Profil candidat: Corneliu Prepeliță

Arhiva 17 februarie 2019 1652

Integritatea în activitatea politică



Corneliu Prepeliță (39 de ani), originar din satul Costuleni, r-l Ungheni, este președinte al Organizației Raionale Ungheni a Partidului Acțiune și Solidaritate, doctorand în istorie, inspector școlar în cadrul Direcției Educație Ungheni, redactor-șef al revistei „Patrimoniul istoric”. Este licențiat (2001) în Istorie și Etnopedagogie la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”. Din 2001 până în 2010 este profesor de istorie la LT ”Ion Creangă” din Ungheni. Din 2010 și până în prezent - inspector școlar responsabil de predarea istoriei și religiei. Candidează pe circumscripția națională pe lista Blocului ACUM.

Până a adera la Partidul Acțiune și Solidaritate, a fost membru PL. În 2006 a fost președintele Organizației de tineret a Partidului Liberal din raionul Ungheni. Apoi, în perioada 2010-2013, a deținut funcția de președinte al Organizației Raionale a Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană (MAE). În 2016 devine președintele Organizației Raionale Ungheni a Partidului Acțiune și Solidaritate.

Integritatea în gestionarea averii

În declarația de avere și interese pentru anul 2017, publicată pe site-ul ANI, Corneliu Prepeliță indică vaniruri din salariu și din activitatea didactică la Liceul teoretic ”Vasile Alecsandri” din Ungheni. Candidatul deține un apartament cu două camere, suprafața - 44 m. p., dobândit în anul 2012, și o casă de locuit în satul său de baștină, Costuleni. Corneliu Prepeliță a indică și două autoturisme – KIA, fabricat în anul 2000 și dobândit în anul 2012, care ar valora 35 de mii de lei, și altul Skoda Fabia, fabricat în anul 2005, dar dobândit în anul 2014. Skoda valorează, potrivit declarației de avere a candidatului, 250 de mii de lei. Corneliu Prepeliță a declarat pentru reporterul Campaniei Parlament Curat că automobilul KIA este al părinților săi. „Este înregistrat pe numele meu deoarece, fiind în oraș, în permanență trec toate inspecțiile necesare. Alții trec proprietățile pe numele părinților, bunicilor, însă la mine vedeți că este invers”, a spus Corneliu Prepeliță.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În perioada 2006-2011 a deținut funcția de consilier raional din partea Partidului Liberal, fiind membrul grupului de inițiativă care a propus Consiliului Raional Ungheni proiecte de hotărâri privind micul trafic la frontieră și scoaterea gradului de sârmă ghimpată de pe Prut; utilizarea anteturilor în limba de stat, română, proiect adoptat la 24 februarie 2011 de către Consiliul Raional Ungheni.

Corneliu Prepeliță susține că nu a făcut donații niciunui partid, doar a achitat cotizațiile de membru.

„Din momentul aderării în fiecare an am plătit cotizația de membru. Donație directă nu am făcut, însă toate deplasările în teritoriu le pot considera ca donații, deoarece noi suntem un partid-tip (PAS) la care nu vin banii de la centru ca la alte partide”, a declarat Corneliu Prepeliță pentru Campania Parlament Curat.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Ziarul Cuvântul: Legea, justiţia şi primarul

În articolul “Revocarea primarilor între lege şi realitate", publicat în ziarul regional "Cuvântul", era descrisă şi istoria privind revocarea primarului de Ignăţei Ion Balan. Amintim că procedura a fost iniţiată de către Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat, care a depus la Judecătoria Rezina cererea de revocare a mandatului primarului de Ignăţei Ion Balan. Instanţa a satisfăcut cererea reclamanţilor printr-o decizie adoptată la 30 decembrie 2013. Pârâtul a atacat hotărârea instanţei de fond la Curtea de Apel Chişinău, care peste nouă luni (!?), la 11 septembrie 2014, a calificat recursul lui Ion Balan drept neîntemeiat, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă lăsând în vigoare verdictul primei instanţe.

03 februarie 2015
1485
Arhiva

Profil candidat: Dumitru Pavel

Integritate în activitatea politică

29 ianuarie 2019
3600
Arhiva

Moldova Curată solicită membrilor Consiliului Superior...

După publicarea, la 29 noiembrie 2016, pe portalul anticorupție.md, a unei investigații din care a devenit clar că președintele Judecătoriei Râșcani, Oleg Melniciuc, i-a făcut o favoare președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, acordându-i apartament la preț redus într-un bloc destinat judecătorilor, portalul Moldova Curată a depus o sesizare la CSM. Am solicitat ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii să discute, în ședință deschisă, eventualul conflict de interese în care se află Victor Micu în raport cu Oleg Melniciuc. Una dintre situațiile în care acest conflict a putut apărea a fost la 29 noiembrie 2016, când Oleg Melniciuc a fost ales de către membrii CSM în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, care este creată în urma optimizării hărții judecătorești. Victor Micu nu s-a abținut de la examinarea acestei candidaturi, așa cum a făcut membrul CSM Mihai Poalelungi, care este nașul de cununie al lui Melniciuc. 

05 ianuarie 2017
1476
Arhiva

Socru şi ginere la primăria din Bârnova

Primarul satului Bârnova din raionul Ocniţa activează într-o instituţie cu ginerele său, care este secretar al consiliului local. Deşi experţii anticorupţie afirmă că ambii încalcă regimul juridic al conflictului de interese, socrul fiind persoană cu funcţie de demnitate publică, iar ginerele - funcţionar public, alesul local respinge aceste argumente. Valeriu Scutelnic motivează că atunci când a fost angajat la primărie, secretarul consiliului nu îi era ginere. Pentru comparaţie, în România, un primar aflat într-o situaţie similară, a ajuns să fie condamnat.

21 martie 2016
1641
Arhiva

„Eficientizarea CNI: obiecţii şi propuneri”

Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md Vă invită la masa rotundă  „Eficientizarea CNI: obiecţii şi propuneri”, care va avea loc miercuri, 25 februarie 2015, cu începere de la ora 11:00, la Hotelul Codru (mun. Chişinău, str. str. 31 August 1989, 127).

25 februarie 2015
1249
Arhiva

Galina Bostan: „Reformarea CNA nu a schimbat situația î...

Președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), Galina Bostan, nu vede nicio schimbare în domeniul combaterii și prevenirii corupției de la reformarea Centrului Național Anticorupție.

18 octombrie 2013
1757