Mai mulți oameni de afaceri au trecut în turul doi și vor să devină deputați în Adunarea Populară a Găgăuziei

Alegeri în Adunarea UTAG 2 decembrie 2016 159
Serghei Goncear

La Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 6, în turul doi al alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, unul dintre cei doi candidați care au trecut în turul al doilea este Serghei Goncear, un om de afaceri înaintat de Partidul Socialiștilor. În primul tur, el s-a clasat pe locul doi, cu 523 de voturi, iar cele mai multe voturi – 981, le-a acumulat candidatul Gheorghii Leiciu.Serghei Goncear este director al întreprinderii agricole SRL ”Daalar Duzuu”, care are în calitate de fondatori 30 de persoane. Întreprinderea a fost înregistrată în martie 2013, la o adresă din orașul Ceadîr-Lunga, la care sunt înregistrate peste 175 de mii de alte întreprinderi. Datele cadastrale arată că această adresă este în proprietatea administrației publice locale. În ianuarie 2016, o parte dintre acționari au renunțat la cotele lor din companie. În declarația sa de avere, Serghei Goncear indică faptul că este proprietar al 47 de loturi agricole, cu suprafețe diferite. Firma pe care o conduce a contribuit la finanțarea unui congres al găgăuzilor în anul 2009. În 2012, firma solicita subvenții de peste un milion de lei, dar și de peste ???? la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Un document AIPA arată că firma a beneficiat de subvenții de câteva sute de mii de lei.

Ruslan Unilovschii

Cu datorii la plata impozitelor, dar decorat de președinte

Nicolai Raia

Un raport al Curții de Conturi pentru anii 2008-2009, asupra modului cum a fost executat bugetul orașului Ceadîr-Lunga, arăta că firma avea datorii la plata impozitelor de peste 12 mii de lei și faptul că lua în arendă un lac aflat în proprietate publică, având o suprafață de peste 4 ha, cu o plată anuală de 2000 de lei. În anul 2015, firma sa înregistra datorii în valoare de peste 152 de mii de lei, la bugetul asigurărilor sociale. La sfârșitul anului 2015, Serghei Goncear a fost decorat de președintele Nicolae Timofti cu medalia ”Meritul Civic”, alături de un grup de întreprinzători din domeniul agricol. În 2011 și 2012 întreprinderea agricolă a fost premiată la concursul ”Cel mai bun întreprinzător din Găgăuzia”.

În 2015, Serghei Goncear își exprima susținerea pentru un candidat la funcția de primar al orașului Ceadîr-Lunga, Constantin Cheleș, înaintat de Partidul Socialiștilor. Goncear declară un venit din salariu de 222 438 lei pentru anii 2014-2015, de 12 mii lei - din darea în arendă a unui bun, o casă cu o suprafață de 122 m. p. și un garaj și un automobil de tip BMW.

Serghei Goncear a declarat pentru Moldova Curată că vrea să devină deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei pentru a-i putea reprezenta pe toți locuitorii regiunii autonome, indiferent de naționalitate, și nu doar pe cei care sunt găgăuzi, menționând că cineva i-ar fi reproșat că APG trebuie să apere numai interesele găgăuzilor.

Afaceri nedeclarate de către candidatul din Svetlîi

În circumscripția numărul 34 din localitatea Svetlîi, unul dintre candidații care au trecut în turul doi este Ruslan Unilovschii. El s-a clasat pe locul doi, cu 159 de voturi, după contracandidatul său, Piotr Ciavdari, despre care Moldova Curată a scris anterior, care a acumulat 312 voturi. Ruslan Unilovschii este născut în 1980, este veterinar de meserie și muncește în calitate de lăcătuș-controlor la SRL ”Gagauz Gaz”. Declară un salariu anual de 17 953 lei și faptul că deține 1,4 ha de teren agricol. Deși are un venit oficial relativ mic, candidatul declară că deține mai multe automobile: două de tipul BYD F3, o furgonetă Mecedes Vito 200 C, dar și o motocicleteă Viper V 200 F2.  

Unul dintre contracandidații săi, Vasilii Torlac, a menționat că Ruslan Unilovschi ar avea o afacere în domeniul agricol, pentru că deține un tractor, o combină agricolă și o seră. ”În curtea lui sunt multe automobile”, a remarcat contracandidatul său. Solicitat de Moldova Curată, candidatul a nu a dorit să răspundă la întrebări și să ne ofere mai multe detalii. El a spus că nu vorbește la telefon despre afacerile sale.

Reținut cu două zile înainte de primul tur, dar eliberat pentru al doilea

Unul dintre candidații controversați ai campaniei din autonomia găgăuză este Nicolai Raia, care a trecut în turul doi, în cadrul circumscripției numărul 18 din localitatea Dezghingea, clasându-se pe locul doi, cu 681 de voturi, după Ivan Terzi – cu 688 de voturi. Nicolai Raia, om de afaceri care conduce întreprinderea vinicolă ”Bestvin” SRL, a fost reținut la Comrat pentru 72 de ore, la 18 noiembrie, cu două zile înainte de primul tur al alegerilor, de către angajații Direcției operațiuni speciale a Inspectoratului General de Poliție. La 22 octombrie 2016, candidatul la funcția de deputat a fost învinuit de  prejudicierea bugetului public național în proporții deosebit de mari, și, în absență, instanța l-a anunțat în urmărire.

Potrivit șefului-adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, citat de portalul Deschide.md, Nicolai Raia este cercetat într-un dosar penal pentru evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. Cazul a fost documentat de Procuratura raionului Edineț.

Cu toate acestea, candidatul se află deja în libertate și își vede de campania electorală.  Deși nu am reușit să discutăm cu el, mai multe persoane au răspuns la numărul lui de telefon și ne-au spus că Nicolai Raia este plecat undeva sau este ocupat cu desfășurarea campaniei electorale. Până la urmă, acesta nu a mai răspuns apelurilor noastre.

Anterior Moldova Curată a scris că Nicolai Raia era acuzat de către unul dintre acționarii firmei ”Bestvin” SRL, Elena Ghercioglo, că ar fi contribuit la fabricarea unor dosare penale pe numele său și al altui acționar, Victor Cantarji, care este fratele ei, pentru a-i lipsi de partea pe care o dețineau în companie. Deși prima instanță i-a condamnat pe cei doi acționari la închisoare, în final, Curtea Supremă de Justiție le-a dat dreptate și i-a eliberat din detenție. 

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

Socialist cu avere și, în trecut, cu cetățenie română,...

Trei candidați luptă pentru voturile alegătorilor din circumscripția nr. 10 Vulcănești la alegerile deputaților în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze (APG), care vor avea loc la 20 noiembrie 2016. Vorbim despre președintele organizației PSRM a raionului Vulcănești, deputatul Roman Tiutin, președintele Societății Orbilor din același raion, Vasilii Tucan, și omul de afaceri Valerii Cernev. 

01 noiembrie 2016
114
Alegeri în Adunarea UTAG

La Joltai lupta se dă între vice-președintele Adunării...

La Joltai, raionul Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 19 din autonomia găgăuză, candidează 3 persoane, între care și deputatul care reprezintă circumscripția în actuala componență a legislativului local. Este vorba despre Natalia Șoșeva, singura femeie  din Adunarea aleasă în anul 2012. Contracandidații ei sunt Semion Lazarev, proprietar al unei rețele de televiziune prin eter și al unui post de radio, și Nina Cerneva, agronom de meserie.

18 octombrie 2016
139
Alegeri în Adunarea UTAG

Candidați noi fac concurență actualilor deputați din ci...

În circumscripția nr. 2 Comrat, la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, din 20 noiembrie, au participat practic jumătate din alegătorii înscriși pe liste: 2518 din 5648 de votanți. Cu toate acestea, alegerile au fost declarate valide și în turul doi, care se va desfășura pe 4 decembrie, "duelul" se va da între Ivan Mardari și Constantin Zlatov. Primul a acumulat 962 de voturi, iar al doilea - 857 de voturi. Zlatov candidează pentru prima dată pentru un mandat de deputat. La Tomai situația e similară, o candidată, care își încearcă norocul pentru prima dată la scrutinul pentru legislativul local, Maia Ialama, a ajuns în turul doi.

30 noiembrie 2016
187
Alegeri în Adunarea UTAG

Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat...

La circumscripția nr. 29 din localitatea Congazcic, mun. Comrat, candidează 2 concurenți pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Este vorba despre decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat, Serghei Zaharia, și conducătorului unei întreprinderi agricole SA ”Congazcic”, Nicolai Comur.

12 noiembrie 2016
127
Alegeri în Adunarea UTAG

Vicepreşedintele APG candidează pentru un nou mandat. O...

În circumscripția nr. 3 din Comrat doi candidați aspiră la fotoliul de deputat: Alexandru Tarnavschi, care ocupă la momentul actual funcția de vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), și Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor.

14 noiembrie 2016
129
Alegeri în Adunarea UTAG

Circumscripția nr. 6 Ceadîr-Lunga: trei candidați indep...

În circumscripția nr. 6 din or. Ceadîr-Lunga pentru un loc în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 5 persoane. Gheorghe Leiciu, actualul deputat din această circumscripție, care candidează ca independent, are patru concurenți, dintre care doi propuși de partide, iar alți doi, independenți.

31 octombrie 2016
122