Codul Educației l-a pus în dificultate pe edilul din Cricova

Arhiva 27 decembrie 2015 1042
Valentin Guțan

Valentin Guțan, primarul orașului Cricova din municipiul Chișinău, a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI), fiind bănuit că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Soția sa, Elena Guțan, este director al grădiniței de copii din Cricova. În timp ce membrii Comisiei au clasat acest caz, motivând că primarul nu a luat nici o decizie prin care și-ar favoriza soția, experții anticorupție spun că acesta este un eventual conflict de interese, întrucât, potrivit prevederilor noului Cod al Educației, instituțiile preșcolare sunt în subordinea autorităților publice locale.



Valentin Guțan a fost ales pentru prima oară în funcția de primar în anul 1987. De atunci conduce acest oraș din componența municipiului Chișinău. Elena Guțan, soția sa, conduce grădinița  nr. 33 din localitate de la începutul anului 1998. Deoarece prevederile noului Cod al Educației spun că managerii instituțiilor de învățământ trebuie selectați prin concurs public, în luna martie curent, contractul de muncă al Elenei Guțan a încetat. Consiliul local a decis ca Elena Guțan să dețină interimatul funcției până la alegerea unui nou manager.

Cazul a fost clasat de CNI

CNI a constatat însă că din actele prezentate de primar, nu există nici un document care ar dovedi că Primăria Cricova ar fi luat anumite decizii în favoarea grădiniței conduse de soția primarului sau chiar în beneficiul personal al acesteia. „Se constată lipsa încălcării regimului juridic al conflictului de interese de către Valentin Guțan, primar al orașului Cricova, deoarece din informația de care dispune Comisia, dânsul nu a luat decizii și nu a participat la luarea deciziilor, care ar viza activitatea soției sale, Elenei Guțan în calitate de director al Grădiniței pentru copii nr. 33 din or. Cricova sau care au avut drept obiectiv activitatea instituției preșcolare sus-menționate”, se spune în actul CNI

Totodată, Anatolie Donciu, președintele CNI, a precizat pentru Moldova Curată că în această situație poate fi vorba despre un potențial conflict de interese și nu despre unul real.

Acest argument al președintelui CNI este combătut însă de Mariana Kalughin, expertă anticorupție, care afirmă că în prezent instituțiile preșcolare sunt în gestiunea autorităților publice locale, iar toate deciziile ce țin de gestionarea grădiniței din Cricova sunt legate direct de primărie. 

Experta mai precizează că primarul este cel care semnează lunar dispoziția de plată a salariilor angajaților, premiilor sau a concediilor. 

Primarul Valentin Guțan a declarat pentru Moldova Curată că el nu vede un conflict de interese atât timp cât nu el a fost cel care și-a angajat soția în această funcție. „Eu spuneam la CNI că este un non-sens, fiindcă soția activează acolo din anul 1998. Oameni buni, eu nu sunt vinovat că acel Cod al Educației nu a prevăzut asemenea chestiuni în lege. În situația în care grădinițele sunt în subordinea primăriei și eu mi-aș numi soția în funcție, acesta da, s-ar numi conflict de interese”, adaugă primarul.

Precizăm că până anul trecut, activitatea instituțiilor preșcolare a fost reglementată de Legea învățământului, care prevedea că direcțiile teritoriale educație numeau şi concediau directorii instituţiilor de învăţămînt de stat preşcolar, primar, gimnazial, complementar (extraşcolar), artistic şi sportiv din subordine, cu consultarea prealabilă a autorităţilor publice locale de nivelul corespunzător. Totodată, aceste direcții asigurau, în comun cu autorităţile administraţiei publice locale, crearea unor condiţii adecvate de activitate cadrelor didactice şi elevilor, protecţia socială a acestora.

Însă din luna noiembrie 2014, după intrarea în vigoare a Codului Educației, competența de numire în funcție a directorilor de creșe, grădinițe și centre comunitare de educație, a fost transferată de la direcțiile de învățământ către autoritățile publice locale de nivelul întâi, adică primăriilor. Totodată, primăriile sunt cele care organizează concursuri publice de achiziționare a bunurilor și serviciilor pentru instituțiile preșcolare din localitate.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Republica Moldova – mai jos în topul Indicelui Percepți...

Republica Moldova a coborât în clasmentul realizat de Transparency International, Indicele Percepţiei Corupţiei pentru anul 2016. Țara noastră a înregistrat un scor al IPC de 30 puncte şi s-a plasat pe locul 123 din 176 de ţări incluse în clasament. În 2015, scorul indicelui a fost de 33 puncte, Republica Moldova situându-se pe locul 103 din 168 ţări. Indicele se calculează la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.

25 ianuarie 2017
1066
Arhiva

Membra CNI, Vera Lupu – este sau nu este fina lui Nicol...

Deputatul neafiliat Nicolae Juravschi a ajuns recent pentru a doua oară în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI), însă membrii acesteia au decis să nu inițieze un control pe numele lui. Trei din cei 4 membri prezenți la ședință au votat pentru neinițierea controlului. Printre ei a fost și Vera Lupu, despre care un blogger a scris că ar fi fina lui Juravschi. Vera Lupu neagă acest fapt, spunând că nu a fost niciodată căsătorită. Deputatul, la rândul său, susține că o cunoaște pe membra CNI, dar că nu îi este naș.

20 februarie 2016
1335
Arhiva

Integritatea autorităţilor naţionale este o precondiţie...

Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, ratificat de Parlamentul de la Chişinău la 2 iulie 2014,  reprezintă un document complex, care vizează domenii esenţiale şi conţine prevederi importante referitoare la:

25 iulie 2014
1250
Arhiva

Viorel Morari: Mi-am stabilit un termen: până la 1 augu...

Procurorul Anticorupție, Viorel Morari, ales recent pentru un mandat de 5 ani, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată, despre cum planifică să reorganizeze Procuratura Anticorupţie şi despre angajarea unor noi procurori. El a declarat că accederea în funcţia de Procuror Anticorupţie este o provocare profesională şi că îşi acordă termenul de până la 1 august 2016 pentru a obţine primele rezultate. „În caz contrar, eu primul o să-mi pun întrebarea dacă este cazul să mă mențin în funcție după 1 august”, a adăugat Viorel Morari.

17 mai 2016
796
Arhiva

Fostul edil al oraşului Ialoveni se vrea voluntar la CN...

Gheorghe Caracuian, ex-primarul oraşului Ialoveni, s-a aflat din nou în atenţia Comisiei Naţionale de Integritate. După ce acum doi, membrii Comisiei au constatat că fostul edil a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, în acest an Caracuian a  fost verificat pentru că nu şi-ar fi declarat toată averea.

22 aprilie 2016
1195
Arhiva

Guvernul Gaburici: Miniştri noi cu trecut bogat

Chiril Gaburici, Stephane Bride şi Oleg Balan sunt nume noi în politică. Primii doi: actualul premier şi ministrul Economiei au gestionat afaceri prospere, iar ministrul Afacerilor Interne a venit în Executiv de la conducerea Academiei de Administrare Publică.

02 martie 2015
1520