Conflicte de interse soluționate prin divorț: o inițiativă legislativă le-ar putea pune capăt

Arhiva 23 martie 2016 1157
Alexandru Taburceanu

Primarul comunei Chițcanii Vechi din raionul Telenești, despre care Moldova Curată a scris acum trei ani, continuă să muncească în primărie împreună cu fosta soție, de care a divorțat pentru a soluționa conflictul de interese. Soția sa este perceptor fiscal. Chiar și așa, primarul afirmă că perceptorul fiscal nu are relație de subordonare cu primarul. Pentru că acesta nu este singurul caz în care unele cupluri au decis să divorțeze ca să soluționeze conflictul de interese, experții anticorupție spun că ar fi necesare modificări la legislație, astfel ca noțiunea de „persoane apropiate” să se refere și la foștii soți.Alexandu Taburceanu se află la primăria din Chițcanii Vechi din anul 1999. Și soția sa, Rodica Taburceanu, are vechime în muncă la primăria din localitate. Inițial, activa în funcția de contabil-șef, însă deja de 16 ani ea este perceptor fiscal.

Moldova Curată a relatat despre această situație în anul 2013, bănuind că la mijloc ar fi un conflict de interese. În consecință, soții Taburceanu au divorțat.

Primarul din Chițcanii Vechi: „Noi am lămurit toate chestiunile”

Chiar dacă a divorțat, alesul local afirmă că relația dintre perceptorul fiscal și primar nu este una de subordonare. „E o absurditate toată chestia aceasta. Activitatea perceptorului fiscal nu se intersectează cu activitatea primarului. Toate impozitele pe care le strânge, le duce direct la bancă, nu le aduce acasă. Însă noi am lămurit toate chestiunile. De doi ani sunt divorțat. Doamna are vreo douăzeci de ani de când lucrează în primărie. Probleme nu sunt, ea își onorează obligațiunile de serviciu”, spune primarul.

Întrebat dacă a divorțat doar pentru a soluționa conflictul de interese, inițial primarul a ezitat să vorbească, apoi a precizat că la mijloc au fost probleme de familie.

Se înmulțesc divorțurile

Potrivit Marianei Kalughin, expertă anticorupție, cazuri în care soții, activând într-o instituție publică (unul conducător și altul subaltern), divorțează doar pentru a lucra în continuare împreună, sunt tot mai multe, iar astfel se mimează soluționarea conflictului de interese. „Cu părere de rău, nu este singurul caz în care funcţionarii „soluţionează” conflictele de interese prin divorţ. Este evidentcă, şi în aceste condiţii, deciziile luate de către primar în privinţa fostei soţii sunt compromise, afectând grav credibilitatea alesului local. Pornind de la faptul că aceste cazuri devin tot mai numeroase, o soluţie ar fi ca în Legea cu privire la conflictul de interese să fie extinsă noțiunea de „persoane apropiate” și asupra foștilor soți”, propune Mariana Kalughin.

O situație similară celei din Chițcanii Vechi a fost și în comuna Ratuș, raionul Telenești. În anul 2011, când Tudor Țurcanu a obținut primul mandat de primar, soția sa era perceptor fiscal. După mediatizarea cazului, cei doi au divorțat, însă activează și în prezent împreună. Un alt conflict de interese soluționat prin divorț a fost cel al lui Serghei Guzun, primarul satului Donici, raionul Orhei, care a divorțat de soția sa, care este secretar al consiliului local.

Vor fi declarate averile și inresele concubinei/lui?

Pentru ca astfel de situații să nu mai poată fi soluționate prin divorțuri mimate, la Parlament a fost depusă o inițiativă legislativă în care este inclusă și noțiunea de concubin/ă (partenerul/partenera de sex opus cu care subiectul declarării a locuit în ultimul an fiscal). Dacă legea va fi votată, persoanele vor trebui să indice în declarațiile de avere, toate bunurile concubinei/lui, dar și intersele personale pe care le au cu aceasta/acesta în raport cu activitatea lor profesională.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Alexandr Minizianov

Integritate în activitatea politică

07 februarie 2019
1025
Arhiva

Opt instituții publice ignoră petițiile cetățenilor

Managementul defectuos al sistemului de petiţionare denotă existenţa unor lacune organizatorice, instituţionale şi normative în acest domeniu de activitate a APC.

04 octombrie 2013
900
Arhiva

Un pachet de legi anticorupție, respins de Guvern. S-au...

Respingerea de către Guvern a proiectelor de lege privind declararea averilor și intereselor personale și reforma Comisiei Naționale de Integritate s-ar putea solda cu tăierea finanțării din partea Uniunii Europene, este de părere experta anticorupție Mariana Kalughin. Adoptarea acestor proiecte era deja o restanță a Republicii Moldova astfel încât, la fel ca și în cazul tărăgănărilor în procesul de reformare a organelor Procuraturii, Republica Moldova ar putea să rateze anumite părți din tranșele care urmau să fie acordate de UE în suportul reformei sectorului justiției, a explicat Mariana Kalughin pentru Moldova Curată.

16 iunie 2015
845
Arhiva

Împrumut de zeci de mii de euro de la rude pentru procu...

Șeful secției combaterea traficului de persoane din cadrul Procuraturii Generale, Eduard Bulat, investește anual sute de mii de lei în construcția unui apartament, iar sumele depășesc veniturile sale oficiale. Este vorba despre un apartament dintr-un bloc situat pe strada Melestiu din capitală, în care au primit locuințe la jumătate de preţ mai mulţi procurori.

25 aprilie 2016
879
Arhiva

Profil candidat: Iraida Bînzari

Integritatea în activitate politică

21 ianuarie 2019
1334
Arhiva

Profil candidat: Nicolae Ciubuc

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
1060