Eurodeputații așteaptă reformarea CNI și CNA

Arhiva 17 martie 2016 1175
La Bruxelles Pavel Filip a evitat să răspundă la întrebările mai multor deputați europeni.

La reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, desfășurată la 15 martie la Bruxelles, primul ministru Pavel Filip a fost întrebat de către europarlamentari cum actualul Executiv își propune să combată corupția din țară și cum va fi elucidată frauda din sistemul bancar. De asemenea, eurodeputații au fost interesați să afle dacă și cum vor fi reformate Comisia Națională de Integritate și Centrul Național Anticorupție. Premierul nu a dat un răspuns exact, menționând că acest punct este o prioritate a actualei guvernări.



În fața deputaților europeni, premierul Pavel Filip a citit un discurs, menționând că adoptarea pachetului de legi care prevede îmbunătățirea sistemului național de integritate, reformarea procuraturii generale și investigarea fraudelor din sistemul bancar sunt printre prioritățile actualului Guvern.

Totuși europarlamentarii au insistat să afle cum vor fi reformate aceste instituții anticorupție, pentru ca ele să funcționeze fără interferența politicului. „Am notat faptul că Guvernul Republicii Moldova a adoptat o foaie de parcurs în implementarea Acordului de Asociere şi am mai notat că primul punct pe listă se referă la lupta împotriva corupţiei. Am vrut, însă, să vă întreb concret ce veți face pentru a îmbunătăţi funcţionarea Comisiei Naționale de Integritate şi a Centrului Naţional Anticorupţie…?”, l-a întrebat eurodeputatul Siegfried Mureşan pe premierul Pavel Filip. Mureşan, care este membru al Delegaţiei UE - Republica Moldova a vrut să știe cum va fi asigurată implementarea pachetului de legi anticorupție, odată ce acesta va fi adoptat.

Spovedania lui Filip

Pavel Filip nu a dat un răspuns exact la întrebare, ci a menționat că actualul Guvern, care are sprijinul majorității deputaților moldoveni, va face eforturi pentru ca populația să capete încredere în instituțiile statului.

Premierul și-a cerut scuze de la partenerii externi pentru situația creată în țară, spunând că actualul Guvern va face eforturi pentru redresare. „Dar vă rog, să nu judecați copacul după rădăcinile sale, ci după roadele pe care le vom da”, a concluzionat premierul moldovean, după ce a evitat să răspundă la alte întrebări dure venite din partea deputaților europeni. Parlamentarii se interesau când se vor afla rezultatele investigațiilor privind fraudele din sistemul bancar. Oficialii europeni au declarat că banii furați vor trebui întorși cetățenilor Republicii Moldova.

Lilia Zaharia         



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Plagiat într-o sesizare depusă la CC: socialiștii au pr...

Fracțiunea din Parlament a socialiștilor, în frunte cu Igor Dodon și Zinaida Greceanâi, a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) în care pasaje întregi sunt preluate din 3 hotărâri ale Curții Constituționale din România. Sesizarea se referă la articolul 153 din Codul Educației, adoptat în luna iulie 2014. Articolul prevede că directorilor instituțiilor de învățământ publice care, la data intrării în vigoare a Codului, au mai mult de 5 ani de aflare în funcție, să le fie desfăcute contractele și să fie organizate noi concursuri de angajare, la care ei să poată participa. 

10 aprilie 2015
1041
Arhiva

Doi lideri sindicali din agricultură au fost condamnați...

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, și adjunctul său Sergiu Boța au fost condamnați la 8 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, fiind declarați vinovați de delapidarea averii străine (art. 191 CP). Sentința motivată a fost pronunțată de Curtea Supremă de Justiție la 15 martie 2019. Cu toate acestea, condamnații nu sunt în penitenciar, iar unul dintre ei este dat în urmărire. Cea care ar fi trebuit să execute decizia de a-i trimite pe condamnați în închisoare este Judecătoria Chișinău. Instanța însă nu a răspuns la solicitarea de informații, expediată de Moldova Curată.

16 martie 2019
1194
Arhiva

Directoarea liceului din Zăbriceni este acuzată că a fo...

Învingătoarea concursului public pentru funcţia de director al Liceului Teoretic “Valeriu Topală” din comuna Zăbriceni, raionul Edineţ, Angelica Botnariuc, este acuzată de contracandidata sa, Ludmila Botnariuc, că ar fi obţinut funcţia datorită rudeniei cu vicepreşedintele raionului, care este membru al Partidului Democrat. Directoarea respinge acuzaţia.

21 februarie 2017
2015
Arhiva

Un angajat al Ministerului Agriculturii refuză să depun...

Directorul executiv al Instituţiei Publice „Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol” (UCIMPRSVV) Iurie Brumărel conduce o instituţie publică de circa patru ani şi jumătate, însă nu a depus niciodată declaraţii de avere şi de interese personale. Chiar dacă este subiect al declarării veniturilor şi proprietăţilor, fiind salariat din bani publici, el refuză să depună declaraţii spunând că astfel ar divulga informaţii cu caracter personal.

31 martie 2015
1909
Arhiva

Contractele de achiziţionare a pâinii semnate de primar...

Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în baza unui articol publicat în luna februarie pe www.moldovacurata.md şi a constatat că primarul oraşului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, a încălcat regimul conflictului de interese. Moldova Curată a descoperit că Primăria a cumpărat pâine pentru grădiniţele din localitate de la firma condusă de ginerele primarului. Astfel, Gheorghe Caracuian urmează să fie sancţionat contravenţional, iar contractul de achiziţie a pâinii ar putea fi anulat.

05 iunie 2014
1159
Arhiva

Testarea cu poligraful a integrităţii celor din justiţi...

Cetăţeanul îşi percepe siguranța în funcție de nivelul de încredere pe care îl are faţă de justiţie, justiţia fiind autoritatea-terminus la care apelează pentru a-şi revendica un drept legitim.

16 septembrie 2013
1395