Certificatele de integritate pentru candidații la funcția de deputat vor conține date numai din deciziile ANI/CNI din ultimii trei ani

2013-2018 15 noiembrie 2018 42
Imagine simbol

Pentru prima dată în practica sistemului electoral din Republica Moldova, candidații la funcțiile de deputați vor trebui să obțină de la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) certificate de integritate. Aceste documente vor conține date privind averile nejustificate sau conflictele de interese constatate de ANI și rămase în vigoare în ultimii trei ani. Având în vedere că în ultimii doi ani ANI practic nu a activat, vor fi luate în calcul doar actele de constatare emise începând cu sfârșitul anului 2015 și până la suspendarea activității CNI – iulie 2016.Obligativitatea deținerii certificatelor de integritate este prevăzută în Legea integrității, intrată în vigoare în luna mai 2017. Aceste prevederi au fost transpuse și în Regulamentul cu privire la ordinea de eliberare a certificatelor de integritate, publicat în Monitorul Oficial la 2 noiembrie 2018. Astfel, candidații la funcțiile de deputați vor putea fi verificați doar pentru perioada ultimilor trei ani, adică luând în considerare actele de constatare rămase în vigoare, emise din decembrie 2015 și până în prezent. În iulie 2016 Comisia Națională de Integritate, devenită ANI, a intrat în proces de reformare și a suspendat efectuarea controalelor. După ce a reluat controalele, ANI are deocamdată un singur act de constatare rămas definitiv, după cum reiese de pe pagina oficială a Autorității. Reiese astfel că perioada reală pentru care se vor face verificările se restrânge la 7 - 8 luni, adică din decembrie 2015 până în iulie 2016.

Nu vor conține date referitoare la sesizările aflate în curs de examinare

Membrul CEC, Iurie Ciocan

Dacă la momentul solicitării certificatului pe numele candidatului la ANI va exista în proces de lucru o sesizare/control, aceste date nu se vor regăsi în certificatul persoanei, a precizat pentru Moldova Curată reprezentantul Inspectoratului Național de Integritate, Radion Buzu. Referitor la faptul că deocamdată ANI are angajați numai 7 inspectori de integritate care vor trebui să se ocupe de verificări și întocmirea certificatelor, într-o perioadă relativ scurtă, Radion Buzu a dat asigurări că ANI va face față solicitărilor, înainte de alegerile parlamentare.

De certificatul de integritate va depinde înscrierea persoanei în cursa electorală

Astfel, în certificatul de integritate (modelul publicat în Monitorul Oficial) vor fi 6 rubrici, referitoare la averile nejustificate, conflictele de interese consumate, restricțiile încălcate, incompatibilitățile nesoluționate, limitările încălcate și interdicțiile de a ocupa funcții publice, cu câte două opțiuni fiecare:

1) fără mențiuni

2) a fost supus controlului , încălcarea a fost constatată, actul ANI nr…., din…..

Certificatele de integritate le vor fi eliberate de ANI tuturor solicitanților, doritori de a se înscrie în cursa electorală, iar legislația nu prevede publicarea acestora. Decizia finală privind înregistrarea sau nu în competiția electorală a candidaților va fi luată de Comisia Electorală Centrală, a precizat pentru Moldova Curată membrul CEC, Iurie Ciocan. Astfel, dacă persoana figurează în vreun act de constatare care este definitiv al ANI/CNI că ar fi încălcat vreo una dintre interdicții, atunci aceasta nu va fi admisă în cursa electorală, a subliniat Iurie Ciocan.

Candidații la alegerile parlamentare vor trebui să vină personal la ANI pentru certificatele de integritate

Toți candidații la funcțiile de deputați la alegerile din 24 februarie 2019, vor trebui să se prezinte personal la Autoritatea Națională de Integritate, pentru a solicita certificatele de integritate.

Dacă în cazul candidaților la ocuparea unor funcții publice solicitările pot fi depuse prin intermediul poștei electronice la ANI, de către instituția la care intenționează aceștia să se angajeze, iar în cazul candidaților la funcțiile de primari sau consilieri locali – la sediile centrelor multifuncționale ale Agenției Servicii Publice, atunci pentru candidații la funcțiile de deputați, regula cere prezentarea personală la sediul ANI și depunerea unei cereri pe suport de hârtie.

Prezentat la CEC cu cel puțin 30 de zile înainte de data alegerilor

De asemenea, candidații la funcțiile de deputați vor trebui să ia în considerare termenul de valabilitate al certificatelor de integritate de 3 luni și faptul că acestea vor fi eliberate în decursul a 15 zile de la data înregistrării solicitării la ANI. Totodată, există termenul de 30 de zile până la ziua alegerilor, prevăzut pentru prezentarea certificatului de integritate la Comisia Electorală Centrală sau la consiliile electorale de circumscripție, în conformitate cu Codul Electoral.

Totuși, candidații trebuie să aștepte startul campaniei electorale, care se dă, potrivit Codului Electoral, cu 60 de zile înainte de data alegerilor. Pentru înregistrare, candidaţii trebuie să prezinte la CEC și declaraţia de avere şi interese personale pentru ultimii 2 ani, în conformitate cu Legea privind declararea averii şi a intereselor personale, mai prevede Codul Electoral.

Nu se oferă certificate pentru funcțiile eligibile în afara unui scrutin electoral

De asemenea, punctul 36 al Regulamentului cu privire la ordinea de eliberare a certificatelor de integritate stipulează că ”nu se admit solicitările de eliberare a certificatelor de integritate de către persoanele fizice care intenționează să candideze pentru ocuparea unei funcții eligibile, în afara unui scrutin electoral anunțat în condițiile legii”.

Regulamentul mai prevede și modalitatea de examinare a solicitărilor candidaților. Astfel, acestea vor fi transmise Inspectoratului de Integritate din cadrul ANI, care deține Baza de date de evidență a controalelor și ține evidența în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică. Inspectorul de integritate desemnat pentru efectuarea verificărilor va cere Inspectoratului Național de Probațiune (INP) informațiile privind interdicțiile existente de a ocupa o funcție publică, ce derivă din hotărâri judecătorești definitive. INP va trebui să ofere datele timp de 5 zile de la data recepționării solicitării. Totodată, inspectorul de integritate are la dispoziție 5 zile pentru a verifica datele solicitantului certificatului de integritate.

Solicitanții vor putea urmări etapele de examinare

Solicitanții vor putea urmări etapa de examinare la care se află cererile lor online, pe pagina ANI, la rubrica ”Certificate de integritate”. Deocamdată această rubrică nu este pe pagina ANI, astfel că solicitanții vor putea afla la telefon despre etapa la care se află certificatul. Un al doilea exemplar al certificatului de integritate va fi păstrat la Inspectoratul de Integritate. Acestea sunt păstrate timp de 1 an, apoi sunt nimicite prin ardere, potrivit Regulamentului cu privire la ordinea de eliberare a certificatelor de integritate.

Natalia Enache

Reprezentantul Inspectoratului de Integritate din cadrul ANI, Radion Buzu


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Legislația privind reforma CNI: încă nu a fost pusă în...

Pachetul de legi referitoare la sistemul național de integritate, intrat în vigoare la 1 august 2016, conține o serie de scăpări, care ar putea pune în pericol eficiența instituției ce urmează a fi creată – Autoritatea Națională de Integritate. Este opinia actualei componențe a ANI - foștii membri și angajați ai Comisiei Naționale de Integritate – care a formulat o serie de propuneri de modificări la cele 3 legi și le-a expediat la Guvern și Parlament. Deocamdată cele două instituții nu au reacționat. Propunerile au fost făcute publice pe pagina cni.md la 23 septembrie.

11 octombrie 2016
28
2013-2018

Document ANI: Serghei Ostaf, membru al Consiliului de I...

Serghei Ostaf, directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), reprezentantul Legislativului în CI, a depus declarația de avere și interese personale la trei luni de la desemnare, deși legea prevede un termen de o lună pentru subiecții declarării. Experții în domeniul anticorupție sunt de părere că a fost încălcată legea. Serghei Ostaf insistă însă că el nu are statut de funcționar public și nici de persoană de demnitate publică, de aceea legislația îl obligă să depună declarația până la sfârșitul lunii martie.

22 noiembrie 2017
30
2013-2018

Dezbateri pe marginea ”pachetului de integritate”: veri...

Persoanele cu demnitate publică ar putea fi verificate în mod prioritar de Comisia Națională de Integritate (CNI), după reformarea acestei structuri, la propunerea Ministerului Justiției. Este vorba despre judecători, procurori și membrii instituțiilor de autoadministrare ale acestora, adică ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor, dar și de membrii Adunării Parlamentare a Găgăuziei, membrii Consiliului de Observatori ai Companiei Teleradio Moldova, membrii CCA și membrii CEC.

14 iunie 2016
25
2013-2018

Semnături electronice folosite de funcționari la depune...

Semnăturile electronice pe care în acest an le-au primit și le vor folosi pentru prima dată funcționarii publici la depunerea declarațiilor de avere sunt valabile numai un an. Pentru ele statul a plătit o sumă ce depășește de trei ori costurile suportate de ANI pentru digitizarea declarațiilor depuse pe hârtie în ultimii 5 ani.

04 aprilie 2018
20
2013-2018

Trei candidați participă la concursul repetat pentru fu...

Candidatul care a obținut cele mai multe puncte în concursul pentru funcția de vice-președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Francisco Talmaci, vrea să devină președinte al acestei instituții. El s-a înscris și la concursul pentru poziția de președinte. Alte două persoane care au depus dosarele sunt Rodica Antoci, şefă a Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiţiei, și Lidia Chireoglo, ofiţer superior de urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie.

07 noiembrie 2017
25
2013-2018

Dumitru Prijmireanu, membru CNI

Dumitru Prijmireanu se numără printre fondatorii Partidului Comuniştilor în anul 1993, deşi la ultimele alegeri parlamentare numele său nu a fost inclusă în lista electorală a PCRM. Totuşi, la CNI a fost desemnat drept candidat din partea PCRM.

29 aprilie 2013
24