Curtea de Apel Chișinău: șeful de la Fisc din Ungheni este în incompatibilitate de funcții

Arhiva 21 iunie 2016 1048
Victor Reznic

Victor Reznic, şeful Inspectoratului Fiscal (IFS) din Ungheni, deține ilegal funcția publică în același timp cu mandatul de consilier raional. Acest fapt l-a confirmat, după Comisia Națională de Integritate (CNI), Curtea de Apel Chișinău, care a decis că funcționarul se află în incompatibilitate de funcții.



După alegerile locale din anul 2011, Victor Reznic a devenit consilier raional pe lista Partidului Liberal-Democrat (PLDM). Aproape cu un an mai târziu, acesta a obținut funcția de șef al IFS Ungheni, anterior fiind șef al Direcției control fiscal din cadrul acestei instituții. Astfel, deja de patru ani, Victor Reznic deține două funcții, fapt interzis de prevederile Legii privind funcția publică și statutul funcționarului public.

În luna septembrie 2015 Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că funcționarul admite o incompatibilitate de funcții, argumentând că acesta nu are dreptul să presteze o a doua activitate remunerată, după cea de la IFS. Membrii Comisiei au argumentat că legea stabilește că funcționarul public nu are dreptul să desfășoare alte activități remunerate, în cadrul autorităților publice, cu excepția muncii didactice, științifice și de creație. CNI l-a avertizat pe funcționarul din Ungheni că incompatibilitatea ar fi trebuit să înceteze pe parcursul unei luni din momentul apariției acesteia. Actul CNI nu a mai ajuns la Inspectoratul Fiscal de Stat pentru destituirea lui Reznic, deoarece funcționarul a contestat documentul în instanță.

Ambele instanțe au menținut decizia CNI

După aproape jumătate de an de proces, Judecătoria Râșcani din municipiul Chișinău a respins contestația funcționarului, care, în consecință, a atacat hotărârea la Curtea de Apel Chișinău. La începutului lunii iunie curent Curtea de Apel a menținut decizia instanței de fond, așa că Victor Reznic a pierdut și a doua confruntare cu CNI.

Funcționarul nu a vrut să spună dacă va contesta sau nu decizia instanţei. “CNI spune că un consilier local ar fi funcţionar public. Însă noi avem o lege care stabileşte în ce situaţii consilerul este în incompatibilitate de funcţii. Aici sunt potlogării”, a menţionat şeful Fisc de la Ungheni.

Cazul lui Victor Reznic este primul asupra căruia instanța de judecată s-a pronunțat referitor la starea de incompatibilitate în situația șefilor IFS. CNI a mai examinat dosare similare în privința conducerii IFS din Cahul, Căușeni, Edineț și Ștefan Vodă.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

A scăpat de sancţiuni, chiar dacă a uitat să declare un...

După alegerile locale din vara anului curent, Ion Ciontoloi (PLDM) a fost ales preşedinte de raion pentru al treilea mandat. Asta chiar dacă jumătate de an mai devreme Comisia Naţională de Integritate a constatat că Ciontoloi a omis din declaraţia de venituri pentru 2013 un teren, un cont bancar şi două întreprinderi în care soţia sa deţinea cote-părţi a câte 50%.

05 decembrie 2015
1165
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Slusari

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1363
Arhiva

Primăria oraşului Călaraşi a făcut achiziţii de la maga...

În anul 2013, Primăria oraşului Călăraşi a cumpărat un televizor, două fotolii şi un frigider de la magazinul primarului Nicolae Melnic, care a semnat trei contracte de achiziții a bunurilor de mică valoare în sumă totală de 13 900 lei. Primarul este fondatorul firmei SRL “Nicolae Melnic”, iar soţia sa, Natalia Melnic, administrator. Edilul motivează achiziţiile prin faptul că în oraşul Călăraşi nu erau la moment alte magazine de electrocasnice.

23 ianuarie 2015
1008
Arhiva

Codul Educației l-a pus în dificultate pe edilul din Cr...

Valentin Guțan, primarul orașului Cricova din municipiul Chișinău, a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI), fiind bănuit că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Soția sa, Elena Guțan, este director al grădiniței de copii din Cricova. În timp ce membrii Comisiei au clasat acest caz, motivând că primarul nu a luat nici o decizie prin care și-ar favoriza soția, experții anticorupție spun că acesta este un eventual conflict de interese, întrucât, potrivit prevederilor noului Cod al Educației, instituțiile preșcolare sunt în subordinea autorităților publice locale.

27 decembrie 2015
917
Arhiva

Dumitru Visternicean: „Nu avem judecători corupți”

Faptul că nu avem judecători judecați pentru acte de corupție demonstrează că nu avem judecători corupți în R. Moldova. De această părere este președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dumitru Visternicean. Într-un interviu pentru Moldova Curată, magistratul explică „paradoxul” potrivit căruia, deși avem un sistem judecătoresc corupt, nu avem și judecători corupți. „Fenomenul este compus din mai multe elemente. Atâta timp cât nu avem în plan penal infracțiunea numită corupția, în schimb avem dare de mită, luare de mită, trafic de influență, aceste lucruri trebuie demonstrate. Avem deja pe rol, în instanțele de judecată, patru dosare care vizează acte de corupție comise de judecători. Unul dintre ei a trecut deja de prima instanță unde a fost achitat”, a menționat Visternicean. Întrebat de ce majoritatea procedurilor disciplinare pornite de Colegiul disciplinar al CSM se încheie cu constatarea că judecătorul nu a comis nicio încălcare, președintele CSM a declarat: „Sunt mai multe probleme care duc la clasarea procedurii disciplinare. Trebuie să ținem cont de faptul că acest Colegiu disciplinar este o judecată a judecătorilor. Și, la fel ca în orice instanță, judecătorului îi este asigurat dreptul la apărare. Foarte multe proceduri disciplinare au fost intentate anterior doar de dragul de a fi intentate”. Cu toate acestea, Visternicean este mulțumit de activitatea acestui colegiu. În special, pentru că „și-a păstrat independența și imparțialitatea, indiferent de cine este cel supus examinării, cine a depus sesizarea”. În cadrul aceluiași interviu, președintele interimar al CSM dezvăluie care sunt criteriile în baza cărora are loc numirea și avansarea în post a judecătorilor și își expune părerea vizavi de judecătorii cu averi de milioane. Interviul integral îl puteți citi aici.

10 februarie 2014
1034
Arhiva

Acțiunile anticorupție – realizate cu ”deficiențe”

Din cele nouă acțiuni anticorupție menționate în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, autoritățile au reușit să realizeze cu succes doar două dintre ele. Este vorba de prelungirea de către Centrul Național Anticorupție (CNA) a termenului de implementare al Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) pentru 2016, dar și elaborarea de către Ministerul Justiției a legislației privind incriminarea utilizării contrar destinației și delapidării fondurilor europene și internaționale. Aceste concluzii sunt incluse în ”Raportul de monitorizare a implementării Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare (martie-iunie 2016)” și au fost prezentate la 6 iulie curent de câteva organizații neguvernamentale.

06 iulie 2016
854