Din Avdarma vor să ajungă în Adunarea Populară din Găgăuzia doi candidați: o directoare de liceu și un pădurar

Alegeri în Adunarea UTAG 24 octombrie 2016 242
Elena Caramit în cadrul unei competiții sportive din localitate

La 20 noiembrie curent, voturile celor peste două mii de alegători din satul Avdarma (circumscripția nr. 11) din raionul Comrat vor fi împărțite între pădurarul Ivan Trandafilov și directoarea de liceu Elena Caramit. La alegerile în Adunarea Populară de la Comrat, Trandafilov este înaintat de socialiști, în timp ce Caramit s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent.Candidata Caramit deține doar funcții de conducere

Ivan Trandafilov

Elena Caramit, directoarea Liceului Teoretic “Dmitri Celenghir” din localitate, are 41 de ani și conduce și clubul de tenis ”Avdarma”. Anul trecut ea a candidat și la locale, tot ca independent. Acum, Elena Caramit este consilier local în Avdarma. Deși de doi ani este președinta clubului de tenis din localitate, ea nu indică în declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală din Comrat că ar avea vreun onorariu din această poziție, iar pentru Moldova Curată a declarat că nu este remunerată pentru funcția de președintă.

În actul depus la CEC din Găgăuzia, Elena Caramit declară că în anul 2015 a obținut un venit de la locul de muncă de bază de peste 93 de mii de lei, iar din activitatea prin cumul – circa 29 de mii de lei, fără a indica unde mai activează. Pentru Moldova Curată, candidata a precizat că acest venit l-a obținut în calitatea de fondatoare a Organizației neguvernamentale ”Cunoștințe, Studii, Educație”. Pentru participarea la ședințele consiliului local, Elena Caramit a ridicat indemnizații de peste 2800 de lei.

Candidata mai menționează în declarația de avere o casă de locuit și un teren agricol în satul Avdarma. Soțul său este titularul unui microbus de model Ford Tranzit.

Din pădure în Legislativ

Ivan Trandafilov (60 de ani) este al doilea candidat care pretinde la funcția de deputat din partea satului Avdarma. Mecanic de profesie, în prezent Trandafilov este pădurar, fiind angajatul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Comrat. Este înscris în lista electorală pe listele Partidului Socialiștilor. El declară că majoritatea deputaților din Adunarea Populară de la Comrat au ajuns acolo doar pentru a-și apăra și promova propriile afaceri și că, odată veniți în Legislativ, au uitat de cei care i-au ales. ”Eu nu am afaceri, sunt pădurar. Venitul meu este doar din salariu. De aceea, când ajung acolo, mă voi gândi la popor”, a menționat Trandafilor.

Într-adevăr, potrivit Camerei Înregistrării de Stat, pe numele acestuia nu este înregistrată nici o firmă. Socialistul declară că în perioada anilor 2014-2015 a obținut din salariu un venit total de 60 de mii de lei, ceea ce ar însemna peste 1400 de lei lunar.

Trandafilov indică faptul că deține o casă de locuit în satul Avdarma, dar și două terenuri agricole, aflate tot în această localitate. El este proprietarul unui autoturism scump, un BMW Seria 5, și al unui Ford Sierra. Pădurarul a explicat că autoturismele datează din anii 90.

Ivan Trandafilor nu este singurul pădurar care vrea să devină deputat. În anul 2012, din partea satului Avdarma a candidat un coleg de-al său, pădurarul Ivan Carainani, propus de către comuniști. Acesta însă a pierdut bătălia în fața contracandidatului său, Alexandr Dinjos, care este medic veterinar și directorul Gospodăriei Țărănești “Asmut aaci”.

Acum în această localitate sunt înregistrați circa două mii de alegători care vor decide la 20 noiembrie cine îi va reprezenta în Legislativul de la Comrat.

În satul Avdarma, circa 95 la sută dintre locuitori sunt de etnie găgăuză, fiid urmați de ruși și ucraineni.

Menționăm că potrivit Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) în componența acesteia intră localităţile în care găgăuzii constituie mai mult de 50 procente din populaţie. Includerea localităţilor în componenţa Găgăuziei are loc în baza rezultatelor referendumului local, efectuat în fiecare localitate.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

La Copceac, fostul bașcan al UTA Găgăuzia și un președi...

Spre deosebire de alte circumscripții din cele 35 înregistate în UTA Găgăuzia, unde la funcția de deputat în Adunarea Populară candidează 4-5 persoane, în circumscripția nr. 30, satul Copceac din raionul Ceadîr-Lunga, în cursa pentru fotoliul de deputat local s-au înscris doi candidați: actualul deputat Nicolai Dragan, cunoscut ca președintele colhozului „Pobeda”, unul dintre puținele care au rămas după destrămarea Uniunii Sovietice, dar și fostul bașcan al Găgăuziei.

16 noiembrie 2016
309
Alegeri în Adunarea UTAG

Un deputat, o funcționară și o profesoară candidează în...

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) în circumscripția nr 32, Cotovscoe. La fel ca și în celelalte regiuni, majoritatea candidaților nu reprezintă partide politice, venind în fața alegătorilor ca independenți. Asta deși, indirect, sunt sau au fost susținuți de entități politice.

15 noiembrie 2016
305
Alegeri în Adunarea UTAG

Luptă strânsă în circumscripția nr. 2 din Comrat la scr...

Cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat din  partea circumscripţiei nr. 2 din Comrat. Printre aceştia, o prosperă femeie de afaceri, Svetlana Camilciu, directoare a întreprinderii „Ridiager SV” SRL, actualul deputat în APG, democratul Ivan Mardari, un expert în zootehnie, Constantin Zlatov, juristul Andrei Mihailov, care în prezent nu are un loc stabil de muncă, şi Gheorghi Cioban – profesor de chimie.

15 noiembrie 2016
279
Alegeri în Adunarea UTAG

La Carbalia, un singur candidat. Are salarii mici, dar...

În cursa pentru fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei din partea circumscripţiei Carbalia, nr. 23 (raionul Vulcăneşti), aspiră un singur candidat, Valentin Gaidarji, inginer de profesie, director şi fondator al întreprinderii „Zegor Grup” SRL. Gaidarji candidează pentru al doilea mandat, după ce în 2012 l-a învins în turul doi pe socialistul Ivan Dergaci. Carbalia este o localitate cu 534 de locuitori, potrivit datelor ultimului recensământ. La alegerile parlamentare, în listele electorale au figurat 410 persoane cu drept de vot.

25 octombrie 2016
256