Republica Moldova – mai jos în topul Indicelui Percepției Corupției

Arhiva 25 ianuarie 2017 601

Republica Moldova a coborât în clasmentul realizat de Transparency International, Indicele Percepţiei Corupţiei pentru anul 2016. Țara noastră a înregistrat un scor al IPC de 30 puncte şi s-a plasat pe locul 123 din 176 de ţări incluse în clasament. În 2015, scorul indicelui a fost de 33 puncte, Republica Moldova situându-se pe locul 103 din 168 ţări. Indicele se calculează la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.Potrivit calculelor efectuate de Transparency International Moldova, rezultatele IPC 2016 sunt cele mai proaste pentru Republica Moldova în ultimii cinci ani. Pentru comparație, Rusia şi Ucraina în acest clasament se află pe locul 131, iar România pe locul 57.  Pe primul loc s-au situat Danemarca și Noua Zeelandă, cu câte 90 de puncte, urmate fiind de Finlanda și Suedia, cu câte 89 și 88 de puncte.

Expert: Reforme de ochii donatorilor

Experții locali ai Transprency International Moldova au apreciat că motivul unui scor atât de slab pentru Republica Moldova este faptul că legile adoptate nu funcționează, valorile democratice sunt subminate, iar statul se transformă în unul captiv. Ei au menționat că în anul 2016 în Republica Moldova au fost adoptate o serie de proiecte de acte legislative în domeniul anticorupţie, a continuat reforma organelor anticorupţie, a fost încheiat acordul cu FMI şi a fost deblocată finanţarea din partea partenerilor de dezvoltare, dar aceste evenimente nu au îmbunătățit percepția pouplației asupra nivelului de corupție.

”Au fost adoptate unele proiecte de lege, dar acest lucru se face doar de ochii lumii, de ochii donatorilor și partenerilor de dezvoltare, iar acțiunile vin în contradicție cu declarațiile. Noi ne dorim ca ei să promoveze sincer valorile europene”, a declarat pentru Moldova Curată directorul executiv al Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc. Ea a subliniat că, în acest context, un rol important îl are societatea civilă, care trebuie să fie foarte activă. Lilia Carasciuc a adus exemplul protestelor recente din România, unde guvernanții au inițiat proiectele de modificare a Codului penal și pentru amnistierea unor pedepse. Expertul a făcut o paralelă cu proiectul de lege privind amnistia fiscală și liberalizarea capitalurilor, inițiat în Republica Moldova de un grup de deputați ai Partidului Democrat, proiect care ar putea afecta direct sistemul de verificare a integrității demnitarilor.

”Mai mult, eu consider că să întărești organele de drept în condițiile unui stat capturat înseamnă să lucrezi contra democrației. Pentru că dacă instituția este capturată, ea poate fi folosită în interesele unei persoane, a unui grup îngust de persoane, dar nu în interesul cetățenilor și a supremației legii. Și acest lucru chiar este periculos”, a adăugat Lilia Carasciuc.

Viorel Morari: Lupta anticorupție nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor populației

I-am solictat o opinie pe marginea acestui raport șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. El consideră că un indice al perceperii corupției înalt în Republica Moldova este, în primul rând, problema autorităților. ”Înseamnă că atât Procuratura Anticorupție, cât și Centrul Național Anticorupție nu s-au ridicat la așteptările societății. De aceea va trebui revăzută atât politica, cât și acțiunile pe care le vom întreprinde în perioada anului 2017 în vederea îmbunătățirii luptei împotriva corupției”, a declarat Viorel Morari, adăugând că este necesară intensificarea luptei împotriva corupției la nivel înalt. El a mai remarcat că anul 2016 a fost un an dificil, cu multe schimbări, cu alegeri prezidențiale și acțiunile anticorupție întreprinse de autorități au fost percepute greșit de către societate.

Transparency International Moldova atenționează și asupra faptului că până în prezent nu au fost traşi la răspundere pentru admiterea fraudei bancare decidenţii responsabili de securitatea sistemului bancar şi de prevenirea spălării banilor. De asemenea, nu este încă funcțională Autoritatea Naţională de Integritate, fiind periclitată aplicarea politicilor declarării şi controlului averii şi intereselor. Între alte deficiențe remarcate se numără, potrivit experților, concursurile orchestrate şi numirea persoanelor cu probleme de integritate în funcţii publice, abuzarea de clauza „date cu caracter personal” pentru a îngrădi accesul la informaţiile publice, încercările de a controla viaţa privată a persoanelor neloiale sistemului sub pretextul prevenirii crimelor cibernetice prin proiectul de lege Big Brother, justiţia selectivă şi procesele judiciare de rezonanţă secretizate, intimidarea avertizorilor de integritate, avocaţilor, judecătorilor, jurnaliştilor de investigaţie şi activiştilor civici.

Natalia Enache

Lilia Carasciuc spune că acțiunile demnitarilor vin în contradicție cu declarațiile lor

Viorel Morari afirmă că este necesară intensificarea luptei împotriva corupției la nivel înaltPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Noul preşedinte al raionului Hânceşti, interceptat în d...

Anatolie Loghin, noul preşedinte al raionului Hânceşti, este unul dintre funcţionarii care apare în interceptările telefonice făcute publice acum doi ani și care sunt probe în dosarul fostului şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol. Pe atunci, Anatolie Loghin era şeful Inspectoratului de Stat Hânceşti, iar superiorul său îi sugera la telefon că „trebuie de lucrat ca toată republica să fie verde”.

10 ianuarie 2015
503
Arhiva

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău despre deprecierea leul...

Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a comentat în cadrul interviului acordat portalului Moldova Curată situaţia din domeniul financiar-bancar din ţara noastră. Diplomatul a atras atenţia la faptul că problemele din sectorul bancar sunt cunoscute şi a lăsat să se înţeleagă că reforma acestui sistem nu ar trebui să întârzie.

25 februarie 2015
467
Fii cu ochii pe autorități!/Campanii

Campania „Fii cu ochii pe autorități!” a ajuns la Hârbo...

Satul Hârbovăţ, Anenii Noi, a găzduit o dezbatere publică în cadrul campaniei inițiate de Asociaţiei Presei Independente și portalul MoldovaCurata.md „Fii cu ochii pe autorităţi!”. Peste 30 de locuitori ai Hârbovăţului - consilieri locali, pedagogi, elevi, reprezentanţi ai presei şi mediului asociativ au discutat cu experţii despre transparența decizională și  accesul la informație. Experţii Tatiana Savva şi Vitalie Zama le-au vorbit celor prezenţi despre baza legislativă care asigură cetăţenilor accesul la informaţie, obligă autorităţile să aplice principiul consultărilor la luarea deciziilor, dar şi despre modalitățile prin care pot ataca refuzurile de a le furniza informația solicitată. 

29 noiembrie 2017
667
Arhiva

Judecătorul Cristi Danileț: Dacă se știu că sunt cu ”pe...

Judecătorul și membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, Cristi Danileț, a acordat un interviu portalului Moldova Curată în care a vorbit despre performanțele la care a ajuns România în combaterea corupției și despre modelele pe care le poate împrumuta Republica Moldova. Cunoscător al sistemului de drept de la noi datorită conlucrării pe care o are cu autoritățile și magistrații de la Chișinău, magistratul român a punctat și câteva măsuri care se impun în primul rând pentru a avea progrese în ce privește eliminarea corupției.

18 septembrie 2015
415