Chiar dacă şi-a recunoscut greşeala, un angajat al Departamentului Poliţiei de Frontieră nu a fost cruţat de CNI

Arhiva 5 ianuarie 2015 1041
Vitalie Lefter în cadrul şedinţei CNI din 30 decembrie 2014

Șeful adjunct al Direcției urmărire penală a Departamentului Poliției de Frontieră (DPF), Vitalie Lefter, a uitat să indice în declaraţia de avere pentru anul 2013 mai multe bunuri, între care un apartament, un autoturism, 10 conturi bancare și cota-parte de 90% din capitalul unei societăți comerciale. Ofițerul şi-a recunoscut greşeala în faţa membrilor Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), menţionând că despre existenţa unor bunuri nici nu a ştiut până acum. CNI însă nu l-a cruțat și a trimis dosarul la Procuratura Generală.



Averea lui Vitalie Lefter a crescut semnificativ timp de un an. Astfel, din declaraţia de avere pentru anul 2012, aflăm că familia lui a avut un venit de peste 183 de mii de lei, dintre care 108 mii de lei reprezintă salariul soției. Tot atunci, Vitalie Lefter arăta că este proprietarul unui apartament cu suprafaţa de 115 metri pătraţi, obţinut în anul 2009. Totodată, el menţiona că are de restituit un credit de 30 de mii de lei.

Venitul familiei Lefter a crescut de circa trei ori în 2013 față de anul 2012. Astfel în declaraţia de avere pentru 2013, șeful adjunct al Direcției urmărire penală din cadrul DPF indică un venit peste 525 de mii de lei, şi de data aceasta cel mai mare fiind câştigul soţiei, care lucrează la firma “URS” SRL. Ea a încasat peste 427 de mii de lei. Pe lângă apartamentul de 115 metri pătraţi, Vitalie Lefter mai menţionează că a dobândit un lot pomicol.

La rubrica Active financiare, acesta indică trei conturi bancare, unul de credit, iar altele două salariale. Tot în anul 2013, Vitalie Lefter a împrumutat o sumă de 30 de mii de lei, pe o perioadă de trei ani.

Riscă să fie cercetat penal

CNI a examinat averea familiei Lefter şi a descoperit că șeful adjunct al Direcției urmărire penală din cadrul DPF a omis din declarație mai multe bunuri ale soției: un apartament, un autoturism, 10 conturi bancare și cota-parte de 90% din capitalul unei societăți comerciale.

Prezent la şedinţa CNI din 30 decembrie 2014, Vitalie Lefter a recunoscut că a greşit. “Îmi recunosc greşeala, însă vreau să spun că singurul bun procurat de când m-am căsătorit este un teren. Eu aveam apartamentul înainte de căsătorie, iar celelalte bunuri, apartamentul sau autoturismul indicat de Dumneavostră, sunt ale soţiei, dobândite până la căsătorie. Despre cota-parte de 90% la firma “Sipo-Comerţ”, nici nu am ştiut că există, până în momentul controlului. În prezent, compania nu activează, iar familia noastră nu beneficiază de vreun venit din activitatea ei”, a spus Vitalie Lefter. El a adăugat că cele câteva conturi bancare omise din declarație și descoperite de CNI sunt nesemnificative şi nu au avut rulaje mari.

Membrii CNI au constatat că este de competenţa Procuraturii Generale să cerceteze dacă Vitalie Lefter a completat cu abateri de la lege declaraţia de avere pentru anul 2013. CNI a suspendat controlul, urmând ca dosarul să fie expediat la Procuratura Generală. Pentru abaterile comise în completarea declaraţiei de avere, Vitalie Lefter riscă să fie cercetat penal pentru fals în declaraţii.

Lilia Zaharia

Membrii CNI în şedinţă



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Dan Perciun

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
2571
Arhiva

Profil candidat: Violeta Ivanov

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1762
Arhiva

Boris Gherasim, bănuit că și-ar fi favorizat rudele

Săptămâna trecută, Procuratura Generală a prelungit pentru încă o lună acțiunile de urmărire penală în dosarul în care este bănuit Boris Gherasim, viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Acesta este cercetat penal, fiind bănuit de abuz în serviciu. Oficialul se consideră nevinovat.

29 mai 2013
1469
Arhiva

Preşedintele CNI: „Vom rămâne la sapă de lemn, dacă nu...

Persoanele cu funcţii de răspundere în serviciul public ar putea avea posibilitatea, începând cu anul viitor, să-şi declare veniturile şi proprietăţile în formă electronică, printr-un program special numit „E-integritate”. Specialiştii afirmă că această modalitate va elimina erorile comise fără intenţie sau cu bună ştiinţă de către subiecţi, deoarece programul va include câmpuri de date obligatorii. Dacă acestea nu vor fi completate, declaraţia nu va putea fi recepţionată. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) spune însă declararea electronică va fi posibilă de la anul viitor doar în situaţia în care deputaţii vor vota proiectele de lege care presupun reformarea CNI, dar şi modificarea formularului de declarare a averilor şi intereselor personale.

13 martie 2015
1000
Arhiva

Profil candidat: Svetlana Rotundu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1090
Arhiva

Președintele raionului Basarabeasca este verificat de A...

Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale. 

11 noiembrie 2019
1325