Profil candidat: Angela Munteanu-Pojoga
Integritatea în activitatea politică
Angela Munteanu-Pojoga (46 de ani) este antreprenoare și președinta Organizației de Femei Chișinău a Partidului Acțiune și Solidaritate. Este licențiată în Filologie la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. A aderat la PAS în anul 2017. Nu a făcut parte din alte formațiuni politice. Candidează pe lista națională a blocului ACUM.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Angela Munteanu a lucrat timp de mai mulți ani la Compania Teleradio Moldova, TVC 21, Accent TV, în calitate de prezentatoare, redactor-șef și corespondentă. Din 2006 până în 2010, cât s-a aflat în Portugalia, a activat în calitate de prezentatoare și autoare a emisiunii „Un dor cu numele Moldova”, la radio Elvas din Portugalia. La fel, a ocupat și funcția de președintele Asociației Emigranților din țările Est Europene din Portugalia.
În anul 2010 a revenit în Republica Moldova și a beneficiat de un grant în programul-pilot de atragere a remitenţelor PARE 1+1. Afacerea rezultată, ÎI ”Munteanu-Pojoga Angela”, o administrează și în prezent. Este vorba despre un salon de frumusețe cu 6 angajați.
Candidata nu a deținut funcții publice, deci nu a depus declarații de avere și interese. În luna decembrie 2018, solicitată de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat, ea a declarat că împreună cu soțul deține 2 apartamente în Chișinău, unul de 38 metri pătrăți, și altul de 80 metri pătrați. Este moștenitoarea unei case în satul său de baștină, Ciuciuleni, r. Hîncești, și a 86 de ari de teren. Ea a mai spus că deține două autoturisme, un Opel Tigra din 2004, în valoare de 57141.70 lei, și un WOLKSWAGEN EOS, din 2011 în valoare de 140.000 lei.
Aceste bunuri se regăsescîn declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă la CEC. Candidata arată că a avut un venit de 240 de mii de lei de la propria întreprindere, iar soțul – un salariu de 204 mii de lei de la ANTA. Candidata mai indică cele două apartamente, terenul și casa moștenite.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Până în 2017 Angela Munteanu-Pojoga nu fost membra niciunui partid din R. Moldova. „Nu am făcut parte din nicio formațiune politică și nu am donat niciun ban vreunui partid. În prezent achit doar cotizația de membru PAS, în sumă de 120 de lei anual”, a declarat candidata pentru reporterul Campaniei Parlament Curat.
Cazier judiciar
Nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Cum au fost pedepsiți funcționarii care s-au îmbogățit...
În prezentul articol mi-am propus să abordez instituţia îmbogăţirii ilicite prin prisma experienței altor state. Incontestabil, implementarea acesteia în ţara noastră ar asigura un plus de valoare activității Comisiei Naționale de Integritate şi ar constitui unul dintre cele mai importante instrumente de prevenire şi combatere a fenomenului corupţiei.
Zubco scapă de amenda Comisiei Naționale de Integritate
Fostul procuror general, Valeriu Zubco, a fost absolvit de obligația de a achita amenda în valoare de 6 000 de lei pentru că s-ar fi aflat într-un conflict de interese în cazul vânătorii din Pădurea Domnească. Judecătoria sectorului Râșcani a dispus anularea hotărârii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) prin care aceasta l-a amendat pe Zubco pentru conflictul de interese depistat în cazul Pădurea Domnească. Magistrații care au examinat contestația depusă de Zubco au ajuns la concluzia că fostul procuror nu era obligat să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii despre faptul că Gheorghe Crețu este bănuit că l-ar fi omorât pe Sorin Paciu, atâta timp cât asupra judecătorului Curții de Apel Chișinău nu exista o bănuială rezonabilă. De asemenea, cred judecătorii Judecătoriei Râșcani, Zubco nu era obligat nici să anunțe Parlamentul despre incidentul de la vânătoare, întrucât Procuratura Generală este o instituție autonomă. Astfel, potrivit instanței, CNI și-a depășit atribuțiile de serviciu atunci când i-a aplicat amenda lui Zubco. Contactat de portalul Moldova Curată, Anatolie Donciu, președintele CNI, a declarat că nu poate comenta decizia instanței, chiar dacă nu este de acord cu aceasta. „Noi am contestat decizia judecătoriei Râșcani la Curtea de Apel Chișinău. În rest, nu pot comenta decizia instanței, pentru că ea are valoare de lege”, a declarat Donciu, precizând că CNI s-a condus de prevederile legale atunci când i-a aplicat amenda lui Zubco. Amintim că, la 21 martie curent, CNI a constat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către ex-procurorul general Valeriu Zubco, participant la vânătoarea din Rezervația naturală ,,Pădurea Domnească", care s-a soldat cu decesul lui Sorin Paciu. Comisia a dispus atunci amendarea lui Zubco cu 6000 de lei. Fostul demnitar a contestat însă actul în instanță.
Primăriile din Bălţi şi Soroca explică procurorilor de...
La 28 iunie curent, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a emis un decret prin care a declarat ziua de 29 iunie 2013 „Zi de doliu naţional în legătură cu decesul scriitorului academician Dumitru Matcovschi”. Potrivit decretului nr.687, în ziua când a fost înmormântat scriitorul, în toate localităţile republicii trebuiau să fie coborâte în bernă drapelele de stat. Autorităţile publice locale din Soroca şi Bălţi nu au respectat acest decret, de aceea cazul este examinat de procuratură.
API prezintă un raport de monitorizare a eficienței sis...
Miercuri, 23 octombrie 2019, Asociația Presei Independente (API) va prezenta rezultatele primului raport de monitorizare a eficienței sistemului național de control al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice și a activității Autorității Naționale de Integritate (ANI). În raport este evaluat cadrul legislativ și normativ care reglementează acest domeniu și sunt formulate recomandări pentru sporirea eficienței și eliminarea disfuncționalităților.
Ministrul Mediului și-a angajat finul de cununie în fun...
Noul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, l-a angajat în funcția de consilier al său și șef de cabinet pe finul său de cununie, Alexandru Bostan. Acesta i-a fost și asistent la Parlament, când Munteanu a fost deputat. Alexandru Bostan are 30 de ani și este profesor de drept la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.
Niciun minister nu a sesizat CNA cu privire la cazuri d...
Corupţia a constituit o preocupare permanentă pe plan intern, fapt care a impus autorităţile publice şi diverse grupuri sociale active să promoveze procese şi mecanisme de prevenire şi de combatere a fenomenului. Acestea au pornit de la declaraţii generale formulate în discursuri şi în alte intervenţii publice ale oficialilor de cel mai înalt rang şi au continuat prin campanii de educare civică şi de propagare a intoleranţei faţă de acest fenomen.
Aici așteptăm comentariul tău!