Mudreac deţine două apartamente,  de 69 m.p. şi respectiv 103 m.p şi un garaj de 21 m. p. Totodată, el conduce o Toyota Land Cruiser. Radu Mudreac a indicat că este director al SRL ”Gradioni”. Timp de doi ani, el a încasat 46.000 de lei din salariu şi  17.000 din munca prin cumul. Ziarul de Gardă a scris că Mudreac are şi o altă firmă, SRL ”Onor-Impex”, care deţine, pe un teren închiriat de la Primăria Chişinău, o parcare auto pe strada Matei Basarab. Deputatul socialist poate fi considerat unul dintre cei mai buni la inimă, deoarece în campania electorală din 2014 a donat partidului peste 150.000 de lei. Astfel, potrivit raportului financiar al PSRM, pe 26 noiembrie el a donat 90.700 lei, iar pe 29 octombrie – alte 78.000 de lei. Radu Mudreac nu a răspuns la telefon în aceste zile pentru a ne răspunde de unde are asemenea venituri. La fel ca şi alţi patru colegi de partid, Radu Mudreac deţine cetăţenie română. Reprezentanţii partidului au declarat că toţi cei care vor veni în Parlament vor trebui să se dezică de a doua cetăţenie.

Anatolie Labuneţ

Boris Golovin

Profesor, cercetat de Centrul Anticorupţie

De profesie medic stomatolog, Boris Golovin este al 15-lea pe lista electorală a PCRM. El nu a mai candidat la parlamentare anterior, însă la alegerile locale din 2011 a obţinut un mandat de consilier municipal din partea comuniştilor. Golovin a fost preşedinte al fracţiunii PCRM în Consiliul Municipal Chişinău.

De asemenea, deputatul comunist este şi profesor la  Colegiul naţional de medicină şi farmacie şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”. Boris Golovin a fost vice-ministru al Sănătăţii în guvernul Greceanîi. În 2010, a fost acuzat că a acceptat efectuarea unei tranzacţii ilegale cu instalaţii de diagnosticare, prejudiciind statul cu aproape 20 de milioane de lei. Procuratura Anticorupţie a deschis un dosar pentru neglijenţă în serviciu şi deputatul comunist risca o pedepasă cu închisoarea de până la şase ani. Însă un an mai târziu, Golovin a fost scos din lista bănuiţilor. La rândul său, deputatul comunist declara atunci că este un dosar politic, deschis la comandă.

Radu Mudreac

În 2008, Golovin a fost decorat de preşedintele Voronin cu medalia "Meritul Civic", pentru merite în dezvoltarea ocrotirii sănătăţii, contribuţie la perfecţionarea procesului curativ-profilactic şi activitate metodico-organizatorică prodigioasă.

Apartament, vilă şi conturi bancare

Boris Golovin declară pe site-ul cec.md că deţine un apartament în Chişinău, un garaj şi o vilă în Rezina. El are un automobil Wolkswagen Sharan din 2008 şi conturi bancare de peste 190.000 lei şi 1000 de euro.

Deputatul a obţinut în ultimii doi ani un salariu de 62.800 lei de la Colegiul Naţional de Medicină şi Farmacie, 43.800 - din munca prin cumul şi 17.600 – onorarii pentru activitatea în cadrul Consiliului Municipal. În Campania electorală din 2014, Boris Golovin a donat 27.000 de lei, potrivit raportului financiar al PCRM, publicat pe cec.md.

Natalia Dabija

Raisa Apolschii



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2014-2018

Deputaţi bogaţi, deputaţi săraci

Starea socială a candidaţilor care deţin poziţia a opta pe listele partidelor parlamentare este foarte diferită: unii nu au locuințe, alţii sunt proprietari de imobile şi de firme sau de mașini luxoase. Astfel, cel mai bogat deputat de pe această poziţie este socialista Alla Dolinţă, urmată de democrata Valentina Buliga, liberalul Ion Apostol, liberal-democratul Vadim Pistrinciuc şi comunista Irina Vlah. Ultima declară că nu are casă.

28 decembrie 2014
2500
2014-2018

Atât de diferiți și de incompatibili deputații noștri.....

Poziţiile cu nr. 9 pe listele partidelor care au acces în Parlament după alegerile din acest an sunt ocupate de generalul de poliţie Vladimir Ţurcan (PSRM), diplomatul Eugen Carpov (PLDM), latifundiarul Ion Tomai (PCRM), ex-ministra Monica Babuc (PDM) şi finanțista Veronica Herţa (PL). Dintre toţi, numai Vladimir Ţurcan a mai fost deputat, dar din partea altui partid, PCRM, iar Veronica Herţa a mai figurat pe lista PL pentru alegerile parlamentare din 2009. Ceilalţi obțin mandatul de parlamentar pentru prima dată.

31 decembrie 2014
1584
2014-2018

Ai șanse să devii bogat... dacă ajungi deputat

Celor 101 de deputați aleşi în noul Parlament legea le garantează mai multe facilităţi. Ei au dreptul să primească un apartament de serviciu în Chişinău pe durata mandatului sau o indemnizaţie lunară neimpozabilă pentru chirie, să-și îmbunătățească condițiile de trai dacă fiecărui membru al familiei îi revine mai puțin de 12 metri pătrați spațiu locativ etc. Unii beneficiază din plin de aceste facilități, sporindu-și veniturile. Alții au grijă să-și dezvolte firmele pe care le aveau înainte de a intra în Parlament sau pe care le-au fondat pe durata mandatului. Cert este că cei mai mulți dintre ei au din ce trăi și chiar fac, cel puțin în acte, donații generoase partidelor în campania electorală, sperând să dobândească un mandat de ales al poporului. 

08 ianuarie 2015
1961
2014-2018

Nr.12 pe listele partidelor din Parlament: traseişti şi...

Lidia Lupu (PSRM), Grigore Cobzac (PLDM), Victor Mândru (PCRM), Sergiu Sârbu (PD) şi Iurie Dârda (PL) ocupă poziţia a 12-a în listele formaţiunilor care au acces în Legislativ. Unii dintre ei au reuşit să dezvolte afaceri prospere. Grigore Cobzac şi Iurie Dârda, de exemplu, au business în domeniul construcţiilor, câştigând mai multe licitaţii publice. Şi Victor Mândru a pornit o afacere în perioada mandatului de deputat. Firma din industria lemnului a lui Sergiu Sârbu, fost comunist care a trecut la democraţi în 2012, a dat însă faliment. Doar Lidia Lupu nu a declarat niciodată că ar deţine acţiuni la vreo întreprindere. În schimb, a ocupat mai multe funcţii importante în perioada guvernării PCRM, iar după ce comuniştii au trecut în opoziţie, ea a migrat în tabăra socialiştilor.  

05 ianuarie 2015
1392
2014-2018

Nr. 3 pe listele partidelor parlamentare: funcţia de de...

Eduard Smirnov, Liliana Palihovici, Artur Reşetnicov, Igor Corman şi Anatolie Şalaru sunt persoanele care au intrat în viitorul Parlament fiind pe locul trei în listele electorale ale partidelor lor. Dintre ei, doar Eduard Smirnov este nou în Legislativ, ceilalţi au mai mâncat pâine de deputat. Unii au reuşit, în timpul mandatului, să-şi cumpere sau să-şi construiască imobile impunătoare.

15 decembrie 2014
1411
2014-2018

Nr.2 pe listele formaţiunilor care au acces în Parlamen...

Igor Dodon (PSRM), Iurie Leancă (PLDM), Maria Postoico (PCRM,) Vladimir Plahotniuc (PD) şi Dorin Chirtoacă (PL) sunt pe a doua poziţie în listele partidelor care au acces în Parlament. Până acum, toţi au ocupat funcţii importante în stat. Fiecare a ţinut primele pagini ale celor mai importante publicaţii din ţară - pentru afacerile pe care le desfăşoară, pentru deciziile dubioase pe care le-au luat, pentru că au utilizat resursele statului în scopuri personale sau, pur şi simplu, pentru că nu şi-au trecut toată averea în declaraţiile de venit. Vladimir Plahotniuc este, de departe, cel mai bogat din cei cinci, deşi s-a scris de mai multe ori că nu şi-a declarat toată averea. Nici ceilalţi n-o duc, însă, rău. Toţi au fie case frumoase, fie apartamente spaţioase.

14 decembrie 2014
1188