Circumscripția nr 27: Cinci independenți și doi candidați susținuți de partide

Alegeri in AP din UTAG 8 noiembrie 2016 1094
​Ivan Fiodorov

În circumscripția nr. 27 din Congaz s-au înscris 7 candidați în cursa pentru un singur fotoliu de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, la scrutinul din 20 noiembrie 2016. Cinci dintre ei sunt candidați independenți, iar alți doi, susținuți de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și respectiv, Partidul „Nostru”.Ivan Fiodorov este actualul deputat ales în urma alegerilor din 2012 din partea circumscripției nr. 27 din Congaz, localitate care numără aproximativ 14 mii de oameni. Fiodorov s-a impus atunci la limită, după turul II de scrutin, în fața lui Mihail Manolov, pe atunci reprezentat al PCRM. El a obținut 57,9% din voturi, fiind candidat independent, conform informațiilor oficiale, susținut însă de mișcarea „Novaia Gagauzia”, condusă de fostul primar de Comrat, Nicolae Dudoglo, actual deputat pe listele Partidului Democrat (PDM) în Parlamentul de la Chișinău.

(In)dependent de „Novaia Gagauzia” și PDM

La fel, din postura de independent, dar susținut de mișcarea lui Dudoglo și PDM, Ivan Fiodorov s-a înscris și în alegerile din 2016. De meserie mecanic, acesta activează în calitate de director al SRL „Tehnomaș”. În ultimii doi ani, 2014-2015, Fiodorov a raportat venituri modeste, de aproximativ 32 de mii de lei, adică puțin peste 1000 de lei pe lună. Candidatul nu a indicat în declarația depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) din Găgăuzia nicio locuință, ci doar două automobile, un Ford și o Mazda, ambele fabricate la începutul anilor 90.

Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată însă că Ivan Fiodorov nu a indicat în declarația pe proprie răspundere depusă la CEC faptul că deține calitatea de fondator la două firme. Prima, SRL „Tehnomaș”, la care a indicat că este director și care se ocupă cu întreținerea autovehiculelor și comerțul cu piese, activează în Comrat și are adresa juridică pe str. Tanchistov. Aici se află mai multe clădiri cu o suprafață totală de peste 600 de m. p., deținute chiar de firma lui Fiodorv, „Tehnomaș”. În 2006, clădirile au fost gajate la Banca de Economii pentru un credit de 540 de mii de lei. Întreprinderea Individuală „Fiodorov I”, o altă entitate la care candidatul este fondator și administrator are activități declarate în domeniul automobilelor și în sfera comerțului. Întreprinderea Individuală se află în s. Congaz și are sediul într-o casă de locuit întregistrată pe numele tatălui candiatului, Pavel. La această adresă, Ivan Fiodorov a indicat în declarația pe proprie răspundere depusă la CEC că ar avea și viza de reședință. Fiodorov, care, la fel ca și majoritatea candidaților la funcția de deputat în APG, nu cunoaște limba română, ne-a spus că deși candidează în calitate de candidat independent, face parte din mișcarea „Novaia Gagauzia”, fondată de deputatul PDM, Nicolae Dudoglo. Acesta precizează că speră să aibă și sprijinul partidului de la Chișinău în alegerile din 20 noiembrie 2016.

Telpiz: „Trebuie să fim neutri și să ne împăcăm bine cu toți”

Unul dintre oponenții lui Fiodorov în această circumscripție este considerat Fiodor Telpiz, care candidează din postura de independent. Telpiz a candidat și în 2012 în această circumscripție, fiind însă al treilea, după Fiodorov și Manolov, și ratând astfel șansa de a ajunge în turul II. Telpiz este de profesie economist, activând în calitate de director al „Olfedal-Trans” SRL, de unde raportează venituri de 56,8 mii de lei obținute în ultimii 2 ani, 2014 și 2015. Alți 1300 de lei Telpiz i-a câștigat din darea unor bunuri în arendă. Acesta mai scrie în declarația depusă la CEC că are două proprietăți în s. Congaz și s. Budjac din regiune.

Datele de la Camera Înregistrării de Stat demonstrează că nici Telpiz nu a indicat în acea declarație de la CEC faptul că este fondator de firme. Or, acesta deține calitatea de fondator și administrator la „Olfedal-Trans” SRL, înregistrată în anul 2000 în s. Congaz. SRL-ul practică diferite tipuri de comerț, dar și transportul de pasageri și mărfuri. Telpiz este și unul dintre fondatorii firmei „Maseduan” SRL, împreună cu alți membri ai familiei. Agentul economic are și el activități de comerț, inclusiv cel agricol. Candidatul la funcția de deputat locuiește, sau cel puțin are viza de reședință pe aceeași stradă ca și concurentul său, Ivan Fiodorov, str. Octombrie. „Eu sunt pentru neutralitate. Cred că în sate e nevoie de cât mai multe investiții. Trebuie să fim prieteni și cu Estul, și cu Vestul. Cu vecinii trebuie să trăim bine. Trebuie să fim neutri și să ne împăcăm bine cu toți”, este de părere candidatul Telpiz.

A lăsat PCRM pentru a candida independent

Mihail Manolov a pierdut în urmă cu patru ani mandatul de deputat în turul II, în această circumscripție. Atunci el reprezenta PCRM. De această dată, Manolov este candidat independent. În vârstă de 30 de ani, acesta activează în calitate de manager la SRL „Demir Agro”, firmă care aparține familiei bașcanului Irina Vlah, fiind administrată de Serghei Vlah, fratele ei, și fondată de mama sa, Natalia Vlah. Firma a fost unul dintre sponsorii Irinei Vlah în campania electorală din 2015. În ultimii doi ani, Manolov a avut un venit declarat de doar 25 de mii de lei. El deține însă 3 proprietăți în Congaz, dintre care, două case de locuit, una cu o suprafață de 120 m. p. , iar alta de 135 m. p. Candidatul Manolov este unul dintre fondatorii firmei „Cafadar” SRL, cu activități în agricultură, informație pe care o regăsim și în declarația pe proprie răspundere depusă la CEC. Anterior, Manolov, de meserie jurist, a fost viceprimar al s. Congaz, localitate în care s-a și născut.

Ceilalți concurenți din circumscripția nr. 27 Congaz sunt candidații independenți Alexei Pulucciu (directorul firmei „Estalic Agro”), Serghei Harciu (șofer), dar și Dmitri Doicov din partea PSRM (inspector veterinar) și Ivana Staeva, reprezentanta Partidului „Nostru” (economistă la Avivacont MG). Alegerile pentru APG, entitate cu atribuții similare cu Parlamentul de la Chișinău, sunt programate pentru data de 20 noiembrie 2016.

Victor MOȘNEAG

Fiodor Telpiz

Mihail ManolovPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Candidați în Găgăuzia, cu afaceri prospere și locuințe...

Cinci persoane candidează în circumscripția nr.7 din orașul Ciadîr-Lunga pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG). Cei mai importanți dintre ei dețin afaceri și proprietăți de milioane în Chișinău, acolo unde, de fapt, locuiesc.

21 octombrie 2016
1990
Alegeri in AP din UTAG

Cel mai în vârstă deputat din APG candidează pentru al...

Actualul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) din partea circumscripției nr. 34 Svetlîi, mun. Comrat, Piotr Ceavdarî, în vârstă de 66 de ani, candidează pentru al patrulea mandat. El spune că o face la rugăminte lui „Igor Nicolaevici” (Dodon - n. r.), iar unii contracandidați îl acuză că ar folosi resursele administrative în campanie. Oponenții săi sunt fostul consilier al ex-bașcanului al Găgăuziei, Mihail Formuzal, Vasilii Torlac, un bugetar de la Inspecția Financiară, Victor Ponomari, și un lăcătuș, Ruslan Unilovschi.

16 noiembrie 2016
1052
Alegeri in AP din UTAG

Luptă strânsă în circumscripția nr. 2 din Comrat la scr...

Cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat din  partea circumscripţiei nr. 2 din Comrat. Printre aceştia, o prosperă femeie de afaceri, Svetlana Camilciu, directoare a întreprinderii „Ridiager SV” SRL, actualul deputat în APG, democratul Ivan Mardari, un expert în zootehnie, Constantin Zlatov, juristul Andrei Mihailov, care în prezent nu are un loc stabil de muncă, şi Gheorghi Cioban – profesor de chimie.

15 noiembrie 2016
1109
Alegeri in AP din UTAG

Fiul Președintelui Adunării Populare a Găgăuziei și un...

Trei candidați au fost înregistrați la Ferapontievca: Leonid Constantinov, fiul președintelui Adunării Populare a Găgăuziei – Dmitri Constantinov, Vitalii Cebanu, un prosper om de afaceri, care a figurat în unul dintre dosarele privind scoaterea banilor din Banca de Economii, și Elena Marcenco, asistentă medicală propusă de Partidul Socialiștilor.

28 octombrie 2016
1089
Alegeri in AP din UTAG

Viceprimarul de Comrat şi şeful Direcţiei tineret şi sp...

Cinci candidaţi aspiră la fotoliul de deputat din partea circumscripţiei nr 4 din Comrat. Printre aceştia, actualul viceprimar de Comrat, Alexandru Suhodolschi,  şeful Direcției tineret şi sport din Găgăuzia, Maxim Bolgar,  juriştii Gheorghi Mitioglo şi Irina Drangoz şi un şofer de la întreprinderea “Basarabia Agroexport”, Oleg Sibov.

17 noiembrie 2016
1212
Alegeri in AP din UTAG

Un deputat, o funcționară și o profesoară candidează în...

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) în circumscripția nr 32, Cotovscoe. La fel ca și în celelalte regiuni, majoritatea candidaților nu reprezintă partide politice, venind în fața alegătorilor ca independenți. Asta deși, indirect, sunt sau au fost susținuți de entități politice.

15 noiembrie 2016
1080