Cel mai tânăr candidat la scrutinul pentru legislativul găgăuz este înregistrat la Copceac. Oponenții săi: un actual deputat și un agronom
La Copceac, în circumscripția nr. 31, candididează 3 persoane la funcția de deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze: actualul deputat Dmitrii Manastrîrlî, consultantul în domeniul agricol, Valentin Anghelicev, și cel mai tânăr candidat din actuala campanie, Anatolii Talmaci (25 de ani). Tânărul spune că întregul sistem de funcționare a Adunării Populare a Găgăuziei (APG) ar trebui schimbat, deoarece în prezent este ineficient, de aceea el, care a studiat științe politice la Moscova, iar acum lucrează la o teză de master în sociologie și științe politice, ar putea iniția această schimbare.
Actualul deputat din partea circumscripției 31, Dmitrii Manastîrlî (49 de ani), este profesor de biologie și chimie la gimnaziul din satul Copceac și deține o diplomă de master în administrație publică. În ultima componență a Adunării Populare el a condus comisia pentru educație, deci a fost salarizat. În APG numai membrii prezidiului și șefii de comisii sunt salarizați. Potrivit declarației sale pe proprie răspundere, depusă la Comisia Electorală de la Comrat, Dmitri Manastîrlî a câștigat în ultimii doi ani peste 200 de mii de lei din activitatea de deputat și alte 85 de mii de lei din activitatea didactică. El deține o casă de locuit și un teren agricol, ambele situate în localitatea Copceac. Nu deține mașină și nici acțiuni în societăți comerciale.
În luna aprilie 2016 el a participat activ la elaborarea legii cu privire la educație, valabilă doar în autonomia găgăuză, pe care autoritățile de la Comrat au adoptat-o din cauză că nu au fost de acord cu unele prevederi ale Codului Educației, adoptat de Parlamentul de la Chișinău, la inițiativa Ministerului Educației, condus atunci de Maia Sandu. Autoritățile găgăuze, inclusiv bașcanul Irina Vlah, au optat pentru elaborarea propriei legi, spunând că aceasta pune accent pe necesitățile specifice ale minorităților naționale. „Prevederile Codului Educației vor fi respectate în Găgăuzia doar în măsura în care nu vor fi în contradicție cu prevederile legii locale”, argumenta atunci administrația de la Comrat. Manastîrlî milita pentru ca examenul de bacalaureat să se desfășoare în regiune după alte reguli, una dintre ele fiind ca elevii să nu fie duși în alte raioane ca să susțină examenul.
Dmitrii Manastîrlî nu ne-a răspuns la telefon, deși l-am căutat câteva zile, pentru a ne spune de ce a decis să candideze pentru un nou mandat.
Candidatul care vrea să schimbe întreg sistemul politic din Găgăuzia
În circumscripția 32 Copceac s-a înscris în cursă și cel mai tânăr candidat la funcția de deputat - Anatolii Talmaci (25 de ani). El este politolog, a studiat în ultimii 6 ani în Federația Rusă. Potrivit însuși candidatului, a absolvit Academia de administrare publică de pe lângă președintele Federației Ruse și Școala Superioară de Economie. Deține un master în științe sociale și politice, dar în curând urmează să își susțină încă o teză de master, în relații internaționale, la Academia de administrare Publică de la Chișinău. Anatolii Talmaci ne-a spus că s-a înscris și la doctorat. El spune că teza de master și-o scrie în limba „de stat”, adică română, pe care o cunoaște și consideră că este cei care activează în serviciile publice ar trebui să cunoască „limba de stat”.
Candidatul spune că desfășoară, în paralel cu studiile, o activitate social-politică în regiune din anul 2013, când a fondat și a devenit președinte al Asociației Obștești „Centrul de Integrare Pro Eurasia”. El afirmă că a decis să candideze încă acum un an, iar de atunci și-a elaborat propriul program politic, și-a format echipa și a purtat discuții cu potențialii alegători. Întrebat de ce a ales să studieze în Rusia, Talmaci a răspuns că În Republica Moldova studiile în domeniul științelor politice „nu sunt atât de dezvoltate”. „Principalul motiv care m-a făcut să candidez este lipsa potențialului profesionist în Adunarea Populară. Eu și echipa mea avem un program serios care include trei direcții fundamentale: dezvoltarea satului Copceac - circumscripția din partea căreia candidez; concepția privind direcțiile de dezvoltare a Găgăuziei și, în sfârșit, ceva concret: 5 proiecte de lege pe care Talmaci le va promova”, ne-a explicat Anatolii Talmaci. În opinia sa, în formula actuală, APG nu este eficientă, întrucât nu funcționează la modul profesionist, adică deputații vin o dată pe lună și votează, fără să se ocupe propriu-zis de creația legislativă.
De asemenea, Anatolii Talmaci consideră că nici colaborarea cu Parlamentul de la Chișinău, în sensul armonizării legislației, nu este în regulă, cele două comisii comune existente având o activitate formală, în opinia sa. De aceea intenționează să înregistreze, în cazul în care va fi ales, 5 proiecte de lege, unele coordonate deja cu experți ai societății civile. „Eu am de gând să lucrez pe baze profesionale în APG, cele 5 proiecte le voi înregistra chiar în prima lună. Primul prevede ca deputații să se ocupe la modul profesionist de activitatea legislativă, să fie ca în Parlamentul Republicii Moldova, deputații să facă doar legislație și, dacă doresc, activitate didactică, nimic altceva, cum se întâmplă în prezent în APG. Se propune schimbarea sistemului politic al regiunii în general, să existe 21 de deputați, aleși pe sistem mix, din partea partidelor, dar și circumscripțiilor. Al doilea proiect se referă la partidele politice, ca acestea să fie înregistrate la nivel local. Noi avem nevoie de aceste partide locale pentru că nicio formațiune de la Chisinău nu are o agendă pentru modernizarea Găgăuziei”, explică Anatolii Talmaci.
Optează pentru transparență
„Pachetul de legi” propus de el include și 3 proiecte din domeniul social: unul referitor la ceea ce candidatul numește „rezerva de cadre a Găgăuziei”, care ar presupune atragerea de cadre profesioniste, potrivite pentru serviciile publice. „Aceștia vor fi specialiști care au obținut studii peste hotare și oameni care au legătură nemijlocită cu serviciul public. Astfel de practici sunt în diferite țări, inclusiv ale Uniunii Europene”, precizează Anatolii Talmaci. Un alt proiect se referă la crearea unui centru lingvistic și terminologic, care s-ar ocupa inclusiv de traducerea în limba găgăuză a cuvintelor noi apărute în limbile rusă sau română. „Acest proiect va permite perfecționarea și dezvoltarea limbii găgăuze”, a precizat candidatul. Iar ultimul proiect se referă la „o guvernare deschisă”. Anatolii Talmaci spune că autoritățile publice trebuie să fie obligate prin lege să raporteze populației tot ce face, prin publicarea permanentă a rapoartelor, inclusiv financiare, și altor documente și informații care să fie pe înțelesul populației. „Așa ceva există în orice societate normală”, spune candidatul.
Întrebat de Moldova Curată cum va face toate aceste lucururi în condițiile în care nu este sprijinit de vreun partid, deci nu are aliați direcți, Anatolii Talmaci a răspuns că este convins că jumătate din actualii deputați în APG nu vor mai fi votați, în consecință componența APG se va schimba, iar el va găsi cu cine să coalizeze ca să aplice tot ce și-a propus.
În declarația pe propria răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, Anatolii Talmaci a indicat că în prezent nu este angajat în câmpul muncii, iar la venituri a arătat mărimea bursei pe care a primit-o în Federația Rusă - 34 500 de ruble rusești și alte 5500 de ruble primite în calitate de bursă prezidențială. Nu deține nici imobile și nici automobile.
Al treilea candidat de la Copceac este Valentin Anghelicev (41 de ani), de meserie agronom-consultant. El locuiește la Copceac și muncește pentru o companie privată, care comercializează semințe și îngrășăminte naturale pe tot teritoriul țării. De asemenea, compania acordă consultanță fermierilor și întreprinderilor din domeniul agricol. Candidatul ne-a spus că vrea să devină deputat pentru a contribui la crearea locurilor de muncă, în special pentru tinerii care absolvesc instituții de învățământ în Federația Rusă și în Republica Moldova, în condițiile în care în ultimul timp „s-a îmbunătățit activitatea de producere în regiune”. Valentin Anghelicev declară că deține o casă și două terenuri la Copceac. Unul, cu o suprafață de peste 4 hectare, are destinație agricolă, iar altul este destinat construcțiilor.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Un fost primar, ofițer în rezervă, și un antreprenor ag...
La Gaidar, raionul Ceadîr-Lunga, o localitate cu aproximativ 5 mii de oameni, pentru un loc în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze candidează două persoane: Gheorghii Uzun și Nicolai Uzun. Ambii s-au născut în acest sat și candidează pentru prima dată. În prezent, localitatea, adică circumscripția 22, este reprezentată în APG de sora unuia dintre candidați, Zinaida Popaz, care nu mai vrea să participe la alegeri. Gheorghii Uzun este ofițer de poliție în rezervă, iar Nicolai Uzun este antreprenor cu afacere în domeniul agricol.
De la Cișmichioi aspiră la funcția de deputat în APG do...
Toți candidații din circumscripția electorală nr. 16 Cișmichioi sunt bărbați. Omul de afaceri Leonid Chiosia este propus de către Partidul Nostru, iar Partidul Socialiștilor îl sprijină pe Mihail Berber. Iar al treilea candidat, Vitalii Caraghiorghi candidează independent, deși la ultimele alegeri, din anul 2012, îi reprezenta pe liberal-democrați.
Un deputat transfug, un om de afaceri cu contracte de m...
În circumscripția nr. 5 din or. Ciadîr-Lunga, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează șase persoane, toți bărbați. Oleg Caicî, cel care este în prezent deputat din partea acestei circumscripții, candidează ca independent, după ce a părăsit PCRM-ul, pe listele căruia a ajuns deputat, iar ulterior, a aderat la PDM. Principalii săi concurenți par să fie un reprezentant al PSRM și un om de afaceri local, care candidează independent și care a câștigat în ultimii ani contracte de milioane cu instituțiile statului R. Moldova.
În primul tur al alegerilor din Găgăuzia au fost aleşi...
Jumătate din deputaţii Adunării Populare a autonomiei găgăuze au fost aleşi din primul tur. La alegerile de duminică, 20 noiembrie, ei au acumulat mai mult de 50 la sută din voturile alegătorilor din circumscripţiile în care au candidat. Din cele 35 de mandate, 17 au fost adjudecate, pentru restul de 18 locuri în legislativul local lupta va continua în al doilea tur, care va avea loc la 4 decembrie 2016. În total, la scrutin s-au înscris 126 de candidaţi.
Mai mulți oameni de afaceri au trecut în turul doi și v...
La Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 6, în turul doi al alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, unul dintre cei doi candidați care au trecut în turul al doilea este Serghei Goncear, un om de afaceri înaintat de Partidul Socialiștilor. În primul tur, el s-a clasat pe locul doi, cu 523 de voturi, iar cele mai multe voturi – 981, le-a acumulat candidatul Gheorghii Leiciu.
Vicepreşedintele APG candidează pentru un nou mandat. O...
În circumscripția nr. 3 din Comrat doi candidați aspiră la fotoliul de deputat: Alexandru Tarnavschi, care ocupă la momentul actual funcția de vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), și Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor.
Aici așteptăm comentariul tău!