CNI caută depozit pentru teancurile de declaraţii de avere

Arhiva 21 ianuarie 2016 99
Declaraţiile de avere şi de interese din anii precedenţi, depozitate la CNI.

De la începutul acestui an şi până la 31 martie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) recepţionează declaraţiile de avere şi de interese personale pentru anul 2015. Anual, instituţia primeşte peste o sută de mii de declaraţii. CNI spune că nu mai are spaţiu pentru a colecta documentele, deoarece camera în care acestea erau depozitate până acum deja s-a umplut.De la înfiinţarea CNI şi până în prezent, s-au acumulat peste 330 de mii de declaraţii de avere şi de interese personale. Aceste documente sunt depozitate într-o cameră cu o suprafaţă de numai nouă metri pătraţi. Preşedintele CNI spune că pentru declaraţiile care vor fi depuse până în luna martie curent, instituţia nu mai are spaţiu. „Deja nu mai avem loc pentru alte peste o sută de mii de declaraţii pe care le vom colecta în acest an. Nu le putem stoca într-un birou oarecare, fiindcă sunt documente care conţin informaţii cu caracter personal. Sincer, nu ştiu cum ne vom descurca”, a declarat Anatolie Donciu.

Preşedintele a mai adăugat că o soluţie de rezolvare a acestei probleme ar fi fost dacă anul trecut era votată în Parlament iniţiativa legislativă care oferea posibilitatea subiecţilor declarării să-şi indice averile şi interese într-un sistem electronic. „Da, declararea electronică ne-ar fi scăpat de aceste declaraţii pe suport de hârtie. Dar, din păcate, acele proiecte de legi anticorupţie stau şi acum la Executiv”, a spus Anatolie Donciu.

Expertă anticorupţie: „Vor mai exista multe bătălii pe marginea acestor iniţiative”

Iana Spinei, expertă în cadrul Organizaţiei Transparency-International Moldova, crede că această situaţie va persista cel puţin încă o perioadă. „Având în vedere conjunctura politică de acum, nu cred că Guvernul va soluţiona această problemă în termeni restrânşi. Aici mă refer la acele trei proiecte de legi care includ resetarea sistemului de integritate. Eu cred că vor mai exista multe bătălii pe marginea acestor iniţiative, iar un sistem electronic de declarare a averilor şi intereselor nu cred că vom avea în curând”, a menţionat experta TI Moldova.

Totuşi Iana Spinei a precizat că ar exista o posibilitate de rezolvare a problemei. „Ştim cu toţii că asistenţa financiară oferită Comisiei Naţionale de Integritate din bugetul de stat este una precară. O soluţie ar fi alocarea de mijloace financiare din fondul de rezervă al Guvernului pentru a se găsi o încăpere de depozitare a acestor declaraţii. Într-adevăr, aceste acte nu pot sta în birourile angajaţilor CNI”, a conchis experta.

Menţionăm că mai mulţi experţi naţionali şi internaţionali au elaborat trei proiecte de lege care presupun îmbunătăţirea mecanismului de declarare a averilor şi a intereselor personale, dar şi modalitatea de reformare a CNI. Pachetul include proiectul de Lege privind declararea averii şi a intereselor personale, proiectul de Lege cu privire la Centrul Naţional de Integritate şi proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative. Toate au fost respinse la ultima şedinţă a Guvernului Gaburici.

Dacă erau aprobate de Guvern şi apoi votate şi de către aleşii poporului, în acest an averile şi interesele puteau fi declarate în regim electronic, fapt prevăzut în articolul 9 al proiectului de Lege privind declararea averii şi a intereselor personale. “(1) Subiecţii declarării sunt în drept să depună declaraţiile în formă electronică prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a Centrului Naţional de Integritate. (2) Semnarea declaraţiei în formă electronică se realizează prin utilizarea semnăturii electronice emise în condiţiile legislaţiei în vigoare. Semnăturile electronice se vor elibera, cu titlu gratuit, subiecţilor declarării, în modul stabilit de Guvern. (3) Declaraţia în formă electronică se consideră recepţionată de Centrul Naţional de Integritate dacă subiectul declarării primeşte recipisa electronică de confirmare a acceptării acesteia”, este menţionat în iniţiativa legislativă care „zace” acum la Ministerul Justiţiei.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cu integritatea pătată şi afaceri dubioase promovat la...

Ion Prisăcaru, 56 de ani, de profesie economist, proaspătul şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), promovat în funcţie de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), nu este nici pe departe curat la capitolul integritate.

18 iulie 2013
140
Arhiva

Legislativul a renunţat la portretele domnitorilor

Secretariatul Parlamentului a retras de pe site-ul Legislativului cererile iniţiale referitoare la achiziţionarea serviciilor de deservire a delegaţiilor oficiale, după ce Moldova Curată a semnalat nereguli la întocmirea criteriilor de selectare. La o zi de la apariţia articolului «Mimarea achiziţiilor publice în Legislativ: se cumpără servicii de deservire a delegaţiilor oficiale sau portrete de domnitori?» cererile au fost înlocuite cu altele, care conţin condiţii generale și nu se mai referă strict la felul în care trebuie să arate pereţii restaurantelor sau la ce tablouri trebuie atârnate pe pereţi.

23 februarie 2016
99
Arhiva

Președintele raionului Cantemir: două apartamente în Ch...

Raionul Cantemir, care are o populație de 63 de mii de locuitori, este condus din acest an de un democrat. Andrei Ciobanu nu a fost însă departe de o funcție de conducere nici pânâ atunci, întrucât din anul 2011 a fost vicepreședinte al raionului. La 23 iulie 2015 el a fost ales cu scandal. 

30 decembrie 2015
112
Arhiva

Noua secretară de stat la Mediu e vechea ministră verif...

Noua secretară de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este vechea viceministră, apoi ministră liberală Valentina Țapiș. Funcționara s-a aflat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (în prezent - ANI) în anul 2014, după ce Moldova Curată a scris că ea nu-și declarase, doi ani mai devreme, toate averile. Pe atunci viceministră a Mediului, Valentina Țapiș omisese din declarația de avere o casă construită în curtea locuinței sale din suburbia Codru a capitalei. Atunci funcționara a spus că în acea casă locuiește tatăl său și că din acest motiv a uitat să o indice. 

20 decembrie 2017
109
Arhiva

Vicepretorul sectorului Ciocana, care a admis o incompa...

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, se află în incompatibilitate de funcții, deoarece deține și un mandat de consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Igor Moraru nu și-a soluționat incompatibilitatea în termen de o lună, așa cum prevede legea. În consecință, el ar putea fi demis din funcția de vicepretor.

12 iunie 2016
98
Arhiva

Mai mulți magistrați se judecă cu CNAS pentru a obține...

După ce acum trei ani salariile judecătorilor au fost majorate substanțial, mai mulți magistrați pensionari, dar care continuă să muncească în sistem, s-au ales și cu pensii majorate, care se ridică la cel puțin 12 mii de lei. De regulă, ei obțin aceste pensii după ce dau în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Unii au obținut deja câștig de cauză, iar alții încă se judecă. În prezent CNAS are pe rol 4 cauze care vizează recalcularea pensiei de magistrat, potrivit unei note informative expediate portalului Moldova Curată.   

23 noiembrie 2017
91