Democratul cu afacere și casă de la părinți vrea al treilea mandat în Adunarea Populară din Găgăuzia

Alegeri în Adunarea UTAG 27 octombrie 2016 155
Vladimir Cîssa

Vladimir Cîssa, deputat în APG, vrea să obțină al treilea mandat și este singurul candidat în circumscripția electorală a satului Bugeac. Dacă în celelalte scrutine a candidat independent, la alegerile din 20 noiembrie îl găsim de partea democraților. Deși în acte deține doar un apartament, în prezent democratul locuiește cu familia într-o casă scumpă, situată în inima orașului Comrat.La cei 36 de ani, Vladimir Cîssa, jurist de profesie, are o experiență de opt ani în calitate de deputat în autonomie. Atât în anul 2008, cât și în 2012, el a candidat independent din partea satului Bugeac, localitatea sa de baștină.

Vladimir Cîssa este un apropiat a lui Nicolai Dudoglo

Pe parcursul celui de-al doilea mandat, Vladimir Cîssa s-a înscris în Partidul Democrat, iar de atunci este fidel acestei formațiuni. Pe lângă poziția de deputat, Cîssa este și șeful Direcţiei înmatriculare a mijloacelor de transport.

Vladimir Cîssa și colegii săi democrați

Anterior acesta a deținut funcția de preşedinte al Comisiei pentru tineret, sport şi turism în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze. În regiune, Cîssa este cunoscut un apropiat al deputatului Nicolai Dudoglo, președintele organizației teritoriale a PDM din Găgăuzia. Dudoglo este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea democraților începând cu decembrie 2014 și fost primar al municipiului Comrat în perioada 2004–2014.

Casa din Comrat în care locuiește Vladimir Cîssa

În perioada când era primar, Dudoglo a fost șeful soției lui Vladimir Cîssa, Elena Cîssa. Ea a activat la primărie în calitate de juristă. În prezent, Elena Cîssa este membră a Consiliului electoral al circumscripţiei electorale UTA Găgăuzia nr. 36 din partea PDM.

Elena Cîssa, soția candidatilui democrat

Deși ambii sunt de mai mulți ani bugetari, soții Cîssa locuiesc într-o casă bine amenajată la exterior, în orașul Comrat. Candidatul democrat spune că acest imobil aparține părinților.

Într-adevăr, datele cadastrale arată că această casă de aproape 120 metri pătrați aparține tatălui deputatului. El se numește Mihail Cîssa și este comerciant de zahăr la piața din oraș. Pe numele lui Vladimir Cîssa figurează un apartament și un spațiu comercial situat în satul Bugeac.

Afacere de comercializare a băuturilor și țigărilor

În satul Bugeac oamenii spun că Vladimir Cîssa are și o afacere, un magazin. În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, candidatul democrat declară spațul comercial, însă nu indică venitul obținut din această afacere. El a explicat pentru Moldova Curată că acest magazin este, și el, al tatălui său. Datele Camerei Înregistrării de Stat arată că Mihail Cîssa este fondatorul și administratorul Întreprinderii Individuale ”Cîssa Mihail”, afacere care are domenii de activitate precum: comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominanta de produse alimentare, băuturi și produse din tutun; comerțul cu amănuntul al băuturilor alcoolice și altor băuturi.

Această afacere fondată la începutul anului 2014, adică în același an în care Mihail Cîssa a devenit și proprietarul casei în care acum locuiește fiul său-deputat cu soția și copilul.

Casa și afacere pe numele tatălui

Democratul afirmă că deși casa arată bine, totuși nu este a lui, ci a tatălui său, care la rândul său a primit-o ca moștenire de la soție, adică de la mama deputatului. Surse de la Comrat spun însă că această casă a fost amenajată de către Vladimir Cîssa și că tatăl său ar locui în satul său natal, Bugeac.

Pe numele tatălui lui Vladimir Cîssa mai este înregistrat un imobil. Este vorba despre casa părintească a deputatului, în satul Bugeac, care are o suprafața de 145 de metri pătrați. Locuința are un garaj și încă o construcție accesorie. Mihail Cîssa a intrat în posesia acestei case în anul 2006.

Mașină de lux și motocicletă scumpă

Vladimir Cîssa declară pe parcursul a doi ani un venit din salariu de 187 de mii de lei, adică aproape opt mii de lei lunar. Bugetari fiind, totuși soții Cîssa se afișează pe rețelele de socializare în vacanțe scumpe, petrecute în locuri exotice. Aceștia au gusturi rafinate și în materie de automobile. Vladimir Cîssa, împreună cu soția, postează fotografii lângă o mașină de lux, Lexus. Democratul a declarat că acea mașină era pusă ca decor și că el nu a avut niciodată așa model de autoturism.

De asemenea, bugetara Elena Cîssa apare pe rețelele de socializare pe o motocicletă scumpă, îmbrăcată într-un costum de piele. ”Și aceasta-i doar ca decor. Desigur că nu este a noastră. Mașina pe care o avem este o Skoda”, explică Vladimir Cîssa.

Fără contracandidați

Întrebat care ar fi motivul că nu are contracandidați în circumscripție, democratul a lăsat să înțeleagă că nici un alt eventual pretendent la funcția de deputat nu ar avea curajul să se înscrie în localitatea în care el a adus mai multe investiții. ”De opt ani mă lupt pentru satul meu. Nu cred că există un alt candidat mai potrivit”, a spus Vladimir Cîssa.

În prezent în circumscripția nr. 15 din satul Bugeac din municipiul Comrat sunt peste 1500 de alegători.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

Mai mulți oameni de afaceri au trecut în turul doi și v...

La Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 6, în turul doi al alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, unul dintre cei doi candidați care au trecut în turul al doilea este Serghei Goncear, un om de afaceri înaintat de Partidul Socialiștilor. În primul tur, el s-a clasat pe locul doi, cu 523 de voturi, iar cele mai multe voturi – 981, le-a acumulat candidatul Gheorghii Leiciu.

02 decembrie 2016
201
Alegeri în Adunarea UTAG

Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat...

La circumscripția nr. 29 din localitatea Congazcic, mun. Comrat, candidează 2 concurenți pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Este vorba despre decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat, Serghei Zaharia, și conducătorului unei întreprinderi agricole SA ”Congazcic”, Nicolai Comur.

12 noiembrie 2016
169
Alegeri în Adunarea UTAG

La Copceac, fostul bașcan al UTA Găgăuzia și un președi...

Spre deosebire de alte circumscripții din cele 35 înregistate în UTA Găgăuzia, unde la funcția de deputat în Adunarea Populară candidează 4-5 persoane, în circumscripția nr. 30, satul Copceac din raionul Ceadîr-Lunga, în cursa pentru fotoliul de deputat local s-au înscris doi candidați: actualul deputat Nicolai Dragan, cunoscut ca președintele colhozului „Pobeda”, unul dintre puținele care au rămas după destrămarea Uniunii Sovietice, dar și fostul bașcan al Găgăuziei.

16 noiembrie 2016
219
Alegeri în Adunarea UTAG

Circumscripția nr 27: Cinci independenți și doi candida...

În circumscripția nr. 27 din Congaz s-au înscris 7 candidați în cursa pentru un singur fotoliu de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, la scrutinul din 20 noiembrie 2016. Cinci dintre ei sunt candidați independenți, iar alți doi, susținuți de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și respectiv, Partidul „Nostru”.

08 noiembrie 2016
179
Alegeri în Adunarea UTAG

Fiul Președintelui Adunării Populare a Găgăuziei și un...

Trei candidați au fost înregistrați la Ferapontievca: Leonid Constantinov, fiul președintelui Adunării Populare a Găgăuziei – Dmitri Constantinov, Vitalii Cebanu, un prosper om de afaceri, care a figurat în unul dintre dosarele privind scoaterea banilor din Banca de Economii, și Elena Marcenco, asistentă medicală propusă de Partidul Socialiștilor.

28 octombrie 2016
188
Alegeri în Adunarea UTAG

Circumscripția nr. 6 Ceadîr-Lunga: trei candidați indep...

În circumscripția nr. 6 din or. Ceadîr-Lunga pentru un loc în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 5 persoane. Gheorghe Leiciu, actualul deputat din această circumscripție, care candidează ca independent, are patru concurenți, dintre care doi propuși de partide, iar alți doi, independenți.

31 octombrie 2016
167