Profil candidat: Corneliu Prepeliță

Arhiva 17 februarie 2019 1353

Integritatea în activitatea politică



Corneliu Prepeliță (39 de ani), originar din satul Costuleni, r-l Ungheni, este președinte al Organizației Raionale Ungheni a Partidului Acțiune și Solidaritate, doctorand în istorie, inspector școlar în cadrul Direcției Educație Ungheni, redactor-șef al revistei „Patrimoniul istoric”. Este licențiat (2001) în Istorie și Etnopedagogie la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”. Din 2001 până în 2010 este profesor de istorie la LT ”Ion Creangă” din Ungheni. Din 2010 și până în prezent - inspector școlar responsabil de predarea istoriei și religiei. Candidează pe circumscripția națională pe lista Blocului ACUM.

Până a adera la Partidul Acțiune și Solidaritate, a fost membru PL. În 2006 a fost președintele Organizației de tineret a Partidului Liberal din raionul Ungheni. Apoi, în perioada 2010-2013, a deținut funcția de președinte al Organizației Raionale a Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană (MAE). În 2016 devine președintele Organizației Raionale Ungheni a Partidului Acțiune și Solidaritate.

Integritatea în gestionarea averii

În declarația de avere și interese pentru anul 2017, publicată pe site-ul ANI, Corneliu Prepeliță indică vaniruri din salariu și din activitatea didactică la Liceul teoretic ”Vasile Alecsandri” din Ungheni. Candidatul deține un apartament cu două camere, suprafața - 44 m. p., dobândit în anul 2012, și o casă de locuit în satul său de baștină, Costuleni. Corneliu Prepeliță a indică și două autoturisme – KIA, fabricat în anul 2000 și dobândit în anul 2012, care ar valora 35 de mii de lei, și altul Skoda Fabia, fabricat în anul 2005, dar dobândit în anul 2014. Skoda valorează, potrivit declarației de avere a candidatului, 250 de mii de lei. Corneliu Prepeliță a declarat pentru reporterul Campaniei Parlament Curat că automobilul KIA este al părinților săi. „Este înregistrat pe numele meu deoarece, fiind în oraș, în permanență trec toate inspecțiile necesare. Alții trec proprietățile pe numele părinților, bunicilor, însă la mine vedeți că este invers”, a spus Corneliu Prepeliță.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În perioada 2006-2011 a deținut funcția de consilier raional din partea Partidului Liberal, fiind membrul grupului de inițiativă care a propus Consiliului Raional Ungheni proiecte de hotărâri privind micul trafic la frontieră și scoaterea gradului de sârmă ghimpată de pe Prut; utilizarea anteturilor în limba de stat, română, proiect adoptat la 24 februarie 2011 de către Consiliul Raional Ungheni.

Corneliu Prepeliță susține că nu a făcut donații niciunui partid, doar a achitat cotizațiile de membru.

„Din momentul aderării în fiecare an am plătit cotizația de membru. Donație directă nu am făcut, însă toate deplasările în teritoriu le pot considera ca donații, deoarece noi suntem un partid-tip (PAS) la care nu vin banii de la centru ca la alte partide”, a declarat Corneliu Prepeliță pentru Campania Parlament Curat.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Adela Răileanu

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
2098
Arhiva

Profil candidat: Tudor Golub

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1078
Arhiva

Valentin Crudu a fost repus în funcție de Curtea Suprem...

Hotărârea Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin care fostul director al Direcției generale învățământ preșcolar a Ministerului Educației, Valentin Crudu, a fost restabilit în funcție reprezintă o reproducere în proporție de aproximativ 90 % a hotărârii Curții de Apel Chișinău, pronunțată în favoarea reclamantului. Ultima a anulat hotărârea primei instanțe, care lăsase în vigoare ordinul din decembrie 2012 prin care ministrul Maia Sandu l-a demis pe funcționar. Această situație pune problema calităţii motivării hotărârilor judecătoreşti. Unii avocaţi spun că astfel de situaţii sunt un lucru obişnuit pentru justiţia din Republica Moldova. 

28 iunie 2015
1338
Arhiva

Profil candidat: Petru Corduneanu

Integritatea în activitatea politică

22 ianuarie 2019
2472
Arhiva

Î.S „Poșta Moldovei” ar putea plăti o amendă de până la...

La începutul lunii octombrie 2017, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au emis o decizie irevocabilă prin care au obligat Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații referitoare la concursurile de achiziții desfășurate pe parcursul anilor 2014-2016. Deși a trecut deja o lună, termen în care urma să furnizeze informația solicitată, „Poșta Moldovei” nu s-a conformat. În timp ce jurista întreprinderii afirmă că nu a primit încă decizia instanței, avocatul API susține că „Poșta Moldovei” ar putea fi obligată să execute în mod silit această decizie, totodată fiind sancționată contravențional pentru neexecutare.

08 noiembrie 2017
719
Arhiva

Decizie CSJ: Episcopul Marchel, obligat să-i plătească...

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat miercuri, 3 iulie 2019, o hotărâre definitivă în procesul de judecată intentat de Maia Sandu Episcopului de Bălți, Marchel. Actuala prim-ministră l-a acționat în judecată pe episcop pentru declarațiile făcute de acesta în timpul campaniei prezidențiale din 2016, atunci când Maia Sandu a concurat în turul doi al alegerilor cu Igor Dodon. Episcopul Marchel îl sprijinea atunci pe candidatul socialist.

04 iulie 2019
1093