Circumscripția nr. 6 Ceadîr-Lunga: trei candidați independenți și doi susținuți de partide politice

Alegeri în Adunarea UTAG 31 octombrie 2016 140
Gheorghe Leiciu

În circumscripția nr. 6 din or. Ceadîr-Lunga pentru un loc în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 5 persoane. Gheorghe Leiciu, actualul deputat din această circumscripție, care candidează ca independent, are patru concurenți, dintre care doi propuși de partide, iar alți doi, independenți.Gheorghe Leiciu este jurist de profesie. În prezent, pe lângă faptul că deține mandatul de deputat în APG, este și avocat. Anterior, el a deținut funcția de procuror al UTA Găgăuzia timp de două mandate. În 2010, acesta a candidat la funcția de președinte al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), însă și-a retras subit candidatura, cedând fotoliul fără luptă lui Iurie Garaba. În 2005, pentru „activitate îndelungată şi prodigioasă în organele procuraturii şi profesionalismul manifestat la asigurarea legalităţii şi ordinii de drept, Vladimir Voronin, pe atunci președintele R. Moldova, i-a conferit medalia „Meritul Civic”.

Acuzații reciproce cu bașcanul Formuzal

În perioada 2008-2009, fiind procurorul UTA Găgăuzia, Leiciu a fost implicat într-un ping-pong de acuzații cu bașcanul regiunii, Mihail Formuzal, care l-a acuzat, în 2008, că face lobby intereselor de familie, expunând pericolului alimentarea cu apă potabilă a mun. Comrat. Conflictul a apărut după ce, la 31 mai 2007, ÎM „Su-Canal”, care alimenta cu apă mun. Comrat, a fost acuzată de Procuratura autonomiei de poluarea râului Ialpug și a lacului Congaz, ceea ce, potrivit procurorilor, a condus la prejudicierea considerabilă a rezervei de pește a lacului respectiv. Ulterior, la 30 iunie 2008, instanța a obligat întreprinderea să plătească o amendă de 30 de mii de lei și să achite prejudicii materiale în valoare de 1,77 milioane de lei în favoarea Societații pe Acțiuni „Balac”.

Formuzal mai acuza atunci că „acțiunile alogice ale procurorilor” puteau fi explicate prin faptul că directorul SA „Balac” Feodor Leiciu era fratele procurorului Gheorghe Leiciu. „Ajungem la concluzia că ne confruntăm cu acțiuni de protejare și lobare a intereselor de familie în defavoarea intereselor cetățenilor”, spunea Formuzal. Solicitat atunci de agenția DECA-press, procurorul a respins acuzațiile. „Eu nu am făcut niciodata lobby pentru fratele meu. Cauza penală a fost examinată în cadrul dosarului penal inițiat în acest caz de către Procuratura Generală și nu de către mine. Iar declarațiile bașcanului Formuzal pot fi explicate prin dorința lui de a scăpa nepedepsit pentru acuzațiile de abuz de putere și neglijență, care a condus la vinderea unor terenuri cu preț redus și cauzarea unui prejudiciu de circa cinci milioane de lei Procuraturii Ceadâr-Lunga”, spunea Gheorghe Leiciu. Ulterior, în cadrul unei conferințe, Formuzal l-a acuzat pe Leiciu că ar fi încercat să-i blocheze activitatea. Leiciu a necat acuzațiile, acuzându-l, la rându-i, pe bașcan de ilegalități.

Apartament în Chișinău, într-un bloc pentru procurori

În vârstă de 53 de ani, Leiciu a câștigat alegerile în circumscripția nr.6 din Ceadîr-Lunga în 2012 cu peste 60% din voturi, candidând ca independent, la fel ca și acum. În 2012, Leiciu susținea aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală. Conform declarației pe proprie răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) din Găgăuzia, Gheorghe Leiciu este avocat într-un cabinet care-i poartă numele. În ultimii doi ani, 2014-2015, acesta a raportat din avocatură un venit de 101,9 mii de lei. Alți 89 de mii de lei i-a declarat din activitatea didactică.

Gheorghe Leiciu indică drept viză de reședință o adresă a unui imobil din Ceadîr-Lunga, care apare în datele de la Cadastru ca fiind proprietate a orașului. Candidatul are doar un apartament de 116 m. p. în Chișinău, iar în Ceadîr-Lunga doar un garaj de 20 m. p.. Acesta conduce un Subaru Forester, fabricat în 2005 și cumpărat în 2013 cu 132 de mii de lei. Informația a fost publicată de Leiciu în ultima sa declarație cu privire la venituri și proprietate depusă în calitate de procuror la Comisia Națională de Integritate, în 2013. Apartamentul din Chișinău al candidatului a fost procurat în urma unui contract de investiții semnat în 2006 și a intrat oficial în posesia lui Leiciu în 2011. Locuința se află pe str. N. Sulac, într-un bloc ridicat special pentru angajații procuraturii. Conform informațiilor de la Camera Înregistrăii de Stat, Leiciu nu este fondator sau administrator de firmă.

Gheorghe Leiciu: „Eu locuiesc în Ceadâr-Lunga, în casa de pe str. Lenin. Da, ea nu este a mea, ci a statului. Nu am reușit s-o privatizez. Îmi trebuie bani ca să fac asta. Mă ocup acum de subiect. Poate e de râs, dar e un fapt, pe care, din păcate, mulți nu-l cred”, ne-a spus Leiciu. Cât despe viziunile sale externe, deputatul ne-a anunțat că-și menține poziția pro-Uniunea Vamală, doar că, lasă loc, deja, și pentru relațiile cu Uniunea Europeană. „Ne oferă lucruri pozitive și Uniunea Europeană. Nu încurcă una alteia”, a precizat Leiciu.

A pierdut cu PLDM, acum încearcă cu Partidul Nostru

Diana Baciu, un alt candidat în această circumscripție, are 45 de ani, fiind de meserie profesoară de istorie, dar și directoarea gimnaziului „P. Kazmalî” din or. Ceadîr-Lunga. Ea a candidat și în 2012, în aceiași circumscripție, fiind însă învinsă de Gheorghe Leiciu. Atunci, Baciu a reprezentat PLDM și a acumulat doar 8,6%. În aceste alegeri, Diana Baciu reprezintă „Partidul Nostru”, condus de Renato Usatîi, pe numele căruia recent a fost eliberat un mandat de arest. Baciu este consilier orășenesc în Ceadîr-Lunga din partea acestui partid.

În 2015, candidata a avut un venit din salariu în sumă de 108 mii de lei, din darea în arendă a unei încăperi de 1480 de lei, iar din „burse și premii”, alți 4062 de lei. Baciu este proprietara unei case de locuit de 120 m. p. în Ceadîr-Lunga, dar și a două loturi de teren în regiune. Baciu nu are mașină personală, conform declarației pe proprie răspundere, depusă la CEC.

În această circumscripție mai candidează alte trei persoane: omul de afaceri Serghei Goncear din partea PSRM, dar și candidații independenți Serghei Buzadji și Vitalie Dimov.

Victor MOȘNEAG

Diana BaciuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

Patru persoane cu funcții publice din Găgăuzia candide...

Toți candidații înscriși în cursa electorală din partea primei circumscripții din orașul Comrat dețin funcții publice de conducere. Este vorba despre Dmitri Constantinov, președintele legislativului din Găgăuzia; Anna Bratunova (57 de ani), propusă de comuniști, specialist pentru resurse umane la spitalul raional. Un alt demnitar pretendent la funcția de deputat este Maxim Mihailiuc, viceprimarul orașului Comrat, susținut de ”Partidul Nostru”, și Vitalii Dragoi, directorul spitalului de urgență din regiune, care candidează independent.

18 noiembrie 2016
198
Alegeri în Adunarea UTAG

Patru candidați la circumscripția nr. 9 Vulcănești: tre...

Pentru voturile locuitorilor orașului Vulcănești din circumscripția nr. 9 se luptă 4 persoane - un actual deputat, un milionar, cu afaceri în Rusia, un inspector al muncii și directorul întreprinderii „Vulcănești-Gaz”. Trei dintre ei sunt ingineri de meserie, iar unul - specialist în administrație publică. Milionarul candidează din partea socialiștilor, ceilalți trei sunt independenți.

26 octombrie 2016
143
Alegeri în Adunarea UTAG

Vicepreşedintele APG candidează pentru un nou mandat. O...

În circumscripția nr. 3 din Comrat doi candidați aspiră la fotoliul de deputat: Alexandru Tarnavschi, care ocupă la momentul actual funcția de vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), și Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor.

14 noiembrie 2016
150
Alegeri în Adunarea UTAG

Un fost ofițer KGB și doi specialiști în agricultură as...

În circumscripția nr. 17 din comuna Cioc-Maidan, localitate din mun. Comrat, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează trei persoane, dintre care două au același nume de familie, nefiind însă rude. Toți se declară candidați independenți, deși anterior au cochetat cu anumite formațiuni politice.

26 octombrie 2016
141
Alegeri în Adunarea UTAG

Candidați cu afaceri, dar cu venituri mici, la Chirsova

Până la momentul actual, în cursa pentru fotoliul de deputat în autonomia găgăuză, legislatura a șasea, din partea circumscripţiei Chirsova, nr. 26, s-au înscris cinci candidaţi: Stepan Sarioglo, felcer-narcolog la Policlinica din Comrat, Constantin Fucidji, om de afaceri, Vasilii Neicovcen, manager vânzări, Stepan Piron, economist, şi Victor Radov, inginer-electrician în cadrul companiei Union Fenosa. Unii dintre ei dețin afaceri, dar în calitate de venituri indică doar câteva mii de lei din salarii.

21 octombrie 2016
152
Alegeri în Adunarea UTAG

Un deputat transfug, un om de afaceri cu contracte de m...

În circumscripția nr. 5 din or. Ciadîr-Lunga, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează șase persoane, toți bărbați. Oleg Caicî, cel care este în prezent deputat din partea acestei circumscripții, candidează ca independent, după ce a părăsit PCRM-ul, pe listele căruia a ajuns deputat, iar ulterior, a aderat la PDM. Principalii săi concurenți par să fie un reprezentant al PSRM și un om de afaceri local, care candidează independent și care a câștigat în ultimii ani contracte de milioane cu instituțiile statului R. Moldova.

31 octombrie 2016
143