Conducerea ANI e ca și aleasă

2013-2018 22 decembrie 2017 874

Autoritatea Națională de Integritate are vicepreședinte. Lilian Chișca a fost numit în această funcție prin decretul președintelui Igor Dodon, după ce a trecut probele de concurs și a fost propus de către Consiliul de Integritate (CI).



Tot astăzi, potrivit serviciului de presă al ANI, candidata Rodica Antoci a fost anunțată că a trecut și proba la detectorul comportamentului simulat (poligraf) și, respectiv, a câștigat concursul pentru funcția de președinte al ANI. CI a propus candidatura ei șefului statului pentru a o numi în funcție prin decret prezidențial.

Lilian Chișca a activat în cadrul fostei CNI, reformată în ANI, de la crearea acestei structuri. Pană atunci a fost ofițer la Centrul Național Anticorupție. La CNI a condus Direcția control al veniturilor și proprietăților. În declarația sa de venituri și interese personale pentru anul trecut, el indică un apartament în municipiul Chișinău de 107 metri pătrați, în valoare de peste 600 de mii de lei, dobândit în anul 2011, și un autoturism Mercedes fabricat în 2005 și dobândit în 2009 cu suma de 100 de mii de lei.

Rodica Antoci activează în prezent în funcția de șefă a Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Ministerului Justiției. Are studii juridice făcute în România și Republica Moldova. Ea fost selectată dintr-un total de trei candidați. Francisco Talmaci, angajat al Ministerului Finanțelor, și Lidia Chireoglo, ofițer la CNA, au acumulat un număr mai mic de puncte. Declarația de venituri și interese personale a Rodicăi Antoci nu poate fi găsită pe site-ul ANI.  

Dacă președintele Igor Dodon o va numi în funcție pe Rodica Antoci, atunci procedura de  alegere și numire a conducerii ANI va fi încheiată. Următoarea etapă în reformarea acestei instituții va fi selectarea inspectorilor de integritate, care vor face, nemijlocit, controlul averilor, conflictelor de interese și incompatibilităților.

CNI și-a încetat activitatea în luna august 2016, intrând în proces de reformare. Noua structură, ANI, urma să își înceapă activitatea la începutul anului 2017. Lucrurile însă au fost tărăgănate astfel că timp de un an și jumătate nimeni nu exercită controlul declarațiilor de avere ale funcționarilor. Deocamdată nu se știe cât va dura selectarea inspectorilor de integritate și când aceștia își vor începe activitatea.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Declarații de avere și interese ar urma să fie depuse n...

De la 1 ianuarie 2018 demnitarii și funcționarii publici vor putea depune online declarațiile de avere și interese personale. Cel puțin așa anunță Autoritatea Națională de Integritate, care a lansat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Sistemul informațional E-Integritate.

28 decembrie 2017
899
2013-2018

Trei candidați participă la concursul repetat pentru fu...

Candidatul care a obținut cele mai multe puncte în concursul pentru funcția de vice-președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Francisco Talmaci, vrea să devină președinte al acestei instituții. El s-a înscris și la concursul pentru poziția de președinte. Alte două persoane care au depus dosarele sunt Rodica Antoci, şefă a Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiţiei, și Lidia Chireoglo, ofiţer superior de urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie.

07 noiembrie 2017
888
2013-2018

Victor Strătilă, membru CNI

Victor Strătilă şi-a început activitatea profesională în anul 1994 la Procuratura municipiului Chişinău, iar în perioada anilor 1998-1999 a deţinut funcţia de procuror al secţiei anchetă penală din cadrul acestei instituţii unde activa şi actualul preşedinte al CNI, Anatolie Donciu.

29 aprilie 2013
950
2013-2018

Prijmireanu pleacă de la CNI?

După mai mult de jumătate de an de activitate în calitate de membru al Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Dumitru Prijmireanu va trebui să se lase de CNI. Acest lucru se va întâmpla după ce Parlamentul va adopta o hotărâre de încetare a mandatului său de membru CNI, din cauza atingerii vârstei de pensionare.

24 septembrie 2013
880
2013-2018

Proiect de Regulament la ANI. Membrii Consiliului de In...

Membrii Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate vor putea să voteze de la distanță, prin mail. Acest lucru este stabilit în proiectul de Regulament cu privire la organizarea şi funcţionarea Consiliului de Integritate.

27 septembrie 2018
992
2013-2018

Trei candidați admiși la concursul pentru funcția de pr...

Consiliul de Integritate a examinat astăzi dosarele celor patru candidați la funcția de președinte și vice-președinte al Autorității Naționale de Integritate și i-a admis la concurs  pe trei dintre ei. Dosarul actualului președinte interimar al ANI, Anatolie Donciu, care candidează la un mandat deplin în această funcție, urmează să fie examinat la următoarea ședință, planificată pentru miercuri, 6 septembrie.

04 septembrie 2017
1243