Viteză pandemică: Găgăuzia a alocat acum un an peste 5 milioane de lei pentru deschiderea unei secții COVID la Vulcănești, dar nici în acest an clădirea nu va fi gata

Investigații 13 aprilie 2021 2288
Secția de bloi infecțioase a Spitalului din Vulcănești, care urma să fie reparată pentru a primi bolnavi de COVID-19, are reparat deocamdată doar acoperișul; Foto: Laf.md/Moldova Curată



Peste 5 milioane de lei alocate anul trecut de administrația autonomiei găgăuze pentru deschiderea unei secții de tratare a bolnavilor COVID-19 la Vulcănești așa și nu au fost valorificați, în timp ce cele două secții existente în Găgăuzia se sufocă de pacienți. Clădirea unde urma să fie deschisă a treia secție COVID din Găgăuzia este în continuare în stare proastă. La aproape un an de la alocarea banilor a fost reparat doar acoperișul, iar achiziția pentru restul lucrărilor de reconstrucție, anunțată încă în decembrie anul trecut, a fost suspendată din cauză că Găgăuzia încă nu are un buget valid pentru anul 2021. Șeful Direcției construcții capitale de la Comrat spune că, cel mai probabil, achiziția va fi anulată și anunțată una nouă, ceea ce va îndepărta și mai mult deschiderea secției COVID la Vulcănești.

Așa arată astăzi clădirea în care, având în vedere ritmurile infectării în Republica Moldova și în autonomia găgăuză, acum ar fi trebuit să se trateze bolnavii de COVID-19 din sudul Moldovei. E o clădire construită cu aproximativ 50 de ani în urmă. Aici a fost amplasată cândva Secția de boli infecțioase a Spitalului Raional din Vulcănești. Acum însă nimic nu amintește de asta. În jur se văd grămezi de deșeuri de construcție, iar în partea de jos a pereților observăm mucegai.Tavanul e plin de scânduri vechi.

Alocarea banilor – planificare reală sau populism?

În primăvara anului 2020, când în țară începea lupta cu pandemia, între Comitetul Executiv și Adunarea Populară de la Comrat aveau loc dispute pe subiectul alocării banilor în acest scop. La acel moment la Comrat exista deja o secție COVID-19, deschisă în baza secției de boli infecțioase a spitalului din localitate și se pregătea deschiderea celei de-a doua secții în spitalul raional din Ceadîr-Lunga.

La una din ședințele Adunării Populare (APG) din primăvara anului 2020 deputatul Grigorii Uzun s-a revoltat că raionului Vulcănești nu îi sunt alocați bani pentru lupta cu pandemia, așa cum s-au alocat pentru Comrat și Ceadîr-Lunga. În consecință, în luna iunie 2020 APG a alocat 500 de mii de lei pentru elaborarea documentației de proiect, iar în iulie – alte 4,5 milioane de lei pentru reparația capitală a clădirii.

Șeful Direcției construcții capitale a Comitetului Executiv de la Comrat, Ivan Calioglo, a declarat pentru Laf.md și MoldovaCurata.md că înainte de a începe lucrările clădirea a fost supusă unei expertize tehnice, care ar fi arătat că, deși e vechi, imobilul este în stare normală și poate fi recondiționat. „Proiectantul pe care l-am contractat nu și-a onorat obligațiile și în termenul fixat, câteva luni, a proiectat doar schimbarea acoperișului. Când am văzut că el nu reușește să ne ofere la timp documentația de proiect, am reziliat contractul cu el”, a declarat Calioglo.

Firma care a pus acoperișul mai are de instalat sistemul de ventilare și încheie lucrările. Rămâne de făcut reparația capitală

Fără concurs de achiziții publice, Comitetul Executiv al Găgăuziei a angajat un alt proiectant, prin negocieri directe, care a început proiectarea toamna trecută. Șeful Direcției construcții capitale mai spune că din cauza „problemelor cu proiectantul” achiziția de servicii de reparații capitale a fost împărțită în două – un concurs pentru reperația/schimbarea acoperișului și un altul pentru restul lucrărilor.

După concursul de achiziții pentru schimbarea acoperișului, organizat în luna septembrie 2020, câștigător a fost declarat agentul economic „Alarcon Grup”, cu sediul la Cimișlia, care a reparat anterior acoperișuri la diverse instituții de stat. Lucrările au început în noiembrie 2020 și au fost finalizate în proporție de 96%, potrivit aprecierii lui Ivan Calioglo. În total, agentului economic i-au fost plătiți 845 de mii de lei.

Alexandr Terzi, fondator și administrator la „Alarcon Grup”, ne-a declarat că acum, în aprilie 2021, a mai rămas de instalat sistemul de ventilare și va face asta în următoarele zile. Potrivit lui, faptul că celelate lucrări de reconstrucție a clădirii sunt deocamdată înghețate nu va influența starea acoperișului proaspăt instalat.   

Al doilea concurs de achiziții – suspendat

La cinci luni de la alocarea banilor și când lucrările la acoperiș tocmai începuseră, în decembrie 2020, Executivul găgăuz a anunțat cel de-al doilea concurs de achiziții publice – pentru lucrările de reparație capitală a clădirii. Suma – 5 288 426 de lei. La concurs au participat două companii, „Profmarket Prim” SRL din Chișinău și „Amborio” SRL din Ceadîr-Lunga. Ambele au ofertat sume mai mici decât ce oferă Executivul: 3,4 milioane de lei și 4,4 milioane de lei. Cu toate acestea, nici la 4 luni de la publicarea anunțului, achiziția nu este încheiată, câștigătorul nu a fost anunțat. Motivul principal – nu a fost adoptat bugetul Găgăuziei pentru anul 2021. „În acest an noi nu mai putem încheia un contract pentru aceste lucrări, întrucât ele nu au fost prevăzute în bugetul pentru anul curent. Dacă ar fi fost adoptat bugetul pentru 2021, atunci acest obiect ar fi fost inclus pe lista celor nefinalizate. Acum noi lucrăm în baza unui buget provizoriu, iar în aceste condiții nu poți lucra la obiectele nefinalizate”, a explicat Calioglo. ”Cel mai probabil, va trebui să anulăm acest concurs, întrucât avem neclarități atât în ce privește cât și în privința companiilor participante”, a adăugat Ivan Calioglo.

În opinia sa, întreaga reparație capitală necesită un inteval de aproximativ 5 luni, ceea ce nu include și organizarea concursului de achiziții, de aceea sunt puține șanse ca imobilul să fie gata pentru a primi bolnavii în acest an.

Deocamdată achiziția însă este suspendată. O decizie finală în ce privește anularea sau continuarea ei urmează să ia în următoarele zile grupul de lucru.

Am reușit să discutăm doar cu unul dintre cei doi antreprenori care și-au prezentat ofertele pentru reparația Secției din Spitalul din Vulcănești. Alexandru Stratan, director la ”Profmarket Prim”, spune că este în continuare în așteptarea desemnării câștigătorului achiziției la care și-a depus oferta încă în luna ianuarie, dar că a fost informat, la solicitare, că decizia întârzie din cauză că Găgăuzia nu are încă un buget adoptat.

La Ceadîr-Lunga și Comrat secțiile COVID sunt arhipline

Cele două secții COVID din Găgăuzia care activează la moment – din Comrat și Ceadîr-Lunga - se confruntă periodic cu situații în care nu fac față fluxului de pacienți. Directoarea spitalului din Ceadîr-Lunga, Natalia Popazoglo spune că situația se schimbă în fiecare zi: ”Personalul e supraîncărcat. Conform ordinului Ministerului Sănătății, noi am activat 73 de paturi, dar în această săptămână am avut nevoie și de 87 de paturi. Într-o zi poate fi puțin mai bine, în alta – mai rău. Am activat paturi suplimentare, am mobilizat tot ce am putut”.

În prezent, pacienții cu COVID-19 sunt tratați la Ceadîr-Lunga. La ședința din 9 aprilie a Adunării Populare a Găgăuziei, șefa Direcției Sănătate de la Comrat, Svetlana Duleva, a fost întrebată despre reparația Secției din Vulcănești. „Într-adevăr au fost alocați bani. Nu poți construi o casă până nu faci acoperișul. A durat procesul de comandare a proiectului, apoi până a fost instalat acoperișul s-a terminat anul. Acum a început un an nou, va fi un tender”, a fost răspunsul. La solicitarea noastră prin telefon să ne ofere detalii, Svetlana Duleva a spus că este ocupată, să apelăm la serviciul de presă al Executivului găgăuz. 

Piotr Garciu, Viorica Zaharia

Material realizat în cadrul proiectului „Cererea de transparență în perioade de criză: acțiune comună din partea OSC-urilor și a jurnaliștilor”, finanțat de BST.  



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

825 de milioane de lei în 6 ani: firmele vizate în „dos...

28 noiembrie 2021
2162
Alegeri în AP din UTAG

Înregistrări masive de domiciliu în satul Bugeac din Gă...

Încercarea unor deputați locali de a zădărnici o fraudă electorală pare să fie zădărnicită, la rândul ei, de CEC-ul de la Comrat

15 martie 2021
2123
2021

Două firme cu același centru de comandă câștigă majorit...

O firmă își are sediul în casa unui consilier municipal, rudă prin afinitate cu primara Valentina Casian

18 mai 2021
9203
2021

Un stadion din Cahul a fost modernizat cu peste 10 mili...

26 octombrie 2021
3983
2021

Vecini cu apartamente donate de părinți, Victor Gaiciuc...

26 aprilie 2021
4815
Alegeri în AP din UTAG

Dmitri Constantinov, candidatul care a fost exclus din...

13 septembrie 2021
935