Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat. A expirat termenul de prescripție

Arhiva 13 iunie 2019 989
Din anul 2016, dosarul penal pe numele lui Grigore Policinschi a fost examinat și trimis la rejudecare de mai multe ori. Ulterior, s-a constatat că a expirat termenul de prescripție

După 5 ani de examinare în instanțele de judecată, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi, care a făcut parte ani de-a rândul din Partidul Comuniștilor, a devenit președinte al Organizației Teritoriale Dubăsari a Partidului Democrat.În acest dosar, Policinschi a fost pus sub acuzare pentru neglijență în serviciu, art. 329, al. 1, pentru fapte comise în anii 2007 și 2011. Potrivit hotărârii instanței, această infracțiune face parte din categoria celor ușoare pentru care termenul de prescripție este de 2 ani. Astfel, acest termen a intervenit încă în anul 2013.

”Instanţa de judecată conchide că vinovăţia inculpatului, Policinschi Grigore în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 329 alin.(1), Cod penal, a fost stabilită dincolo de orice îndoială. În pofida acestui fapt, Policinschi Grigore urmează a fi liberat de răspundere penală pe motivul expirării termenului de prescripţie”, au notat judecătorii Curții de Apel Chișinău.

Solicitată de Moldova Curată, procurora Djulieta Devder, care a repezentat acuzarea la Curtea de Apel, a declarat că anume procurorii au solicitat instanței să ia o astfel de decizie – încetarea procesului penal, din cauza expirării termenului de prescripție.

Dosarul fusese pornit în baza unui control efectuat de Curtea de Conturi asupra modului cum au fost gestionați banii raionului Dubăsari. ”Conform raportului auditului bugetelor unităților administrativ-teritoriale şi gestionării patrimoniului public din r-nul Dubăsari, aprobat prin Hotărârea Curții de Conturi nr.52 din 21.11.2012, Policinschi Grigore, având o atitudine neglijentă față de obligațiunile sale de serviciu, nu a asigurat organizarea şi ținerea evidenței contabile în conformitate cu actele normative, a costului foilor de odihnă pentru copii în sumă de 499,6 mii lei, în lipsa documentelor justificative a admis efectuarea cheltuielilor în sumă de 494,6 mii lei pentru deservirea ședințelor de lucru, zilelor de comemorare, zilelor profesionale şi altor sărbători. Acțiunile lui Policinschi Grigore au fost încadrate de către procuror în baza art.329 alin.(1) Codul penal, neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către o persoană publică a obligațiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconștiincioase față de ele, dacă aceasta a cauzat daune în proporții mari intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice”, se spune în Hotărârea Curții de Apel din 24 aprilie 2019, rămasă definitivă.

Grigore Policinschi a declarat anterior în repatate rânduri că se declară nevinovat.

Al doilea dosar penal – pe rol

În timp ce instanțele examinau acest dosar pe numele său, Grigore Policinschi a fost pus sub acuzare într-un al doilea dosar, pentru abuz în serviciu, în septembrie 2017, fiind încătușat chiar de pe Aeroportul Chișinău, în timp ce revenea din vacanță. În luna martie 2018 dosarul a ajuns déjà în instanța de judecată. Cauza se examinează și acum la Judecătoria Criuleni. Atunci Procuratura Anticorupție a anunțat că Grigore Policinschi ar fi adus statului un prejudiciu ce s-ar ridica la 1,5 milioane de lei, în timp ce conducea raionul Dubăsari. Atunci, Partidul Comuniștilor, din care Policinschi a făcut parte în toate cele 4 mandate de președinte de raion, a acuzat guvernarea democrată că s-ar ocupa de ”represiuni politice”. Însuși învinuitul a respins acuzațiile procurorilor, declarând pentru Moldova Curată că acestea ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.

La scurt timp după ce acest dosar a ajuns în instanță, Grigore Policinschi a fost văzut la evenimentele publice organizate de Partidul Democrat, iar la 18 mai 2019 a fost ales președinte al Organizației Teritoriale a PD din Dubăsari.

Grigore Policinschi a fost anterior primar al satului Doroțcaia, localitate aflată în zona de securitate a Republicii Moldova, în vecinătatea imediată a regiunii transnistrene. A făcut parte din Partidul Comuniștilor. Acum își exercită al 4-lea mandat de președinte al raionului Dubăsari. În toate mandatele el a reprezentat Partidul Comuniștilor. Moldova Curată a scris, în anul 2015, un articol în care arăta că Grigore Policinschi și-a angajat fiica în calitate de juristă la Consiliul Raional. Ulterior, Comisia Națională de Integritate a confirmat că demnitarul s-a aflat în situație de conflict de interese.

Viorica ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Corneliu Furculita

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1271
Arhiva

Camelia Bogdan: ”A fi un magistrat corect înseamnă, în...

În examinarea dosarului ce vizează furtul miliardului, anchetatorii din Republica Moldova ar trebui să se ghideze de standardele internaționale și să colecteze dovezi pentru întoarcerea banilor la bugetul de stat, a declarat judecătoarea Curții de Apel București, Camelia Bogdan, în cadrul unui interviu acordat pentru Moldova Curată. 

25 aprilie 2016
1066
Arhiva

De luni până vineri - funcţionar public, sâmbăta şi dum...

În satul Grădiniţa din raionul Căuşeni, secretarul consiliului local deţine prin cumul şi funcţia de asistent social. Experţii afirmă că funcţionarul public nu are dreptul să primească alte remunerări decât din activităţi didactice, ştiinţifice sau de creaţie.

22 ianuarie 2014
1203
Arhiva

Președintele CSJ despre mașinile sale și corupția din s...

Președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, a fost invitatul live-chatului de astăzi de pe portalul Moldova Curată și a răspuns la întrebările cititorilor noștri.  

06 septembrie 2013
839
Arhiva

Fostul edil al oraşului Ialoveni se vrea voluntar la CN...

Gheorghe Caracuian, ex-primarul oraşului Ialoveni, s-a aflat din nou în atenţia Comisiei Naţionale de Integritate. După ce acum doi, membrii Comisiei au constatat că fostul edil a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, în acest an Caracuian a  fost verificat pentru că nu şi-ar fi declarat toată averea.

22 aprilie 2016
1103
Arhiva

Judecători de la CSJ cu proprietăţi au solicitat aparta...

Un regulament referitor la condiţiile de acordare a dreptului de a cumpăra apartamente mai ieftine într-un bloc nou din Chişinău permite şi magistraţilor care au proprietăţi scumpe să beneficieze de locuinţe la preţuri preferenţiale. Astfel, în lista solicitanţilor găsim o serie de judecători care au câte unul sau două bunuri imobile în apropiere de capitală - la Ialoveni sau Criuleni. Printre aceştia sunt Iuliana Oprea, Elena Covalenco şi Ghenadie Nicolaev. Ultimii doi şi-au retras de curând solicitările. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că documentul ar fi trebuit să conţină delimitări clare în categoriile de solicitanţi, dar şi alte prevederi care ar exclude facilităţile pentru beneficiarii care au averi.

10 iulie 2015
796