Deputatul Ghenadie Buza și-a construit drum până la poartă din banii destinați întreținerii drumurilor din raionul Hâncești

Investigații 11 iunie 2019 1381

Drumul până la casa în care locuiește actualul deputat Ghenadie Buza a fost construit recent din banii destinați întreținerii mai multor drumuri ale raionului Hâncești. Toamna trecută, când Ghenadie Buza încă era președinte al acestui raion, Consiliul raional a anulat o finanțare de aproape 400 de mii de lei pentru drumurile din raion, direcționând banii spre construcția străzii G. Enescu din orașul Hâncești. Pentru că această sumă nu era suficientă, o altă parte din bani a fost luată de la capitolul privatizarea unor clădiri. Ghenadie Buza a refuzat să comenteze faptele stabilite de Moldova Curată.



În prezent, Ghenadie Buza este deputat al Partidului Democrat, fiind ales la alegerile din 24 februarie pe circumscripția nr. 39. Până la alegeri însă, a deținut funcția de președinte al raionului Hâncești.

La ședința Consiliului Raional din 28 septembrie 2018, consilierilor li s-a propus să voteze o serie de modificări la Hotărârea privind bugetul raionului pentru anul 2018. Una dintre ele (p. 3.4) prevedea ca suma de 385,5 mii de lei, destinată „întreținerii drumurilor de acces în localitățile din raion” să fie folosită la „lucrări de reparație a drumului str. G. Enescu  mun. Hâncești”. O altă prevedere a aceleiași hotărâri arată că o altă sumă – de 225,5 mii de lei este direcționată Aparatului Președintelui Raionului pentru ”lucrări de reparație a drumului str. G. Enescu  mun. Hincești”.

În consecință, s-a anunțat un concurs de achiziții publice, în urma căruia, la 26 noiembrie 2018, a fost declarată câștigătoare firma ”InvestConstruct Pro”, fondată de o persoană pe nume Ion Ungureanu, la 9 ianuarie 2018. Valoarea totală a contractului (inclusiv TVA) este de 604 861 de lei.

Președintele grupului de lucru care a desemnat câștigătorul a fost chiar Ghenadie Buza, așa cum arată darea de seamă a concursului de achiziții, pe care am obținut-o de la Consiliul Raional Hâncești. Tot el a semnat contractul cu antreprenorul. Moldova Curată va sesiza Autoritatea Națională de Integritate ca să verifice această situație sub aspectul unui eventual conflict de interese.

Un grup de cetățeni anonimi ar fi cerut ajutor pentru reparația străzii

Solicitat de Moldova Curată, Consiliul Raional Hâncești, cu semnătura actualului președinte al raionului, Anatolie Chetraru, ne-a expediat și un document care ar veni să justifice alegerea acestei străzi pentru reparație. Anume: copia unei cereri ”de la un grup de cetățeni” de pe strada G. Enescu, în care aceștia ar cere ajutor pentu reparația străzii. Documentul nu are nici o semnătură, deci nu e clar cine sunt ”cetățenii” care scriu că ”în urma ploaei torențiale din seara zilei de 31.07.2018 drumul din strada sus-menționată a fost totalmente deteriorat, ceea ce a făcut imposibil circulația rutieră și pietonală, sau format gropi mai mari de un metru” (reproducere exactă, inclusiv a greșelilor gramaticale – n. r.).

În schimb, acest ”demers” nesemnat a fost luat în serios de Ghenadie Buza care a dat dispoziție, la scurt timp, ca lucrările de reparație să fie ”contractate și executate în termeni cât mai restrânși”.

Deși licitația a fost făcută în toamnă, drumul a fost construit din beton (nu reparat, așa cum prevăd actele) abia peste câteva luni, în primăvara anului 2019.

Drumul din beton, construit recent, până la casa deputatului Ghenadie Buza. La volanul mașinii din imagine este Ghenadie Buza, care tocmai ieșise din garajul din curtea sa.

Drumul respectiv se află în gestiunea Primăriei Hâncești. Respectiv, Primăria este cea care ar fi trebuit să aloce bani pentru reparația lui.

”Noi, Primăria, am expediat o scrisoare Consiliului Raional cu o listă de 8 străzi, care au fost deteriorate în urma unor inundații, care au fost spălate de ploi. Dar Consiliul Raional a decis să repare doar o stradă, Enescu. Asta e tot răspunsul meu. Nu Primăria a reparat-o. Tot Consiliul Raional a făcut licitația. Toate întrebările le dați la Consiliul Raional” – a fost răspunsul primarului Alexandru Botnari când am cerut detalii despre reparația străzii George Enescu.

Primarul susține că Primăria Hâncești nu a fost pusă la curent cu faptul că o stradă de pe teritoriul ei va fi reparată: ”Primăria nu are nici o atribuție, fiindcă foarte multe decizii se luau la nivel de consiliu. Noi tot nu am știut. Primăria nu a fost pusă la curent că au fost alocate resurse la cutare stradă. Când au fost alocate resurse pentru strada Sadoveanu, a fost un contract trilateral, Primăria, Consiliul Raional și agentule conomic. Acolo sunt multe blocuri loctive, este grădiniță, liceul cel mai performant din tot raionul, numai la nivel de republică au obținut în acest an 13 medalii… A durat vreo doi ani până noi am făcut acel drum, a costat 6 milioane de lei și nu am avut resurse. Noi întotdeauna ceream de la Consiliul Raional să ne dea. Deci în acel caz noi cunoșteam. Dar aici când s-a luat decizia, noi nu am știut nimic”.

Unul dintre consilieri: ”Și dacă s-au mai făcut 100 de metri și au ajuns și la el la poartă, ce, asta e o crimă? Acolo nu locuiește numai președintele”

Solicitați de Moldova Curată, unii consilieri raionali spun că nu au știut, când au votat modificarea de buget, că strada George Enescu duce anume la casa președintelui de raion.

Octavian Gălățeanu: ”Posibil că am votat, nu mai țin minte, dar precis nu știam că acolo locuiește președintele. Noi ne bucurăm când sunt proiecte de decizie privind repararea drumurilor, de asta probabil am votat”.

Ruslan Oleinic, Partidul Nostru: ”Nu țin minte exact, dar eu de regulă mă abțin de la votarea unor astfel de proiecte”.

Valentina Manic, PLDM: ”Am verificat acum. Da, a fost făcută modificarea respectivă. Acele 385 de mii de lei au fost schimbate și date la o localitate de nivelul I. S-a transferat la municipiul Hâncești. Eu consider că asta e o încălcare, întrucât ele au fost prevăzute pentru nivelul II, adică de nivel raional, dar au fost date la nivelul I, adică local. Și desigur că noi nu am știut că G. Enescu este strada care duce spre casa președintelui, pentru că el și-a făcut casă un an-doi în urmă. Desigur că nu am știut. Am ridicat materialele mele și văd că în acea Hotărâre prevederea asta este subliniată cu roșu. Nu mai țin minte cum am votat, dar precis că am spus ceva de ce de la nivelul II trece la nivelul I. Clar că aici a fost un interes”.

Igor Eremia, PDM: ”La acea intersecție era catastrofă când erau ploi. Anul trecut a fost o situație, a fost comisia pentru situații excepționale. Erau probleme și noi încă de anul trecut am decis că trebuie să facem ceva pe sectorul acela, că Primăria nu are posibilitate să facă. Este și decizia comisiei pentru situații excepționale și în baza acestei decizii am alocat acești bani. I-am alocat anul trecut, dar nu s-a reușit și a rămas pe anul ăsta. Practic s-a construit, nu s-a reparat. Eu înțeleg situația, dar e un drum de care o să se folosească toată mahala aceea, nu doar un om. Sunt lucruri stringente, care sunt necesare orașului. Noi am dat și la strada Mihai Sadoveanu, care duce spre liceu, era catastrfoă, noi am dat 1,2 milioane de lei, iar anul ăsta am mai dat un million, ca să fie condiții bune pentru elevi și profesori. Sunt președintele comisiei buget și finanțe, sunt un om cu poziție și mă străduiesc să fiu obiectiv. Tot timpul ne-am străduit să facem acolo unde trebuie. Da, s-au mai întins câțiva metri acolo și am ajuns și la poarta președintelui. Și ce, asta e o crimă? Că dl președinte a adus un milion de euro numai cât a alergat prin România și a adus în oraș practic 1 milion de euro, și dacă s-au mai făcut 100 de metri și au ajuns și la el la poartă, ce, asta e o crimă? Acolo locuiește numai președintele? Acolo locuiesc mai mulți locatari”.

Melentie Moraru: ”Nu țin eu minte să fi votat așa ceva. Poate s-a spus că se dau bani pentru una, dar până la urmă au fost folosiți pentru alta. Putea fi așa caz și noi să nu fi fost atenți. Conștient nu puteam să votez așa ceva. Au mai fost așa cazuri. Se spunea una și se făcea alta. Consiliul nu mai urmărea până la urmă unde se duc banii”.

Mihail Vânagă: ”Este președintele raionului, sunați, întrebați. Eu acum sunt în ședință, trebuie să stau să mă gândesc, să vă răspund”. A pus receptorul când l-am întrebat la ce oră să-l sunăm ca să ne dea un răspuns.

Ghenadie Buza a devenit președinte al raionului Hâncești e 17 iulie 2015. Potrivit datelor biografice publicate pe pagina web a PDM, el a lucrat în jur de 30 de ani la Spitalului Raional, fiind de meserie medic-chirurg și, o vreme, exercitând funcția de ”șef al Secției Consultative a Policlinicii”. S-a implicat în politică inițial cu Partidul Comuniștilor, care s-a aflat la putere până în anul 2009. În anul 2010 a fost ales consilier pe lista democraților.  

I-am cerut o reacție la cele expuse mai sus, însă Ghenadie Buza a refuzat să răspundă la apelurile noastre telefonice, la mesajul de tip SMS pe care i l-am expediat și la întrebările formulate în scris, pe care i le-am expediat prin mesageria de pe Facebook.

Anul trecut, Moldova Curată a scris despre un alt caz în care drumul până la poarta unui președinte de raion a fost construit din banii publici. Este vorba despre fosta președintă a raionului Fălești, Iraida Bânzari, și ea reprezentantă a Partidului Democrat.  

Viorica Zaharia

Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat    de   Asociația Presei Independente (API),  cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru continutul articolului îi revine API si nu reflecta neaparat poziția Fundației.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Guvernul Sandu a tăiat finanțarea pentru ONG-urile cont...

Cancelaria de Stat a anulat trei dintre cele 8 contracte încheiate în februarie de fosta guvernare cu câteva ONG-uri pentru evaluarea politicilor publice în diferite domenii. Alte 5 contracte au fost revizuite în scădere, după ce vechea conducere a Cancelariei le plătise deja câte aproximativ 0, 6 milioane de lei. Cancelaria condusă acum de Andrei Spînu a invocat procedura netransparentă de selectare a domeniilor de expertizare, dar și de organizare a concursurilor de achiziții publice pentru adjudecarea contractelor. Astfel, ONG-ul reprezentat de Corneliu Omelian nu va mai expertiza domeniile integritate și anticorupție, iar cel condus de Sergiu Ostaf – pe cel referitor la drepturile omului. Sumele din alte contracte, încheiate cu Roman Chirca, Sergiu Ostaf și Elena Tudose/Dumitru Țîra, au fost reduse. În aceste zile la Guvern are loc rrecepționarea rapoartelor făcute de aceste ONG-uri, de către comisii speciale, care decid dacă le vor accepta sau nu.

07 octombrie 2019
1522
2019

(FOTO/VIDEO) Familia lui Igor Dodon utilizează trei aut...

Familia prezidențială circulă de mai mulți ani cu câteva automobile care nu se regăsesc, însă, în declarația de avere a șefului statului, Igor Dodon. Acestea au fost văzute de mai multe ori, în diferite perioade ale anului, oprind în fața casei sau intrând în curtea casei președintelui, care se găsește în sectorul Buiucani al capitalei și pentru a cărei achiziționare Igor Dodon a declarat anterior că a accesat un credit imobiliar. Președinția însă, solicitată de MoldovaCurata.md, nu recunoaște că șeful statului ar folosi alte mașini decât cele declarate oficial. MoldovaCurata.md a constatat că două dintre mașini au fost donate Partidului Socialiștilor în 2016, în campania electorală prezidențială.

29 decembrie 2019
12603
2019

Deputații amendați de ANI pentru depunerea tardivă a de...

Majoritatea deputaților amendați de Autoritatea Națională de Integritate pentru depunerea cu întârziere a declarației de avere și interese personale dau vina pe o eroare în sistemul electronic de depunere a declarațiilor, care ar fi funcționat defectuos timp de câteva zile. Cu toate acestea, nici unul dintre ei nu a contestat amenda fixată de ANI. Toți au plătit-o. Cei mai mulți, în primele trei zile, ceea ce a înjumătățit suma. Pe de altă parte, ANI spune că atunci când le-au fost intocmite procese contravenționale, parlamentarii nu au acuzat probleme de soft și au acceptat să achite amenzile.

10 octombrie 2019
2542
2019

O firmă care fusese administrată de Mihai Olărescu a câ...

Mihai Olărescu, fostul președinte al raionului Cimișlia, a venit în funcția publică din mediul de afaceri, însă nu și-a neglijat firma pe care a condus-o. Când era președinte de raion, compania la care el lucrase director, ”Cătădeni Lux”,  a câștigat 13 contracte de achiziții publice în valoare totală de peste un 1 550 000 de lei. Toate contractele au fost câștigate într-o singură zi – 22 septembrie 2017. În prezent, Mihai Olărescu candidează pentru funcția de primar al orașului Cimișlia din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).

16 octombrie 2019
1336
2019

Cu câteva zile înainte de alegeri, Cancelaria de Stat a...

Cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, Cancelaria de Stat a organizat 8 licitații în urma cărora 4 organizații neguvernamentale au obținut contracte de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din datele publicate pe pagina web a Agenției Achiziții Publice pe 22 februarie 2019. Organizațiile conduse de membrii Consiliului de Integritate al ANI Sergiu Ostaf și Dumitru Țîra, de analistul economic Roman Chirca și de o persoană cu numele Andrei Bednîi vor primi în total 7 milioane de lei pentru a expertiza și evalua politicile publice. La unele concursuri a participat câte un singur ofertant.

07 martie 2019
1327
2019

Lacul Sărat de la Cahul, rămas în paragină, deși în el...

In jur de 11 milioane de lei a investit ADR Sud începând cu anul 2012 într-un proiect care urma să devină loc de agrement și destinație turistică în orașul Cahul – Lacul Sărat. La lansare, se anunța că în doi ani sursa de apă minerală curativă, cu proprietăți unice, va redeveni accesibilă pentru oameni, așa cum a fost până în anii 80 ai secolului trecut. Astăzi Lacul este pe jumătate amenajat, însă în el nu există apa minerală promisă, ci apă de ploaie și crește stuf. Locul degradează cu fiecare zi. Proiectul în care s-au investit milioane de lei a fost compromis de interese, pe alocuri de corupție, și de incompetență. Deși ADR Sud a fost gestionara banilor și a proiectului, astăzi nimeni nu își asumă responsabilitatea pentru starea în care se află Lacul, iar Maria Culeșov, directoarea ADR Sud, spune că Agenția a făcut totul ce a depins de ea, dar că a fost greu, de parcă… duhurile rele s-ar fi opus. Primăria și Consiliul Raional Cahul caută acum soluții (cel puțin așa declară) să pornească lucrurile din punctul mort și să facă, totuși, Lacul, funcțional.

24 decembrie 2019
2716