Un democrat s-a retras dintr-o afacere de milioane pentru funcția de președinte al raionului Râșcani

Arhiva 21 decembrie 2015 1449
Iurie Urzică

Iurie Urzică, noul președinte al raionului Râșcani, a condus în ultimii 22 de ani fabrica "Avicola" din regiune, care a rămas acum pe seama soției și fiului său mai mare. Întreprinderea, în anii 2011-2013 a participat, cu succes, la mai multe licitații din raion, obținând din vânzări aproximativ 1,5 milioane de lei. În 2015, afirmă Urzică, la inițiativa sa, firma familiei nu mai participă la licitațiile din raionul Râșcani, pentru a evita eventualele acuzații și conflicte de interese.Iurie Urzică are 49 de ani și este de profesie medic-veterinar. El a ajuns în fruntea raionului Râșcani pe 24 august 2015, când a fost votat de 11 consilieri: 7 ai PDM, formațiune pe ale cărei liste Urzică a ajuns în Consiliu, 2 ai PCRM și câte unul din PSRM și PL. Deși partidele care au format la nivel de țară Alianța pentru Integrare Europeană 3, destrămată ulterior, la nivel de raion aveau 17 mandate, suficiente pentru a alege organele de conducere, nu au reușit să ajungă la un compromis. Astfel, în raionul Râșcani, nici astăzi nu există o coaliție majoritară, în condițiile în care în Consiliu activează 33 de aleși. „Am fost votat de 11 consilieri. Acum alianța locală e formată din 11 oameni. Nu mai primim mai mult pe nimeni. În raion sunt 33 de consilieri. Dar credeți că pentru a rezolva problemele reale ale raionului este nevoie numaidecât de o majoritate? Noi rezolvăm problemele raionului. Nu lucrăm pentru noi, ci pentru cetățenii raionului. Să vă spun cinstit, nu a fost o propunere până acum care să nu treacă”, susține Iurie Urzică.

CV-ul „din declarații” al președintelui raionului

Deși în mesajul președintelui Urzică plasat pe site-ul Consiliului Raional se spune că „prezenta pagină este destinată facilitării accesului Dumneavoastră la informaţii despre activitatea Consiliului Raional Râşcani”, aici nu găsim nici măcar un CV al președintelui raionului. „Așa-s la mine lucrătorii ăștia din Consiliul Raional. Am avut un cetățean, dar dacă salariul este mic, nu mai are cine să lucreze cu site-ul ăsta. Chiar azi (vineri, 18 decembrie - n.r.) am vorbit cu un cetățean care o să se ocupe și de site și o să fie informația toată pe site”, a promis Iurie Urzică. Până atunci, acesta a acceptat să ne vorbească despre studiile sale. „Am terminat școala de opt clase în satul Zăbriceni, apoi tehnicumul de medicină veterinară de la Grigoriopol, Facultatea de Medicină Veterinară din Chișinău de la Universitatea Agrară. Pe urmă am făcut cursuri de un an și jumătate în Israel, la Academia de Științe Agricole din Tel Aviv. Ulterior, am studiat la Academia de Administrare Publică din Chișinău de pe lângă președintele Republicii Moldova”, ne-a spus președintele raionului. „După studii, trei ani am lucrat la Inspectoratul de Medicină Veterinară la Vamă și Transport, iar apoi, 22 de ani am fost director al SA Avicola”, a precizat Iure Urzică.

Într-adevăr, înainte de a ajunge președinte de raion, Iurie Urzică a condus Fabrica "Avicola", amplasată în satul Corlăteni, Râșcani. Întreprinderea are aproximativ 180 de angajați și este gestionată de familia Urzică. „Fabrica nu este în totalitate a familiei noastre, e și a rudelor. Noi suntem deținătorii unui pachet destul de important de acțiuni. Am luat fabrica în 1995, practic de la nimic. Era părăsită, așa cum erau atunci toate fermele. Am tot dezvoltat-o și continuăm să facem asta. Ea produce ouă, producție agricolă, pentru că noi arendăm, în tot raionul, dar și în raioanele vecine, mai multe hectare de teren. Pământurile sunt de la oameni, deținători de cote. Familia mea are 32% din fabrică. Da, soția și fiul sunt implicați în această afacere. Ei lucrează acolo. Băiatul a terminat două facultăți. Un alt copil e la studii în România, la Facultatea de Medicină Veterinară de la Iași”, ne-a declarat Iurie Urzică.

Fabrica Avicola, o afacere de milioane

În perioada 2011-2013 întreprinderea "Avicola" a câștigat 17 licitații publice pentru livrarea produselor alimentare și a ouălor de găină, în valoare totală de aproximativ 1,5 milioane de lei. Cele mai mari trei contracte, de peste 250 mii de lei fiecarem au fost semnate cu Spitalul Raional din Râșcani. „Da, în anii trecuți noi am câștigat licitații în regiune, dar acum nu mai participăm la concursurile din raion. Eu personal am decis să nu mai participăm, ca să nu fiu acuzat și conflicte de interese. Puteți controla. Vom participa în alte raioane”, explică Iurie Urzică.

Proaspătul președinte de raion, pe lângă acțiunile de la Fabrica Avicola, deține, conform informațiilor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), și cote-părți în alte două SRL-uri: Cooperativa Agricolă de Producție „Aviovo”, unde deține 16% și care a avut în 2012 un venit din vânzări de 2,6 milioane de lei, și SRL „Bindagra-com” unde deține 52% și care, în 2012, a raportat un venit din vânzări de 7,2 milioane de lei din cultura plantelor oleaginoase și a semințelor. Firma este înregistrată în s. Boroșenii Noi, r. Râșcani. „Da, eu mai sunt acționar la un SRL, prin care arendăm pământurile, cotele oamenilor. Nu am auzit însă de firma "Aviovo". Nu știu de așa firmă”, ne-a replicat Iurie Urzică. Precizăm că, întreprinderea respectivă a fost fondată în 2012 în s. Corlăteni, r. Râșcani, sat în care activează și Fabrica "Avicola". Ulterior însă și-a schimbat adresa, mutându-se la Chișinău, pe str. București.

Firmele fiului și traseismul politic

Eugeniu Urzică, fiul cel mare al familiei, a participat și el la fondarea a două SRL-uri. În 2005, împreună cu alte trei persoane, a fondat Societatea Comercială „Aviagroprod” SRL. Firma are un capital social de 7,2 milioane de lei, fiind înregistrată tot în s. Corlăteni, Râșcani și are ca principal gen de activitate declarat „creșterea păsărilor”. Un alt SRL în care figurează numele președintelui r. Râșcani este Întreprinderea Mixtă „Biola-M” SRL. Eugeniu Urzică deține acolo 33% din capitalul ei social. Firma are ca principal gen de activitate declarat fabricarea uleiurilor. Nici una dintre aceste două firme nu a raportat în ultimii ani venituri din vânzări. „Firmele fiului meu nu activează. „Biola-M” nu mai activează. Pe când el era încă în România, un cetățean de acolo a vrut să facă aici o afacere cu ulei. Dar nu a iesit nimic. Firma nu mai activează. Ea nu a activat niciodată. Cealaltă firmă e cam ca și aceasta. Nu activează. Au încercat să facă afaceri, nu le-a iesit. Asta-i situația”, precizează Iurie Urzică.

Noul președinte al r. Râșcani reprezintă, astăzi, Partidul Democrat. Acum patru ani însă, acesta a ajuns consilier local în s. Corlăteni pe listele PCRM. Înainte de asta, la alegerile parlamentare din 2009, Urzică a fost al 20-lea pe listele Uniunii Centriste, conduse de fostul premier Vasile Tarlev. În 2007, Urzică era cu un alt partid, Alianța Moldova Noastră, pe listele căruia a ajuns consilier raional la Râșcani. „Eu nu am fost membru de partid până acum un an. Am avut propuneri, susținători. Unicul partid la care am fost și sunt membru este PDM, de anul trecut. Am fost consilier. Am fost aliat cu AMN, dar eram candidat independent. Am candidat pe listele Uniunii Centriste, dar uitați-vă acolo, scrie ca sunt fără partid. Am fost și consilier. Dar nu încurcați. Eu tot timpul am fost consilier... Da, am fost pe listele PCRM”, ne-a explicat Urzică.

Victor MOȘNEAGPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Boris Gherasim, bănuit că și-ar fi favorizat rudele

Săptămâna trecută, Procuratura Generală a prelungit pentru încă o lună acțiunile de urmărire penală în dosarul în care este bănuit Boris Gherasim, viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Acesta este cercetat penal, fiind bănuit de abuz în serviciu. Oficialul se consideră nevinovat.

29 mai 2013
1290
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Berzan

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
1507
Arhiva

Profil candidat: Angela Munteanu-Pojoga

Integritatea în activitatea politică

16 februarie 2019
2509
Arhiva

Ziarul Cuvântul: Legea, justiţia şi primarul

În articolul “Revocarea primarilor între lege şi realitate", publicat în ziarul regional "Cuvântul", era descrisă şi istoria privind revocarea primarului de Ignăţei Ion Balan. Amintim că procedura a fost iniţiată de către Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat, care a depus la Judecătoria Rezina cererea de revocare a mandatului primarului de Ignăţei Ion Balan. Instanţa a satisfăcut cererea reclamanţilor printr-o decizie adoptată la 30 decembrie 2013. Pârâtul a atacat hotărârea instanţei de fond la Curtea de Apel Chişinău, care peste nouă luni (!?), la 11 septembrie 2014, a calificat recursul lui Ion Balan drept neîntemeiat, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă lăsând în vigoare verdictul primei instanţe.

03 februarie 2015
1263
Arhiva

Natalia Trofim, șefă de direcție la Curtea de Conturi:...

Sectorul achizițiilor publice reprezintă un domeniu favorabil pentru fraudă și abuz, fiind foarte sensibil la acte de corupție, a declarat şefa direcţiei generale de audit al bugetului de stat şi patrimoniului din cadrul Curții de Conturi, Natalia Trofim, într-un interviu pentru Moldova Curată.

28 martie 2016
1143
Arhiva

Eficienţa activităţilor structurilor de control referit...

30 aprilie 2013
1140