Doi lideri sindicali din agricultură au fost condamnați definitiv la 8 ani de închisoare, dar nimeni nu i-a plasat în penitenciar. Unul dintre ei se află în urmărire

Arhiva 16 martie 2019 901
Sergiu Bernevec și Sergiu Boța (de la dreapta la stânga), alături de avocatul lor, la una dintre ședințele de judecată din prima instanță

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, și adjunctul său Sergiu Boța au fost condamnați la 8 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, fiind declarați vinovați de delapidarea averii străine (art. 191 CP). Sentința motivată a fost pronunțată de Curtea Supremă de Justiție la 15 martie 2019. Cu toate acestea, condamnații nu sunt în penitenciar, iar unul dintre ei este dat în urmărire. Cea care ar fi trebuit să execute decizia de a-i trimite pe condamnați în închisoare este Judecătoria Chișinău. Instanța însă nu a răspuns la solicitarea de informații, expediată de Moldova Curată.



Sergiu Bernevec și Sergiu Boța au fost puși sub acuzare în anul 2014, după ce au fost învinuiți de câțiva membri de sindicat că ar frauda fondurile Federației. Cei doi au respins acuzațiile, dar Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal. Inițial, Sergiu Bernevec a fost acuzat și găsit vinovat de abuz în serviciu și delapidarea averii străine. Procurorii au susținut în fața instanței că acesta ar fi prejudiciat federația, în anii 2008 – 2012, cu cel puțin 1 351 094 de lei. În Hotărârea CSJ, care cuprinde 60 de pagini, sunt expuse și alte capete de acuzare, inclusiv faptul că Sergiu Bernevec a luat  un împrumut de sute de mii de lei de la contabilitatea Federației pentru a-și plăti apartamentul, dar ar fi făcut și alte tranzacții considerate ilegale. Până la urmă, Curtea Supremă însă a lăsat în vigoare doar condamnarea pentru delapidarea averii străine, pedeapsa fiind 8 ani privațiune de libertate într-un penitenciar de tip închis.

Sergiu Boța a fost acuzat, între altele, de faptul că ”fiind din oficiu şi membru al Biroului Executiv şi al Consiliului General, responsabil de buna gestionare a patrimoniului Federaţiei şi având dreptul la a doua semnătură pe actele financiar-bancare, acţionând cu intenţie în interes material în scopul obţinerii profitului, folosind situaţia de serviciu, în perioada 2009-2012, ar fi extras de la contul bancar deţinut de Federaţie la „Victoriabank” suma de 1 001 289,17 MDL, utilizând contul de card pentru procurarea diverselor mărfuri şi servicii pe teritoriul ţării şi în afara ţării, precum şi retragerea numerarului în MDL şi valută străină”. Boța, la fel, a fost găsit vinovat de delapidarea averii străine și condamnat la 8 ani de închisoare.

Atât inculpații, cât și avocații lor, Anatolie Lupașco și Gheorghe Amihălăchioae, au respins toate acuzațiile, argumentând și prezentând probe că banii extrași de pe conturi ar fi fost folosiți în interesele Federației, cu ocazia vizitelor diferitelor delegații, și nu în interes personal, iar celelalte tranzacții ar fi fost făcute cu acordul organelor de conducere ale Federației.

În pofida sentinței definitive a CSJ, condamnații nu se află în penitenciar

CSJ s-a întrunit în ședință și a examinat dosarul celor doi sindicaliști pe 29 ianuarie 2019, însă hotărârea motivată a fost emisă abia la 15 martie 2019. Cu toate acestea, condamnații Bernevec și Boța nu se află în penitenciar.   

Conform legii, cea care trebuie să execute hotărârea de plasare în penitenciar este prima instanță. În acest caz e Judecătoria Chișinău. Instituția ar fi trebuit să execute decizia încă în luna mai 2018, după pronunțarea Curții de Apel, întrucât sentința încă atunci a devenit executorie. Portalul Moldova Curată a expediat acum o lună o solicitare de informație la acest subiect, însă, deși au trecut mai mult de 15 zile regulamentare, Judecătoria nu a oferit un răspuns.

Inspectoratul General al Poliției ne-a informat că numai Sergiu Boța se află în căutare ca persoană condamnată, nu și Sergiu Bernevec.

Avocatul Anatolie Lupașco ne-a spus că nu știe unde sunt foștii săi clienți în prezent, întrucât nu mai are nici un raport contractual cu ei.

De asemenea, am cerut Poliției de Frontieră să ne comunice dacă cele două persoane condamnate au traversat sau nu frontiera după ce pe numele lor a fost emisă sentința de condamnare, informație necesară pentru a elucida un subiect de interes public. Ni s-a răspuns că din cauza protecției datelor personale nu ni se poate oferi o astfel de informație.

Un răspuns similar am primit și de la Departamentul Instituțiilor Penitenciare. Șeful Direcției Relații Publice, Oleg Pantea, susține că ne-ar putea spune dacă un condamnat se află sau nu în penitenciar doar cu acordul persoanei respective.

Federația Agroindsind va organiza un congres pentru a alege o nouă conducere

Solicitat de Moldova Curată, președintele interimar al Federației Agroindsind, Vasile Mămăligă, a declarat că nu mai știe nimic despre cei doi conducători din luna mai 2018, când a fost emisă condamnarea executorie a Curții de Apel Chișinău. ”Din câte știu, ei nu sunt în țară. Din luna mai  nu i-am mai văzut și nu știu nimic de ei”, a spus Vasile Mămăligă.

El afirmă că Federația urmează să organizeze ședința Consiliului General (organul de conducere – n.r.) la 29 martie pentru a decide activitățile din continuare ale acestei uniuni sindicale: ”Atunci îi vom demite din funcție pe ambii, din toate organele, și vom desemna un președinte interimar, care să se ocupe de organizarea Congresului Extraordinar, la care vom alege o nouă conducere”.

Condamnarea celor doi lideri de sindicat este o premieră pentru Republica Moldova. Până acum, nici un reprezentant al acestor structuri menite să apere drepturile angajaților în fața patronilor nu au apărut pe banca acuzațiilor și nu au figurat în dosare penale.

Activitatea financiară a sindicatelor nu este controlată de nicio instituție din afară, deoarece, în conformitate cu Legea sindicatelor, există comisii de revizii în fiecare federație. În cazul „Agroindsind”, Comisia de revizie din interiorul Federației este singura care poate face controale. Instituții din afara sindicatelor, cum ar fi, de exemplu, Curtea de Conturi sau Direcția Control și Revizie a Ministerului Finanțelor, nu pot desfășura controale acolo. Au acces doar procurorii, însă numai dacă este pornit un dosar penal. 

Viorica Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Guma renunță la mandatul de deputat

Deputatul democrat Valeriu Guma a anunțat astăzi că renunță la mandatul de deputat pentru a pune capăt speculațiilor și acuzațiilor care i se aduc că ar încerca să se acopere cu imunitate parlamentară pentru a scăpa de pedeapsa la care a fost condamnat de Curtea Supremă de Justiție din România.

13 februarie 2014
842
Arhiva

Profil candidat: Irina Lozovan

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1633
Arhiva

INTERVIU// Alina Mungiu–Pippidi: ”Corupția din Republic...

Corupția sistemică, așa cum este în Republica Moldova, nu poate fi combătută doar prin adoptatea unor legi și instituirea unor structuri anticorupție, susține politologul din România Alina Mungiu-Pippidi, expertă în politici publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizare, autoare a volumului ”În căutarea bunei guvernări: Cum au scăpat alte ţări de corupţie?”.

01 octombrie 2018
850
Arhiva

Președintele CSJ despre mașinile sale și corupția din s...

Președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, a fost invitatul live-chatului de astăzi de pe portalul Moldova Curată și a răspuns la întrebările cititorilor noștri.  

06 septembrie 2013
839
Arhiva

Profil candidat: Ion Dascăl

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1150
Arhiva

Primarul oraşului Râşcani a scăpat de sancţiune

Victor Bogatico, primarul oraşului Râşcani, a încălcat regimul conflictului de interese prin faptul că a prezidat concursurile publice de dare în arendă a unor terenuri nepotului său, edilul fiind cel care a semnat şi procesele verbale de la licitaţiile cu strigare. Deşi anul trecut Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că alesul local a admis această abatere, Victor Bogatico nu a fost sancţionat, la mijloc fiind cunoscuta luptă dintre CNI şi CNA – termenul de prescripţie.

20 decembrie 2015
881