Eurodeputații așteaptă reformarea CNI și CNA

Arhiva 17 martie 2016 840
La Bruxelles Pavel Filip a evitat să răspundă la întrebările mai multor deputați europeni.

La reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, desfășurată la 15 martie la Bruxelles, primul ministru Pavel Filip a fost întrebat de către europarlamentari cum actualul Executiv își propune să combată corupția din țară și cum va fi elucidată frauda din sistemul bancar. De asemenea, eurodeputații au fost interesați să afle dacă și cum vor fi reformate Comisia Națională de Integritate și Centrul Național Anticorupție. Premierul nu a dat un răspuns exact, menționând că acest punct este o prioritate a actualei guvernări.În fața deputaților europeni, premierul Pavel Filip a citit un discurs, menționând că adoptarea pachetului de legi care prevede îmbunătățirea sistemului național de integritate, reformarea procuraturii generale și investigarea fraudelor din sistemul bancar sunt printre prioritățile actualului Guvern.

Totuși europarlamentarii au insistat să afle cum vor fi reformate aceste instituții anticorupție, pentru ca ele să funcționeze fără interferența politicului. „Am notat faptul că Guvernul Republicii Moldova a adoptat o foaie de parcurs în implementarea Acordului de Asociere şi am mai notat că primul punct pe listă se referă la lupta împotriva corupţiei. Am vrut, însă, să vă întreb concret ce veți face pentru a îmbunătăţi funcţionarea Comisiei Naționale de Integritate şi a Centrului Naţional Anticorupţie…?”, l-a întrebat eurodeputatul Siegfried Mureşan pe premierul Pavel Filip. Mureşan, care este membru al Delegaţiei UE - Republica Moldova a vrut să știe cum va fi asigurată implementarea pachetului de legi anticorupție, odată ce acesta va fi adoptat.

Spovedania lui Filip

Pavel Filip nu a dat un răspuns exact la întrebare, ci a menționat că actualul Guvern, care are sprijinul majorității deputaților moldoveni, va face eforturi pentru ca populația să capete încredere în instituțiile statului.

Premierul și-a cerut scuze de la partenerii externi pentru situația creată în țară, spunând că actualul Guvern va face eforturi pentru redresare. „Dar vă rog, să nu judecați copacul după rădăcinile sale, ci după roadele pe care le vom da”, a concluzionat premierul moldovean, după ce a evitat să răspundă la alte întrebări dure venite din partea deputaților europeni. Parlamentarii se interesau când se vor afla rezultatele investigațiilor privind fraudele din sistemul bancar. Oficialii europeni au declarat că banii furați vor trebui întorși cetățenilor Republicii Moldova.

Lilia Zaharia         Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cazul Nistor Grozavu: Curtea de Apel a constatat lipsa...

Viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, în privința căruia Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat  la 1 octombrie 2015 existența unui conflict de interese, nu va fi sancționat, deoarece Curtea de Apel Chișinău a anulat actul de constatare al CNI. Comisia a stabilit că funcționarul ar fi trebuit să-și declare interesul personal atunci când a semnat un certificat de urbanism obținut de un agent economic din Chișinău, bazat pe un plan semnat și de soția sa, care este specialist în cadrul secției arhitectură. 

22 iunie 2016
806
Arhiva

CNA: rezultatele monitorizării „stilului de viaţă” al c...

Membrii Colegiului disciplinar din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) au stabilit vineri, 4 aprilie 2014, că stilul de viaţă a trei colaboratori nu corespunde Codului de conduită a colaboratorului CNA, în privinţa acestora urmând să fie aplicate sancţiuni disciplinare. Despre această decizie a comunicat Cristina Ţărnă, Vicedirector al CNA, la şedinţa Grupului de Monitorizare a implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie.

05 aprilie 2014
847
Arhiva

UE „taie” din averile dobândite ilicit, Moldova mai aşt...

Republica Moldova are deja de doi ani prevederi legale referitoare la confiscarea averilor dobândite ilicit, însă deocamdată nu le pune în practică. Modificările respective au fost adoptate în anul 2014. Tot atunci Parlamentul European a adoptat o Directivă ce prevede că ţările comunitare vor putea aplica confiscarea extinsă în cazul în care valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată nu este justificată. În România sunt înregistrate deja câteva cazuri de rezonanţă, în care funcţionari publici şi politicieni şi-au pierdut averile ce nu au putut fi justificate, uneori confiscarea fiind aplicată şi rudelor acestora.

10 februarie 2016
848
Arhiva

Profil candidat: Mihai Popșoi

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1188
Arhiva

APEL privind semnarea Declaraţiei de integritate de că...

18 ianuarie 2016

19 ianuarie 2016
699
Arhiva

Reforma procuraturii: numele şi prenumele procurorilor...

Procuratura Generală a Republicii Moldova abuzează de prevederile legii care reglementează utilizarea datelor cu caracter personal. O organizaţie neguvernamentală activă în domeniul drepturilor omului a solicitat de la PG informaţii precum numărul, numele şi prenumele procurorilor care activează în procuraturile teritoriale şi cele specializate din municipiul Chişinău, data numirii lor în funcţie. Procuratura Generală a motivat că nu poate furniza aceste date, invocând protecţia datelor cu caracter personal.

22 noiembrie 2016
833