Profil candidat: Alexandru Cauia

Arhiva 27 ianuarie 2019 159

Integritatea în activitatea politicăAlexandru Cauia, candidatul cu numărul 22 în lista concurenților electorali a PDM pe circumscripția națională, este din 2016 președintele Tineretului Democrat, iar din 2017 este și unul dintre vicepreședinții PDM. În prezent, politicianul ocupă funcția de prorector pentru Strategie Academică și Programe de Studii la ULIM, instituție pe care a absolvit-o. Totodată, politicianul este și membru al Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În iunie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii l-a numit pe Alexandru Cauia, pe atunci decanul Facultății de Drept a ULIM, membru în Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor din partea societății civile, pentru un mandat de patru ani. Numirea a avut loc în pofida faptului că Alexandru Cauia era deja implicat în politică, făcând parte din organizația de tineret a PDM. „Alexandru Cauia a intrat în politică în urmă cu câţiva ani, ca membru al PDM. S-a remarcat ca lider al simpatizanţilor democraţi, în campania electorală din 2014”, arată site-ul Tineretului Democrat.

Potrivit Legii privind selecţia, evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor, membrii Colegiului din partea societăţii civile sunt obligaţi să respecte câteva restricţii impuse judecătorilor: să nu fie deputat în Parlament sau consilier în autoritatea administraţiei publice locale şi să nu facă parte din partide sau să desfăşoare activităţi cu caracter politic, inclusiv pe perioada detaşării din funcţie. 

În aprilie 2016, la scurt timp după ce a fost ales președinte al Tineretului Democrat, Anticoruptie.md a scris că Alexandru Cauia continua să ocupe și funcția membru în Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor al CSM.

În ziua în care a apărut articolul, Alexandru Cauia a depus o cerere de demisie din cauza incompatibilității activității politice cu cea de membru în Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor.

Politicianul a fost și preşedinte al  Consiliului Naţional al Organizaţiilor Studenţeşti din Moldova (CNOSM), funcție la care a renunțat după ce s-a implicat în politică. Șefia CNOSM a fost preluată de Ana-Maria Cârjă, aceasta fiind una dintre cele 53 de organizații neguvernamentale care în mai 2017 au semnat o scrisoare în susținerea noului sistem electoral.

Integritatea în gestionarea averii

Potrivit declarației de avere depuse la CEC în campania electorală 2019, Alexandru Cauia a obținut de la 1 ianuarie 2017 până la sfârșitul anului 2018 venituri de 525.000 de lei de la trei locuri de muncă: ULIM (circa 243.400 lei), Academia militară „Alexandru cel Bun” (aproximativ 242.200 de lei) și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (aproape 40.000 de lei). Familia Cauia, care crește trei copii, a obținut pe parcursul ultimilor doi ani indemnizații de aproape 100.000 de lei pentru naștere și îngrijire a copiilor, concediu prenatal și postnatal.

Alexandru Cauia a indicat în acest document că în 2017 a vândut un bun cu aproape 300.000 de lei. Tot în 2017, politicianul a cumpărat un apartament cu o suprafață de 126 de metri pătrați și cu o valoare de peste 800.000 de lei. Potrivit declarației, candidatul are în proprietate și un teren intravilan cu o suprafață de 0,14 hectare, dobândit în 2007. El nu i-a indicat însa valoarea. Alexandru Cauia are în proprietare un Hunday Tucson, fabricat în 2006 și cumpărat în 2015 cu 60.000 de lei.

Politicianul are cote-părți în cadrul a trei întreprinderi: ÎI Cauia Alexandr (100%), SRL Neovis Lux (25%) și SRL Eugeniu Nemțanu (20%).

ÎI Cauia Alexandr, potrivit informației de la Camera Înregistrării de Stat, a fost înregistrată în 2008 în localitatea Slobozia Dușca, raionul Criuleni, de unde este originar candidatul, având printre activități comerțul cu amănuntul al îmbrăcămintei și al încălțămintei.

SRL Neovis Lux, înregistrată în 2011, administrează restaurantul Palladium din sectorul Râșcani al Capitalei. În cadrul acestei firme, Cauia este partener de afaceri cu Vasile Cebanu și Oleg Bolboceanu.

SRL Eugeniu Nemțanu, înregistrată în 2013 la Ungheni, se ocupă de angajarea cetățenilor în câmpul muncii în Republica Moldova sau peste hotare. În această firmă, Alexandru Cauia este partener de afaceri cu Eugeniu Nemțanu.

Și soția candidatului deține cote-părți în două întreprinderi: SRL Cetatea Rest (100%) și SRL Student-Exp (50%), ambele fondate în 2016. Prima, Cetatea Rest, prestează servicii de catering, fiind înregistrată la Slobozia Dușca, la fel ca ÎI Cauia Alexandr. Student-Exp - înregistrată la Ungheni, se ocupă de angajarea cetățenilor în câmpul muncii în Republica Moldova sau peste hotare, la fel ca SRL Eugeniu Nemțanu.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Mai mulți magistrați se judecă cu CNAS pentru a obține...

După ce acum trei ani salariile judecătorilor au fost majorate substanțial, mai mulți magistrați pensionari, dar care continuă să muncească în sistem, s-au ales și cu pensii majorate, care se ridică la cel puțin 12 mii de lei. De regulă, ei obțin aceste pensii după ce dau în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Unii au obținut deja câștig de cauză, iar alții încă se judecă. În prezent CNAS are pe rol 4 cauze care vizează recalcularea pensiei de magistrat, potrivit unei note informative expediate portalului Moldova Curată.   

23 noiembrie 2017
43
Arhiva

De frica testului de integritate profesională, funcțion...

Procesul de testare a integrităţii profesionale, demarat la 14 august, i-a făcut pe funcționaii care urmează să treacă prin acest filtru să solicite instruiri pentru situațiile în care li se propune mită. Astfel, potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), judecătorii, vameşii, poliţiştii, medicii au fost printre primii care au cerut să fie învăţaţi cum să procedeze. De exemplu, în primele două săptămâni, au fost înregistrate cazuri în care funcționarii au returnat banii fără să denunțe tentativa de mituire.  

30 august 2014
45
Arhiva

Procurorul raionului Strășeni, vizat acum doi ani de un...

Procurorul raionului Strășeni, Alexandru Rață, a fost reales recent în funcție pe un termen de 5 ani în urma unui concurs public la care el a fost singura candidatură. Despre Alexandru Rață Ziarul de Gardă a scris acum doi ani că deține o casă scumpă, pe care nu o indicase în declarația de avere, iar Comisia Națională de Integritate (CNI), care a pornit un control în urma investigației, a constatat că procurorul nu și-a declarat toate proprietățile. Cu toate acestea, Consiliul Superior al Procurorilor nu a avut dubii în ce privește integritatea candidatului.

26 mai 2016
47
Arhiva

Deputatul Grigore Repeșciuc a acumulat zeci de mii de l...

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc, acum degrevat deoarece candidează la un nou mandat de primar al orașului Căușeni, s-a pomenit acționat in judecată de către Intreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ nr. 15 din Chișinău, pentru neplata datoriilor la utilități. Datoria a ajuns la peste 40 de mii de lei, ne-a spus jurista Intrepinderii, iar prima ședință de judecată in acest litigiu ar urma să aibă loc pe 30 octombrie 2019. De cealaltă parte, Grigore Repeșciuc spune că a aflat de la noi despre aceste datorii.

14 octombrie 2019
94
Arhiva

Camelia Bogdan: ”A fi un magistrat corect înseamnă, în...

În examinarea dosarului ce vizează furtul miliardului, anchetatorii din Republica Moldova ar trebui să se ghideze de standardele internaționale și să colecteze dovezi pentru întoarcerea banilor la bugetul de stat, a declarat judecătoarea Curții de Apel București, Camelia Bogdan, în cadrul unui interviu acordat pentru Moldova Curată. 

25 aprilie 2016
53
Arhiva

Zeci de aleși locali au fost puși sub urmărire penală a...

În anul 2015, în privința aleșilor locali - primari, consilieri sau președinți de raion - au fost pornite 65 de cauze penale, adică aproape 7 la sută din totalul de cauze inițiate. Cele mai multe îi vizează pe primari - 57 de cauze penale. Aceste date au fost prezentate de către procurorul anticorupție Mihai Ivanov, la masa rotundă de finalizare a proiectului „Combaterea corupției în Moldova - interese.md”, desfășurat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției. 

29 iulie 2016
45