După aproape un an și jumătate, Autoritatea Națională de Integritate are președinte și vice-președinte

2013-2018 30 decembrie 2017 860
Igor Dodon o felicită pe noua președină ANI, Rodica Antoci

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul privind numirea Rodicăi Antoci în funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate. Potrivit prevederilor legislației, odată cu publicarea decretului în Monitorul Oficial, Rodica Antoci trebuie să depună jurământul în decursul a 5 zile.



Igor Dodon nu doar a semnat decretul, dar și a primit-o la președinție pe noua conducătoare a ANI și i-a urat succese.

Lilian Chișcă, vice-președinte ANI

Igor Dodon o încurajează pe Rodica Antoci, dar nu știe de când ANI nu este funcțională

Președintele a constatat că activitatea instituției a fost blocată de aproape un an, deși perioada de inactivitate este de aproape un an și jumătate. Potrivit lui Igor Dodon, propunerile pentru numirea Rodicăi Antoci în funcție sunt susținute de reprezentanții societății civile care fac parte din Consiliul de integritate și dosarul prezentat este unul complet.

”Sper că doamna Antoci își va face datoria așa cum presupune cadrul legal, iar Autoritatea va continua să descurajeze comportamentele care generează corupție în plan administrativ și va realiza deplin misiunea nobilă ce-i revine. Este foarte mult de lucru în domeniul respectiv”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a lui Igor Dodon.

Rodica Antoci a deținut până acum funcția de șef al Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiției. Are studii juridice făcute în România și Republica Moldova. Declarația de venituri și interese personale a Rodicăi Antoci nu poate fi găsită pe site-ul ANI. 

Rodica Antoci a fost aleasă pentru funcția de președinte al ANI în urma unui concurs desfășurat de Consiliul de Integritate. Ea a obținut cel mai mare punctaj la concurs, după proba scrisă și cea a interviului. Tototadă, Rodica Antoci a fost unicul candidat care a susținut proba la poligraf. Ceilalți doi candidați, Francisco Talmaci și Lidia Chireoglo, nu s-au mai prezentat la CNA pentru efectuarea testului la poligraf.

Conducerea ANI a putut fi aleasă de către membrii Consiliului de Integritate abia în cadrul unui concurs repetat, după ce la primul concurs candidații Teodor Cîrnaț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, și Victor Strătilă, vice-președinte în exercițiu al ANI, nu au trecut testul la poligraf.

Decretul privind numirea vice-președintelui ANI, Lilian Chișcă – publicat în Monitorul Oficial

Tot astăzi, a fost publicat în Monitorul Oficial decretul președintelui de numire în funcție a vice-președintelui ANI, Lilian Chișcă. Un comunicat al instituției a anuțat că Victor Strătilă, vicepreședinte în exercițiu, i-a transmis împutenicirile de serviciu și drapelul instituției noului vicepreședintele al Autorității.

Lilian Chișca a declarat, potrivit comunicatului ANI, că anul 2018 urmează a fi un an important pentru instituţie, ”urmând a fi implementate mai multe acțiuni concrete pentru asigurarea bunei funcționări a ANI”.

Lilian Chișca a fost angajat în cadrul fostei Comisii Naționale de Integritate de la crearea acestei structuri, unde a condus Direcția control al veniturilor și proprietăților. Până atunci a fost ofițer la Centrul Național Anticorupție. În declarația sa de venituri și interese personale pentru anul trecut, el indică un apartament în municipiul Chișinău de 107 metri pătrați, în valoare de peste 600 de mii de lei, dobândit în anul 2011, și un autoturism Mercedes fabricat în 2005 și dobândit în 2009 cu suma de 100 de mii de lei.

Urmează selectarea inspectorilor de integritate

După publicarea în Monitorul Oficial a decretului privind numirea Rodicăi Antoci în funcția de președinte al ANI și depunerea jurământului, procedura de  alegere și numire a conducerii ANI va fi încheiată. Președintele ANI are în atribuții selectarea inspectorilor de integritate, care vor efectua, nemijlocit, controlul averilor, conflictelor de interese și incompatibilităților. Deocamdată, nu se cunoaște câți inspectori de integritate vor fi angajați, deoarece Parlamentul nu a aprobat încă structura organizatorică a ANI, care ar urma să prevadă numărul de angajați, inclusiv pe cel al inspectorilor de integritate.

Autoritatea Națională de Integritate se află în proces de reformare din august 2016, odată cu lichidarea fostei Comisii Naționale de Integritate. ANI urma să își înceapă activitatea la începutul anului 2017. Lucrurile însă au fost tărăgănate, fiind cu greu format Consiliul de Integritate, iar procedura de alegere a conducerii ANI a durat aproape un an. Astfel, timp de un an și jumătate nu a fost exercitat controlul declarațiilor de avere și interese ale funcționarilor și demnitarilor.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Va verifica sau nu ANI proprietățile lui Vlad Plahotniu...

Autoritatea Națională de Integritate ar putea fi în imposibilitatea de a verifica dacă liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, deține sau nu cele patru vile de lux, despre care a dezvălui RISE Moldova în cadrul unei investigații.

19 septembrie 2018
1026
2013-2018

Ministerul Justiției vrea să elimine proba la poligraf...

Ministerul Justiției propune eliminarea testului la detectarea comportamentului simulat (poligraf) la angajarea inspectorilor de integritate. De asemenea, instituția intenționează să excludă acest test ca probă eliminatorie pentru candidații le funcțiile de președinte și vice-președinte al Autorității Naționale de Integritate.

26 ianuarie 2018
923
2013-2018

Certificatele de integritate: Instrument de prevenire a...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) va avea noi atribuții pe lângă cea de bază, adică de verificare a averilor și intereselor demnitarilor. ANI va trebui să elibereze certificate de integritate pentru candidații la funcțiile publice eligibile, dar și atunci când conducătorii entităților publice vor solicita, motivat, astfel de certificate. Parlamentul a adoptat în prima lectură mai multe amendamente care prevăd acest lucru.

25 martie 2018
807
2013-2018

ANI clarifică modul în care urmează să fie eliberate ce...

Certificatele de integritate urmează să fie eliberate de ANI la solicitarea conducătorilor entităților publice, în cazul procedurilor de angajare prin concurs sau la cererea persoanelor fizice care intenționează să candideze pentru ocuparea funcțiilor publice eligibile.

19 octombrie 2018
1091
2013-2018

Semnături electronice folosite de funcționari la depune...

Semnăturile electronice pe care în acest an le-au primit și le vor folosi pentru prima dată funcționarii publici la depunerea declarațiilor de avere sunt valabile numai un an. Pentru ele statul a plătit o sumă ce depășește de trei ori costurile suportate de ANI pentru digitizarea declarațiilor depuse pe hârtie în ultimii 5 ani.

04 aprilie 2018
860
2013-2018

CNI „calcă pe aceeaşi greblă”: aplică practici neunifor...

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) continuă să aplice practici neuniforme pentru situaţii de același fel. Astfel, la 5 noiembrie aceştia au decis să nu iniţieze un control pe numele Liliei Bolocan, fosta directoare a Agenției Naționale pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), despre care Moldova Curată a relatat că ar fi admis un conflict de interese. Bolocan şi-a angajat două surori şi un cumnat în instituţia pe care a condus-o timp de şase ani. CNI îşi motivează decizia prin faptul că fosta funcţionară nu mai este la AGEPI. Asta chiar dacă au fost situaţii în care Comisia a constatat conflict de interese şi după ce subiectul declarării nu mai era în funcţie publică.

09 noiembrie 2015
890