Două firme cu același centru de comandă câștigă majoritatea contractelor pentru lucrări la grădinițele din orașul Strășeni

Investigații 18 mai 2021 9181
Valentina Casian și Dumitru Bodrug în decembrie 2019, la una dintre grădinițele din oraș. Sursa: Facebook

O firmă își are sediul în casa unui consilier municipal, rudă prin afinitate cu primara Valentina CasianDouă firme specializate în construcții, gestionate neoficial de către Dumitru Bodrug, nașul de cununie al uneia dintre fiicele primarei orașului Strășeni și consilier municipal, obține în ultimii trei ani majoritatea contractelor pentru lucrări la grădinițele din oraș. Cu toate acestea, niciuna dintre firme nu figurează, începând cu anul 2018, în lista de contracte de pe portalul Agenției Achiziții Publice. Loturile de lucrări sunt organizate în așa fel, încât nu depășesc suma de 300 000 de lei per contract, ceea ce permite contractarea directă a agentului economic, fără concurs. Deși cele două firme sunt înregistrate pe numele unui prieten de-al lui Dumitru Bodrug, ele își au adresele juridice la domiciliul lui Bodrug și al părinților săi, iar în unele contracte, ca date de contact apar numărul de telefon și adresa de email ale acestuia. Atât primara Valentina Casian, cât și consilierul neagă că ar exista vreo înțelegere între ei privind atribuirea contractelor.

Atât în rapoartele despre contractele de achiziții de valoare mică, publicate anual de Primăria Strășeni pe pagina web, cât și în evidența pusă la dispoziția portalului MoldovaCurata.md de către Trezoreria de Stat, se arată că în ultimii trei ani majoritatea contractelor pentru lucrări inginerești și de construcții la grădinițele din orașul Strășeni sunt atribuite firmei ”Termodal Grup”. Astfel, „Termodal Grup” SRL a încheiat cu Primăria Strășeni:

în anul 2018 - 8 contracte, cu valoarea totală de 743 980 lei;

în anul 2019 - 13 contracte, cu valoarea totală de 2 104 476 lei

și în anul 2020 - 5 contracte cu valoarea totală de 1 051 196,57 de lei, iar firma nou-fondată „Constexpert”  - alte 3 contracte, cu valoarea totală de 693 631,64 de lei. În total, în anul 2020 „Termodal Grup” și „Constexpert” au adunat 8 contracte cu valoarea totală de 1 744 828, 21 de lei. Legătura consilierului Bodrug cu cele două firme o explicăm mai jos. 

Analiza contractelor pentru anul 2020 din lista publicată de Primăria Strășeni pentru lucrări inginerești și de construcții la grădinițele din oraș și confirmată de datele Trezoreriei de Stat arată așa:

Tip lucrare

Data

Agentul economic

Suma contractului, lei

Deservire utilaj

11.01.2020

„Termodal Grup”

94 800,00

Lucrări de reparație a sistemului de încălzire la grădinița nr. 2

11.01.2020

„Termodal Grup”

268 961, 89

Renovarea sistemului electirc intern al grădiniței Făgureni

30.04.2020

”Electrio”

81 841, 00

Construcție foișoare la grădinița nr. 5

07.05.2020

„Termodal Grup”

141 169,18

Reparații capitale la grădinițele nr. 2 și nr. 4

20.05.2020

„Termodal Grup”

247 031,95

Montare/demontare/uși/geamuri la grădinițele nr. 2 și Făgureni

15.06.2020

„Sirețan Plast”

51 116,38

Reparații curente la grădințele nr. 2. Nr. 4 și nr. 5

20.07.2020

„Constexpert”

248 205,78

Lucrări de reparație a gardului la grădinița din Făgureni

28.10.2020

„Constexpert” 

209 538, 89

Lucrări de pavare la grădinița nr. 4

28.10.2020

„Termodal Grup”

299 233, 55

Lucrări de astfaltare parțială a teritoriului grădiniței nr. 3

06.11.2020

„Nouconst”

299 362,43

Lucrări de construcție a trei foișoare la grădinițele 1 și 5 și amenajarea teritoriului adiacent la gr. nr. 1

2.11.2020

„Constexpert”

235 886,97

Lucrări de amenajare a zonelor de protecție la clădirile grădiniței de copii nr. 3

1.12.2020

„Rokas”

299 460, 57

Lucrări de reparație a pardoselilor gr. nr. 3

1.12.2020

„Trogis”

30 000, 22

Total

 

 

2 411 808,81

Astfel, din cele aproximativ 2,41 milioane de lei alocate de Primăria Strășeni pentru lucrări inginerești, de reparații și amenajări la grădinițele din oraș în anul 2020, în jur de două treimi au revenit firmelor asociate consilierului Dumitru Bodrug – „Termodal Grup” și „Constexpert”1 744 828, 21 de lei. În acest tabel nu au intrat lucrările de instalare a acoperișului la grădinița nr.3, divizate în trei contracte și atribuite firmei „Acoperiș perfect” SRL. Valoarea totală a contractelor pentru acoperiș – 1 127 349.24 lei.   

Ce legătură este între cele două firme și Primăria Strășeni?

„Termodal Grup” SRL a fost creată în anul 2012, fondator și administrator fiind o persoană pe nume Igor Sileon. Cu toate acestea, omul-cheie din firmă pare să fie, în realitate, consilierul municipal Dumitru Bodrug. Anume lui Primăria Strășeni îi mulțumește frecvent pentru implicarea „Termodal Grup” în amenajarea diferitelor obiecte din oraș sau implicarea în sponsorizări. De asemenea, în majoritatea contractelor încheiate cu Primăria Strășeni, la datele de contact ale administratorului figurează adresa de email și numărul de telefon ale lui Dumitru Bodrug. Un alt indiciu este că sediul oficial al firmei este în casa părinților lui Dumitru Bodrug, de pe strada Alecu Russo din Strășeni (o arată fișa cadastrală).

La 8 iulie 2020 la Agenția Servicii Publice a fost înregistrată firma „Constexpert” SRL, fondată și administrată de același Igor Sileon. De această dată, sediul oficial al firmei este înregistrat chiar în casa ce aparține lui Dumitru Bodrug, de pe strada Podgorenilor din or. Strășeni (o arată fișa cadastrală de mai jos).

Noua firmă, cu sediul în casa consilierului, obține primul contract la două săptămâni de la fondare

Peste 12 zile de la creare, adică la 20 iulie 2020, „Constexpert” obține deja primul contract la Primăria Strășeni, în valoare de 248 205,78 lei. În unele contracte ale „Constexpert” cu Primăria Strășeni apare, la fel, numărul de telefon al lui Dumitru Bodrug.

Extras din raportul pentru a. 2020 al Primăriei Strășeni privind contractele de valoare mică. „Constexpert” SRL a obținut primul contract la 12 zile de la fondare

Astfel, odată cu apariția „Constexpert”, numărul de contracte ale „Termodal Grup” a scăzut, însă împreună ambele firme au adunat în anul 2020 un număr de 8 contracte, cu valoarea totală de aproximativ 1,7 milioane de lei.

Din trecutul „Termodal Grup”: contracte la stat doar cu Primăria Strășeni

„Termodal Grup” a fost creată în 2012, adică la un an după ce Valentina Casian a devenit primară a orașului Strășeni pentru prima dată. Pe site-ul Agenției Achiziții Publice acest agent economic apare drept câștigător al concursurilor publice din anul 2014 până în 2018, cu un total de 7 contracte, toate cu Primăria Strășeni și toate pentru lucrări la grădinițele din oraș. Din 2018 firma nu mai apare în lista publică de contracte a Agenției Achiziții Publice, deși a continuat să obțină volume de lucrări la Primăria Strășeni.

Valentina Casian: „Participarea altor ofertanți nu a fost limitată sub nici o formă”

Am întrebat-o pe primara orașului Strășeni, Valentina Casian, cum explică faptul că majoritatea contractelor ce presupun lucrări de construcții, reconstrucții și amenajări la grădinițele din or. Strășeni sunt atribuite, fără concurs de achiziții, firmelor gestionate de Dumitru Bodrug. În răspunsul oferit, primara susține că este folosită procedura de achiziție de valoare mică, care este perfect legală, și că procedurile de contractare s-au desfășurat „transparent, imparțial și nediscriminator”.

„Încheierea contractelor, în multe cazuri cu același agent economic, este rezultatul participării insistente a acestuia la procedurile de atribuire și nicidecum ca rezultat al tratamenului preferențial prin neadmiterea sau descalificarea altor operatori economici, ori, participarea altor oferanți nu a fost limitată sub nici o formă. Totodată, menționez că acestea au fost încheiate în perioade diferite, în dependență de disponibilitatea financiară. La atribuirea contractelor agentului economic SRL „Termodal Grup”, grupul de lucru, de comun cu managerii instituțiilor de educație preșcolară, s-a condus de criteriile calitate și preț, activitatea SRL „Termodal Grup” fiind legală și profesională”, a răspuns Valentina Casian.

La întrebarea în baza căror criterii cea de-a doua firmă, SRL „Constexpert”, a primit primul contract de 248 de mii de lei la două săptămâni de la fondare, Valentina Casian a răspuns că s-a luat în calcul „experiența profesională a angajaților care urmau să execute lucrările”.

Igor Sileon, administratorul oficial al celor două firme, ne-a spus că Dumitru Bodrug se ocupă mai mult de „partea tehnică”, de aceea datele de contact ale acestuia apar în contractele firmelor cu Primăria. Cât despre faptul că ambele firme au adresa oficială în casa lui Bodrug și cea a părinților acestuia, Igor Sileon răspunde: „Dar ce, asta e interzis?”. El neagă că firmele ar obține contractele cu primăria în baza unor înțelegeri. „S-a făcut lucrarea, de exemplu, anul trecut. S-a făcut calitativ și în termen și de aceea apelează la noi. Suntem responsabili... Că obține contracte și „Constexpert”? Au mers pe încredere, că e tot aceeași persoană, responsabilă (din administrația „Termodal Grup” – n. n.). Tot eu sunt fondator, s-a schimbat denumirea, dar tot noi lucrăm. Când e lucru corect și la timp, se câștigă și contracte”.

Dumitru Bodrug: „Administratorul firmei mi-a delegat atribuțiile pentru asigurarea cu volume de lucrări a întreprinderii”

Comentariul lui Dumitru Bodrug: „Administratorul (Igor Sileon – n.n.), prin contractual de angajare, mi-a delegat atribuțiile pentru asigurarea cu volume de lucrări a întreprinderii. Totodată, în cadrul întreprinderii sunt angajați specialiști de înaltă calificare. Solicitările pentru a executa lucrări pe întreg teritoriul raionului Strășeni au fost și sunt mult mai mari decât își poate permite întreprinderea ”Termodal Grup” SRL, respectiv, am agreat cu administratorul crearea unei a doua firme, ”Constexpert” SRL, iar în proces, efectuăm divizarea categoriilor de lucrări/intervenții – întreținerea sistemelor de încălzire, deservirea utilajului de gaz, lucrarile de gazificare, lemnărie, reparații de clădiri, pavarea teritoriilor, altele, solicitate și actuale la zi. Prezența datelor personale în contracte este explicată prin faptul că eu sunt angajat de administrator, monitorizez paginile oficiale ale primăriilor, altor instituții, identific volumele de lucrări, monitorizez procesul de lucru. Suplimentar, calitatea de consilier din 2019 mă responsabilizează. Cunosc primarul (pe dna Valentina Casian – n.n.) din 2011, de când conduce orașul, nu și-a prioritizat interesele personale față de cele ale comunității, are o activitate corectă în raport cu agenții economici și cu cetățenii”.

Dumitru Bodrug nu a răspuns la întrebarea cum s-a întâmplat că ambele firme își au sediul în locuința sa și cea a părinților săi.

Cât privește faptul că cele două firme par să fie favorizate de către Primăria Strășeni la acordarea contractelor, Dumitru Bodrug a răspuns:

”Există un grup de lucru, în care sînt implicați și directorii de grădinițe, care examinează ofertele, experiența, în special, calitatea lucrărilor. Pe tot parcursul activității nu ne-am impus pentru executarea cărorva lucrări. Decizia îi aparținea Grupului de lucru. Directorii de grădinițe sunt cei cu care ținem legătura permanent. Pe parcursul anilor 2018-2020 au fost mai multe firme care au executat lucrări la grădinițe, dar calitatea lasă de dorit. Suntem solicitați de foarte multe ori pentru lichidarea avariilor, sistemele de încălzire, apă, canalizare fiind învechite. Am fost receptivi la fiecare apel”.  

Declarație de avere depusă după solicitarea noastră de informații

Am vrut să verificăm dacă firmele „Termodal Grup” și „Constexpert” figurează în declarația de avere și interese personale pentru anul 2020 a lui Dumitru Bodrug. În mod curent, așa cum aflăm de pe pagina web a Consiliului local Strășeni, el activează ca inginer superior la filiala Strășeni a SRL ”Ialoveni-Gaz”. Din 2019 însă, de când a devenit consilier local, este obligat să-și depună declarațiile de avere. Pe site-ul Autorității Naționale de Integritate atât declarația pentru 2019, cât și cea pentru 2020 lipseau, fapt confirmat pentru Moldova Curată de Serviciul de Presă al ANI. La solicitarea noastră de informații, expediată la 20 aprilie 2021, Dumitru Bodrug a răspuns că a pierdut cheița elecronică care îi permite accesul la sistemul de depunere a declarațiilor, de aceea a depus declarația mai târziu – la 26 aprilie 2021, adică peste o săptămână după solicitarea noastră de informații.

Din document aflăm că Dumitru Bodrug este angajat al „Termodal Grup” și că pe tot parcursul anului 2020 a ridicat un salariu de 23 500 de lei, adică în jur de 1 900 de lei pe lună.

Valentina Casian: „Nașii copiilor primarului nu fac parte din categoria persoanelor apropiate”

I-am solicitat un comentariu Valentinei Casian în legătură cu faptul că datele arată o anumită favorizare a celor două firme la acordarea lucrărilor la grădinițele din oraș. Iată comentariul: „Vă informăm că, în perioada 2018-2020 lucrările de reabilitare a infrastructurii educaționale din municipiul Strășeni, au fost efectuate de 14 companii, în valoare totală de 22 981 410,51 lei, dintre care, lucrările în valoare de 4 593 280 lei (20%) au fost executate de către companiile „Termodal Grup” SRL și „Constexpert” SRL. În toate cazurile, primarul a fost președinte/membru al grupului de lucru, participând în procesul de evaluare și selectare a operatorului. Totodată, menționăm că managerilor fiecărei instituții, membri ai grupului de lucru, cu care sunt încheiate și contracte de răspundere materială, ce monitorizează lucrările și participă la recepția acestora, li s-a încredințat, de rând cu specialiști din domeniu, analiza calității lucrărilor efectuate de către mai mulți agenți economici. Astfel, din cele 14 companii ce au efectuat lucrări de reparație a instituțiilor din municipiul Strășeni, „Termodal Grup” SRL și „Constexpert” SRL sunt cele mai solicitate și în anul 2021, pentru lucrările executate în termen, calitativ, pentru profesionalism și receptivitate în situațiile de avarie, acestea fiind elemente importante pentru asigurarea funcționalității continuă a instituțiilor”.

Valentina Casian a comentat și faptul că Dumitru Bodrug este rudă prin afinitate cu una dintre fiicele sale: ”Legea nr.16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese, ce se aplică persoanelor care sunt împuternicite, conform actelor normative, să ia decizii în privinţa bunurilor aflate în proprietatea de stat sau în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv în privinţa mijloacelor băneşti, ,reglementează restricţiile impuse persoanelor care exercită funcţii de demnitate publică. Nașii copiilor primarului nu fac parte din categoria persoanelor apropiate – soţul (soţia), persoanele înrudite prin sînge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşe) şi persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră). Mai mult ca atât, Dumitru Bodrug este angajat în companiile sus menționate, iar autoritatea locală nu coordonează activitatea internă a companiilor”. Răspunsul integral al Valentinei Casian acordat portalului Moldova Curată îl puteți găsi aici.

Valentina Casian este primară a orașului Strășeni din anul 2011, exercitându-și în prezent al treilea mandat. Ea are și calitatea de vicepreședinte al Congresului Puterilor Locale din Moldova, o organizație obștească care apără interesele aleșilor locali.

Viorica Zaharia

vioricaviorica0@gmail.com

Această investigație apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției

 


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentarii:

Chira Igor 18/05/2021

controlati si in domeniu mobilei pe achizitii.md e aceiasi situatie ...!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Prioritate pe timp de pandemie: multe primării și-au cu...

13 mai 2021
2103
2021

825 de milioane de lei în 6 ani: firmele vizate în „dos...

28 noiembrie 2021
2140
2021

„Ni se distrug casele”. Câteva familii din Prodănești î...

08 aprilie 2021
5538
2021

„Diplomația, un lux costisitor” sau cum ambasadele R. M...

3,5 milioane de lei - atât s-a cheltuit anul trecut pentru procurarea a cinci automobile noi pentru misiunile diplomatice ale R. Moldova.

13 aprilie 2021
2179
2021

Vulpile turbate, „problema majoră”  a moldovenilor

05 aprilie 2021
3207
2021

Un stadion din Cahul a fost modernizat cu peste 10 mili...

26 octombrie 2021
3967