Dorin Chirtoacă: „Din păcate, nici un funcţionar bănuit de comiterea unor acte de corupţie din cadrul Primăriei nu a fost condamnat”

Arhiva 13 august 2014 942
Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chişinău

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, spune, într-un interviu pentru Moldova Curată, că în perioada celor două mandate ale sale, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei au fost bănuiţi de comiterea actelor de corupţie, însă nu au ajuns să fie condamnați. Chirtoacă afirmă că și în prezent în instituția pe care o conduce există funcţionari care îşi văd mai mult de interesele personale, decât de cele profesionale.



Dle primar, în cadrul unei emisiuni televizate aţi declarat că au fost identificaţi zece funcţionari publici bănuiţi de acte de corupţie. În ce direcţii ale Primăriei activează aceştia şi cine sunt ei?

În ultima perioadă, au fost prinşi în flagrant pentru mită sau pentru alte acte de corupţie funcţionari de la: Direcţia construcţii capitale, Direcţia generală economie, reforme şi relaţii patrimoniale, Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare şi de la Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare. De nenumărate ori i-am atenţionat ca la serviciu să se preocupe de interesele profesionale, însă nu le-a păsat şi au căutat în continuare de interesele personale. Din păcate, însă, nici unul dintre cei bănuiţi de comiterea actelor de corupţie nu a fost condamnat. Sunt deschise dosare penale, unele au ajuns deja în instanţă. Deocamdată, o condamnare definitivă nu am văzut şi după gratii nu stă nimeni.

În presă s-a vehiculat că mai mulţi funcţionari şi demnitari publici din suburbiile Chişinăului: Bubuieci, Ghidighici, Durleşti au fost prinşi cu mită sau sunt bănuiţi de încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Dumnevoastră, ca primar general, cum calificaţi activitatea lor?

În ceea ce priveşte funcţionarii numiţi, ei pot fi suspendaţi din funcţie în cazul în care este un dosar penal pe rol şi atunci când survine condamnarea, ei pot fi eliberaţi din funcţie. Chiar şi pe parcursul anchetei, dacă se găsesc şi alte modalităţi de aplicare a sancţiunilor, ar putea fi eliberaţi din funcție. În ceea ce priveşte aleşii locali, dacă este vorba despre consilieri sau primari, aici doar în baza unei condamnări definitive poate avea loc retragerea din funcţie. O persoană condamnată nu mai poate deţine funcţia de primar. În perioada desfăşurării anchetei, alesul local poate fi suspendat din funcţie doar prin votul a 2/3 dintre consilierii locali. Nu există un superior care l-ar putea suspenda din funcţie pe primar.

În capitală sunt construite mai multe edificii în spaţiile verzi, inclusiv în parcuri. Sunt obţinute legal aceste autorizaţii de construcţie?

De când la Primărie activează actuala administraţie, nu a fost atribuit nici un teren nou pentru construcţii în parcuri. Clădirile construite acum în parcuri au autorizaţii obţinute anterior. Acum am început delimitarea hotarelor parcurilor, chiar extinderea şi înregistrarea lor la Oficiul Cadastral. În fiecare an plantăm zeci de mii de arbori şi încercăm să creştem gradul de înverzire al oraşului, astfel încât calificativul Chişinăului ca fiind un oraş verde să fie păstrat.

După incendiul din sectorul Botanica, când au ars toate apartamentele de la mansarda unui bloc de locuit, specialiştii în construcţii afirmau că acest lucru s-a întâmplat deoarece unele companii de construcţii obţin uşor autorizaţii. Toate mansardele din capitală sunt construite legal?

Criteriile iniţiale impuse de către Primărie companiilor de construcţii în acest domeniu au fost mai lejere, ca să fie încurajată această activitate. Însă din păcate, s-a abuzat de acest lucru, calitatea lucrărilor lăsând de dorit. Dovada o constituie incendiul din sectorul Botanica. Între timp, tot procesul de construcţie a mansardelor în oraş a fost oprit şi suntem în perioada elaborării unor acte normative noi, care vor prevedea condiţii mai stricte, pentru a preveni situaţii de tipul celei de la Botanica.

Mai aveţi un an din acest mandat. În perioada aflării în fruntea municipiului Chişinău, aţi atins toate obiectivele pe care vi le-ați stabilit la venirea în funcţie?

Evident că mi-aş dori ca toate obiectivele pe care le-am prevăzut în Programul din 2007 să fi fost realizate până la ora actuală. Putem spune că o parte din acestea s-a realizat integral, o altă parte – parţial, însă sunt şi obiective care nu s-au realizat. Locul problemelor actuale va fi luat de alte probleme care vor apărea pe parcurs, niciodată acestea nu se vor termina. Esenţial e să le putem rezolva în funcţie de prioritate.

Mulţumim pentru interviu.

Interviu realizat de Irina Mihalici,

studentă, USM,

stagiară la Asociaţia Presei Independente.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Boris Volosatîi

Integritatea în activitatea politică

14 februarie 2019
2253
Arhiva

Membra CNI, Vera Lupu – este sau nu este fina lui Nicol...

Deputatul neafiliat Nicolae Juravschi a ajuns recent pentru a doua oară în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI), însă membrii acesteia au decis să nu inițieze un control pe numele lui. Trei din cei 4 membri prezenți la ședință au votat pentru neinițierea controlului. Printre ei a fost și Vera Lupu, despre care un blogger a scris că ar fi fina lui Juravschi. Vera Lupu neagă acest fapt, spunând că nu a fost niciodată căsătorită. Deputatul, la rândul său, susține că o cunoaște pe membra CNI, dar că nu îi este naș.

20 februarie 2016
1402
Arhiva

Profil candidat: Ivanna Koksal

Integritate în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1934
Arhiva

Procesul de judecată în cazul Valentin Crudu vs ME decu...

„Clientul meu a fost demis din funcţie ilegal, iar dacă va câştiga judecata, el va fi restabilit în funcţie la Ministerul Educaţiei”. Declaraţia a fost făcută la 4 iunie curent, în cadrul unui club de discuţii, organizat de Amnesty International Moldova, de către avocatul Vitalie Nagacevschi. Acesta este apărătorul lui Valentin Crudu, fostul şef al Direcţiei generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei.

07 iunie 2013
2043
Arhiva

Dezbatere publică: „Instrumente de contracarare a actel...

Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md  Vă invită la masa rotundă „Instrumente de contracarare a actelor de corupţie: între aprecieri şi contestări”. Evenimentul va avea loc miercuri, 18 februarie 2015, cu începere de la ora 11:00, în "Sala mare" a Hotelului Jolly Alon (mun. Chişinău, str. Maria Cebotari 37).

18 februarie 2015
904
Arhiva

Candidații la funcțiile de președinte și vicepreședinte...

Persoanele care vor candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate vor avea de trecut 3 probe: un test în scris, un interviu în fața membrilor CI, a cărui durată nu va trebui să depășească 45 de minute, și un test cu detectorul de minciuni. Sunt condiții prevăzute de proiectul Regulamentului privind desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de președinte și vicepreședinte al ANI, făcut public joi, 19 ianuarie. Potrivit documentului, rezultatul testului cu detectorul de minciuni „prezintă temei pentru inadmisibilitatea candidatului”. 

19 ianuarie 2017
970