Aparatul președintelui raionului Cahul a cumpărat două mașini cu 760 de mii de lei. Una e folosită de un vicepreședinte de raion

Investigații 25 iunie 2021 3297



Consiliul Raional Cahul a cumpărat recent, în pofida austerității impuse de pandemie, două mașini pentru aparatul președintelui: una de 400 de mii de lei și alta de 360 de mii de lei. Deși vechile mașini ale Consiliului erau funcționale, consilierii le-au donat și au făcut astfel loc pentru cele noi.

Cumpărarea mașinilor a fost stabilită ca prioritate în planul anual de achiziții. În acest scop, CR Cahul a planificat alocarea a peste 833 de mii de lei. La 9 aprilie curent a fost publicat primul anunț de intenție. Suma oferită pentru autoturism - 400 de mii de lei.

Caracteristici cu dedicație pentru Skoda

După modul cum a indicat caracteristicile tehnice în caietul de sarcini, Consiliul Raional a arătat că știa exact ce mașină urma să cumpere – autoturismul trebuia să fie de culoare argintie, alimentat cu benzină, puterea maximă a motorului - 110/150,etc., caracteristici tehnice  similare cu cele ale modelului Skoda Superb. Asta în condiția în care Legea privind achizițiile publice prevede clar că specificaţiile tehnice trebuie să permită oricărui ofertant accesul egal la procedura de atribuire şi nu trebuie să aibă ca efect introducerea unor obstacole nejustificate de natură să restrîngă concurenţa între operatorii economici.

 

O lună mai târziu, la 6 mai 2021, contractul de achiziționare a mașinii a fost deja încheiat. La concurs a participat un singur agent economic - Integral Auto SA, firmă cu sediul în municipiul Cahul, care a încasat 400 de mii de lei, echivalentul a 20 de mii de euro pentru un automobil Skoda Superb. Cu această mașină este văzut vicepreședintele raionului Cahul, Ruslan Nedov. 

O mașină pentru confort, alta - de teren

A doua mașină este în proces de achiziționare. Anunțul a fost plasat la 6 mai curent. CR Cahul oferă de această dată 360 de mii de lei și vrea ca mașina să aibă minim 130 de cai putere, iar asta înseamnă că se optează pentru un model crossover (SUV – „vehicul sportiv-utilitar”).

La 26 mai deja a fost semnat contractul dintre autoritatea contractantă și agentul economic.

Și la acest concurs a participat doar o singură companie - Autoframe FM, dealer oficial al mărcii Kia. Astfel, CR Cahul se va alege cu o mașină de teren Kia Sportage, care va înlocui o Dacia Duster, considerată învechită.

Fără consultații?

Sergiu Rența, consilier raional la Cahul din partea Partidului Nostru, spune că în calitate de ales local nu știa nici el, dar nici alți colegi consilieri că aparatul președintelui urma să procure două mașini: una pentru confort și alta – de teren.

„Da, deja una e procurată și băieții se plimbă cu ea. În aprobarea bugetului anual nu erau indicate așa cheltuieli, nu erau arătate sursele. Nici măcar nu era menționat că vor fi achiziționate aceste mașini. Noi am aflat de intenția de procurare a mașinilor atunci când s-a anunțat prima licitație. La o ședință din luna martie, am pus problema unde au fost planificate aceste mașini. Suma de bani pentru procurarea mașinilor era dosită. Noi, în calitate de consilieri, nu am văzut aceste sume descifrate în buget. Nici măcar nu e descifrată suma de la această categorie de buget, să fie indicați toți banii pe linie de buget”, susține consilierul.

Mașinile vechi au fost donate

Întrebat de ce în an de pandemie, când la început de an situația financiară în țară era dificilă, CR Cahul a decis că are nevoie de tocmai două mașini scumpe, președintele raionului, Marcel Cenușa, ales pe listele Partidului Socialiștilor, a răspuns că, în prezent, situația pandemică nu este gravă, iar autoturismele erau o necesitate.

„Anul acesta, din câte știu eu, nu este situația atât de drastică. O mașină a unui vicepreședinte de raion am dăruit-o unui primar, prin decizia consilierilor. Al  doilea automobil încă nu este procurat, e în proces. La fel, avem necesitatea să îl dăm la Centrul administrativ militar, fiindcă acolo nu este transport. Dăm această mașină, Dacia Duster, și o înlocuim cu alt automobil”, susține președintele raionului. Marcel Cenușa menționează că mașinile sunt incluse în planul de achiziții, dar și în buget.

Pentru demnitarii de la raion e veche, pentru un primar din sat – e bună

Mașina veche, pe care demnitarii din CR Cahul nu au mai vrut să o folosească motivând că este veche, a fost donată primăriei din comuna Badicul Moldovenesc. Primarul Dumitru Goropceanu a explicat pentru MoldovaCurata.md că primăria nu are autoturism și a venit cu o solicitare la CR Cahul să îi doneze o mașină în cazul în care parcul auto al Consiliului va fi înnoit.

„Chiar dacă are 18 ani, mașina este bună, funcțională. E Skoda Octavia”, a precizat primarul.

Alte consilii raionale conduse de socialiști au cumpărat mașini în ani de criză

Anul 2020 și jumătatea anului 2021 au fost perioade de criză, deoarece autoritățile publice au fost concentrate pe gestionarea eficientă și chibzuită a banilor planificați în buget, pentru a face față atât nevoilor cotidiene, cât și a celor generate de pandemie.

Unele consilii raionale, în mare parte conduse de președinți reprezentanți ai PSRM, au ales ca în an de pandemie să cumpere mașini scumpe. Bunăoară, Consiliul Raional Ocnița a achiziționat un autoturism nou, în valoare de 600 de mii de lei. Iurie Plopa, președintele raionului, argumenta  pentru portalul MoldovaCurata.md că achiziția fusese planificată încă în luna decembrie anul trecut.

În anul 2021, Consiliul Raional Nisporeni a cumpărat o mașină de peste jumătate de milion de lei. Președintele raionului Nisporeni, socialistul Vasile Mărcuță, a precizat pentru portalul MoldovaCurata.md că mașina era o necesitate, iar prețul este mare, deoarece autoturismul e de model hybrid.

Tot în anul curent și Consiliul Raional Dondușeni s-a ales cu o mașină nouă, în valoare de circa 310 mii de lei. Președintele raionului, Valentin Cebotari, a motivat pentru portalul MoldovaCurata.md  că mașinile pe care le avea Consiliul erau vechi.

Lilia Zaharia

Această investigație apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Lux pe patru roți. În pandemie, unele primării și consi...

O parte din aceste cumpărături fuseseră planificate în buget, altele însă au fost făcute din economii.

31 martie 2021
2710
2021

Locuințe sociale din Nisporeni au fost acordate cu titl...

30 august 2021
5809
2021

825 de milioane de lei în 6 ani: firmele vizate în „dos...

28 noiembrie 2021
1921
2021

„Diplomația, un lux costisitor” sau cum ambasadele R. M...

3,5 milioane de lei - atât s-a cheltuit anul trecut pentru procurarea a cinci automobile noi pentru misiunile diplomatice ale R. Moldova.

13 aprilie 2021
2073
2021

Brazi împodobiți cu sute de mii de lei

15 aprilie 2021
1431
2021

Vulpile turbate, „problema majoră”  a moldovenilor

05 aprilie 2021
3123