Declaraţiile de avere şi de interese pentru anul 2013 vor fi „la vedere” abia la toamnă
Există riscul ca cele peste o sută de mii de declaraţii de avere şi de interese care au fost depuse în acest an la Comisia Naţională de Integritate (CNI) să fie accesibile publicului abia în luna septembrie, spune preşedintele CNI, Anatolie Donciu. Întârzierea ar fi o consecinţă a lipsei de bani destinaţi procesării declaraţiilor.
Persoanele cu funcţii de răspundere trebuiau să-şi completeze declaraţiie de avere şi de interese personale pentru anul 2013 până la 31 martie curent. Apoi, în termen de 20 de zile, persoanele responsabile de colectarea declaraţiilor din fiecare instituţie trebuie să le expedieze la CNI. Deşi cadrul legislativ prevede ca declaraţiile de avere şi de interese personale să fie publicate de către CNI pe pagina web a instituţiei în termen de 30 de zile de la primire, publicul va avea acces on-line la ele abia în lunile august sau septembrie. Motivul ar fi organizarea întârziată a licitaţiei pentru selectarea firmei care procesează declaraţiile, din cauză că banii prevăzuţi pentru asta nu au fost disponibili la timp. Preşedintele CNI, Anatolie Donciu, spune că în bugetul instituţiei pentru anul 2014 nu au fost prevăzute mijloace financiare pentru procesarea declaraţiilor. “La elaborarea bugetului pentru 2014, am propus alocarea a circa 740 de mii de lei pentru lucrări de informatică şi calcul. Urma să folosim banii pentru procesarea declaraţiilor de avere şi de interese, adică pentru efectuarea a trei activităţi: scanarea declaraţiilor, haşurarea datelor cu caracter personal şi plasarea documentelor pe pagina web. Ministerul Finanţelor nu a acceptat iniţiativa şi a propus să luăm bani din fondul de salarizare, urmând ca problema să fie soluţionată mai târziu”, spune preşedintele CNI.
Licitaţia publică, organizată cu întârziere
Astfel, ca să folosească în alt scop banii destinaţi salarizării angajaţilor, CNI a cerut permisiunea Ministerului Finanţelor. Aceasta ar fi venit prea târziu, de aceea licitaţia publică pentru selectarea firmei responsabile de procesare a fost organizata nu în luna ianuarie, aşa cum ar fi trebuit, ci la 16 aprilie curent, adică cu patru luni mai târziu. ”Dacă am fi avut banii, licitaţia ar fi fost organizată la timp, astfel încât în luna mai declaraţiile ar fi fost deja afişate pe site-ul CNI”, adaugă Anatolie Donciu.
O bază de date on-line ar rezolva situaţia
La rândul său, directorul Organizaţiei Transparency International-Moldova, Lilia Caraşciuc, susţine că pentru o funcţionare mai bună a Comisiei Naţionale de Integritate ar trebui formată o bază de date on-line, unde publicul ar avea acces fără probleme la declaraţiile de avere şi de interese ale persoanelor cu funcţii de răspundere. “De ce să fie cheltuite, anual, circa 700 de mii de lei pentru procesarea declaraţiilor, dacă statul poate aloca bani pentru crearea unei baze de date on-line la CNI. Astfel nu va mai fi nevoie să fie efectuate scanări şi haşurări de date, care iau mult timp. În aşa fel declaraţiile pentru anul precedent nu vor fi accesibile abia în luna august sau septembrie, ci din momentul ce acestea au fost completate”, susţine Lilia Carasciuc.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
S-a retras dintr-o afacere prosperă ca să devină preşed...
După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Străşeni a fost ales democratul Mihai Popa. Psiholog de profesie, Popa s-a lansat în politică la scurt timp după ce a început să facă afaceri. Este fondator a două firme care se ocupă de comerț. Iniţial a fost membru al Partidului Social-Democrat, iar din 2009 este membru al Partidului Democrat (PDM). În prezent este şi preşedinte al organizaţiei teritoriale a acestui partid.
Democratul de la conducerea raionului Drochia nu şi-a d...
Chiar dacă are deja cinci luni de când conduce raionul Drochia, Vasile Grădinaru nu şi-a declarat averea la Comisia Naţională de Integritate (CNI), aşa cum prevede legea. El spune că nu ştie despre existenţa unui asemenea document şi dacă va fi nevoie, îl va completa.
Aici așteptăm comentariul tău!