CNI nu a publicat pe site declaraţiile de avere ale demnitarilor

Arhiva 3 mai 2013 959
Membrii grupului de lucru din cadrul CNI verifică dosarele participanţilor prezenţi la licitaţia publică desfăşurată la 19 aprilie.

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) trebuie să publice pe pagina sa web declaraţiile de avere şi cele de interese personale ale demnitarilor şi funcţionarilor publici, la ora actuală pe site-ul Comisiei sunt plasate doar două declaraţii. Este vorba de cele ale preşedintelui acestei instituţii, Anatolie Donciu. Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, menţionează că publicarea acestor declaraţii întârzie, deoarece abia la sfârşitul lunii aprilie curent a fost ales agentul economic care se va ocupa de scanarea şi publicarea celor câteva zeci de mii de declaraţii ale funcţionarilor.



Persoanele cu funcţii de demnitate publică, judecătorii, procurorii, funcţionarii publici şi altele cu funcţie de conducere trebuia să completeze declaraţiile de avere şi de interese personale pentru anul 2012 până la 31 martie curent. După completare, declaraţiile sunt expediate Comisiei Naţionale de Integritate, iar această instituţie le publică pe pagina sa web în termen de 30 de zile de la primire, asigurând accesul permanent la acestea. Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, susţine că în prezent declaraţiile de avere şi proprietate ale demnitarilor şi funcţionarilor publici nu pot fi văzute pe site, deoarece abia acum câteva zile a fost identificat agentul economic care va scana şi publica aceste acte.

Reprezentantul firmei „BTS PRO” S.R.L. îşi prezintă oferta.

Jumătate de milion de lei

La 19 aprilie curent, CNI a desfăşurat licitaţia publică privind achiziţionarea sistemului informaţional de management integrat al declaraţiilor de venituri şi proprietăţi şi al celor de interese personale. La concurs au participat doi agenţi economici: „BTS PRO‘‘ S.R.L. şi Î.S. „Fiscservinform‘‘. Oferta primei firme a fost de 492 de mii lei pentru acest sistem, iar a întreprinderii de stat - de 650 de mii de lei. La sfârşitul lunii aprilie, CNI a decis ca firma câştigătoare să fie cea care a oferit cel mai mic preţ, adică „BTS PRO” S.R.L. Menţionăm că acest sistem informaţional a fost achiziţionat din bani publici, adică din bugetul CNI. Pentru anul 2013, bugetul acestei instituţii constituie peste 5 milioane de lei.

Declaraţiile nu vor fi încă publicate

Adela Griciuc, şefă de direcţie din cadrul CNI, afirmă că nu ştie sigur când vor fi plasate primele declaraţii pe pagina web a instituţiei, deoarece procesarea acestora prevede câteva etape - scanarea, haşurarea informaţiilor confidenţiale, compararea exemplarelor scanate cu originalul, digitizarea (catalogarea informaţiei din declaraţii conform motorului de căutare: nume, funcţie, instituţie, localitate). După procesare, ambele exemplare ale declaraţiilor, atât cea haşurată, cât şi cealaltă vor fi depozitate în două baze de date ce vor fi create. Adela Griciuc mai precizează că, până în prezent, la CNI sunt stocate peste 85 mii de declaraţii de venituri şi proprietate şi de interese personale.

L.Z.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

„Poşta Moldovei”, obligată de instanţă să ofere acces l...

Asociaţia Presei Independente (API) a câştigat un proces de judecată cu Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei”, care a blocat accesul la informaţia de interes public. Instanţa de fond a obligat Întreprinderea să ofere informaţia referitoare la tenderele organizate pe parcursul anilor 2014-2016. Hotărârea judecăţii este cu drept de atac.

28 septembrie 2016
865
Arhiva

Profil candidat: Mariana Cușnir

Integritatea în activitatea politică

17 februarie 2019
3096
Arhiva

Pentru a-și spori integritatea deputații au nevoie de u...

În accepţiunea generală, prin integritate se înţelege: însuşirea de a fi integru; cinste; probitate; incoruptibilitate.

11 decembrie 2013
995
Arhiva

O angajată a Procuraturii Generale, trimisă de CNI la P...

Un control inițiat din oficiu de către Comisia Națională de Integritate (CNI) a scos la iveală faptul că Victoria Găulică, specialist-principal în cadrul Secției control al urmăririi penale și asistență metodică a Procuraturii Generale, a omis din declarația de avere pentru anul 2014 o serie de bunuri. Comisia a constatat și o diferență vădită dintre venituri și bunurile dobândite în acel an. Soțul Victoriei Găulică, care este avocat, și care a reprezentat-o în fața membrilor CNI, susține însă că omisiunile sunt o consecință a unor erori și a unor circumstanțe speciale. 

17 aprilie 2016
1195
Arhiva

Profil candidat: Angela Munteanu-Pojoga

Integritatea în activitatea politică

16 februarie 2019
2402
Arhiva

Angajații comisiilor parlamentare vor avea câștiguri ma...

Angajații comisiilor parlamentare ar putea deține funcții în organele de administrare de la întreprinderile de stat şi de la societăţile pe acţiuni cu capital de stat, potrivit unor amendamente efectuate la legislația actuală la finele anului trecut.

20 ianuarie 2014
826