Profil candidat: Angela Munteanu-Pojoga

Integritatea în activitatea politică
Angela Munteanu-Pojoga (46 de ani) este antreprenoare și președinta Organizației de Femei Chișinău a Partidului Acțiune și Solidaritate. Este licențiată în Filologie la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. A aderat la PAS în anul 2017. Nu a făcut parte din alte formațiuni politice. Candidează pe lista națională a blocului ACUM.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Angela Munteanu a lucrat timp de mai mulți ani la Compania Teleradio Moldova, TVC 21, Accent TV, în calitate de prezentatoare, redactor-șef și corespondentă. Din 2006 până în 2010, cât s-a aflat în Portugalia, a activat în calitate de prezentatoare și autoare a emisiunii „Un dor cu numele Moldova”, la radio Elvas din Portugalia. La fel, a ocupat și funcția de președintele Asociației Emigranților din țările Est Europene din Portugalia.
În anul 2010 a revenit în Republica Moldova și a beneficiat de un grant în programul-pilot de atragere a remitenţelor PARE 1+1. Afacerea rezultată, ÎI ”Munteanu-Pojoga Angela”, o administrează și în prezent. Este vorba despre un salon de frumusețe cu 6 angajați.
Candidata nu a deținut funcții publice, deci nu a depus declarații de avere și interese. În luna decembrie 2018, solicitată de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat, ea a declarat că împreună cu soțul deține 2 apartamente în Chișinău, unul de 38 metri pătrăți, și altul de 80 metri pătrați. Este moștenitoarea unei case în satul său de baștină, Ciuciuleni, r. Hîncești, și a 86 de ari de teren. Ea a mai spus că deține două autoturisme, un Opel Tigra din 2004, în valoare de 57141.70 lei, și un WOLKSWAGEN EOS, din 2011 în valoare de 140.000 lei.
Aceste bunuri se regăsescîn declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă la CEC. Candidata arată că a avut un venit de 240 de mii de lei de la propria întreprindere, iar soțul – un salariu de 204 mii de lei de la ANTA. Candidata mai indică cele două apartamente, terenul și casa moștenite.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Până în 2017 Angela Munteanu-Pojoga nu fost membra niciunui partid din R. Moldova. „Nu am făcut parte din nicio formațiune politică și nu am donat niciun ban vreunui partid. În prezent achit doar cotizația de membru PAS, în sumă de 120 de lei anual”, a declarat candidata pentru reporterul Campaniei Parlament Curat.
Cazier judiciar
Nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Cazul Policinschi, detalii din anchetă: contract de sut...
Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în judecată dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. PA a anunțat astăzi că demnitarul este învinuit de abuz în serviciu, iar prejudiciul adus statului s-ar ridica la 1,5 milioane de lei. Grigore Policinschi a declarat însă pentru Moldova Curată că aceste învinuiri ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.
MAI vrea să-şi testeze angajații, de rând cu CNA
La trei săptămâni de la demararea procesului de testare a integrităţii profesionale a funcționarilor publici, divergenţele dintre instituţii ies la iveală. Bunăoară, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) insistă să le fie acordat dreptul de a-şi verifica propriii angajaţi. Deocamdată, în baza noilor prevederi, împuternicirea de a desfăşura astfel de testări o au doar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS). Conducerea Centrului deschide parantezele şi explică faptul că MAI încearcă astfel să obţină acces la baza de date a cazierelor integrităţii profesionale în privinţă poliţiştilor, pe care ar urma să o deţină CNA şi SIS. Acest lucru, consideră angajaţii Centrului, ar duce la deconspirări şi scurgeri de informaţie.
Viceministrul Culturii şi-a completat declaraţia de ave...
Viceministrul Culturii, Igor Șarov, și-a completat declarația de avere de două ori, lucru pe care legea nu îl permite. Imediat ce a preluat funcția, în septembrie 2013, el a depus o declarație de avere și scria că nu deține nici un imobil, iar pentru Moldova Curată a explicat că locuiește cu familia întrun apartament al mamei sale. După apariția articolului însă, declarația a fost completată și republicată atât pe pagina Comisiei Naționale de Integritate (CNI), cât și pe cea a Ministerului Culturii. În noul document, în proprietatea oficialului apare un apartament. Experţii susţin că legea nu prevede recompletarea declaraţiilor de avere, iar acest lucru este ilegal.
Accesul la informație este mai presus ca imunitatea lui...
Curtea de Apel Chișinău a decis ieri, în procesul de judecată intentat președintelui Igor Dodon de către fotoreporterul Constantin Grigoriță, că șeful statului nu poate beneficia de imunitatea acordată de lege în cazurile când litigiul vizează accesul la informații de interes public. Constantin Grigoriță, membru al Asociației Presei Independente (API), l-a acționat în judecată pe Igor Dodon pentru îngrădirea accesului la conferințele de presă organizate de Președinție. Prima instanță a considerat că șeful statului are imunitate și nu poate fi acționat în judecată, așa că a respins cererea jurnalistului. Instanța de apel a calificat ca neîntemeiată decizia magistraților de la Judecătoria Chișinău și a notat că jurnalistul nu contestă opiniile exprimate de către Preşedintele ţării, ci contestă îngrădirea neîntemeiată a accesului la informaţie, chestiune care nu se încadrează în imunitatea respectivă.
Guma renunță la mandatul de deputat
Deputatul democrat Valeriu Guma a anunțat astăzi că renunță la mandatul de deputat pentru a pune capăt speculațiilor și acuzațiilor care i se aduc că ar încerca să se acopere cu imunitate parlamentară pentru a scăpa de pedeapsa la care a fost condamnat de Curtea Supremă de Justiție din România.
Judecător cu o colecție de mașini și motociclete retro
Cinci automobile, dintre care trei sunt mașini de epocă sovietică, precum și 16 loturi de teren extravilan cu o suprafață de peste 14 hectare se numără printre proprietățile judecătorului Borislav Babenco de la Curtea de Apel Chișinău. Magistratul afirmă că și-a acumulat averea în perioada în care a activat ca avocat.
Aici așteptăm comentariul tău!