Chiar dacă şi-a recunoscut greşeala, un angajat al Departamentului Poliţiei de Frontieră nu a fost cruţat de CNI

Arhiva 5 ianuarie 2015 818
Vitalie Lefter în cadrul şedinţei CNI din 30 decembrie 2014

Șeful adjunct al Direcției urmărire penală a Departamentului Poliției de Frontieră (DPF), Vitalie Lefter, a uitat să indice în declaraţia de avere pentru anul 2013 mai multe bunuri, între care un apartament, un autoturism, 10 conturi bancare și cota-parte de 90% din capitalul unei societăți comerciale. Ofițerul şi-a recunoscut greşeala în faţa membrilor Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), menţionând că despre existenţa unor bunuri nici nu a ştiut până acum. CNI însă nu l-a cruțat și a trimis dosarul la Procuratura Generală.



Averea lui Vitalie Lefter a crescut semnificativ timp de un an. Astfel, din declaraţia de avere pentru anul 2012, aflăm că familia lui a avut un venit de peste 183 de mii de lei, dintre care 108 mii de lei reprezintă salariul soției. Tot atunci, Vitalie Lefter arăta că este proprietarul unui apartament cu suprafaţa de 115 metri pătraţi, obţinut în anul 2009. Totodată, el menţiona că are de restituit un credit de 30 de mii de lei.

Venitul familiei Lefter a crescut de circa trei ori în 2013 față de anul 2012. Astfel în declaraţia de avere pentru 2013, șeful adjunct al Direcției urmărire penală din cadrul DPF indică un venit peste 525 de mii de lei, şi de data aceasta cel mai mare fiind câştigul soţiei, care lucrează la firma “URS” SRL. Ea a încasat peste 427 de mii de lei. Pe lângă apartamentul de 115 metri pătraţi, Vitalie Lefter mai menţionează că a dobândit un lot pomicol.

La rubrica Active financiare, acesta indică trei conturi bancare, unul de credit, iar altele două salariale. Tot în anul 2013, Vitalie Lefter a împrumutat o sumă de 30 de mii de lei, pe o perioadă de trei ani.

Riscă să fie cercetat penal

CNI a examinat averea familiei Lefter şi a descoperit că șeful adjunct al Direcției urmărire penală din cadrul DPF a omis din declarație mai multe bunuri ale soției: un apartament, un autoturism, 10 conturi bancare și cota-parte de 90% din capitalul unei societăți comerciale.

Prezent la şedinţa CNI din 30 decembrie 2014, Vitalie Lefter a recunoscut că a greşit. “Îmi recunosc greşeala, însă vreau să spun că singurul bun procurat de când m-am căsătorit este un teren. Eu aveam apartamentul înainte de căsătorie, iar celelalte bunuri, apartamentul sau autoturismul indicat de Dumneavostră, sunt ale soţiei, dobândite până la căsătorie. Despre cota-parte de 90% la firma “Sipo-Comerţ”, nici nu am ştiut că există, până în momentul controlului. În prezent, compania nu activează, iar familia noastră nu beneficiază de vreun venit din activitatea ei”, a spus Vitalie Lefter. El a adăugat că cele câteva conturi bancare omise din declarație și descoperite de CNI sunt nesemnificative şi nu au avut rulaje mari.

Membrii CNI au constatat că este de competenţa Procuraturii Generale să cerceteze dacă Vitalie Lefter a completat cu abateri de la lege declaraţia de avere pentru anul 2013. CNI a suspendat controlul, urmând ca dosarul să fie expediat la Procuratura Generală. Pentru abaterile comise în completarea declaraţiei de avere, Vitalie Lefter riscă să fie cercetat penal pentru fals în declaraţii.

Lilia Zaharia

Membrii CNI în şedinţă



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Reghina Apostolova

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
1601
Arhiva

Astăzi este ultima zi de depunere a declaraţiilor la CN...

La 20 aprilie, adică astăzi, este data limită când Comisia Naţională de Integritate (CNI) mai poate primi declaraţiile de venituri şi proprietate şi de interese personale pentru anul 2015. Până astăzi,  la CNI erau depuse circa 72 de mii de declaraţii.

20 aprilie 2016
943
Despre ANI

Tatiana pașcovschi confirmă că se retrage din consiliul...

Jurnalista Tatiana Pașcovschi, membră a Consiliului de Integritate al ANI din partea societății civile, a confirmat pentru Moldova Curată că se retrage din CI. Ea anunță că ar fi informat despre asta Ministerul Justiției, autoritatea care a format comisia ce a ales reprezentantul societății civile în CI și care, acum, ar trebui să aleagă un nou reprezentant.

11 iunie 2019
1195
Arhiva

Ziarul “Adevărul”: Dosarul nunţii şefului Vămii. Eduard...

Secretarul general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, a pierdut şi în a doua instanţă procesul de anulare a actului de constatare a conflictului de interese, emis de Comisia Naţională de Integritate (CNI) la 6 februarie 2014.

28 mai 2014
1495
Arhiva

Profil candidat: Alexandr Minizianov

Integritate în activitatea politică

07 februarie 2019
1003
Arhiva

Înțelegeri de milioane la primăria municipiului Chișină...

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) urmează să examineze, astăzi, mai multe proiecte scandaloase care au fost ținute în secret până în ultimul moment. Acestea se referă la privatizarea a zeci de hectare de pământ din capitală și la darea în arendă la prețuri simbolice a mai multor spații în centrul orașului, printre care și monumente arhitecturale de importanță națională. Beneficiarii acestor proiecte sunt consilieri municipali comuniști, liberali și neafiliați, dar și mai mulți membri ai Partidului Liberal.

05 septembrie 2013
904