Doi foști primari de Congaz concurează pentru un loc în Adunarea Populară de la Comrat

Alegeri in AP din UTAG 2 noiembrie 2016 1149
Constantin Telpiz

Patru candidaţi aspiră la fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei în circumscripţia 28, din localitatea Congaz, mun. Comrat. În cursă sunt antrenaţi doi foşti primari ai acestei localități, Constantin Telpiz şi Fiodor Mincu, un expert în agricultură - Dumitru Ciobanov - şi un lector universitar, profesor la Universitatea de Stat din Comrat, expertul în economie, Vitalie Chiurcchiu.Constantin Telpiz (59 de ani) candidează independent. Este unicul general-maior de poliţie din UTA Gagauz-Yeri, grad special care i-a fost acordat prin decretul preşedintelui Vladimir Voronin în decembrie 2002. Constantin Telpiz şi-a făcut studiile la Academia Afacerilor Interne a URSS. În perioada 1998- 1999 şi 2002 – 2006 a deţinut funcţia de conducător al Direcţiei de poliţie din Găgăuzia. În anul 2000 a ocupat funcţia de inspector principal al Biroului coordonator pentru combaterea crimei organizate şi a altor infracţiuni periculoase de pe teritoriul CSI.

Fiodor Mincu

La alegerile locale din 2011 a obţinut mandatul de primar în localitatea de baştină, Congaz, care are o populație de 12 mii de locuitori, considerată a fi cea mai mare localitate rurală din Europa. La momentul actual nu are un loc de muncă, fiind pensionar. Totuși, în declaraţia de avere depusă la Comisia Electorală Centrală din Comrat Constantin Telpiz indică faptul că în anii 2014 - 2015 a obţinut venituri salariale în sumă de 130 154 lei, şi din activităţi desfăşurate prin cumul în sumă de 338 383 mii de lei. Totodată mai declară venituri din pensie în sumă de 156 de mii de lei. Solicitat de Moldova Curată, Constantin Telpiz, a declarat că parte din veniturile salariale le-a obţinut încă muncind în calitate de primar, o parte o constituie pensia de general-maior de poliţie, care e de circa 7000 de lei lunar. Cât priveşte suma de circa 338 de mii de lei obţinută din alte activităţi, generalul a refuzat să precizeze provenienţa acesteia. „Sunt bani obţinuţi legal, impozitaţi, dar este confidenţial pentru ce i-am primit”, a spus el, specificând că nu ar fi bani obţinuţi din bugetul public.

În declaraţia de avere Telpiz mai indică o casă cu o suprafaţă de 320 m. p, situată în Congaz, înregistrată pe numele soţiei sale, Elena Telpiz, şi două terenuri: unul intravilan, cu o suprafaţă de 0, 14 ari, şi un teren agricol cu o suprafaţă de cinci hectare. Deţine un automobil de model Skoda, dar în declaraţia de avere nu este specificat anul fabricării şi când a fost procurat.

Candidatul a mai declarat că nu are nicio afacere de familie. Totuşi, potrivit Camerei Înregistrării de Stat, pe numele soţiei figurează întreprinderea ÎI „Telpiz Elena” înregistrată în septembrie 2011, specializată în activităţi auxiliare de asigurări şi de asigurare cu pensii. Telpiz a declarat că la momentul actual întreprinderea nu activează.

S-a opus formării Gărzii Populare

Vocea lui Telpiz s-a făcut auzită în 2014, când deputaţii din cadrul APG au votat un controversat proiect de decizie privind formarea Gărzii Populare. Deputații locali au declarat că reprezentanții Procuraturii și Ministerului de Interne nu se supun bașcanului Găgăuziei, așa cum ar trebui să fie într-o autonomie, și derulează operațiuni speciale fără acordul conducerii Găgăuziei, de aceea au decis să formeze propria structură. Discuțiile au apărut după ce procurorii și polițiștii din Chișinău au făcut mai multe percheziții la o rețea de benzinării ce aparținea unui deputat local, suspectat de acțiuni ilegale. Constantin Telpiz, pe atunci primar de Congaz, alături de başcanul Găgăuziei şi preşedintele Adunării Populare, s-au opus deciziei. „Niciun fel de gărzi populare. Eu mi-am riscat viaţa pentru pace”, a spus el nemulţumit că această decizie ar putea înrăutăţi relaţiile dintre autorităţile de la Chişinău şi Comrat.

Anagajat al Parlamentului, sponsor al PDM

Un alt candidat la funcţia de deputat în APG este Fiodor Mincu (60 de ani), fost director de şcoală, și el ex-primar de Congaz. Anterior acesta a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Învăţământ a Găgăuziei. La momentul actual este şef al Oficiului teritorial de informare Comrat, structură subordonată Parlamentului, deschisă în 2014, cu scopul de a facilita accesul cetăţenilor din Găgăuzia la legislaţie. Anterior Mincu a fost membru al Partidului Comuniştilor. La actualele alegeri candidează independent: „Am fost membru PCRM 28 de ani. În 2012, am ieşit din partid împreună cu 14 colegi, deoarece nu am fost de acord cu acţiunile liderului partidului Vladimir Voronin. La momentul actual nu fac parte din niciun partid”.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul CEC, în 2015 Mincu a oferit o donaţie Partidului Democrat în valoare de 15 mii de lei (circa două salarii de ale sale în funcţia de şef al Oficiului teritorial de informare Comrat), donaţie făcută în calitate de persoană fizică, nu în calitate de membru de partid. „Da, îmi amintesc de donaţie. A fost o perioadă când credeam în acest partid. Acum consider că a fost o greşală”, a spus Mincu pentru Moldova Curată.

Potrivit declaraţiei de avere depusă la CEC, în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2015, Fiodor Mincu a beneficiat de un venit de la locul de muncă în sumă de  circa 179 mii de lei (un salariu lunar de circa 7, 5 mii lei) şi de 24 mii de lei din activităţi desfăşurate prin cumul, fiind şi director al unui ansamblu instrumental de la Casa de Cultură din Congaz. Mincu mai declară o casă de locuit cu o suprafaţă de 120 m. p. situată în Congaz, un lot de teren de 0, 78 ari şi un autoturism  de model Toyota. Acesta precizează că nu are afaceri, nici el, nici soţia. Doar fiul său, Alexandru Mincu, este fondator al SRL „Kara Salkim”, întreprindere înregistrată în februarie 2010, specializată în creşterea viţei de vie şi a  producţiei de pepinieră.

Antreprenor decorat de Timofti

Un alt candidat la funcţia de deputat în APG din partea circumscripţiei 28 este Dmitri Ciobanov, membru PSRM, director al cooperativei de producţie „Eniija”, întreprindere înregistrată în martie 2003. Cooperativa are peste 1000 de ha de teren în arendă şi este specializată în creşterea şi comercializarea produselor agricole.  CPA „Eniija” are o livadă de meri, pruni şi piersici de peste 100 de ha, şi o plantaţie de viţă de vie de circa 20 ha.

În anii 2014 – 2015, Ciobanov indică venituri de la locul de muncă în sumă de 182 mii de lei (un salariu de circa 8000 lei lunar). Acesta mai declară o casă amplasată în satul Congaz, fără a specifica suprafaţa şi valoarea ei, şi trei terenuri cu o suprafaţă totală de circa 2 ha. Deţine două automobile, unul de model UAZ-469, anul producerii 1987, şi un automobil de model VAZ 2121, fabricat în 2004. În decembrie 2012 a fost decorat de președintele Nicolae Timofti cu medalia „Meritul Civic”. Iar în anul 2015 este nomalinalizat „Cel mai bun antreprenor al anului” la categoria întreprinderilor agricole care depăşesc 1000 de ha. 

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Candidați-novice au ajuns în turul doi al scrutinului d...

În circumscripția nr. 26 Chirsova, în turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară a autonomiei găgăuze doi candidați vor continua lupta pentru încrederea oamenilor: Stepan Sarioglo și Victor Radov. Potrivit procesului-verbal întocmit de Comisia Electorală de la Comrat, referitor la rezultatele scrutinului din 20 noiembrie, actualul deputat Sarioglo a adunat 817 voturi, iar socialistul Victor Radov - 504 voturi. În total, în această circumscripție, care are 4 509 alegători, au candidat 5 persoane. 

30 noiembrie 2016
986
Alegeri in AP din UTAG

Din Avdarma vor să ajungă în Adunarea Populară din Găgă...

La 20 noiembrie curent, voturile celor peste două mii de alegători din satul Avdarma (circumscripția nr. 11) din raionul Comrat vor fi împărțite între pădurarul Ivan Trandafilov și directoarea de liceu Elena Caramit. La alegerile în Adunarea Populară de la Comrat, Trandafilov este înaintat de socialiști, în timp ce Caramit s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent.

24 octombrie 2016
834
Alegeri in AP din UTAG

La Baurci candidează un actual deputat în Adunarea Popu...

La funcția de deputat în Adunarea Populară a Găguziei (APG), din circumscripția nr. 12, situată în satul Baurci, raionul Ceadîr-Lunga, au fost înregistrați doi candidați. Este vorba despre Grigorii Cadîn, actual deputat în APG, votat în 2012 în cadrul aceleiași circumscripții, și Dmitri Cheosea, inginer-șef la SA ”Drumuri Comrat”. Ambii candidează independent.

28 octombrie 2016
897
Alegeri in AP din UTAG

Cel mai în vârstă deputat din APG candidează pentru al...

Actualul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) din partea circumscripției nr. 34 Svetlîi, mun. Comrat, Piotr Ceavdarî, în vârstă de 66 de ani, candidează pentru al patrulea mandat. El spune că o face la rugăminte lui „Igor Nicolaevici” (Dodon - n. r.), iar unii contracandidați îl acuză că ar folosi resursele administrative în campanie. Oponenții săi sunt fostul consilier al ex-bașcanului al Găgăuziei, Mihail Formuzal, Vasilii Torlac, un bugetar de la Inspecția Financiară, Victor Ponomari, și un lăcătuș, Ruslan Unilovschi.

16 noiembrie 2016
871
Alegeri in AP din UTAG

Patru persoane cu funcții publice din Găgăuzia candide...

Toți candidații înscriși în cursa electorală din partea primei circumscripții din orașul Comrat dețin funcții publice de conducere. Este vorba despre Dmitri Constantinov, președintele legislativului din Găgăuzia; Anna Bratunova (57 de ani), propusă de comuniști, specialist pentru resurse umane la spitalul raional. Un alt demnitar pretendent la funcția de deputat este Maxim Mihailiuc, viceprimarul orașului Comrat, susținut de ”Partidul Nostru”, și Vitalii Dragoi, directorul spitalului de urgență din regiune, care candidează independent.

18 noiembrie 2016
1045
Alegeri in AP din UTAG

Vicepreşedintele APG candidează pentru un nou mandat. O...

În circumscripția nr. 3 din Comrat doi candidați aspiră la fotoliul de deputat: Alexandru Tarnavschi, care ocupă la momentul actual funcția de vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), și Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor.

14 noiembrie 2016
900