Conflicte de interse soluționate prin divorț: o inițiativă legislativă le-ar putea pune capăt

Arhiva 23 martie 2016 118
Alexandru Taburceanu

Primarul comunei Chițcanii Vechi din raionul Telenești, despre care Moldova Curată a scris acum trei ani, continuă să muncească în primărie împreună cu fosta soție, de care a divorțat pentru a soluționa conflictul de interese. Soția sa este perceptor fiscal. Chiar și așa, primarul afirmă că perceptorul fiscal nu are relație de subordonare cu primarul. Pentru că acesta nu este singurul caz în care unele cupluri au decis să divorțeze ca să soluționeze conflictul de interese, experții anticorupție spun că ar fi necesare modificări la legislație, astfel ca noțiunea de „persoane apropiate” să se refere și la foștii soți.Alexandu Taburceanu se află la primăria din Chițcanii Vechi din anul 1999. Și soția sa, Rodica Taburceanu, are vechime în muncă la primăria din localitate. Inițial, activa în funcția de contabil-șef, însă deja de 16 ani ea este perceptor fiscal.

Moldova Curată a relatat despre această situație în anul 2013, bănuind că la mijloc ar fi un conflict de interese. În consecință, soții Taburceanu au divorțat.

Primarul din Chițcanii Vechi: „Noi am lămurit toate chestiunile”

Chiar dacă a divorțat, alesul local afirmă că relația dintre perceptorul fiscal și primar nu este una de subordonare. „E o absurditate toată chestia aceasta. Activitatea perceptorului fiscal nu se intersectează cu activitatea primarului. Toate impozitele pe care le strânge, le duce direct la bancă, nu le aduce acasă. Însă noi am lămurit toate chestiunile. De doi ani sunt divorțat. Doamna are vreo douăzeci de ani de când lucrează în primărie. Probleme nu sunt, ea își onorează obligațiunile de serviciu”, spune primarul.

Întrebat dacă a divorțat doar pentru a soluționa conflictul de interese, inițial primarul a ezitat să vorbească, apoi a precizat că la mijloc au fost probleme de familie.

Se înmulțesc divorțurile

Potrivit Marianei Kalughin, expertă anticorupție, cazuri în care soții, activând într-o instituție publică (unul conducător și altul subaltern), divorțează doar pentru a lucra în continuare împreună, sunt tot mai multe, iar astfel se mimează soluționarea conflictului de interese. „Cu părere de rău, nu este singurul caz în care funcţionarii „soluţionează” conflictele de interese prin divorţ. Este evidentcă, şi în aceste condiţii, deciziile luate de către primar în privinţa fostei soţii sunt compromise, afectând grav credibilitatea alesului local. Pornind de la faptul că aceste cazuri devin tot mai numeroase, o soluţie ar fi ca în Legea cu privire la conflictul de interese să fie extinsă noțiunea de „persoane apropiate” și asupra foștilor soți”, propune Mariana Kalughin.

O situație similară celei din Chițcanii Vechi a fost și în comuna Ratuș, raionul Telenești. În anul 2011, când Tudor Țurcanu a obținut primul mandat de primar, soția sa era perceptor fiscal. După mediatizarea cazului, cei doi au divorțat, însă activează și în prezent împreună. Un alt conflict de interese soluționat prin divorț a fost cel al lui Serghei Guzun, primarul satului Donici, raionul Orhei, care a divorțat de soția sa, care este secretar al consiliului local.

Vor fi declarate averile și inresele concubinei/lui?

Pentru ca astfel de situații să nu mai poată fi soluționate prin divorțuri mimate, la Parlament a fost depusă o inițiativă legislativă în care este inclusă și noțiunea de concubin/ă (partenerul/partenera de sex opus cu care subiectul declarării a locuit în ultimul an fiscal). Dacă legea va fi votată, persoanele vor trebui să indice în declarațiile de avere, toate bunurile concubinei/lui, dar și intersele personale pe care le au cu aceasta/acesta în raport cu activitatea lor profesională.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil electoral: Marina Capsamun, candidată independen...

Marina Capsamun candidează independent la șefia primăriei din satul Avdarma, UTA Găgăuzia.

20 octombrie 2019
190
Arhiva

Profil candidat: Octavian Țîcu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
158
Arhiva

Mai grav decât bormașina. Ce SURPRIZE se mai ascund în...

Bormașinile de la Spitalul pentru copii „V. Ignatenco” nu sunt cele mai ciudate instrumente folosite în instituțiile medicale din R. Moldova. Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, recunoaște că în multe instituții sunt utilizate chiar și burghie manuale, care se foloseau prin 1944. De asemenea, afirmă oficialul, câmpul de improvizare în domeniul traumatologie este foarte mare.  „Ei lucrează cu șuruburi, piulițe, schije. Nu există doar bormașini performante care costă foarte scump. Asta e problema, spitalele nu sunt dotate cu echipament medical sută la sută. Dar avem elaborat un proiect de reechipare a instituțiilor medicale”, a declarat oficialul într-un interviu pentru „Moldova Curată”. Referindu-se la scandalul bormașinilor, ministrul nu exclude că acesta a avut și un substrat politic, iar instrumentul care apare în scandalosul filmuleț apărut în presă a fost adus de acasă de medicul de la spitalul „V. Ignatenco”. „Când am vizitat blocul de operații al spitalului „V. Ignatenco”, nu am văzut acolo bormașini industriale, ci doar din cele acreditate medical. Mi s-a spus că mașinile folosite în filmuleț au fost aduse de acei medici care apoi le-au dus acasă. Cu toate acestea, știam despre faptul că în spitale sunt folosite astfel de instrumente”, a recunoscut Usatâi. Interviul integral îl puteţi citi aici http://moldovacurata.md/interview/ministrul-sanatatii-interviu

19 august 2013
154
Arhiva

Preşedinta raionului Făleşti, aleasă cu vot de aur

Raionul Făleşti este condus de democrata Iraida Bânzari. Alegerea ei în fruntea raionului i-a supărat pe consilierii socialişti şi pe cei din partidul lui Renato Usatîi, deoarece o consilieră din partidul lui Igor Dodon a plecat la democraţi, acesta fiind votul de aur.

24 noiembrie 2015
129
Arhiva

Președintele raionului Ocnița a lăsat propria afacere î...

Președintele raionului Ocnița, socialistul Vasili Romaniuc, vine într-o funcție publică de la conducerea unei afaceri de milioane de lei. El deține împreună cu soția și cu un fiu întreprinderea ”Petrol Prestigiu”, care are o stație PECO și desfășoară activități în agricultură. În trecut, întreprinderea a fost implicată într-un scandal, legat de arendarea a 150 de hectare de livadă în satul Ocnița.

15 noiembrie 2015
132
Arhiva

Кирсово: кандидаты - предприниматели, но не слишком пре...

На сегодняшний день от округа №26 с. Кирсово в борьбу за место в гагаузском парламенте шестого созыва вступили пятеро кандидатов: фельдшер-нарколог Степан Сариогло, предприниматель Константин Фучиджи, менеджер по продажам Василий Нейковчен, экономист Степан Пирон и инженер-электрик Виктор Радов.  

02 noiembrie 2016
270