Curtea de Apel Chișinău: șeful de la Fisc din Ungheni este în incompatibilitate de funcții

Arhiva 21 iunie 2016 1062
Victor Reznic

Victor Reznic, şeful Inspectoratului Fiscal (IFS) din Ungheni, deține ilegal funcția publică în același timp cu mandatul de consilier raional. Acest fapt l-a confirmat, după Comisia Națională de Integritate (CNI), Curtea de Apel Chișinău, care a decis că funcționarul se află în incompatibilitate de funcții.După alegerile locale din anul 2011, Victor Reznic a devenit consilier raional pe lista Partidului Liberal-Democrat (PLDM). Aproape cu un an mai târziu, acesta a obținut funcția de șef al IFS Ungheni, anterior fiind șef al Direcției control fiscal din cadrul acestei instituții. Astfel, deja de patru ani, Victor Reznic deține două funcții, fapt interzis de prevederile Legii privind funcția publică și statutul funcționarului public.

În luna septembrie 2015 Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că funcționarul admite o incompatibilitate de funcții, argumentând că acesta nu are dreptul să presteze o a doua activitate remunerată, după cea de la IFS. Membrii Comisiei au argumentat că legea stabilește că funcționarul public nu are dreptul să desfășoare alte activități remunerate, în cadrul autorităților publice, cu excepția muncii didactice, științifice și de creație. CNI l-a avertizat pe funcționarul din Ungheni că incompatibilitatea ar fi trebuit să înceteze pe parcursul unei luni din momentul apariției acesteia. Actul CNI nu a mai ajuns la Inspectoratul Fiscal de Stat pentru destituirea lui Reznic, deoarece funcționarul a contestat documentul în instanță.

Ambele instanțe au menținut decizia CNI

După aproape jumătate de an de proces, Judecătoria Râșcani din municipiul Chișinău a respins contestația funcționarului, care, în consecință, a atacat hotărârea la Curtea de Apel Chișinău. La începutului lunii iunie curent Curtea de Apel a menținut decizia instanței de fond, așa că Victor Reznic a pierdut și a doua confruntare cu CNI.

Funcționarul nu a vrut să spună dacă va contesta sau nu decizia instanţei. “CNI spune că un consilier local ar fi funcţionar public. Însă noi avem o lege care stabileşte în ce situaţii consilerul este în incompatibilitate de funcţii. Aici sunt potlogării”, a menţionat şeful Fisc de la Ungheni.

Cazul lui Victor Reznic este primul asupra căruia instanța de judecată s-a pronunțat referitor la starea de incompatibilitate în situația șefilor IFS. CNI a mai examinat dosare similare în privința conducerii IFS din Cahul, Căușeni, Edineț și Ștefan Vodă.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Declarație de susținere a inițiativei Președintelui Rep...

Organizațiile societății civile susţin iniţiativa Președintelui Republicii Moldova, domnul Nicolae TIMOFTI, de a impune criterii de integritate candidatului la funcția de Prim-ministru și îi solicită, în calitate de garant al Constituției Republicii Moldova, să facă față oricăror presiuni și încercări de a aduce la guvernare persoane compromise şi de a submina legalitatea şi corectitudinea activității instituțiilor de stat.

11 ianuarie 2016
812
Arhiva

Raport Freedom House: Corupția și proasta guvernare la...

Deşi există un larg consens în ceea ce priveşte accederea în Uniunea Europeană, Republica Moldova este încetinită încă de grave conflicte interne şi de clivaje în ceea ce priveşte orientarea sa viitoare – se arată în raportul Nations in Transit 2015 al Freedom House.

27 iunie 2015
782
Arhiva

Familia președintelui Curții Constituționale, proprieta...

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a intrat anul trecut în posesia unui imobil - spațiu comercial - în municipiul Chișinău, care valorează peste 2 milioane de lei, potrivit datelor cadastrale. Chiar dacă a indicat în declarația de avere faptul că imobilul a fost dobândit în baza unui contract de vânzare-cumpărare, magistratul spune că nu a dat niciun leu pe el și că de fapt, bunul i-a revenit prin succesiune după moartea tatălui său.

11 octombrie 2016
749
Arhiva

PROFIL CANDIDAT: Nicolae Molozea

Integritatea în activitatea politică

11 februarie 2019
1208
Arhiva

Ministrul de Interne, cu locuință de lux donată de pări...

Noul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, locuiește într-o casă scumpă, amplasată in suburbia Durlești a capitalei, pe care părinții săi, care locuiesc in satul Măcărești, r-l Ungheni, i-au donat-o 7 ani in urmă. Despre asta scrie Ziarul de Gardă, care a analizat patrimoniul și veniturile membrilor Guvernului Ion Chicu.

22 noiembrie 2019
1184
Arhiva

Profil candidat: Oleg Sîrbu

Integritatea în activitatea politică

09 februarie 2019
1249