Codul Educației l-a pus în dificultate pe edilul din Cricova

Arhiva 27 decembrie 2015 196
Valentin Guțan

Valentin Guțan, primarul orașului Cricova din municipiul Chișinău, a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI), fiind bănuit că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Soția sa, Elena Guțan, este director al grădiniței de copii din Cricova. În timp ce membrii Comisiei au clasat acest caz, motivând că primarul nu a luat nici o decizie prin care și-ar favoriza soția, experții anticorupție spun că acesta este un eventual conflict de interese, întrucât, potrivit prevederilor noului Cod al Educației, instituțiile preșcolare sunt în subordinea autorităților publice locale.Valentin Guțan a fost ales pentru prima oară în funcția de primar în anul 1987. De atunci conduce acest oraș din componența municipiului Chișinău. Elena Guțan, soția sa, conduce grădinița  nr. 33 din localitate de la începutul anului 1998. Deoarece prevederile noului Cod al Educației spun că managerii instituțiilor de învățământ trebuie selectați prin concurs public, în luna martie curent, contractul de muncă al Elenei Guțan a încetat. Consiliul local a decis ca Elena Guțan să dețină interimatul funcției până la alegerea unui nou manager.

Cazul a fost clasat de CNI

CNI a constatat însă că din actele prezentate de primar, nu există nici un document care ar dovedi că Primăria Cricova ar fi luat anumite decizii în favoarea grădiniței conduse de soția primarului sau chiar în beneficiul personal al acesteia. „Se constată lipsa încălcării regimului juridic al conflictului de interese de către Valentin Guțan, primar al orașului Cricova, deoarece din informația de care dispune Comisia, dânsul nu a luat decizii și nu a participat la luarea deciziilor, care ar viza activitatea soției sale, Elenei Guțan în calitate de director al Grădiniței pentru copii nr. 33 din or. Cricova sau care au avut drept obiectiv activitatea instituției preșcolare sus-menționate”, se spune în actul CNI

Totodată, Anatolie Donciu, președintele CNI, a precizat pentru Moldova Curată că în această situație poate fi vorba despre un potențial conflict de interese și nu despre unul real.

Acest argument al președintelui CNI este combătut însă de Mariana Kalughin, expertă anticorupție, care afirmă că în prezent instituțiile preșcolare sunt în gestiunea autorităților publice locale, iar toate deciziile ce țin de gestionarea grădiniței din Cricova sunt legate direct de primărie. 

Experta mai precizează că primarul este cel care semnează lunar dispoziția de plată a salariilor angajaților, premiilor sau a concediilor. 

Primarul Valentin Guțan a declarat pentru Moldova Curată că el nu vede un conflict de interese atât timp cât nu el a fost cel care și-a angajat soția în această funcție. „Eu spuneam la CNI că este un non-sens, fiindcă soția activează acolo din anul 1998. Oameni buni, eu nu sunt vinovat că acel Cod al Educației nu a prevăzut asemenea chestiuni în lege. În situația în care grădinițele sunt în subordinea primăriei și eu mi-aș numi soția în funcție, acesta da, s-ar numi conflict de interese”, adaugă primarul.

Precizăm că până anul trecut, activitatea instituțiilor preșcolare a fost reglementată de Legea învățământului, care prevedea că direcțiile teritoriale educație numeau şi concediau directorii instituţiilor de învăţămînt de stat preşcolar, primar, gimnazial, complementar (extraşcolar), artistic şi sportiv din subordine, cu consultarea prealabilă a autorităţilor publice locale de nivelul corespunzător. Totodată, aceste direcții asigurau, în comun cu autorităţile administraţiei publice locale, crearea unor condiţii adecvate de activitate cadrelor didactice şi elevilor, protecţia socială a acestora.

Însă din luna noiembrie 2014, după intrarea în vigoare a Codului Educației, competența de numire în funcție a directorilor de creșe, grădinițe și centre comunitare de educație, a fost transferată de la direcțiile de învățământ către autoritățile publice locale de nivelul întâi, adică primăriilor. Totodată, primăriile sunt cele care organizează concursuri publice de achiziționare a bunurilor și serviciilor pentru instituțiile preșcolare din localitate.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Una dintre firmele din dosarul licitațiilor trucate va...

Una dintre firmele care figurează în dosarul licitațiilor trucate pentru procurarea produselor alimentare în grădinițe, deschis la sfârșitul anului 2016, continuă să participe la licitații, iar acum o săptămână a obținut un contract de peste 100 de mii de lei la Spitalul de psihiatrie din Bălți. Responsabilii de la Agenția Achiziții Publice spun că firma este admisă la licitații deoarece nu figurează în lista neagră, iar urmărirea penală a administratorului nu este temei pentru descalificare. 

22 februarie 2017
182
Arhiva

Alexandru Cimbriciuc: „Demisia a fost planificată. Jurn...

La câteva zile după ce şi-a prezentat demisia, viceministrul Apărării Alexandru Cimbriciuc spune că această acțiune nu are nici o legătură cu scandalul în care a fost implicat fiul său. În timp ce ministrul Apărării Anatol Şalaru afirmă că respectă decizia lui Cimbriciuc, mai multe organizaţii de media solicită Procuraturii Generale să investigheze acest caz, iar demnitarul să fie sancționat conform legii.

15 iulie 2016
171
Arhiva

Plagiat într-o sesizare depusă la CC: socialiștii au pr...

Fracțiunea din Parlament a socialiștilor, în frunte cu Igor Dodon și Zinaida Greceanâi, a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) în care pasaje întregi sunt preluate din 3 hotărâri ale Curții Constituționale din România. Sesizarea se referă la articolul 153 din Codul Educației, adoptat în luna iulie 2014. Articolul prevede că directorilor instituțiilor de învățământ publice care, la data intrării în vigoare a Codului, au mai mult de 5 ani de aflare în funcție, să le fie desfăcute contractele și să fie organizate noi concursuri de angajare, la care ei să poată participa. 

10 aprilie 2015
202
Arhiva

UE „taie” din averile dobândite ilicit, Moldova mai aşt...

Republica Moldova are deja de doi ani prevederi legale referitoare la confiscarea averilor dobândite ilicit, însă deocamdată nu le pune în practică. Modificările respective au fost adoptate în anul 2014. Tot atunci Parlamentul European a adoptat o Directivă ce prevede că ţările comunitare vor putea aplica confiscarea extinsă în cazul în care valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată nu este justificată. În România sunt înregistrate deja câteva cazuri de rezonanţă, în care funcţionari publici şi politicieni şi-au pierdut averile ce nu au putut fi justificate, uneori confiscarea fiind aplicată şi rudelor acestora.

10 februarie 2016
171
Arhiva

Mai mulți magistrați se judecă cu CNAS pentru a obține...

După ce acum trei ani salariile judecătorilor au fost majorate substanțial, mai mulți magistrați pensionari, dar care continuă să muncească în sistem, s-au ales și cu pensii majorate, care se ridică la cel puțin 12 mii de lei. De regulă, ei obțin aceste pensii după ce dau în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Unii au obținut deja câștig de cauză, iar alții încă se judecă. În prezent CNAS are pe rol 4 cauze care vizează recalcularea pensiei de magistrat, potrivit unei note informative expediate portalului Moldova Curată.   

23 noiembrie 2017
172
Arhiva

Lacăt codificat la primăria din Bălţi

Uşa de la etajul trei al primăriei municipiului Bălţi, etaj unde se află birourile primarului, viceprimarului şi al secretarului consiliului local, este securizată, la intrare fiind instalat un lacăt codificat. Consilierii locali din opoziţie susţin că această acţiune întreprinsă de către conducerea municipiului Bălţi îngrădeşte accesul populaţiei într-o instituţie publică. Administraţia oraşului, însă, afirmă că instalarea acestui obstacol este o metodă de prevenire a eventualelor tentative de corupere a funcţionarilor publici din partea cetăţenilor. 

12 noiembrie 2013
204