Profil candidat: Vasile Bolea
Integritate în activitatea politică
Din decembrie 2014 Vasile Bolea (36 de ani) este deputat ales pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Face parte din Comisia juridică, numiri și imunități și este secretar general al fracțiunii PSRM în Parlament. Înainte de a se implica în politică, Vasile Bolea a fost rugbist de performanță. În 2013 a candidat la funcția de președinte al Federației Moldovenești de Rugby, dar n-a fost admis în concurs pe motiv că nu a plătit cotizațiile de membru timp de câțiva ani. Vasile Bolea a declarat atunci că nu a plătit cotizația de 100 de lei lunar, deoarece Federația activa ilegal deja de 3 ani. Deputatul ocupă postul de șef al departamentul juridic al fundației de binefacere „Soluția”, fondată de Igor Dodon în septembrie 2011. Este membru al Consiliului republican al PSRM.
A absolvit Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare”, Facultatatea de Drept, specialitatea drept economic. Tot acolo și-a luat diploma de master. Din 2017 are licență de avocat.
În vara anului 2014, în timp ce la Bruxelles avea loc semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, reprezentanți ai Partidului Socialiștilor, în frunte cu Vasile Bolea și deputatul Ion Ceban, au organizat un protest în fața sediului Comisiei Europene la Chișinău, scandând mesaje antieuropene și militând pentru organizarea în Republica Moldova a unui referendum în această problemă.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
În declarația cu privire la venituri și proprietate, depusă la 23 decembrie 2014, când a fost ales deputat în legislativ, Vasile Bolea a avut venituri sub formă de salariu (anul 2013) – 91 088,77 lei de la Agenția Informațională de Stat „Moldpress”, de la Fundația de binefacere „Soluția” – 17 934 lei, din încasarea unei datorii conform unei hotărâri judecătorești – 14 000 lei și soția acestuia, indică indemnizația pentru întreținerea copilului - 27 200 lei, în total 150 222,77 lei.
Conform declaraţiei de avre pentru anul 2017 depuse de Vasile Bolea, familia acestuia deține următoarele bunuri imobile: un apartament cumpărat în 2003, în mun. Chişinău, cu suprafața de 43,8 m.p., cu valoarea cadastrală 219 468 mii lei și 1/3 cotă-parte dintr-un alt apartament cu suprafața de 52,7 m.p., având valoarea cadastrală de 278 656 mii lei.
Bolea mai deține ½ dintr-un teren dobândit prin vânzare-cumpărare în 2009, cu suprafața de 0,048 ha, extravilan în or. Durleşti, mun. Chişinău, valoarea cadastrală - 81 704,5 lei.
Familia Bolea are indicate două automobile: Kia Rio, produs în 2002, achiziționat în 2009, valoarea - 30 000 lei și Chevrolet Aveo, anul producerii - 2010, cumparat în 2013 cu 70.000 lei.
În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, Vasile Bolea indică salariul său de la Parlament și pe al soției sale de la ÎS Moldpresa. La proprietăți, deputatul indică două terenuri și, pe lângă cele două apartamente indicate anterior, apare și un al treilea apartament, cumpărat de Vasile Bolea în anul 2018. Acesta are valoarea, potrivit documentului, de 790 000 lei și o suprafață de 56,55 m.p. Familia Bolea deține două autoturisme – un Kia Rio și un Chevrolet Aveo, care ar valora, respectiv, 300 000 lei și 700 000 lei. De asemenea, deputatul și soția sa au plasamente în Compania de Asigurări Grawe Carat de 23 000 de lei în total. Tot în anul 2018 Vasile Bolea a contractat un credit de 25 000 de euro, pe care trebuie să îl ramburseze până în anul 2023, la dobânda zero. Deputatul și soția sa sunt fondatorii SRL Afaceri de Familie, creată în anul 2010. Deputatul nu declară vreun venit din activitatea acestei întreprinderi.
Integritatea în exercitarea funcției sau de partid
Potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice, în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2014 Vasile Bolea a donat formațiunii politice din care face parte 83.000 de lei, jumătate din veniturile pe care le-a declarat pentru 2012-2013. În 2015, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale, potrivit aceleiași investigații, Bolea a contribuit la bugetul PSRM cu 95.000 de lei.
Precizăm că deputatul socialist Bolea Vasile este unul din autorii proiectului de lege potrivit căruia deputatii care au cel puțin zece ani vechime de activitate în domeniul dreptului, să acceadă în avocatură fără examen. Inițiativa a provocat revolte în rândul avocaților. Ulterior, proiectul a fost retras din Parlament.
Vasile Bolea este deputatul care a promovat o știre falsă difuzată de mass-media precum că dacă Maia Sandu ajungea președinte în anul 2016, avea să aducă în R. Moldova 30 de mii de sirieni. El a făcut declarații despre asta la TV8.
Informația despre cei 30.000 de sirieni a fost negată atât de Maia Sandu, cât și de aparatul Cancelarului german Angela Merkel, întrucât sursele care răspândeau acest fals făceau trimitere la o înțelegere dintre Angela Merkel și Maia Sandu.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Ajutor material cu ocazia zilei de naștere pentru prima...
Primarul orașului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, și contabilul-șef al primăriei, Galina Caracuian, vor beneficia de ajutoare materiale unice în valoare totală de peste zece mii de lei. Banii au fost acordați prin decizia consiliului orășănesc, cu prilejul jubileelor celor doi. Experții afirmă că decizia consiliului este ilegală.
Șapte persoane candidează pentru cele două locuri de me...
Fondatorul și managerul general al trustului de presă Realitatea, Dumitru Țâra, președintele centrului de Resurse Juridice Vladislav Gribincea și specialista în comunicare a Asociației Promo-Lex Tatiana Pașcovschi sunt trei dintre cele 7 persoane care candidează din partea societății civile la funcția de membru al Consiliului de Integritate. De asemenea, în concurs s-au înscris jurista Carolina Macovețchi, lector universitar, avocatul Valentin Găină, jurista Oxana Novicov, lector universitar, și profesoara de limba engleză Tatiana Gogu.
Decizie CSJ: Episcopul Marchel, obligat să-i plătească...
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat miercuri, 3 iulie 2019, o hotărâre definitivă în procesul de judecată intentat de Maia Sandu Episcopului de Bălți, Marchel. Actuala prim-ministră l-a acționat în judecată pe episcop pentru declarațiile făcute de acesta în timpul campaniei prezidențiale din 2016, atunci când Maia Sandu a concurat în turul doi al alegerilor cu Igor Dodon. Episcopul Marchel îl sprijinea atunci pe candidatul socialist.
Expert Forum, Freedom House-România și alte organizații...
Patru organizații ale societății civile din România, Expert Forum (EFOR), Freedom House-România, Grupul de Dialog Social (GDS) și Centrul Român de Politici Europene au pregătit o petiție către președintele Klaus Johannis, primul ministru Dacian Cioloș și către liderii celor mai mari formațiuni politice Liviu Dragnea și Nicușor Dan. Organizațiile le solicită să ia „măsuri adecvate”, inclusiv să suspende finanțarea prin împrumutul de sprijin bugetar (și alte formule de asistență financiară) a Republicii Moldova, dacă Parlamentul de la Chișinău va adopta legea numită "pentru liberalizarea capitalului și stimularea fiscală".
Aici așteptăm comentariul tău!