Democratul cu afacere și casă de la părinți vrea al treilea mandat în Adunarea Populară din Găgăuzia

Alegeri in AP din UTAG 27 octombrie 2016 870
Vladimir Cîssa

Vladimir Cîssa, deputat în APG, vrea să obțină al treilea mandat și este singurul candidat în circumscripția electorală a satului Bugeac. Dacă în celelalte scrutine a candidat independent, la alegerile din 20 noiembrie îl găsim de partea democraților. Deși în acte deține doar un apartament, în prezent democratul locuiește cu familia într-o casă scumpă, situată în inima orașului Comrat.La cei 36 de ani, Vladimir Cîssa, jurist de profesie, are o experiență de opt ani în calitate de deputat în autonomie. Atât în anul 2008, cât și în 2012, el a candidat independent din partea satului Bugeac, localitatea sa de baștină.

Vladimir Cîssa este un apropiat a lui Nicolai Dudoglo

Pe parcursul celui de-al doilea mandat, Vladimir Cîssa s-a înscris în Partidul Democrat, iar de atunci este fidel acestei formațiuni. Pe lângă poziția de deputat, Cîssa este și șeful Direcţiei înmatriculare a mijloacelor de transport.

Vladimir Cîssa și colegii săi democrați

Anterior acesta a deținut funcția de preşedinte al Comisiei pentru tineret, sport şi turism în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze. În regiune, Cîssa este cunoscut un apropiat al deputatului Nicolai Dudoglo, președintele organizației teritoriale a PDM din Găgăuzia. Dudoglo este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea democraților începând cu decembrie 2014 și fost primar al municipiului Comrat în perioada 2004–2014.

Casa din Comrat în care locuiește Vladimir Cîssa

În perioada când era primar, Dudoglo a fost șeful soției lui Vladimir Cîssa, Elena Cîssa. Ea a activat la primărie în calitate de juristă. În prezent, Elena Cîssa este membră a Consiliului electoral al circumscripţiei electorale UTA Găgăuzia nr. 36 din partea PDM.

Elena Cîssa, soția candidatilui democrat

Deși ambii sunt de mai mulți ani bugetari, soții Cîssa locuiesc într-o casă bine amenajată la exterior, în orașul Comrat. Candidatul democrat spune că acest imobil aparține părinților.

Într-adevăr, datele cadastrale arată că această casă de aproape 120 metri pătrați aparține tatălui deputatului. El se numește Mihail Cîssa și este comerciant de zahăr la piața din oraș. Pe numele lui Vladimir Cîssa figurează un apartament și un spațiu comercial situat în satul Bugeac.

Afacere de comercializare a băuturilor și țigărilor

În satul Bugeac oamenii spun că Vladimir Cîssa are și o afacere, un magazin. În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, candidatul democrat declară spațul comercial, însă nu indică venitul obținut din această afacere. El a explicat pentru Moldova Curată că acest magazin este, și el, al tatălui său. Datele Camerei Înregistrării de Stat arată că Mihail Cîssa este fondatorul și administratorul Întreprinderii Individuale ”Cîssa Mihail”, afacere care are domenii de activitate precum: comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominanta de produse alimentare, băuturi și produse din tutun; comerțul cu amănuntul al băuturilor alcoolice și altor băuturi.

Această afacere fondată la începutul anului 2014, adică în același an în care Mihail Cîssa a devenit și proprietarul casei în care acum locuiește fiul său-deputat cu soția și copilul.

Casa și afacere pe numele tatălui

Democratul afirmă că deși casa arată bine, totuși nu este a lui, ci a tatălui său, care la rândul său a primit-o ca moștenire de la soție, adică de la mama deputatului. Surse de la Comrat spun însă că această casă a fost amenajată de către Vladimir Cîssa și că tatăl său ar locui în satul său natal, Bugeac.

Pe numele tatălui lui Vladimir Cîssa mai este înregistrat un imobil. Este vorba despre casa părintească a deputatului, în satul Bugeac, care are o suprafața de 145 de metri pătrați. Locuința are un garaj și încă o construcție accesorie. Mihail Cîssa a intrat în posesia acestei case în anul 2006.

Mașină de lux și motocicletă scumpă

Vladimir Cîssa declară pe parcursul a doi ani un venit din salariu de 187 de mii de lei, adică aproape opt mii de lei lunar. Bugetari fiind, totuși soții Cîssa se afișează pe rețelele de socializare în vacanțe scumpe, petrecute în locuri exotice. Aceștia au gusturi rafinate și în materie de automobile. Vladimir Cîssa, împreună cu soția, postează fotografii lângă o mașină de lux, Lexus. Democratul a declarat că acea mașină era pusă ca decor și că el nu a avut niciodată așa model de autoturism.

De asemenea, bugetara Elena Cîssa apare pe rețelele de socializare pe o motocicletă scumpă, îmbrăcată într-un costum de piele. ”Și aceasta-i doar ca decor. Desigur că nu este a noastră. Mașina pe care o avem este o Skoda”, explică Vladimir Cîssa.

Fără contracandidați

Întrebat care ar fi motivul că nu are contracandidați în circumscripție, democratul a lăsat să înțeleagă că nici un alt eventual pretendent la funcția de deputat nu ar avea curajul să se înscrie în localitatea în care el a adus mai multe investiții. ”De opt ani mă lupt pentru satul meu. Nu cred că există un alt candidat mai potrivit”, a spus Vladimir Cîssa.

În prezent în circumscripția nr. 15 din satul Bugeac din municipiul Comrat sunt peste 1500 de alegători.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Un candidat de la Tomai, aflat în vizorul procurorilor,...

În satul Tomai, municipiul Comrat, cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Printre aceştia este Serghei Cimpoeş, director al întreprinderii “Basarabia Agroexport” SRL, Maia Ialama, şefa Centrului de sănătate din Tomai, Ilia Topciu, fost şef al Direcţiei Agricultură a Găgăuziei şi doi jurişti: Igor Ianac, profesor la facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Comrat şi Victor Topciu.

09 noiembrie 2016
1197
Alegeri in AP din UTAG

În primul tur al alegerilor din Găgăuzia au fost aleşi...

Jumătate din deputaţii Adunării Populare a autonomiei găgăuze au fost aleşi din primul tur. La alegerile de duminică, 20 noiembrie, ei au acumulat mai mult de 50 la sută din voturile alegătorilor din circumscripţiile în care au candidat. Din cele 35 de mandate, 17 au fost adjudecate, pentru restul de 18 locuri în legislativul local lupta va continua în al doilea tur, care va avea loc la 4 decembrie 2016. În total, la scrutin s-au înscris 126 de candidaţi.

21 noiembrie 2016
1028
Alegeri in AP din UTAG

Socialist cu avere și, în trecut, cu cetățenie română,...

Trei candidați luptă pentru voturile alegătorilor din circumscripția nr. 10 Vulcănești la alegerile deputaților în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze (APG), care vor avea loc la 20 noiembrie 2016. Vorbim despre președintele organizației PSRM a raionului Vulcănești, deputatul Roman Tiutin, președintele Societății Orbilor din același raion, Vasilii Tucan, și omul de afaceri Valerii Cernev. 

01 noiembrie 2016
844
Alegeri in AP din UTAG

Doi foști primari de Congaz concurează pentru un loc în...

Patru candidaţi aspiră la fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei în circumscripţia 28, din localitatea Congaz, mun. Comrat. În cursă sunt antrenaţi doi foşti primari ai acestei localități, Constantin Telpiz şi Fiodor Mincu, un expert în agricultură - Dumitru Ciobanov - şi un lector universitar, profesor la Universitatea de Stat din Comrat, expertul în economie, Vitalie Chiurcchiu.

02 noiembrie 2016
1210
Alegeri in AP din UTAG

Luptă strânsă în circumscripția nr. 2 din Comrat la scr...

Cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat din  partea circumscripţiei nr. 2 din Comrat. Printre aceştia, o prosperă femeie de afaceri, Svetlana Camilciu, directoare a întreprinderii „Ridiager SV” SRL, actualul deputat în APG, democratul Ivan Mardari, un expert în zootehnie, Constantin Zlatov, juristul Andrei Mihailov, care în prezent nu are un loc stabil de muncă, şi Gheorghi Cioban – profesor de chimie.

15 noiembrie 2016
1010
Alegeri in AP din UTAG

Un deputat transfug, un om de afaceri cu contracte de m...

În circumscripția nr. 5 din or. Ciadîr-Lunga, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează șase persoane, toți bărbați. Oleg Caicî, cel care este în prezent deputat din partea acestei circumscripții, candidează ca independent, după ce a părăsit PCRM-ul, pe listele căruia a ajuns deputat, iar ulterior, a aderat la PDM. Principalii săi concurenți par să fie un reprezentant al PSRM și un om de afaceri local, care candidează independent și care a câștigat în ultimii ani contracte de milioane cu instituțiile statului R. Moldova.

31 octombrie 2016
975