Codul Educației l-a pus în dificultate pe edilul din Cricova

Arhiva 27 decembrie 2015 928
Valentin Guțan

Valentin Guțan, primarul orașului Cricova din municipiul Chișinău, a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI), fiind bănuit că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Soția sa, Elena Guțan, este director al grădiniței de copii din Cricova. În timp ce membrii Comisiei au clasat acest caz, motivând că primarul nu a luat nici o decizie prin care și-ar favoriza soția, experții anticorupție spun că acesta este un eventual conflict de interese, întrucât, potrivit prevederilor noului Cod al Educației, instituțiile preșcolare sunt în subordinea autorităților publice locale.



Valentin Guțan a fost ales pentru prima oară în funcția de primar în anul 1987. De atunci conduce acest oraș din componența municipiului Chișinău. Elena Guțan, soția sa, conduce grădinița  nr. 33 din localitate de la începutul anului 1998. Deoarece prevederile noului Cod al Educației spun că managerii instituțiilor de învățământ trebuie selectați prin concurs public, în luna martie curent, contractul de muncă al Elenei Guțan a încetat. Consiliul local a decis ca Elena Guțan să dețină interimatul funcției până la alegerea unui nou manager.

Cazul a fost clasat de CNI

CNI a constatat însă că din actele prezentate de primar, nu există nici un document care ar dovedi că Primăria Cricova ar fi luat anumite decizii în favoarea grădiniței conduse de soția primarului sau chiar în beneficiul personal al acesteia. „Se constată lipsa încălcării regimului juridic al conflictului de interese de către Valentin Guțan, primar al orașului Cricova, deoarece din informația de care dispune Comisia, dânsul nu a luat decizii și nu a participat la luarea deciziilor, care ar viza activitatea soției sale, Elenei Guțan în calitate de director al Grădiniței pentru copii nr. 33 din or. Cricova sau care au avut drept obiectiv activitatea instituției preșcolare sus-menționate”, se spune în actul CNI

Totodată, Anatolie Donciu, președintele CNI, a precizat pentru Moldova Curată că în această situație poate fi vorba despre un potențial conflict de interese și nu despre unul real.

Acest argument al președintelui CNI este combătut însă de Mariana Kalughin, expertă anticorupție, care afirmă că în prezent instituțiile preșcolare sunt în gestiunea autorităților publice locale, iar toate deciziile ce țin de gestionarea grădiniței din Cricova sunt legate direct de primărie. 

Experta mai precizează că primarul este cel care semnează lunar dispoziția de plată a salariilor angajaților, premiilor sau a concediilor. 

Primarul Valentin Guțan a declarat pentru Moldova Curată că el nu vede un conflict de interese atât timp cât nu el a fost cel care și-a angajat soția în această funcție. „Eu spuneam la CNI că este un non-sens, fiindcă soția activează acolo din anul 1998. Oameni buni, eu nu sunt vinovat că acel Cod al Educației nu a prevăzut asemenea chestiuni în lege. În situația în care grădinițele sunt în subordinea primăriei și eu mi-aș numi soția în funcție, acesta da, s-ar numi conflict de interese”, adaugă primarul.

Precizăm că până anul trecut, activitatea instituțiilor preșcolare a fost reglementată de Legea învățământului, care prevedea că direcțiile teritoriale educație numeau şi concediau directorii instituţiilor de învăţămînt de stat preşcolar, primar, gimnazial, complementar (extraşcolar), artistic şi sportiv din subordine, cu consultarea prealabilă a autorităţilor publice locale de nivelul corespunzător. Totodată, aceste direcții asigurau, în comun cu autorităţile administraţiei publice locale, crearea unor condiţii adecvate de activitate cadrelor didactice şi elevilor, protecţia socială a acestora.

Însă din luna noiembrie 2014, după intrarea în vigoare a Codului Educației, competența de numire în funcție a directorilor de creșe, grădinițe și centre comunitare de educație, a fost transferată de la direcțiile de învățământ către autoritățile publice locale de nivelul întâi, adică primăriilor. Totodată, primăriile sunt cele care organizează concursuri publice de achiziționare a bunurilor și serviciilor pentru instituțiile preșcolare din localitate.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Conflictul de interese de la Cuizăuca continuă și în ma...

De patru ani, Ion Țurcan, primarul comunei Cuizăuca, raionul Rezina, continuă să lucreze cu sora sa în aceeași instituție, ea fiind contabilă-șefă. Chiar dacă acum doi ani, Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că cei doi activează în conflict de interese, situația nu s-a schimbat. După emiterea actului CNI, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) trebuia să-l acționeze pe primar în judecată, în cazul în care nu soluționează amiabil acest conflict.  

29 noiembrie 2015
1155
Arhiva

Cunoaște-ți candidatul!

În perioada 6 octombrie – 3 noiembrie 2019, portalul MoldovaCurata.md, în colaborare cu jurnaliștii Centrului de Investigații Jurnalistice, publică  profilurile de integritate ale candidaților la funcția de primar al municipiilor, inclusiv ale suburbiilor, și orașelor-centre de raion la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Profilurile au fost elaborate în baza unor criterii stabilite împreună cu experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției și vizează veniturile și bunurile candidaților, conflictele de interese, modul cum au fost gestionați banii publici etc.

10 octombrie 2019
971
Arhiva

Profil candidat: Dorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă are două dosare penale active și se află sub control judiciar. În primul caz este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, iar în al doilea - de depășirea atribuțiilor de serviciu. Chirtoacă respinge acuzațiile, se declară nevinovat și susține că dosarele sunt politice.

31 ianuarie 2019
1115
Arhiva

Profil candidat: Oleg Savva

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1455
Arhiva

От села Чишмикиой на место депутата НСГ баллотируются о...

Все кандидаты от избирательного округа № 16 с. Чишмикиой – мужчины. Предприниматель Леонид Киося выдвигается от «Нашей Партии», а Партия Социалистов поддерживает Михаила Бербера. Третий конкурент, Виталий Карагиорги, выступает как независимый кандидат, хотя на последних предыдущих выборах в Народное Собрание Гагаузии (НСГ) в 2012 г. представлял либерал-демократов.

25 octombrie 2016
2148
Arhiva

După Pitic şi Brânzaniuc, directorul Poştei Moldovei, c...

Comisia Naţională de Integritate a clasat, în şedinţa din 28 iulie, dosarul lui Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”. El era bănuit că nu şi-a declarat afacerile deţinute în Spania. Membrii CNI argumentează că Nastas ar fi comis abaterea fără intenţie.

28 iulie 2016
997