Dorin Chirtoacă: „Din păcate, nici un funcţionar bănuit de comiterea unor acte de corupţie din cadrul Primăriei nu a fost condamnat”

Arhiva 13 august 2014 362
Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chişinău

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, spune, într-un interviu pentru Moldova Curată, că în perioada celor două mandate ale sale, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei au fost bănuiţi de comiterea actelor de corupţie, însă nu au ajuns să fie condamnați. Chirtoacă afirmă că și în prezent în instituția pe care o conduce există funcţionari care îşi văd mai mult de interesele personale, decât de cele profesionale.Dle primar, în cadrul unei emisiuni televizate aţi declarat că au fost identificaţi zece funcţionari publici bănuiţi de acte de corupţie. În ce direcţii ale Primăriei activează aceştia şi cine sunt ei?

În ultima perioadă, au fost prinşi în flagrant pentru mită sau pentru alte acte de corupţie funcţionari de la: Direcţia construcţii capitale, Direcţia generală economie, reforme şi relaţii patrimoniale, Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare şi de la Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare. De nenumărate ori i-am atenţionat ca la serviciu să se preocupe de interesele profesionale, însă nu le-a păsat şi au căutat în continuare de interesele personale. Din păcate, însă, nici unul dintre cei bănuiţi de comiterea actelor de corupţie nu a fost condamnat. Sunt deschise dosare penale, unele au ajuns deja în instanţă. Deocamdată, o condamnare definitivă nu am văzut şi după gratii nu stă nimeni.

În presă s-a vehiculat că mai mulţi funcţionari şi demnitari publici din suburbiile Chişinăului: Bubuieci, Ghidighici, Durleşti au fost prinşi cu mită sau sunt bănuiţi de încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Dumnevoastră, ca primar general, cum calificaţi activitatea lor?

În ceea ce priveşte funcţionarii numiţi, ei pot fi suspendaţi din funcţie în cazul în care este un dosar penal pe rol şi atunci când survine condamnarea, ei pot fi eliberaţi din funcţie. Chiar şi pe parcursul anchetei, dacă se găsesc şi alte modalităţi de aplicare a sancţiunilor, ar putea fi eliberaţi din funcție. În ceea ce priveşte aleşii locali, dacă este vorba despre consilieri sau primari, aici doar în baza unei condamnări definitive poate avea loc retragerea din funcţie. O persoană condamnată nu mai poate deţine funcţia de primar. În perioada desfăşurării anchetei, alesul local poate fi suspendat din funcţie doar prin votul a 2/3 dintre consilierii locali. Nu există un superior care l-ar putea suspenda din funcţie pe primar.

În capitală sunt construite mai multe edificii în spaţiile verzi, inclusiv în parcuri. Sunt obţinute legal aceste autorizaţii de construcţie?

De când la Primărie activează actuala administraţie, nu a fost atribuit nici un teren nou pentru construcţii în parcuri. Clădirile construite acum în parcuri au autorizaţii obţinute anterior. Acum am început delimitarea hotarelor parcurilor, chiar extinderea şi înregistrarea lor la Oficiul Cadastral. În fiecare an plantăm zeci de mii de arbori şi încercăm să creştem gradul de înverzire al oraşului, astfel încât calificativul Chişinăului ca fiind un oraş verde să fie păstrat.

După incendiul din sectorul Botanica, când au ars toate apartamentele de la mansarda unui bloc de locuit, specialiştii în construcţii afirmau că acest lucru s-a întâmplat deoarece unele companii de construcţii obţin uşor autorizaţii. Toate mansardele din capitală sunt construite legal?

Criteriile iniţiale impuse de către Primărie companiilor de construcţii în acest domeniu au fost mai lejere, ca să fie încurajată această activitate. Însă din păcate, s-a abuzat de acest lucru, calitatea lucrărilor lăsând de dorit. Dovada o constituie incendiul din sectorul Botanica. Între timp, tot procesul de construcţie a mansardelor în oraş a fost oprit şi suntem în perioada elaborării unor acte normative noi, care vor prevedea condiţii mai stricte, pentru a preveni situaţii de tipul celei de la Botanica.

Mai aveţi un an din acest mandat. În perioada aflării în fruntea municipiului Chişinău, aţi atins toate obiectivele pe care vi le-ați stabilit la venirea în funcţie?

Evident că mi-aş dori ca toate obiectivele pe care le-am prevăzut în Programul din 2007 să fi fost realizate până la ora actuală. Putem spune că o parte din acestea s-a realizat integral, o altă parte – parţial, însă sunt şi obiective care nu s-au realizat. Locul problemelor actuale va fi luat de alte probleme care vor apărea pe parcurs, niciodată acestea nu se vor termina. Esenţial e să le putem rezolva în funcţie de prioritate.

Mulţumim pentru interviu.

Interviu realizat de Irina Mihalici,

studentă, USM,

stagiară la Asociaţia Presei Independente.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

La Cojușna, primarul s-a „distanțat” de cumnata care îi...

Primarul comunei Cojușna din raionul Strășeni este bănuit că ar admite un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe cumnata sa, care este directoarea Școlii de Arte din localitate. Primarul se jură că nu a știut că actualul cadru legislativ conține prevederi care ar interzice conflictul de interese.

14 aprilie 2016
415
Arhiva

Profil candidat: Vladimir Vitiuc

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
965
Arhiva

Primarul din Bașacalia, suspectat de fals în declarații

Primarul satului Bașcalia din raionul Basarabeasca, Petru Tarlev, ar putea fi sancționat cu  o amendă de până la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la un an, pentru admiterea falsului în declarații. Anul trecut, membrii fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI) au stabilit că Petru Tarlev nu a indicat în declarația sa de interese personale calitatea de fondator și administrator al firmei ”Demitan” SRL. Curtea de Apel Chișinău (CA) a menținut decizia fostei CNI. Primarul însă a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

10 iulie 2017
328
Arhiva

Mandatul primarului din Alexandreni ar putea să încetez...

Vladimir Joian, primarul comunei Alexandreni, raionul Sângerei, este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) că ar fi încălcat regimul conflictului de interese şi al incompatibilităţii, deoarece nu a renunţat la atribuţiile de administrator de firmă. Alesul local din Alexandreni spune însă că el nu deţine nicio altă funcţie. Dacă CNI va constata încălcarea regimului conflictului de interese şi al incompatibilităţii, mandatul de primar ar putea înceta înainte de termen.

30 mai 2014
610