Fostul președinte al raionului Vulcănești declarat pro-european luptă cu un om de afaceri socialist pentru un loc în Adunarea Populară de la Comrat

Alegeri in AP din UTAG 26 octombrie 2016 947
Serghei Cernev

Pentru voturile celor aproximativ 5 mii de alegători ai circumscripției nr. 8 din Vulcănești se luptă 4 candidați. Unul dintre ei, Serghei Cernev, a condus anterior raionul Vulcănești, a fost aliat al fostului bașcan, Mihail Formuzal, pe care însă, până la urmă, a ajuns să îl bată la propriu. Cernev a fost anterior democrat și a făcut parte din aceeași tabără cu Formuzal,  dar acum candidează independent și se declară pro-european convins. Un alt candidat, Vladislav Onofrei, cu viziuni diametral opuse față de cele ale lui Cernev, speră și el să ia voturi, propagând apropierea de Rusia. În aceeași circumscripție mai candidează două femei - independenta Valentina Filipova și Ana Holban, de la Partidul Nostru.Pledează pentru relații bune cu europenii și cu autoritățile de la Chișinău

Vladislav Onofrei

Fostul președinte al raionului Vulcănești, Serghei Cernev, în vârstă de 50 de ani, este bine cunoscut în regiune și chiar la Chișinău, datorită activității sale politice agitate. El a condus raionul Vulcănești timp de 7 ani, până în anul 2013, fiind numit și ulterior demis de către fostul său coleg de partid, bașcanul Mihail Formuzal. Ambii au făcut parte din formațiunea „Edinaya Gagauzia”, care era structura locală a Partidului Democrat din Moldova.

În autonomia găgăuză președinții de raioane nu sunt aleși de către consiliile raionale, așa cum se întâmplă în restul Republicii Moldova, ci sunt numiți de către guvernator. Cernev a fost demis prin dispoziția bașcanului Mihail Formuzal, care l-ar fi învinuit de gestionare necorespunzătoare a treburilor raionului. Ulterior, dispoziția a fost contestată în instanță, invocându-se încălcări de procedură, însă Cernev nu și-a mai recăpătat funcția. Fracțiunea „Edinaya Gagauzia” din Adunarea Populară a denunțat dispoziția lui Formuzal, argumentând că legislația îl obligă pe bașcan să „coordoneze” numirea și demiterea cu deputații. Atunci când, post-factum, Formuzal a cerut votul pentru demiterea lui Cernev, AP a votat împotrivă.

Exclus din partid, dar a rămas susținător al democraților

În pofida conflictului cu Mihail Formuzal, Serghei Cernev a rămas în Partidul Partidul Democrat, însă a fost exclus din rândurile acestuia cu mai puțin de un an în urmă. Întrebat de Moldova Curată care au fost motivele excluderii, Cernev a răspuns: „Pot să nu răspund la această întrebare?”. El a precizat însă că păstrează legăturile cu partidul, pe care îl consideră „apt să facă ceva pentru oameni”. 

Anterior presa a scris de mai multe ori că Cernev l-ar fi agresat pe Formuzal, informații pe careprimul nu le-a negat. La 3 iunie 2014 Cernev, fiind deja ex-președinte de raion, l-a lovit pe Formuzal și pe președintele Adunării Populare, Nicolai Constantinov. „Formuzal era cât pe ce să facă război, în țară, la propriu. Nimeni nu are nevoie de provocările care apar uneori la Comrat. Chișinăul nu ne este dușman, autoritățile de acolo au interesul ca aici să fie liniște, dar nu ca cineva să incite spiritele” - a explicat Cernev episodul pentru Moldova Curată. Potrivit lui, fostul bașcan ar fi optat pentru separarea autonomiei de Republica Moldova, lucru inadmisibil, în opinia lui Cernev. „Serghei Cernev are un conflict personal cu Formuzal, pe care de două ori l-a făcut bașcan”, a explicat pentru presă scena violentă purtătorul de cuvânt al structurii PDM din autonomia găgăuză, Vasili Neicovcen.

S-a războit cu fostul bașcan

De asemenea, Serghei Cernev a spart intenționat, la 21 mai 2014, pneurile mașinii de serviciu a lui Mihail Formuzal, care venise în satul Etulia la o întâlnire electorală. Cernev a spus că a făcut acest lucru deoarece Formuzal se lăudase că va pleca din Etulia pe jos dacă nu va aduna 500 de oameni la adunare. „El a adunat 15 oameni. Respectiv, am hotărât să-l ajut să plece din Etulia pe jos”, a declarat ulterior Cenrev într-o conferință de presă susținută la Chișinău. Procuratura a deschis atunci un dosar pentru huliganism, dar o lună mai târziu a clasat cauza, ceea ce a trezit nemulțumirea lui Formuzal.

Locuiește la părinți

El a candidat în anul 2015 la funcția de guvernator al autonomiei găgăuze, însă scrutinul a fost câștigat de socialista Irina Vlah. 

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă la Comisia Electorală Centrală de la Comrat, Serghei Cernev nu indică niciun imobil. El a declarat pentru Moldova Curată că în prezent locuiește cu părinții și că deține o casă, aflată încă în construcție, dar pentru că nu e finalizată, nu a indicat-o în declarația de avere. Datele Întreprinderii de Stat Cadastru arată că Cernev este proprietarul unei case de 178 m. p., pe strada Pescianaia din Vulcănești, cu garaj. 

În prezent, Serghei Cernev nu are un loc de muncă. El ne-a declarat că a renunțat la funcția de șef al nodului de cale ferată Giurgiulești din cauza salariului mic. Cernev susține că, pentru deplasările zilnice cheltuia mai mulți bani din propriul buzunar decât câștiga. Întrebat din ce resurse trăiește în prezent, candidatul a răspuns că din „propria gospodărie”.

Cernev consideră că principalul său contracandidat ar fi reprezentantul Partidului Socialiștilor, formațiune care, în opinia sa, speculează cu ideea apropierii de Rusia. „Turcia și alte state au ajutat mai mult autonomia decât Rusia, spune Cernev. Au inventat un dușman, Chișinăul și Europa. Ei nu înțeleg că cei de la Chișinău pot să ne ajute și nu sunt interesați ca aici să aibă loc vrajbe sau provocări. Iar Europa, haideți să ne uităm la nivelul de trai de acolo, la modul cum funcționează lucrurile, ce investiții se fac, cum sunt drumurile, instituțiile, cum sunt tratați oamenii etc.„, spune Serghei Cernev.

Este om de afaceri, dar indică în declarație venituri mici 

Unul dintre concurenții lui Cernev, socialistul Vladislav Onofrei (37 de ani) susține că dimpotrivă, Republica Moldova ar trebui să prietenească cu Federația Rusă și să adere la Uniunea Vamală. Onofrei a făcut parte anterior din Partidul Comuniștilor, dar l-a abandonat, „din cauza trădării conducerii partidului”. Potrivit lui, liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, ar fi trădat formațiunea când a devenit pro-european. Iar celor care spun că, față de alte state, Rusia nu prea ajută Găgăuzia în prezent, Onofrei le răspunde: „E suficientă moștenirea pe care ne-a lăsat-o acum 25 de ani, doar că totul s-a furat și s-a distrus”. 

Candidatul socialiștilor este om de afaceri, iar presa din regiune a scris anterior despre unele acțiuni de caritate pe care le-ar fi făcut. De exemplu, a donat o cabină de duș unei grădinițe și un calculator bibliotecii municipale din Vulcănești. El este jurist de meserie și conduce propriul SRL, „ONOVLAF-GRUP”. Cu toate acestea, în declarația de venituri depusă la Comisia Electorală Centrală, Onofrei declară că în ultimii doi ani a obținut doar 37920 de lei. La întrebarea cum poate trăi din asemenea venituri, socialistul a răspuns că de fapt, acestea ar fi venituri destul de decente. „Eu a solicitat cifrele de la Fisc și ce mi-au dat, asta am scris”, a explicat Onofrei. La declararea bunurilor, candidatul socialist a fost mai generos în expunere. El a indicat că deține o casă de locuit și un apartament, un spațiu comercial de 300 m. p. și un teren. Toate în orașul Vulcănești. Familia sa deține și o mașină Volkswagen Passat.

Onofrei a candidat și la alegerile din 2012, dar a pierdut în turul al doilea în fața lui Victor Petrioglu.

Candidată fără venituri în ultimii doi ani

Una dintre cele două femei care candidează în circumscripția nr. 8 Vulcănești, Valentina Filipova (54 de ani), este contabilă la întreprinderea „Val Con Trans”. Pentru ultimii doi ani ea nu a indicat niciun venit în declarația depusă la Comisia Electorală Centrală de la Comrat. Solicitată de Moldova Curată, ea a explicat că nu a avut un loc de muncă, respectiv nu a avut venituri, și ar fi trăit din ajutorul primit de la copii.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Candidați în Găgăuzia, cu afaceri prospere și locuințe...

Cinci persoane candidează în circumscripția nr.7 din orașul Ciadîr-Lunga pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG). Cei mai importanți dintre ei dețin afaceri și proprietăți de milioane în Chișinău, acolo unde, de fapt, locuiesc.

21 octombrie 2016
1661
Alegeri in AP din UTAG

Cel mai în vârstă deputat din APG candidează pentru al...

Actualul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) din partea circumscripției nr. 34 Svetlîi, mun. Comrat, Piotr Ceavdarî, în vârstă de 66 de ani, candidează pentru al patrulea mandat. El spune că o face la rugăminte lui „Igor Nicolaevici” (Dodon - n. r.), iar unii contracandidați îl acuză că ar folosi resursele administrative în campanie. Oponenții săi sunt fostul consilier al ex-bașcanului al Găgăuziei, Mihail Formuzal, Vasilii Torlac, un bugetar de la Inspecția Financiară, Victor Ponomari, și un lăcătuș, Ruslan Unilovschi.

16 noiembrie 2016
868
Alegeri in AP din UTAG

Un candidat de la Tomai, aflat în vizorul procurorilor,...

În satul Tomai, municipiul Comrat, cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Printre aceştia este Serghei Cimpoeş, director al întreprinderii “Basarabia Agroexport” SRL, Maia Ialama, şefa Centrului de sănătate din Tomai, Ilia Topciu, fost şef al Direcţiei Agricultură a Găgăuziei şi doi jurişti: Igor Ianac, profesor la facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Comrat şi Victor Topciu.

09 noiembrie 2016
1122
Alegeri in AP din UTAG

Doi foști primari de Congaz concurează pentru un loc în...

Patru candidaţi aspiră la fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei în circumscripţia 28, din localitatea Congaz, mun. Comrat. În cursă sunt antrenaţi doi foşti primari ai acestei localități, Constantin Telpiz şi Fiodor Mincu, un expert în agricultură - Dumitru Ciobanov - şi un lector universitar, profesor la Universitatea de Stat din Comrat, expertul în economie, Vitalie Chiurcchiu.

02 noiembrie 2016
1148
Alegeri in AP din UTAG

Un fost primar, ofițer în rezervă, și un antreprenor ag...

La Gaidar, raionul Ceadîr-Lunga, o localitate cu aproximativ 5 mii de oameni, pentru un loc în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze candidează două persoane: Gheorghii Uzun și Nicolai Uzun. Ambii s-au născut în acest sat și candidează pentru prima dată. În prezent, localitatea, adică circumscripția 22, este reprezentată în APG de sora unuia dintre candidați, Zinaida Popaz, care nu mai vrea să participe la alegeri. Gheorghii Uzun este ofițer de poliție în rezervă, iar Nicolai Uzun este antreprenor cu afacere în domeniul agricol.

04 noiembrie 2016
905
Alegeri in AP din UTAG

Deputatul care a amenințat Chișinăul cu armele mai cand...

În circumscripția 33 din satul Chioselia Rusă, cei în jur de 300 de alegători - atât s-au prezentat duminică, la alegerile prezidențiale - au de ales între doi candidați: actualul deputat Ilia Uzun și socialistul Alexandru Bairactar. Primul, candidat independent, a militat până acum pentru ca autoritățile centrale să asculte doleanțele Comratului și chiar a amenințat că "vom lua armele" dacă va fi altfel. Al doilea își încearcă norocul pentru prima dată în politică și merge cu socialiștii.

16 noiembrie 2016
1241