Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat. A expirat termenul de prescripție

Arhiva 13 iunie 2019 218
Din anul 2016, dosarul penal pe numele lui Grigore Policinschi a fost examinat și trimis la rejudecare de mai multe ori. Ulterior, s-a constatat că a expirat termenul de prescripție

După 5 ani de examinare în instanțele de judecată, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi, care a făcut parte ani de-a rândul din Partidul Comuniștilor, a devenit președinte al Organizației Teritoriale Dubăsari a Partidului Democrat.În acest dosar, Policinschi a fost pus sub acuzare pentru neglijență în serviciu, art. 329, al. 1, pentru fapte comise în anii 2007 și 2011. Potrivit hotărârii instanței, această infracțiune face parte din categoria celor ușoare pentru care termenul de prescripție este de 2 ani. Astfel, acest termen a intervenit încă în anul 2013.

”Instanţa de judecată conchide că vinovăţia inculpatului, Policinschi Grigore în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 329 alin.(1), Cod penal, a fost stabilită dincolo de orice îndoială. În pofida acestui fapt, Policinschi Grigore urmează a fi liberat de răspundere penală pe motivul expirării termenului de prescripţie”, au notat judecătorii Curții de Apel Chișinău.

Solicitată de Moldova Curată, procurora Djulieta Devder, care a repezentat acuzarea la Curtea de Apel, a declarat că anume procurorii au solicitat instanței să ia o astfel de decizie – încetarea procesului penal, din cauza expirării termenului de prescripție.

Dosarul fusese pornit în baza unui control efectuat de Curtea de Conturi asupra modului cum au fost gestionați banii raionului Dubăsari. ”Conform raportului auditului bugetelor unităților administrativ-teritoriale şi gestionării patrimoniului public din r-nul Dubăsari, aprobat prin Hotărârea Curții de Conturi nr.52 din 21.11.2012, Policinschi Grigore, având o atitudine neglijentă față de obligațiunile sale de serviciu, nu a asigurat organizarea şi ținerea evidenței contabile în conformitate cu actele normative, a costului foilor de odihnă pentru copii în sumă de 499,6 mii lei, în lipsa documentelor justificative a admis efectuarea cheltuielilor în sumă de 494,6 mii lei pentru deservirea ședințelor de lucru, zilelor de comemorare, zilelor profesionale şi altor sărbători. Acțiunile lui Policinschi Grigore au fost încadrate de către procuror în baza art.329 alin.(1) Codul penal, neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către o persoană publică a obligațiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconștiincioase față de ele, dacă aceasta a cauzat daune în proporții mari intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice”, se spune în Hotărârea Curții de Apel din 24 aprilie 2019, rămasă definitivă.

Grigore Policinschi a declarat anterior în repatate rânduri că se declară nevinovat.

Al doilea dosar penal – pe rol

În timp ce instanțele examinau acest dosar pe numele său, Grigore Policinschi a fost pus sub acuzare într-un al doilea dosar, pentru abuz în serviciu, în septembrie 2017, fiind încătușat chiar de pe Aeroportul Chișinău, în timp ce revenea din vacanță. În luna martie 2018 dosarul a ajuns déjà în instanța de judecată. Cauza se examinează și acum la Judecătoria Criuleni. Atunci Procuratura Anticorupție a anunțat că Grigore Policinschi ar fi adus statului un prejudiciu ce s-ar ridica la 1,5 milioane de lei, în timp ce conducea raionul Dubăsari. Atunci, Partidul Comuniștilor, din care Policinschi a făcut parte în toate cele 4 mandate de președinte de raion, a acuzat guvernarea democrată că s-ar ocupa de ”represiuni politice”. Însuși învinuitul a respins acuzațiile procurorilor, declarând pentru Moldova Curată că acestea ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.

La scurt timp după ce acest dosar a ajuns în instanță, Grigore Policinschi a fost văzut la evenimentele publice organizate de Partidul Democrat, iar la 18 mai 2019 a fost ales președinte al Organizației Teritoriale a PD din Dubăsari.

Grigore Policinschi a fost anterior primar al satului Doroțcaia, localitate aflată în zona de securitate a Republicii Moldova, în vecinătatea imediată a regiunii transnistrene. A făcut parte din Partidul Comuniștilor. Acum își exercită al 4-lea mandat de președinte al raionului Dubăsari. În toate mandatele el a reprezentat Partidul Comuniștilor. Moldova Curată a scris, în anul 2015, un articol în care arăta că Grigore Policinschi și-a angajat fiica în calitate de juristă la Consiliul Raional. Ulterior, Comisia Națională de Integritate a confirmat că demnitarul s-a aflat în situație de conflict de interese.

Viorica ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Guma renunță la mandatul de deputat

Deputatul democrat Valeriu Guma a anunțat astăzi că renunță la mandatul de deputat pentru a pune capăt speculațiilor și acuzațiilor care i se aduc că ar încerca să se acopere cu imunitate parlamentară pentru a scăpa de pedeapsa la care a fost condamnat de Curtea Supremă de Justiție din România.

13 februarie 2014
146
Arhiva

Președintele raionului Cantemir: două apartamente în Ch...

Raionul Cantemir, care are o populație de 63 de mii de locuitori, este condus din acest an de un democrat. Andrei Ciobanu nu a fost însă departe de o funcție de conducere nici pânâ atunci, întrucât din anul 2011 a fost vicepreședinte al raionului. La 23 iulie 2015 el a fost ales cu scandal. 

30 decembrie 2015
165
Arhiva

Uşa Curţii de Apel Chişinău, închisă pentru judecătorii...

Niciunul din cei cinci judecători ai Curţii de Apel Bender, instanţă lichidată printr-o decizie de Parlament, nu are loc la Curtea de Apel Chişinău, unde au solicitat să fie transferaţi. Pentru că nu au adunat voturi suficiente pentru a ocupa un post în instanţa de apel din Capitală, printr-o decizie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) le-au sugerat judecătorilor Grigore Druguş, Svetlana Leu, Mihai Antonov, Aurelia Parpalac şi Nicolae Nogai să-şi încerce norocul timp de 15 zile la alte instanţe unde sunt locuri vacante. Pe de altă parte, experţii susţin că lipsa de transparenţă în luarea acestei hotărâri creează o situaţie confuză şi lasă loc de interpretări.

17 septembrie 2014
156
Arhiva

Poliția de Frontieră refuză să divulge numele „operato...

Datele despre traversarea frontierei și plecarea în Italia a tinerei care a acuzat de neglijență medicii  de la Centrul Mamei și Copilului nu au fost furnizate de către Poliția de Frontieră, ci de către un „operator extern”, care are acces la Sistemul informaţional integrat al Poliţiei de Frontieră (SIIPF).  Asta susține conducerea Poliției de Frontieră, solicitată de Moldova Curată. Instituția nu divulgă însă numele acestui „operator extern”, invocând ”lipsa unui substrat factologic suficient”.

15 ianuarie 2018
136
Arhiva

Legea testării integrităţii - contestată, deşi aduce ro...

Legea privind testarea integrităţii profesionale îi nemulţumeşte pe mulţi agenţi publici, indiferent dacă au trecut sau au picat testul. Unele prevederi i-au nemulţumit şi pe câţiva deputaţi comunişti, care au cerut Curții Constituţionale să verifice dacă articolele referitoare la instanțele de judecată sunt conforme cu Legea Supremă.  Curtea însă a solicitat opinia Comisiei de la Veneţia, care a notat că legea este una bună, fiind un instrument de contracarare a actelor de corupţie în instituţiile publice, dar că ar trebui revizuită pentru a nu lăsa loc de interpretări. Astfel, Curtea Constituțională urmează să se pronunțe dacă actul legislativ adoptat la sfârşitul anului 2013 este constituţional sau nu.

27 ianuarie 2015
140
Arhiva

Expert: Amnistia fiscală a fost votată fără respectarea...

„La adoptarea în prima lectură a proiectelor de lege privind amnistia fiscală și a capitalurilor au fost încălcate atât procedurile de consultări publice, cât și cele de elaborare a actelor legislative”, a declarat Nadejda Hriptievschi, expertă a Centrului de Resurse Juridice la o masă rotundă desfășurată la 22 decembrie.

23 decembrie 2016
133