Profil candidat: Alexandru Cauia

Arhiva 27 ianuarie 2019 1827

Integritatea în activitatea politică



Alexandru Cauia, candidatul cu numărul 22 în lista concurenților electorali a PDM pe circumscripția națională, este din 2016 președintele Tineretului Democrat, iar din 2017 este și unul dintre vicepreședinții PDM. În prezent, politicianul ocupă funcția de prorector pentru Strategie Academică și Programe de Studii la ULIM, instituție pe care a absolvit-o. Totodată, politicianul este și membru al Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În iunie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii l-a numit pe Alexandru Cauia, pe atunci decanul Facultății de Drept a ULIM, membru în Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor din partea societății civile, pentru un mandat de patru ani. Numirea a avut loc în pofida faptului că Alexandru Cauia era deja implicat în politică, făcând parte din organizația de tineret a PDM. „Alexandru Cauia a intrat în politică în urmă cu câţiva ani, ca membru al PDM. S-a remarcat ca lider al simpatizanţilor democraţi, în campania electorală din 2014”, arată site-ul Tineretului Democrat.

Potrivit Legii privind selecţia, evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor, membrii Colegiului din partea societăţii civile sunt obligaţi să respecte câteva restricţii impuse judecătorilor: să nu fie deputat în Parlament sau consilier în autoritatea administraţiei publice locale şi să nu facă parte din partide sau să desfăşoare activităţi cu caracter politic, inclusiv pe perioada detaşării din funcţie. 

În aprilie 2016, la scurt timp după ce a fost ales președinte al Tineretului Democrat, Anticoruptie.md a scris că Alexandru Cauia continua să ocupe și funcția membru în Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor al CSM.

În ziua în care a apărut articolul, Alexandru Cauia a depus o cerere de demisie din cauza incompatibilității activității politice cu cea de membru în Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor.

Politicianul a fost și preşedinte al  Consiliului Naţional al Organizaţiilor Studenţeşti din Moldova (CNOSM), funcție la care a renunțat după ce s-a implicat în politică. Șefia CNOSM a fost preluată de Ana-Maria Cârjă, aceasta fiind una dintre cele 53 de organizații neguvernamentale care în mai 2017 au semnat o scrisoare în susținerea noului sistem electoral.

Integritatea în gestionarea averii

Potrivit declarației de avere depuse la CEC în campania electorală 2019, Alexandru Cauia a obținut de la 1 ianuarie 2017 până la sfârșitul anului 2018 venituri de 525.000 de lei de la trei locuri de muncă: ULIM (circa 243.400 lei), Academia militară „Alexandru cel Bun” (aproximativ 242.200 de lei) și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (aproape 40.000 de lei). Familia Cauia, care crește trei copii, a obținut pe parcursul ultimilor doi ani indemnizații de aproape 100.000 de lei pentru naștere și îngrijire a copiilor, concediu prenatal și postnatal.

Alexandru Cauia a indicat în acest document că în 2017 a vândut un bun cu aproape 300.000 de lei. Tot în 2017, politicianul a cumpărat un apartament cu o suprafață de 126 de metri pătrați și cu o valoare de peste 800.000 de lei. Potrivit declarației, candidatul are în proprietate și un teren intravilan cu o suprafață de 0,14 hectare, dobândit în 2007. El nu i-a indicat însa valoarea. Alexandru Cauia are în proprietare un Hunday Tucson, fabricat în 2006 și cumpărat în 2015 cu 60.000 de lei.

Politicianul are cote-părți în cadrul a trei întreprinderi: ÎI Cauia Alexandr (100%), SRL Neovis Lux (25%) și SRL Eugeniu Nemțanu (20%).

ÎI Cauia Alexandr, potrivit informației de la Camera Înregistrării de Stat, a fost înregistrată în 2008 în localitatea Slobozia Dușca, raionul Criuleni, de unde este originar candidatul, având printre activități comerțul cu amănuntul al îmbrăcămintei și al încălțămintei.

SRL Neovis Lux, înregistrată în 2011, administrează restaurantul Palladium din sectorul Râșcani al Capitalei. În cadrul acestei firme, Cauia este partener de afaceri cu Vasile Cebanu și Oleg Bolboceanu.

SRL Eugeniu Nemțanu, înregistrată în 2013 la Ungheni, se ocupă de angajarea cetățenilor în câmpul muncii în Republica Moldova sau peste hotare. În această firmă, Alexandru Cauia este partener de afaceri cu Eugeniu Nemțanu.

Și soția candidatului deține cote-părți în două întreprinderi: SRL Cetatea Rest (100%) și SRL Student-Exp (50%), ambele fondate în 2016. Prima, Cetatea Rest, prestează servicii de catering, fiind înregistrată la Slobozia Dușca, la fel ca ÎI Cauia Alexandr. Student-Exp - înregistrată la Ungheni, se ocupă de angajarea cetățenilor în câmpul muncii în Republica Moldova sau peste hotare, la fel ca SRL Eugeniu Nemțanu.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Galina Bostan: „Reformarea CNA nu a schimbat situația î...

Președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), Galina Bostan, nu vede nicio schimbare în domeniul combaterii și prevenirii corupției de la reformarea Centrului Național Anticorupție.

18 octombrie 2013
1279
Arhiva

Profil candidat: Corneliu Furculita

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1265
Arhiva

”Testarea la poligraf: un deceniu de eșecuri sau de reu...

27 februarie 2018
790
Arhiva

Socru şi ginere la primăria din Bârnova

Primarul satului Bârnova din raionul Ocniţa activează într-o instituţie cu ginerele său, care este secretar al consiliului local. Deşi experţii anticorupţie afirmă că ambii încalcă regimul juridic al conflictului de interese, socrul fiind persoană cu funcţie de demnitate publică, iar ginerele - funcţionar public, alesul local respinge aceste argumente. Valeriu Scutelnic motivează că atunci când a fost angajat la primărie, secretarul consiliului nu îi era ginere. Pentru comparaţie, în România, un primar aflat într-o situaţie similară, a ajuns să fie condamnat.

21 martie 2016
1221
Arhiva

Vicepretor al sectorului Ciocana şi consilier local în...

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, este, în acelaşi timp, consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. El este suspectat de către primarul comunei că s-ar afla în incompatibilitate de funcţii. Vicepretorul spune însă că situaţia a fost examinată de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care a stabilit că nu există nicio abatere de la lege. Experţii anticorupţie afirmă însă că CEC şi-a depăşit atribuţiile, deoarece incompatibilitatea de funcţii poate fi examinată doar de către Comisia Naţională de Integritate (CNI).

19 ianuarie 2016
2102
Arhiva

Președintele CSM face precizări referitor la salariul s...

După ce Moldova Curată a publicat un articol în care s-a anunțat, în baza datelor din declarația de avere, că președintele Consiliului Superior al Magistraturii Victor Micu a ridicat în anul 2017 un salariu lunar de 34 de mii de lei, cel vizat a făcut o precizare.

05 aprilie 2018
773