Circumscripția nr. 6 Ceadîr-Lunga: trei candidați independenți și doi susținuți de partide politice

Alegeri in AP din UTAG 31 octombrie 2016 1014
Gheorghe Leiciu

În circumscripția nr. 6 din or. Ceadîr-Lunga pentru un loc în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 5 persoane. Gheorghe Leiciu, actualul deputat din această circumscripție, care candidează ca independent, are patru concurenți, dintre care doi propuși de partide, iar alți doi, independenți.Gheorghe Leiciu este jurist de profesie. În prezent, pe lângă faptul că deține mandatul de deputat în APG, este și avocat. Anterior, el a deținut funcția de procuror al UTA Găgăuzia timp de două mandate. În 2010, acesta a candidat la funcția de președinte al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), însă și-a retras subit candidatura, cedând fotoliul fără luptă lui Iurie Garaba. În 2005, pentru „activitate îndelungată şi prodigioasă în organele procuraturii şi profesionalismul manifestat la asigurarea legalităţii şi ordinii de drept, Vladimir Voronin, pe atunci președintele R. Moldova, i-a conferit medalia „Meritul Civic”.

Acuzații reciproce cu bașcanul Formuzal

În perioada 2008-2009, fiind procurorul UTA Găgăuzia, Leiciu a fost implicat într-un ping-pong de acuzații cu bașcanul regiunii, Mihail Formuzal, care l-a acuzat, în 2008, că face lobby intereselor de familie, expunând pericolului alimentarea cu apă potabilă a mun. Comrat. Conflictul a apărut după ce, la 31 mai 2007, ÎM „Su-Canal”, care alimenta cu apă mun. Comrat, a fost acuzată de Procuratura autonomiei de poluarea râului Ialpug și a lacului Congaz, ceea ce, potrivit procurorilor, a condus la prejudicierea considerabilă a rezervei de pește a lacului respectiv. Ulterior, la 30 iunie 2008, instanța a obligat întreprinderea să plătească o amendă de 30 de mii de lei și să achite prejudicii materiale în valoare de 1,77 milioane de lei în favoarea Societații pe Acțiuni „Balac”.

Formuzal mai acuza atunci că „acțiunile alogice ale procurorilor” puteau fi explicate prin faptul că directorul SA „Balac” Feodor Leiciu era fratele procurorului Gheorghe Leiciu. „Ajungem la concluzia că ne confruntăm cu acțiuni de protejare și lobare a intereselor de familie în defavoarea intereselor cetățenilor”, spunea Formuzal. Solicitat atunci de agenția DECA-press, procurorul a respins acuzațiile. „Eu nu am făcut niciodata lobby pentru fratele meu. Cauza penală a fost examinată în cadrul dosarului penal inițiat în acest caz de către Procuratura Generală și nu de către mine. Iar declarațiile bașcanului Formuzal pot fi explicate prin dorința lui de a scăpa nepedepsit pentru acuzațiile de abuz de putere și neglijență, care a condus la vinderea unor terenuri cu preț redus și cauzarea unui prejudiciu de circa cinci milioane de lei Procuraturii Ceadâr-Lunga”, spunea Gheorghe Leiciu. Ulterior, în cadrul unei conferințe, Formuzal l-a acuzat pe Leiciu că ar fi încercat să-i blocheze activitatea. Leiciu a necat acuzațiile, acuzându-l, la rându-i, pe bașcan de ilegalități.

Apartament în Chișinău, într-un bloc pentru procurori

În vârstă de 53 de ani, Leiciu a câștigat alegerile în circumscripția nr.6 din Ceadîr-Lunga în 2012 cu peste 60% din voturi, candidând ca independent, la fel ca și acum. În 2012, Leiciu susținea aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală. Conform declarației pe proprie răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) din Găgăuzia, Gheorghe Leiciu este avocat într-un cabinet care-i poartă numele. În ultimii doi ani, 2014-2015, acesta a raportat din avocatură un venit de 101,9 mii de lei. Alți 89 de mii de lei i-a declarat din activitatea didactică.

Gheorghe Leiciu indică drept viză de reședință o adresă a unui imobil din Ceadîr-Lunga, care apare în datele de la Cadastru ca fiind proprietate a orașului. Candidatul are doar un apartament de 116 m. p. în Chișinău, iar în Ceadîr-Lunga doar un garaj de 20 m. p.. Acesta conduce un Subaru Forester, fabricat în 2005 și cumpărat în 2013 cu 132 de mii de lei. Informația a fost publicată de Leiciu în ultima sa declarație cu privire la venituri și proprietate depusă în calitate de procuror la Comisia Națională de Integritate, în 2013. Apartamentul din Chișinău al candidatului a fost procurat în urma unui contract de investiții semnat în 2006 și a intrat oficial în posesia lui Leiciu în 2011. Locuința se află pe str. N. Sulac, într-un bloc ridicat special pentru angajații procuraturii. Conform informațiilor de la Camera Înregistrăii de Stat, Leiciu nu este fondator sau administrator de firmă.

Gheorghe Leiciu: „Eu locuiesc în Ceadâr-Lunga, în casa de pe str. Lenin. Da, ea nu este a mea, ci a statului. Nu am reușit s-o privatizez. Îmi trebuie bani ca să fac asta. Mă ocup acum de subiect. Poate e de râs, dar e un fapt, pe care, din păcate, mulți nu-l cred”, ne-a spus Leiciu. Cât despe viziunile sale externe, deputatul ne-a anunțat că-și menține poziția pro-Uniunea Vamală, doar că, lasă loc, deja, și pentru relațiile cu Uniunea Europeană. „Ne oferă lucruri pozitive și Uniunea Europeană. Nu încurcă una alteia”, a precizat Leiciu.

A pierdut cu PLDM, acum încearcă cu Partidul Nostru

Diana Baciu, un alt candidat în această circumscripție, are 45 de ani, fiind de meserie profesoară de istorie, dar și directoarea gimnaziului „P. Kazmalî” din or. Ceadîr-Lunga. Ea a candidat și în 2012, în aceiași circumscripție, fiind însă învinsă de Gheorghe Leiciu. Atunci, Baciu a reprezentat PLDM și a acumulat doar 8,6%. În aceste alegeri, Diana Baciu reprezintă „Partidul Nostru”, condus de Renato Usatîi, pe numele căruia recent a fost eliberat un mandat de arest. Baciu este consilier orășenesc în Ceadîr-Lunga din partea acestui partid.

În 2015, candidata a avut un venit din salariu în sumă de 108 mii de lei, din darea în arendă a unei încăperi de 1480 de lei, iar din „burse și premii”, alți 4062 de lei. Baciu este proprietara unei case de locuit de 120 m. p. în Ceadîr-Lunga, dar și a două loturi de teren în regiune. Baciu nu are mașină personală, conform declarației pe proprie răspundere, depusă la CEC.

În această circumscripție mai candidează alte trei persoane: omul de afaceri Serghei Goncear din partea PSRM, dar și candidații independenți Serghei Buzadji și Vitalie Dimov.

Victor MOȘNEAG

Diana BaciuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Socialist cu avere și, în trecut, cu cetățenie română,...

Trei candidați luptă pentru voturile alegătorilor din circumscripția nr. 10 Vulcănești la alegerile deputaților în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze (APG), care vor avea loc la 20 noiembrie 2016. Vorbim despre președintele organizației PSRM a raionului Vulcănești, deputatul Roman Tiutin, președintele Societății Orbilor din același raion, Vasilii Tucan, și omul de afaceri Valerii Cernev. 

01 noiembrie 2016
784
Alegeri in AP din UTAG

Mai mulți oameni de afaceri au trecut în turul doi și v...

La Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 6, în turul doi al alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, unul dintre cei doi candidați care au trecut în turul al doilea este Serghei Goncear, un om de afaceri înaintat de Partidul Socialiștilor. În primul tur, el s-a clasat pe locul doi, cu 523 de voturi, iar cele mai multe voturi – 981, le-a acumulat candidatul Gheorghii Leiciu.

02 decembrie 2016
1556
Alegeri in AP din UTAG

Patru persoane cu funcții publice din Găgăuzia candide...

Toți candidații înscriși în cursa electorală din partea primei circumscripții din orașul Comrat dețin funcții publice de conducere. Este vorba despre Dmitri Constantinov, președintele legislativului din Găgăuzia; Anna Bratunova (57 de ani), propusă de comuniști, specialist pentru resurse umane la spitalul raional. Un alt demnitar pretendent la funcția de deputat este Maxim Mihailiuc, viceprimarul orașului Comrat, susținut de ”Partidul Nostru”, și Vitalii Dragoi, directorul spitalului de urgență din regiune, care candidează independent.

18 noiembrie 2016
1043
Alegeri in AP din UTAG

Viceprimarul de Comrat şi şeful Direcţiei tineret şi sp...

Cinci candidaţi aspiră la fotoliul de deputat din partea circumscripţiei nr 4 din Comrat. Printre aceştia, actualul viceprimar de Comrat, Alexandru Suhodolschi,  şeful Direcției tineret şi sport din Găgăuzia, Maxim Bolgar,  juriştii Gheorghi Mitioglo şi Irina Drangoz şi un şofer de la întreprinderea “Basarabia Agroexport”, Oleg Sibov.

17 noiembrie 2016
1006
Alegeri in AP din UTAG

Un deputat, o funcționară și o profesoară candidează în...

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) în circumscripția nr 32, Cotovscoe. La fel ca și în celelalte regiuni, majoritatea candidaților nu reprezintă partide politice, venind în fața alegătorilor ca independenți. Asta deși, indirect, sunt sau au fost susținuți de entități politice.

15 noiembrie 2016
928
Alegeri in AP din UTAG

Doi candidați la Beșghioz: un deputat și un director de...

Voturile locuitorilor satului Beșghioz, raionului Ceadîr-Lunga, sunt revendicate de către doi candidați din această circumscripție, nr. 14. Pentru scrutinul din 20 noiembrie aici candidează două persoane: actualul deputat Ivan Caraja, care speră să mai obțină un mandat, și oponentul său, Gheorghii Efteni.

17 noiembrie 2016
1303