Conflicte de interse soluționate prin divorț: o inițiativă legislativă le-ar putea pune capăt
Primarul comunei Chițcanii Vechi din raionul Telenești, despre care Moldova Curată a scris acum trei ani, continuă să muncească în primărie împreună cu fosta soție, de care a divorțat pentru a soluționa conflictul de interese. Soția sa este perceptor fiscal. Chiar și așa, primarul afirmă că perceptorul fiscal nu are relație de subordonare cu primarul. Pentru că acesta nu este singurul caz în care unele cupluri au decis să divorțeze ca să soluționeze conflictul de interese, experții anticorupție spun că ar fi necesare modificări la legislație, astfel ca noțiunea de „persoane apropiate” să se refere și la foștii soți.
Alexandu Taburceanu se află la primăria din Chițcanii Vechi din anul 1999. Și soția sa, Rodica Taburceanu, are vechime în muncă la primăria din localitate. Inițial, activa în funcția de contabil-șef, însă deja de 16 ani ea este perceptor fiscal.
Moldova Curată a relatat despre această situație în anul 2013, bănuind că la mijloc ar fi un conflict de interese. În consecință, soții Taburceanu au divorțat.
Primarul din Chițcanii Vechi: „Noi am lămurit toate chestiunile”
Chiar dacă a divorțat, alesul local afirmă că relația dintre perceptorul fiscal și primar nu este una de subordonare. „E o absurditate toată chestia aceasta. Activitatea perceptorului fiscal nu se intersectează cu activitatea primarului. Toate impozitele pe care le strânge, le duce direct la bancă, nu le aduce acasă. Însă noi am lămurit toate chestiunile. De doi ani sunt divorțat. Doamna are vreo douăzeci de ani de când lucrează în primărie. Probleme nu sunt, ea își onorează obligațiunile de serviciu”, spune primarul.
Întrebat dacă a divorțat doar pentru a soluționa conflictul de interese, inițial primarul a ezitat să vorbească, apoi a precizat că la mijloc au fost probleme de familie.
Se înmulțesc divorțurile
Potrivit Marianei Kalughin, expertă anticorupție, cazuri în care soții, activând într-o instituție publică (unul conducător și altul subaltern), divorțează doar pentru a lucra în continuare împreună, sunt tot mai multe, iar astfel se mimează soluționarea conflictului de interese. „Cu părere de rău, nu este singurul caz în care funcţionarii „soluţionează” conflictele de interese prin divorţ. Este evidentcă, şi în aceste condiţii, deciziile luate de către primar în privinţa fostei soţii sunt compromise, afectând grav credibilitatea alesului local. Pornind de la faptul că aceste cazuri devin tot mai numeroase, o soluţie ar fi ca în Legea cu privire la conflictul de interese să fie extinsă noțiunea de „persoane apropiate” și asupra foștilor soți”, propune Mariana Kalughin.
O situație similară celei din Chițcanii Vechi a fost și în comuna Ratuș, raionul Telenești. În anul 2011, când Tudor Țurcanu a obținut primul mandat de primar, soția sa era perceptor fiscal. După mediatizarea cazului, cei doi au divorțat, însă activează și în prezent împreună. Un alt conflict de interese soluționat prin divorț a fost cel al lui Serghei Guzun, primarul satului Donici, raionul Orhei, care a divorțat de soția sa, care este secretar al consiliului local.
Vor fi declarate averile și inresele concubinei/lui?
Pentru ca astfel de situații să nu mai poată fi soluționate prin divorțuri mimate, la Parlament a fost depusă o inițiativă legislativă în care este inclusă și noțiunea de concubin/ă (partenerul/partenera de sex opus cu care subiectul declarării a locuit în ultimul an fiscal). Dacă legea va fi votată, persoanele vor trebui să indice în declarațiile de avere, toate bunurile concubinei/lui, dar și intersele personale pe care le au cu aceasta/acesta în raport cu activitatea lor profesională.
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Doar doi candidați vor susține proba scrisă a concursul...
Victor Strătilă și Teodor Cîrnaț, candidați la funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), vor susține proba scrisă a concursului. A treia persoană, Lilian Chișcă, s-a retras din concursul pentru această funcție și a optat doar pentru poziția de vicepreședinte.
Funcţia de mediator comunitar este incompatibilă cu man...
În localităţile din Republica Moldova populate compact sau mixt de persoane de etnie romă există deja de trei ani o funcţie nouă - cea de mediator comunitar. Acesta este angajat în primărie şi îşi ajută comunitatea în rezolvarea problemelor de incluziune socială sau educaţională. Deoarece este remunerat din bugetul primăriei, mediatorul comunitar nu poate deţine şi mandatul de consilier local.
Poliția de Frontieră refuză să divulge numele „operato...
Datele despre traversarea frontierei și plecarea în Italia a tinerei care a acuzat de neglijență medicii de la Centrul Mamei și Copilului nu au fost furnizate de către Poliția de Frontieră, ci de către un „operator extern”, care are acces la Sistemul informaţional integrat al Poliţiei de Frontieră (SIIPF). Asta susține conducerea Poliției de Frontieră, solicitată de Moldova Curată. Instituția nu divulgă însă numele acestui „operator extern”, invocând ”lipsa unui substrat factologic suficient”.
Aurelia Grigoriu vede o legătură între declarațiile sal...
Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu se teme în continuare pentru viața sa și a membrilor familiei sale. Ombudsmanul susține că amenințările în adresa sa nu au contenit și că mai nou este persecutată și de autoritățile publice locale, transmite unimedia.info.
Procuror DNA: Dacă sistemul judiciar nu îşi doreşte cu...
Procurorul șef-adjunct al Direcției Naționale Anticorupție de la București, Nistor Călin, spune că o combatere eficientă a corupției este posibilă doar în cazul în care există o voinţă a sistemului judiciar în primul rând și abia în al doilea rând a societăţii civile. În opinia sa, politicienii sunt ultimii care îşi doresc o reformă adevărată a sistemului judiciar, de aceea ei ar trebui determinaţi să o accepte.
Aici așteptăm comentariul tău!