"Direcția asistență socială a anulat indemnizația pentru un copil aflat sub tutelă. Cum să procedez?"

Semnalează abuzuri! 30 noiembrie 2017 1062

Întrebare. Sunt locuitoare a satului Sudarca, Dondușeni și totodată tutoare pentru nepoata mea, deoarece mama ei a decedat acum 4 ani, iar tata a decăzut din drepturi. Până la vârsta de 18 ani nepoata a primit lunar indemnizații de 800 de lei.  Imediat ce a plecat să învețe la un colegiu din Soroca indemnizația i-a fost  anulată. Direcția asistență socială Dondușeni m-a informat inițial că nepoata va beneficia  și în continuare de această susținere financiară, dar în realitate nu s-a întâmplat așa. O persoană din sat, care se află într-o situație asemănătoare, m-a anunțat că ea continuă să primească acest ajutor. Vă rog să mă îndrumați cum să procedez, unde să mă adresez ca să aflu dacă mi s-au încălcat drepturile sau nu?



Juristul API răspunde: Potrivit hotărârii de Guvern nr. 581 din 25 mai 2006 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la condițiile de stabilire şi plată a indemnizațiilor pentru copiii adoptați şi cei aflați sub tutelă/curatelă, pct. 18: „Indemnizațiile pentru copiii adoptați şi cei aflați sub tutelă/curatelă se stabilesc şi se achită de către direcția/secția asistență socială și protecție a familiei până la atingerea de către copil a vârstei majoratului. În cazul copiilor adoptați şi al celor aflați sub tutelă/curatelă care au atins vârsta majoratului, dar își continuă studiile în instituțiile de învățământ general (gimnazii și licee), indemnizațiile se achită până la finalizarea studiilor, inclusiv finalizarea sesiunii de examene.

Pentru a afla motivul anulării plății indemnizației respective urmează să vă adresați Direcției asistență socială Dondușeni cu o cerere în formă scrisă, cu mențiunea şi documente confirmative a continuării studiilor la colegiul din Soroca. În funcție de răspunsul pe care instituția respectivă urmează să-l ofere timp de 15 zile lucrătoare, dacă e cazul, vom întreprinde și alte acțiuni prevăzute de lege.

Juristul API acordă consultații gratuite în problemele care țin de accesul la informație și transparența în procesul decizional, în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Semnalează abuzuri!

Trimiterea dosarului la rejudecare nu înseamnă neapărat...

Întrebare: Sunt persoană cu dizabilități, țintuită la pat. În anul 2003 am avut un accident la locul de muncă, fiind angajat în calitate de lăcătuș la școala din Mândrești, Telenești. Am cerut indemnizații de invaliditate, dar atât  școala cât și primăria, în subordinea căreia se afla școala, au refuzat să mă ajute. De aceea am acționat instituțiile respective în judecată. Am câștigat procesul la Curtea de Apel Bălți, iar partea vizată a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). În final, CSJ a întors dosarul la Curtea de Apel pentru rejudecare.

11 octombrie 2017
1017
Semnalează abuzuri!

Primarul orașului Florești: ”Mașina primăriei stă acasă...

Mașina de serviciu a Primăriei orașului Florești stă peste noapte nu în garajul instituției, ci în curtea casei primarului Valeriu Ceapa, iar recent acesta, deși se află în concediu, ar fi fost la o petrecere cu vehicolul Primăriei. Valeriu Ceapa confirmă că mașina este lăsată peste noapte la el acasă și că a utilizat-o și în timpul concediului, dar susține că aceste deplasări sunt efectuate doar în interes public. Despre această acțiune a primarului din Florești ne-a informat un cititor din regiunea respectivă, care a solicitat să îi păstrăm anonimatul.

02 ianuarie 2018
1058
Semnalează abuzuri!

Consilier: Nu mi se permite sa filmez sedintele consili...

Cetățean: Sunt consilier în Consiliul  orașului Sângerei. Nu mi se permite să filmez ședințele consiliului. Am fost scos din sala de ședințe de către poliție, la indicația consilierilor care formează majoritatea în consiliu. Cum pot să-mi apăr drepturile, să pot înregistra ședințele consiliului, ca ulterior să informez și alți cetățeni despre deciziile adoptate?

04 octombrie 2017
1264