Republica Moldova – mai jos în topul Indicelui Percepției Corupției

Arhiva 25 ianuarie 2017 1002

Republica Moldova a coborât în clasmentul realizat de Transparency International, Indicele Percepţiei Corupţiei pentru anul 2016. Țara noastră a înregistrat un scor al IPC de 30 puncte şi s-a plasat pe locul 123 din 176 de ţări incluse în clasament. În 2015, scorul indicelui a fost de 33 puncte, Republica Moldova situându-se pe locul 103 din 168 ţări. Indicele se calculează la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.Potrivit calculelor efectuate de Transparency International Moldova, rezultatele IPC 2016 sunt cele mai proaste pentru Republica Moldova în ultimii cinci ani. Pentru comparație, Rusia şi Ucraina în acest clasament se află pe locul 131, iar România pe locul 57.  Pe primul loc s-au situat Danemarca și Noua Zeelandă, cu câte 90 de puncte, urmate fiind de Finlanda și Suedia, cu câte 89 și 88 de puncte.

Expert: Reforme de ochii donatorilor

Experții locali ai Transprency International Moldova au apreciat că motivul unui scor atât de slab pentru Republica Moldova este faptul că legile adoptate nu funcționează, valorile democratice sunt subminate, iar statul se transformă în unul captiv. Ei au menționat că în anul 2016 în Republica Moldova au fost adoptate o serie de proiecte de acte legislative în domeniul anticorupţie, a continuat reforma organelor anticorupţie, a fost încheiat acordul cu FMI şi a fost deblocată finanţarea din partea partenerilor de dezvoltare, dar aceste evenimente nu au îmbunătățit percepția pouplației asupra nivelului de corupție.

”Au fost adoptate unele proiecte de lege, dar acest lucru se face doar de ochii lumii, de ochii donatorilor și partenerilor de dezvoltare, iar acțiunile vin în contradicție cu declarațiile. Noi ne dorim ca ei să promoveze sincer valorile europene”, a declarat pentru Moldova Curată directorul executiv al Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc. Ea a subliniat că, în acest context, un rol important îl are societatea civilă, care trebuie să fie foarte activă. Lilia Carasciuc a adus exemplul protestelor recente din România, unde guvernanții au inițiat proiectele de modificare a Codului penal și pentru amnistierea unor pedepse. Expertul a făcut o paralelă cu proiectul de lege privind amnistia fiscală și liberalizarea capitalurilor, inițiat în Republica Moldova de un grup de deputați ai Partidului Democrat, proiect care ar putea afecta direct sistemul de verificare a integrității demnitarilor.

”Mai mult, eu consider că să întărești organele de drept în condițiile unui stat capturat înseamnă să lucrezi contra democrației. Pentru că dacă instituția este capturată, ea poate fi folosită în interesele unei persoane, a unui grup îngust de persoane, dar nu în interesul cetățenilor și a supremației legii. Și acest lucru chiar este periculos”, a adăugat Lilia Carasciuc.

Viorel Morari: Lupta anticorupție nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor populației

I-am solictat o opinie pe marginea acestui raport șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. El consideră că un indice al perceperii corupției înalt în Republica Moldova este, în primul rând, problema autorităților. ”Înseamnă că atât Procuratura Anticorupție, cât și Centrul Național Anticorupție nu s-au ridicat la așteptările societății. De aceea va trebui revăzută atât politica, cât și acțiunile pe care le vom întreprinde în perioada anului 2017 în vederea îmbunătățirii luptei împotriva corupției”, a declarat Viorel Morari, adăugând că este necesară intensificarea luptei împotriva corupției la nivel înalt. El a mai remarcat că anul 2016 a fost un an dificil, cu multe schimbări, cu alegeri prezidențiale și acțiunile anticorupție întreprinse de autorități au fost percepute greșit de către societate.

Transparency International Moldova atenționează și asupra faptului că până în prezent nu au fost traşi la răspundere pentru admiterea fraudei bancare decidenţii responsabili de securitatea sistemului bancar şi de prevenirea spălării banilor. De asemenea, nu este încă funcțională Autoritatea Naţională de Integritate, fiind periclitată aplicarea politicilor declarării şi controlului averii şi intereselor. Între alte deficiențe remarcate se numără, potrivit experților, concursurile orchestrate şi numirea persoanelor cu probleme de integritate în funcţii publice, abuzarea de clauza „date cu caracter personal” pentru a îngrădi accesul la informaţiile publice, încercările de a controla viaţa privată a persoanelor neloiale sistemului sub pretextul prevenirii crimelor cibernetice prin proiectul de lege Big Brother, justiţia selectivă şi procesele judiciare de rezonanţă secretizate, intimidarea avertizorilor de integritate, avocaţilor, judecătorilor, jurnaliştilor de investigaţie şi activiştilor civici.

Natalia Enache

Lilia Carasciuc spune că acțiunile demnitarilor vin în contradicție cu declarațiile lor

Viorel Morari afirmă că este necesară intensificarea luptei împotriva corupției la nivel înaltPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Primarul de Ignăţei a fost sancţionat şi riscă să-şi pi...

Ion Balan, primarul satului Ignăţei din raionul Rezina, a fost amendat cu 4 000 mii de lei, deoarece a admis un conflict de interese, achiziţionând produse alimentare pentru grădiniţa de copii din localitate, prin intermediul întreprinderii Î.I. „Ion Balan”, care aparţine familiei acestuia. Menţionăm că şefa grădiniţei este Natalia Balan, soţia primarului.

03 septembrie 2013
1539
Arhiva

O firmă la care primara este fondatoare câștigă licitaț...

Primara satului Răcăria, raionul Râșcani, Valentina Nadulișneac, deține o cotă de 28% din capitalul social al unei întreprinderi agricole, care în ultimii trei ani livrează produse alimentare pentru instituțiile publice din sat. Primara spune că nu s-a aflat în conflict de interese atunci când firma era selectată drept câștigătoare a licitațiilor publice. Reprezentanții CNI afirmă însă că Valentina Nadulișneac nu a depus declarații privind interesul personal, așa cum cere legea. 

05 aprilie 2016
835
Arhiva

Profil candidat: Bogdat Țîrdea

Integritatea în activitate politică

19 ianuarie 2019
1006
Arhiva

Mandat european de arestare şi mandat de urmărire inter...

Pe numele lui Valeriu Guma va fi emis un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţioanlă. Despre aceasta ne-au anunţat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române, într-un răspuns oficial, remis pe adresa ZdG.

16 mai 2013
974
Arhiva

Circa 960 de declaraţii de avere şi de interese persona...

Chiar dacă termenul de depunere a declaraţiilor de avere şi de interese personale pentru anul 2013 expiră la finele lunii martie curent, la Comisia Naţională de Integritate (CNI) au început a fi aduse astfel de documente. Cei mai harnici s-au dovedit a fi colectorii de declaraţii  de la ministerele Mediului şi Apărării, dar şi din cadrul inspectoratelor de poliţie din sectoarele Centru şi Râşcani din municipiul Chişinău. Nu au rămas în urmă nici colectorii din cadrul primăriilor din localităţile raionului Drochia, de la  primăria Oneşti, Hânceşti, dar şi de la primăria oraşului Cantemir.

13 februarie 2014
902
Arhiva

Președinta Judecătoriei Dondușeni, Lilia Țurcan, a luat...

Președinta Judecătoriei Dondușeni, Lilia Țurcan, a luat pe numele său un credit în valoare de 1 700 000 lei, pe care urmează să îl ramburseze în decursul a 10 ani, cu o dobândă de 10 la sută. Chiar și dacă nu am lua în calcul rata dobânzii, magistrata ar urma să întoarcă lunar, până în 2024, peste 14 mii de lei, adică salariul său mediu lunar. Solicitată de Moldova Curată, Lilia Țurcan s-a arătat indignată de faptul că îi adresăm asemenea întrebări și a spus că a luat împrumutul pentru fiica sa, care ar urma să achite datoria.

22 septembrie 2016
1290