Curtea de Apel Chișinău: șeful de la Fisc din Ungheni este în incompatibilitate de funcții

Arhiva 21 iunie 2016 1305
Victor Reznic

Victor Reznic, şeful Inspectoratului Fiscal (IFS) din Ungheni, deține ilegal funcția publică în același timp cu mandatul de consilier raional. Acest fapt l-a confirmat, după Comisia Națională de Integritate (CNI), Curtea de Apel Chișinău, care a decis că funcționarul se află în incompatibilitate de funcții.



După alegerile locale din anul 2011, Victor Reznic a devenit consilier raional pe lista Partidului Liberal-Democrat (PLDM). Aproape cu un an mai târziu, acesta a obținut funcția de șef al IFS Ungheni, anterior fiind șef al Direcției control fiscal din cadrul acestei instituții. Astfel, deja de patru ani, Victor Reznic deține două funcții, fapt interzis de prevederile Legii privind funcția publică și statutul funcționarului public.

În luna septembrie 2015 Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că funcționarul admite o incompatibilitate de funcții, argumentând că acesta nu are dreptul să presteze o a doua activitate remunerată, după cea de la IFS. Membrii Comisiei au argumentat că legea stabilește că funcționarul public nu are dreptul să desfășoare alte activități remunerate, în cadrul autorităților publice, cu excepția muncii didactice, științifice și de creație. CNI l-a avertizat pe funcționarul din Ungheni că incompatibilitatea ar fi trebuit să înceteze pe parcursul unei luni din momentul apariției acesteia. Actul CNI nu a mai ajuns la Inspectoratul Fiscal de Stat pentru destituirea lui Reznic, deoarece funcționarul a contestat documentul în instanță.

Ambele instanțe au menținut decizia CNI

După aproape jumătate de an de proces, Judecătoria Râșcani din municipiul Chișinău a respins contestația funcționarului, care, în consecință, a atacat hotărârea la Curtea de Apel Chișinău. La începutului lunii iunie curent Curtea de Apel a menținut decizia instanței de fond, așa că Victor Reznic a pierdut și a doua confruntare cu CNI.

Funcționarul nu a vrut să spună dacă va contesta sau nu decizia instanţei. “CNI spune că un consilier local ar fi funcţionar public. Însă noi avem o lege care stabileşte în ce situaţii consilerul este în incompatibilitate de funcţii. Aici sunt potlogării”, a menţionat şeful Fisc de la Ungheni.

Cazul lui Victor Reznic este primul asupra căruia instanța de judecată s-a pronunțat referitor la starea de incompatibilitate în situația șefilor IFS. CNI a mai examinat dosare similare în privința conducerii IFS din Cahul, Căușeni, Edineț și Ștefan Vodă.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Sergiu Berzan

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
1636
Arhiva

Ion Guzun: "ANI trebuie să fie o garanție pentru noi, c...

O instituție puternică în domeniul integrității ar putea pune în pericol interesele mai multor demnitari și funcționari de stat, este de părere Ion Guzun, expert al Centrului de Resurse Juridice.

26 iunie 2017
2943
Arhiva

Achiziții publice: Instituție nouă cu oameni ”vechi”

Fostul șef al Agenției Achiziții Publice, Viorel Moșneaga, a fost desemnat de membrii Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe în calitate de director general al Agenției Naționale pentru Soluționare a Contestațiilor. Acesta deține în prezent funcția de consultant principal în cadrul secretariatului Parlamentului și a fost ales dintre trei candidați la funcția de director al acestei noi instituții.

21 iunie 2017
953
Arhiva

Magistraţi cu condamnări la Curtea Europeană, evaluaţi...

Toţi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie notaţi până în prezent de Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor au fost „răsplătiţi” cu calificativul „excelent”, deşi majoritatea acestor magistraţi se fac vinovaţi de condamnările Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) în ultimii şase ani.

13 ianuarie 2014
1410
Arhiva

Primarul din Catranâc „cară” proiectele în localitate c...

Primarul comunei Catranâc din raionul Făleşti, Mihail Popovici, a închiriat pentru primărie autoturismul de model Mercedes 320 de la firma soţiei sale. Demnitarul spune însă că primăria nu are autoturism, iar în localitate sunt implementate diverse proiecte care presupun multe deplasări la raion.

24 noiembrie 2014
966
Arhiva

Pentru cine votăm la alegeri? Andrei Năstase: „tancul c...

Andrei Năstase este candidatul Partidului Platforma „Demnitate şi Adevăr”înregistrat de CEC cu nr. 4 în cursa prezidențială. Este un avocat, activist civic și om politic din Republica Moldova, membru-fondator și lider al Platformei Civice Demnitate și Adevăr (DA), președinte și membru-fondator al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”. Din 1997 până în 2000 activează ca procuror, din 2000 până în 2002 - în calitate de vicedirector al unei întreprinderi mixte moldo-germane. Avocat din 2002.

30 septembrie 2016
883