Ilie Chirtoacă a fost ales membru din partea societății civile al Consiliului de Integritate din cadrul ANI

Consiliul de Integritate 26 ianuarie 2022 897
Ilie Chirtoacă este consilier juridic la CRJM din anul 2016. Sursa foto: CRJMConsilierul juridic de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a fost ales membru al Consiliului de Integritate din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI). La concursul organizat de Ministerul Justiției au participat patru candidați pentru două locuri vacante în CI. A fost ales însă un singur membru, pentru al doilea loc vacant urmând să fie organizat un nou concurs. 

În competiție au intrat avocatul Ruslan Berzoi, vicepreședintele și  membrul Comitetului Executiv al Federației Moldovenești de Fotbal,  Olesea Cebotari – fostă asistentă judiciară la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), în prezent juristă la ÎM ”Leutis” SRL, Ilie Chirtoacă, consilier juridic la CRJM și avocatul Valentin Fediuc.

După proba interviului, care s-a desfășurat la 26 ianuarie 2022, Ilie Chirtoacă a acumulat numărul necesar de puncte de la Comisia de selectare a reprezentanților societăților civile în Consiliul de Integritate. Restul candidaților nu au adunat punctajul necesar.  Ministerul Justiției va anunța un nou concurs pentru încă un membru al CI din partea societății civile.

Consiliul de Integritate este constituit din 9 membri, selectați sau numiți de următoarele structuri ale statului și ale societății civile: Parlament, Președintele Republicii Moldova, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Congresul Autorităților Locale din Moldova și trei reprezentanți ai societății civile care sunt selectați de către Ministerul Justiției prin concurs, în baza unui regulament aprobat de Guvern. Mandatul de membru al Consiliului este de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat consecutiv, și încetează odată cu expirarea acestuia sau prin revocarea persoanei de către entitatea care a desemnat-o, prin demisie, pensionare sau în caz de deces al persoanei. Consiliul de Integritate este un organ colegial consultativ, fără a fi parte componentă a ANI.

Ilie Chirtoacă este primul membru al CI ales după modificările la Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate care au fost operate anul trecut. Anterior, în componența CI erau doar șapte membri, dintre care doi fiind propuși de societatea civilă. 

Viorica ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Consiliul de Integritate – a fi sau a nu fi în cadrul A...

25 august 2021
706
2021

Ilie Chirtoacă a fost ales membru din partea societății...

26 ianuarie 2022
898
2021

Nou scandal între ANI și Consiliul de Integritate. CI a...

09 aprilie 2021
886
2021

Consiliul de Integritate al ANI rămâne cu 5 membri din...

20 ianuarie 2021
738