Doi foști primari de Congaz concurează pentru un loc în Adunarea Populară de la Comrat

Alegeri in AP din UTAG 2 noiembrie 2016 1279
Constantin Telpiz

Patru candidaţi aspiră la fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei în circumscripţia 28, din localitatea Congaz, mun. Comrat. În cursă sunt antrenaţi doi foşti primari ai acestei localități, Constantin Telpiz şi Fiodor Mincu, un expert în agricultură - Dumitru Ciobanov - şi un lector universitar, profesor la Universitatea de Stat din Comrat, expertul în economie, Vitalie Chiurcchiu.Constantin Telpiz (59 de ani) candidează independent. Este unicul general-maior de poliţie din UTA Gagauz-Yeri, grad special care i-a fost acordat prin decretul preşedintelui Vladimir Voronin în decembrie 2002. Constantin Telpiz şi-a făcut studiile la Academia Afacerilor Interne a URSS. În perioada 1998- 1999 şi 2002 – 2006 a deţinut funcţia de conducător al Direcţiei de poliţie din Găgăuzia. În anul 2000 a ocupat funcţia de inspector principal al Biroului coordonator pentru combaterea crimei organizate şi a altor infracţiuni periculoase de pe teritoriul CSI.

Fiodor Mincu

La alegerile locale din 2011 a obţinut mandatul de primar în localitatea de baştină, Congaz, care are o populație de 12 mii de locuitori, considerată a fi cea mai mare localitate rurală din Europa. La momentul actual nu are un loc de muncă, fiind pensionar. Totuși, în declaraţia de avere depusă la Comisia Electorală Centrală din Comrat Constantin Telpiz indică faptul că în anii 2014 - 2015 a obţinut venituri salariale în sumă de 130 154 lei, şi din activităţi desfăşurate prin cumul în sumă de 338 383 mii de lei. Totodată mai declară venituri din pensie în sumă de 156 de mii de lei. Solicitat de Moldova Curată, Constantin Telpiz, a declarat că parte din veniturile salariale le-a obţinut încă muncind în calitate de primar, o parte o constituie pensia de general-maior de poliţie, care e de circa 7000 de lei lunar. Cât priveşte suma de circa 338 de mii de lei obţinută din alte activităţi, generalul a refuzat să precizeze provenienţa acesteia. „Sunt bani obţinuţi legal, impozitaţi, dar este confidenţial pentru ce i-am primit”, a spus el, specificând că nu ar fi bani obţinuţi din bugetul public.

În declaraţia de avere Telpiz mai indică o casă cu o suprafaţă de 320 m. p, situată în Congaz, înregistrată pe numele soţiei sale, Elena Telpiz, şi două terenuri: unul intravilan, cu o suprafaţă de 0, 14 ari, şi un teren agricol cu o suprafaţă de cinci hectare. Deţine un automobil de model Skoda, dar în declaraţia de avere nu este specificat anul fabricării şi când a fost procurat.

Candidatul a mai declarat că nu are nicio afacere de familie. Totuşi, potrivit Camerei Înregistrării de Stat, pe numele soţiei figurează întreprinderea ÎI „Telpiz Elena” înregistrată în septembrie 2011, specializată în activităţi auxiliare de asigurări şi de asigurare cu pensii. Telpiz a declarat că la momentul actual întreprinderea nu activează.

S-a opus formării Gărzii Populare

Vocea lui Telpiz s-a făcut auzită în 2014, când deputaţii din cadrul APG au votat un controversat proiect de decizie privind formarea Gărzii Populare. Deputații locali au declarat că reprezentanții Procuraturii și Ministerului de Interne nu se supun bașcanului Găgăuziei, așa cum ar trebui să fie într-o autonomie, și derulează operațiuni speciale fără acordul conducerii Găgăuziei, de aceea au decis să formeze propria structură. Discuțiile au apărut după ce procurorii și polițiștii din Chișinău au făcut mai multe percheziții la o rețea de benzinării ce aparținea unui deputat local, suspectat de acțiuni ilegale. Constantin Telpiz, pe atunci primar de Congaz, alături de başcanul Găgăuziei şi preşedintele Adunării Populare, s-au opus deciziei. „Niciun fel de gărzi populare. Eu mi-am riscat viaţa pentru pace”, a spus el nemulţumit că această decizie ar putea înrăutăţi relaţiile dintre autorităţile de la Chişinău şi Comrat.

Anagajat al Parlamentului, sponsor al PDM

Un alt candidat la funcţia de deputat în APG este Fiodor Mincu (60 de ani), fost director de şcoală, și el ex-primar de Congaz. Anterior acesta a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Învăţământ a Găgăuziei. La momentul actual este şef al Oficiului teritorial de informare Comrat, structură subordonată Parlamentului, deschisă în 2014, cu scopul de a facilita accesul cetăţenilor din Găgăuzia la legislaţie. Anterior Mincu a fost membru al Partidului Comuniştilor. La actualele alegeri candidează independent: „Am fost membru PCRM 28 de ani. În 2012, am ieşit din partid împreună cu 14 colegi, deoarece nu am fost de acord cu acţiunile liderului partidului Vladimir Voronin. La momentul actual nu fac parte din niciun partid”.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul CEC, în 2015 Mincu a oferit o donaţie Partidului Democrat în valoare de 15 mii de lei (circa două salarii de ale sale în funcţia de şef al Oficiului teritorial de informare Comrat), donaţie făcută în calitate de persoană fizică, nu în calitate de membru de partid. „Da, îmi amintesc de donaţie. A fost o perioadă când credeam în acest partid. Acum consider că a fost o greşală”, a spus Mincu pentru Moldova Curată.

Potrivit declaraţiei de avere depusă la CEC, în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2015, Fiodor Mincu a beneficiat de un venit de la locul de muncă în sumă de  circa 179 mii de lei (un salariu lunar de circa 7, 5 mii lei) şi de 24 mii de lei din activităţi desfăşurate prin cumul, fiind şi director al unui ansamblu instrumental de la Casa de Cultură din Congaz. Mincu mai declară o casă de locuit cu o suprafaţă de 120 m. p. situată în Congaz, un lot de teren de 0, 78 ari şi un autoturism  de model Toyota. Acesta precizează că nu are afaceri, nici el, nici soţia. Doar fiul său, Alexandru Mincu, este fondator al SRL „Kara Salkim”, întreprindere înregistrată în februarie 2010, specializată în creşterea viţei de vie şi a  producţiei de pepinieră.

Antreprenor decorat de Timofti

Un alt candidat la funcţia de deputat în APG din partea circumscripţiei 28 este Dmitri Ciobanov, membru PSRM, director al cooperativei de producţie „Eniija”, întreprindere înregistrată în martie 2003. Cooperativa are peste 1000 de ha de teren în arendă şi este specializată în creşterea şi comercializarea produselor agricole.  CPA „Eniija” are o livadă de meri, pruni şi piersici de peste 100 de ha, şi o plantaţie de viţă de vie de circa 20 ha.

În anii 2014 – 2015, Ciobanov indică venituri de la locul de muncă în sumă de 182 mii de lei (un salariu de circa 8000 lei lunar). Acesta mai declară o casă amplasată în satul Congaz, fără a specifica suprafaţa şi valoarea ei, şi trei terenuri cu o suprafaţă totală de circa 2 ha. Deţine două automobile, unul de model UAZ-469, anul producerii 1987, şi un automobil de model VAZ 2121, fabricat în 2004. În decembrie 2012 a fost decorat de președintele Nicolae Timofti cu medalia „Meritul Civic”. Iar în anul 2015 este nomalinalizat „Cel mai bun antreprenor al anului” la categoria întreprinderilor agricole care depăşesc 1000 de ha. 

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Mai mulți oameni de afaceri au trecut în turul doi și v...

La Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 6, în turul doi al alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, unul dintre cei doi candidați care au trecut în turul al doilea este Serghei Goncear, un om de afaceri înaintat de Partidul Socialiștilor. În primul tur, el s-a clasat pe locul doi, cu 523 de voturi, iar cele mai multe voturi – 981, le-a acumulat candidatul Gheorghii Leiciu.

02 decembrie 2016
1898
Alegeri in AP din UTAG

Candidați la funcția de deputat în APG: Un fost condamn...

În circumscripția nr. 13 din s. Beșalma, mun. Comrat, pentru un loc de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 3 persoane. Bogdan Simion, actualul deputat ales în această regiune, a renunțat între timp la PCRM și candidează ca independent. El va lupta pentru un nou mandat cu alți doi independenți, un contabil și un director de firmă.

08 noiembrie 2016
997
Alegeri in AP din UTAG

Doi candidați la Beșghioz: un deputat și un director de...

Voturile locuitorilor satului Beșghioz, raionului Ceadîr-Lunga, sunt revendicate de către doi candidați din această circumscripție, nr. 14. Pentru scrutinul din 20 noiembrie aici candidează două persoane: actualul deputat Ivan Caraja, care speră să mai obțină un mandat, și oponentul său, Gheorghii Efteni.

17 noiembrie 2016
1462
Alegeri in AP din UTAG

La Carbalia, un singur candidat. Are salarii mici, dar...

În cursa pentru fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei din partea circumscripţiei Carbalia, nr. 23 (raionul Vulcăneşti), aspiră un singur candidat, Valentin Gaidarji, inginer de profesie, director şi fondator al întreprinderii „Zegor Grup” SRL. Gaidarji candidează pentru al doilea mandat, după ce în 2012 l-a învins în turul doi pe socialistul Ivan Dergaci. Carbalia este o localitate cu 534 de locuitori, potrivit datelor ultimului recensământ. La alegerile parlamentare, în listele electorale au figurat 410 persoane cu drept de vot.

25 octombrie 2016
1133
Alegeri in AP din UTAG

Circumscripția nr. 6 Ceadîr-Lunga: trei candidați indep...

În circumscripția nr. 6 din or. Ceadîr-Lunga pentru un loc în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 5 persoane. Gheorghe Leiciu, actualul deputat din această circumscripție, care candidează ca independent, are patru concurenți, dintre care doi propuși de partide, iar alți doi, independenți.

31 octombrie 2016
1146
Alegeri in AP din UTAG

Luptă strânsă în circumscripția nr. 2 din Comrat la scr...

Cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat din  partea circumscripţiei nr. 2 din Comrat. Printre aceştia, o prosperă femeie de afaceri, Svetlana Camilciu, directoare a întreprinderii „Ridiager SV” SRL, actualul deputat în APG, democratul Ivan Mardari, un expert în zootehnie, Constantin Zlatov, juristul Andrei Mihailov, care în prezent nu are un loc stabil de muncă, şi Gheorghi Cioban – profesor de chimie.

15 noiembrie 2016
1082