Consiliul de Integritate al ANI rămâne cu 5 membri din 7, după ce Oleg Efrim a anunțat că renunță la mandat

Consiliul de Integritate 20 ianuarie 2021 1006
Membrii CI în cadrul unei ședințe cu conducerea ANI. Oleg Efrim în dreapta, Dumitru Țîra în mijloc, prezidând ședința. Sursa foto: ani.md



Reprezentantul desemnat de Guvern în Consiliul de Integritate al ANI, avocatul Oleg Efrim, și-a anunțat demisia din această funcție. Astfel, Consiliul a rămas cu numai 5 membri din 7, întrucât și unul din locurile rezervate societății civile este în continuare vacant.

La finalul primei ședințe din anul 2021 a Consiliului de Integritate, din 18 ianuarie, reprezentatul desemnat de Guvern în cadrul acestui organ colegial ce supraveghează activitatea ANI, avocatul Oleg Efrim, a anunțat că intenționează să demisioneze.

”Vreau să mulțumesc tuturor pentru conlucrarea pe care am avut-o în această perioadă. Voi face toate procedurile necesare pentru asta în zilele următoare. Voi informa Consiliul și voi informa Guvernul pe calea prevăzută de lege și sigur că, în măsura posibilităților, voi continua să asist la ședințele Consiliului, până când Guvernul își va desemna un alt reprezentant. Acum e o ocazie bună, vom avea un Guvern nou, va putea să își desemneze un reprezentant nou în Consiliul de Integritate, poate vor veni cu un suflu nou și alături de dumneavoastră vor mișca lucrurile înainte”, i-a anunțat Oleg Efrim pe ceilalți membri ai CI.

Mariana Timotin, desemnată de Consiliul Superior al Magistraturii în cadrul CI, și care a prezidat ședința, a declarat că nu s-a așteptat la o asemenea întorsătură, chiar de la începutul anului și de la prima ședință a CI: ”Chiar ne-ați surprins!”.

Renunță la mandatul de mebru al CI, ca să se concentreze pe afacerile sale

În acest context, Oleg Efrim a precizat că de mai mult timp își dorea să renunțe la funcția de membru al Consiliului de Integritate și că își dorește să se concerteze pe afacerile sale. ”Asta este explicația, ca să nu credeți că este un alt subtext”, a precizat Oleg Efrim.

Solicitat de MoldovaCurată.md pentru precizări, Oleg Efrim a refuzat să ofere mai multe detalii. ”Nu pot să vă zic mai mult nimic, decât ceea ce ați auzit. Mă concentrez pe afacerile mele private și acesta este motivul”, a spus avocatul.

Anterior, în cadrul CI, Oleg Efrim a abordat problema indicării de către unii demnitari a unor bunuri la prețuri derizorii în declarațiile de avere, subliniind că aceasta rămâne nerezolvată, iar Autoritatea Națională de Integritate ar trebui să aibă un plan în privința asta. La începutul anului trecut, Oleg Efrim a propus ANI să folosească o cale judiciară drept soluție pentru responsabilizarea funcționarilor care declară bunuri subestimate: ”Argumentul de bază al acestor oameni este: Arătați-mi vreo lege pe care eu o încalc când închei astfel de contracte”. Eu vin cu o propunere pe care vă rog să o examinați. Astăzi cadrul legal vă permite să mergeți în instanță în astfel de situații să cereți declararea nulității unui astfel de contract. Să arătați tuturor că societatea nu poate să tolereze astfel de minciuni. Pentru că în fond, un astfel de contract este un contract antisocial. Codul civil conține o normă care se numește nulitatea actului care e contrar ordinii publice. Sigur că trebuie o pregătire foarte bună și argumente foarte multe de adus și ANI trebuie să aibă un rol pro-activ aici. Asta, din punctul meu de vedere, ar opri astfel de demnitari sau funcționari să mai spună că voi nu aveți lege prin care să îmi interziceți să cumpăr mașini al acest preț, asta e libertatea contractuală”, declarat Oleg Efrim în februarie 2020, citat de MoldovaCurată.md.

El a fost desemnat de Guvern în calitate de membru al CI în iunie 2017, pentru un mandat de 5 ani.

Consiliul de Integritate al ANI rămâne, astfel, deja fără doi membri, după ce acum un an a demisionat și Dumitru Țîra, desemnat din partea societății civile, printr-un concurs organizat de Ministerul Justiției. Ședințele CI sunt deliberative dacă la acestea participă cel puțin 5 dintre membrii desemnați, iar hotărârile Consiliului se adoptă cu votul majorității membrilor desemnați, potrivit legii. Totuși, având doar cinci membri, CI riscă să rămână fără cvorum în anumite situații, când la ședințe nu se vor putea prezenta toți membrii.

Ministrul Justiției: Concursul va fi organizat ”la momentul în care o să fiu pregătit și o să am timpul necesar”

L-am întrebat pe ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, dacă și când intenționează să organizeze ministerul pe care îl conduce un concurs pentru a alege un nou reprezentant al societății civile.

”Avem în vizor organizarea unui concurs. La momentul în care o să fiu pregătit și o să am timpul necesar pentru a organiza acest concurs. În următoarea perioadă va fi organizat concursul. Vă vom furniza informații la momentul potrivit”, a declarat Fadei Nagacevschi pentru MoldovaCurată.md. În ceea ce privește situația din cadrul Consiliului, care rămâne doar cu 5 membri, ministrul a spus că știe foarte bine despre acest lucru. ”Cunosc foarte bine. Noi ținem cont de toate elementele astea și vom desfășura concursurile necesare în mod obligatoriu”, a mai adăugat acesta.

Până acum, CI organiza ședințe, având doar 6 din 7 membri. Dumitru Țîra și-a dat demisia din cadrul Consiliului în februarie 2020. Inițial, el fusese demis printr-un ordin al ministrei Justiției de atunci, Olesea Stamate, după ce acesta candidase la funcția de primar al Municipiului Chișinău din partea unui partid politic. Ulterior, Judecătoria Chișinău a anulat ordinul, dar Dumitru Țîra și-a dat totuși demisia din cadrul CI. Într-o declarație publică, el a calificat ordinul ca fiind ilegal și a solicitat Ministerului Justiției să inițieze neîntârziat concursul pentru selectarea unui nou membru al Consiliului de Integritate din partea societății civile.

Consiliul de Integritate este constituit în total din 7 membri. Este vorba despre câte un membru desemnat de Parlament - Sergiu Ostaf, de Guvern - Oleg Efrim, de Consiliul Superior al Magistraturii - Mariana Timotin, de Consiliul Superior al Procurorilor – Mircea Roșioru, de Congresul Autorităților Locale din Moldova – Viorel Rusu și de doi membri ce reprezintă societatea civilă. Unul din acetse locuri este ocupat de Vitalie Palega, iar al doilea este vacant de un an.

Natalia Zaharescu

Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Nou scandal între ANI și Consiliul de Integritate. CI a...

09 aprilie 2021
1198
2021

Ilie Chirtoacă a fost ales membru din partea societății...

26 ianuarie 2022
1226
2021

Consiliul de Integritate – a fi sau a nu fi în cadrul A...

25 august 2021
1034