Profil candidat: Vasile Luca

Arhiva 4 februarie 2019 1329

Integritatea în activitatea politică



Vasile Luca (53 de ani) este originar din satul Coşcodeni, Sângerei. Este om de afaceri, fondatorul şi administratorul unei întreprinderi de taxi „Virtim-Lux” SRL, din or. Sângerei. Nu a mai deținut până acum funcții publice. Este candidatul înaintat de PSRM pentru circumscripţia nr. 12 Sângerei.

După şcoala medie, Vasile Luca a absolvit Şcoala profesională nr. 19 din Bălţi, unde s-a specializat în domeniul construcţiilor şi al mecanicii. Ulterior a muncit timp de mai mulţi ani în calitate de mecanic la CSO-Sângerei şi Baza auto-35 din Sângerei. La mijlocul anilor 90 a plecat la muncă în Federaţia Rusă. Din  1999 până în 2008 a muncit în domeniul construcţiilor în Portugalia, unde s-a stabilit împreună cu soţia şi cei doi fii ai săi. În 2005 a înregistrat firma de taxi „Virtim-Lux” SRL. A revenit cu traiul în R. Moldova împreună cu toată familia în 2008.

În 2014 a aderat la PSRM. Este președintele organizației teritoriale a PSRM în raionul Sângerei. A candidat la funcţia de consilier orăşenesc pe poziţia trei la alegerile locale din vara anului 2015, dar nu a trecut pragul. În această funcţie a acces soţia sa, Tatiana Luca, ea fiind pe locul întâi în lista socialiştilor. În campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2016  Vasile Luca a donat partidului 5000 de lei. În anul 2018, potrivit registrului donaţiilor pentru primul semestru depus la CEC,  a donat PSRM 7000 lei, iar soţia sa, Tatiana Luca, a contribuit cu suma de 6500 lei.

Potrivit declaraţiei de avere şi interese depusă la CEC, în 2018 Vasile Luca a avut venituri din salarii în funcţia de director al „Virtim-Lux” SRL în sumă de 14 170 lei.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Potrivit declaraţiei de avere şi interese personale depuse la CEC, candidatul a obţinut pe parcursul anilor 2017-2018 venituri din salarii în funcţia de director al SC „Virtim-Lux” în sumă totală de 38 165 lei. Totodată familia a obţinut venituri din oferirea unor bunuri în locaţiune în sumă de 69 250 lei. Familia mai declară venituri din indemnizaţia de consilier în primăria Sângerei a Tatianei Luca - 11 500 lei, trei terenuri agricole şi o casă de locuit cu o suprafaţă de 203,2 m.p. amplasată în oraşul Sângerei, procurată în 2006, estimată la suma de 289 231 lei. Tot în 2007, a achiziţionat trei spaţii comerciale, cu suprafaţa de 246 m. p; 108 m. p şi 51 m.p,  pentru care a achitat  suma de 921 440 lei. Aici îşi are sediul întreprinderea de taxi „Virtim-Lux” şi o spălătorie auto, pe care familia o dă în chirie. La compartimentul bunuri mobile candidatul indică şapte automobile: un Odaz 9370, anul fabricaţiei 1984, procurat în 2003, estimat la 10 000 lei; Volkswag Caravela, produs în 1992, procurat în 2011, estimat la 50 mii de lei; Mitsubishi Montero, produs în 2001, achiziţionat în 2017, estimat la suma de 36 mii lei; Kamaz 5410, fabricat în 1984, procurat în 2003, estimat la suma de 50 mii lei; un VAZ 21 01, produs în 1973, achiziţionat în 1996 cu suma de 7000 lei; Opel Kadett a. fabricaţiei 1987, achiziţionat în 1997, estimat la 12 mii lei şi un IFA1350, a. fabricaţiei1983, procurat în 1998, estimat la 20 mii lei.

Candidatul a declarat pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat că a cumpărat aceste bunuri din banii pe care i-a câştigat peste hotare. El mai indică patru conturi bancare pe care are depozitaţi  8270 lei.

Vasile Luca menţionează că ştie „limba de stat”, limba rusă şi limba portugheză. A deschis anterior un restaurant la Sângerei, dar afacerea a eșuat „din cauza piedicilor din sfera politicului”. „Am decis să ader la PSRM pentru că sunt naţionalist şi iubesc Republica Moldova”, mai spune candidatul.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Dumitru Visternicean: „Nu avem judecători corupți”

Faptul că nu avem judecători judecați pentru acte de corupție demonstrează că nu avem judecători corupți în R. Moldova. De această părere este președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dumitru Visternicean. Într-un interviu pentru Moldova Curată, magistratul explică „paradoxul” potrivit căruia, deși avem un sistem judecătoresc corupt, nu avem și judecători corupți. „Fenomenul este compus din mai multe elemente. Atâta timp cât nu avem în plan penal infracțiunea numită corupția, în schimb avem dare de mită, luare de mită, trafic de influență, aceste lucruri trebuie demonstrate. Avem deja pe rol, în instanțele de judecată, patru dosare care vizează acte de corupție comise de judecători. Unul dintre ei a trecut deja de prima instanță unde a fost achitat”, a menționat Visternicean. Întrebat de ce majoritatea procedurilor disciplinare pornite de Colegiul disciplinar al CSM se încheie cu constatarea că judecătorul nu a comis nicio încălcare, președintele CSM a declarat: „Sunt mai multe probleme care duc la clasarea procedurii disciplinare. Trebuie să ținem cont de faptul că acest Colegiu disciplinar este o judecată a judecătorilor. Și, la fel ca în orice instanță, judecătorului îi este asigurat dreptul la apărare. Foarte multe proceduri disciplinare au fost intentate anterior doar de dragul de a fi intentate”. Cu toate acestea, Visternicean este mulțumit de activitatea acestui colegiu. În special, pentru că „și-a păstrat independența și imparțialitatea, indiferent de cine este cel supus examinării, cine a depus sesizarea”. În cadrul aceluiași interviu, președintele interimar al CSM dezvăluie care sunt criteriile în baza cărora are loc numirea și avansarea în post a judecătorilor și își expune părerea vizavi de judecătorii cu averi de milioane. Interviul integral îl puteți citi aici.

10 februarie 2014
1034
Arhiva

Profil electoral: Gheorghii Tumba, candidat independent...

Gheorghii Tumba candidează independent la șefia primăriei din satul Avdarma, UTA Găgăuzia.

19 octombrie 2019
982
Arhiva

Profil candidat: Dorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă are două dosare penale active și se află sub control judiciar. În primul caz este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, iar în al doilea - de depășirea atribuțiilor de serviciu. Chirtoacă respinge acuzațiile, se declară nevinovat și susține că dosarele sunt politice.

31 ianuarie 2019
1098
Arhiva

Profil candidat: Larisa Ungurean

Integritatea în activitatea politică

16 februarie 2019
1121
Arhiva

Dezbatere: „Accesul publicului la declaraţiile de avere...

30 octombrie 2013
888
Arhiva

Șefa Direcției Cultură a autonomiei găgăuze: „Nu am act...

Șefa Direcției Cultură a Executivului autonomiei găgăuze, Marina Semionova, despre care jurnaliștii din regiune au scris că ar avea o activitate paralelă cu cea de funcționar public, susține că nu defășoară activități de antreprenoriat. Ea afirmă că într-adevăr a prestat servicii de regizare și moderare a ceremoniilor până a veni în funcția publică, adică acum un an și jumătate. Portalul regional Nokta.md a publicat un video preluat de pe Facebook, în care ar apărea Marina Semionova moderând o nuntă. Un expert anticorupție spune că legislația ar permite funcționarilor prestarea unor servicii în afara orelor de program. Portalul Moldova Curată va sesiza Autoritatea Națională de Integritate să verifice această situație.

09 august 2018
806