Curtea de Apel Chișinău: șeful de la Fisc din Ungheni este în incompatibilitate de funcții

Arhiva 21 iunie 2016 1606
Victor Reznic

Victor Reznic, şeful Inspectoratului Fiscal (IFS) din Ungheni, deține ilegal funcția publică în același timp cu mandatul de consilier raional. Acest fapt l-a confirmat, după Comisia Națională de Integritate (CNI), Curtea de Apel Chișinău, care a decis că funcționarul se află în incompatibilitate de funcții.



După alegerile locale din anul 2011, Victor Reznic a devenit consilier raional pe lista Partidului Liberal-Democrat (PLDM). Aproape cu un an mai târziu, acesta a obținut funcția de șef al IFS Ungheni, anterior fiind șef al Direcției control fiscal din cadrul acestei instituții. Astfel, deja de patru ani, Victor Reznic deține două funcții, fapt interzis de prevederile Legii privind funcția publică și statutul funcționarului public.

În luna septembrie 2015 Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că funcționarul admite o incompatibilitate de funcții, argumentând că acesta nu are dreptul să presteze o a doua activitate remunerată, după cea de la IFS. Membrii Comisiei au argumentat că legea stabilește că funcționarul public nu are dreptul să desfășoare alte activități remunerate, în cadrul autorităților publice, cu excepția muncii didactice, științifice și de creație. CNI l-a avertizat pe funcționarul din Ungheni că incompatibilitatea ar fi trebuit să înceteze pe parcursul unei luni din momentul apariției acesteia. Actul CNI nu a mai ajuns la Inspectoratul Fiscal de Stat pentru destituirea lui Reznic, deoarece funcționarul a contestat documentul în instanță.

Ambele instanțe au menținut decizia CNI

După aproape jumătate de an de proces, Judecătoria Râșcani din municipiul Chișinău a respins contestația funcționarului, care, în consecință, a atacat hotărârea la Curtea de Apel Chișinău. La începutului lunii iunie curent Curtea de Apel a menținut decizia instanței de fond, așa că Victor Reznic a pierdut și a doua confruntare cu CNI.

Funcționarul nu a vrut să spună dacă va contesta sau nu decizia instanţei. “CNI spune că un consilier local ar fi funcţionar public. Însă noi avem o lege care stabileşte în ce situaţii consilerul este în incompatibilitate de funcţii. Aici sunt potlogării”, a menţionat şeful Fisc de la Ungheni.

Cazul lui Victor Reznic este primul asupra căruia instanța de judecată s-a pronunțat referitor la starea de incompatibilitate în situația șefilor IFS. CNI a mai examinat dosare similare în privința conducerii IFS din Cahul, Căușeni, Edineț și Ștefan Vodă.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Victor Munteanu: Reforma justiției a eșuat. Riscăm să p...

Directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în cadrul căruia s-a arătat dezamăgit de modul de desfășurarea a reformelor în sectorul justiției. În opinia sa, Uniunea Europeană și alți parteneri externi ai Republicii Moldova nu şi-au imaginat cât de mare este nivelul de corupţie de aici atunci când au inițiat proiectele de reformare a justiției.

13 octombrie 2015
1381
Arhiva

Raport Freedom House: Corupția și proasta guvernare la...

Deşi există un larg consens în ceea ce priveşte accederea în Uniunea Europeană, Republica Moldova este încetinită încă de grave conflicte interne şi de clivaje în ceea ce priveşte orientarea sa viitoare – se arată în raportul Nations in Transit 2015 al Freedom House.

27 iunie 2015
1114
Arhiva

Noii miniștri Mircea Buga și Vladimir Grosu au avut an...

Declarațiile de avere ale noilor miniștri de la Sănătate și Justiție, Vladimir Grosu și Mircea Buga, arată că anul trecut ei au avut lunar, din salariu și premii, venituri pentru care alți angajați în domeniul public i-ar invidia - în jur de 20 de mii de lei. Astfel, Mircea Buga vine la minister la un salariu de aproape două ori mai mic decât cel pe care îl ridica anul trecut, la Compania Națională de Asigurări în Medicină. El are și o firmă prosperă, administrată de soția sa. Vladimir Grosu a ridicat, în medie, 17 mii de lei lunar de la Ministerul Justiției și a avut și alte venituri din activitatea didactică.

07 martie 2015
1511
Arhiva

Profil candidat: Inna Șupac

Integritatea în activitate politică

01 februarie 2019
1685
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Magistrații de la CSJ au decis: ”Poşta Moldovei” este o...

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care obligă Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații referitoare la concursurile de achiziții desfășurate pe parcursul anilor 2014-2016.

04 octombrie 2017
1518
Arhiva

O nouă iniţiativă a autorităţilor, criticată de experţi...

Pachetul de legi cu privire la reformarea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) şi a sistemului de declarare a averilor şi intereselor de către persoanele cu funcţii publice riscă să rămână la nivel de proiecte, deoarece în prezent se elaborează o altă iniţiativă. Documentul prevede lichidarea CNI şi transmiterea atribuţiilor acesteia către Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). Unii jurişti sunt de părerea că iniţiativa este periculoasă, deoarece va duce la concentrarea instituţiilor anticorupţie sub controlul unei singure forţe politice.

01 decembrie 2015
1105