Raionul Briceni, condus de un fost şef de vamă

Arhiva 27 octombrie 2015 1214
Președintele raionului Briceni, Mihail Gnatiuc

În urma alegerilor din vara anului curent, preşedinte al raionului Briceni a fost ales democratul Mihail Gnatiuc, fost primar de Briceni. Acesta a candidat la ultimele alegeri locale pentru un nou mandat de primar, dar a pierdut în faţa reprezentantului PSRM. Ucrainean  de naţionalitate, Gnatiuc s-a născut în Iacutia în 1956, unde au fost deportaţi părinţii săi. A absolvit facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova, după care s-a stabilit cu traiul la Briceni. A activat în calitate de şef al birourilor vamale Briceni și Ocniţa şi la Aeroportul Chişinău. În 2011 a fost ales primar de Briceni. Noul preşedinte de raion susţine că nu are decât o casă de locuit, nu deține afaceri şi nici măcar maşini personale.Trăiesc din salarii

Consiliul raional Briceni este una dintre puţinele instituţii raionale care nu au un site pe internet, unde ar trebui plasate inclusiv CV-ul și declarația de avere ale noului președinte. Am găsit declaraţia de venit a lui Mihail Gnatiuc pentru anul 2012 pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate, iar cea pentru anul 2013 - pe pagina Comisiei Electorale Centrale. În 2012 Gnatiuc a indicat că a cumulat împreună cu soţia, care lucrează profesoară la liceul din localitate, un venit de 140 de mii de lei. Deţin împreună un teren şi o casă de locuit. Totodată  deţineau prin mandat două automobile de marca Mercedes în valoare de 15 000 mii de euro şi, respectiv, 25 de mii de euro. Fostul primar avea un cont deschis pe numele său, pe care avea 160 de mii de lei. În declaraţia de venit depusă la CEC, Gnatiuc indică un venit de circa 127 de mii de lei din salariul de primar obţinut în perioada 2012 - 2013 şi 62 de mii de lei obţinuţi sub formă de dobândă şi din alte surse. Deţin în orașul Briceni o casă cu o suprafaţă de 166,7 metri pătrați şi un automobil de marca Mercedes, anul fabricării 2012. Solicitat de Moldova Curată Gnatiuc a declarat că deține un automobil prin mandat, iar celălalt a fost restituit proprietarului. La finele anilor 90 în presa de limba rusă a apărut un articol în care se spunea că prețul locuinţei lui Gnatiuc ar depăşi veniturile acestuia. „Se spunea că am un gard luxos şi o casă evaluată la peste 70 de mii de dolari. Am avut parte de un control. Au văzut că am un gard obişnuit, din lemn. Acum şi acesta stă să se prăbușească”,  spune Gnatiuc.

Afacerile fiului

Preşedintele raionului Briceni are trei copii, două fiice, una stabilită la Chişinău, iar alta studentă la o universitate din Moscova şi un fiu, Dumitru, de 35 de ani, care potrivit tatălui, este stabilit în oraşul Cernăuţi, Ucraina. 

Cu toate acestea, potrivit datelor de la Camera de Înregistrării de Stat, pe numele fiului său figurează două întreprinderi cu sediul în oraşul Briceni: ÎI „Dmitrii Gnatiuc”, fondată în 2002, specilizată în comerţul cu amănuntul, şi SC „Eximtran” SRL,  înregistrată în 2005. Potrivit datelor din ultimul raport financiar, prezentat de Biroul Naţional de Statistică în 2012, prima întreprindere, care este un depozit frigorific, a înregistrat venituri de 360 300 lei, iar cea de-a doua întreprindere, unde fiul lui Gnatiuc deţine o cotă parte de 100 %, a înregistrat venituri în sumă de 54 500 lei. Întrebat cine gestionează aceste afaceri de vreme ce fiul său este stabilit la Cernăuţi, preşedintele raionului a spus că acesta face naveta între Briceni şi Cernăuţi şi că cea de-a doua afacere este un magazin cu mărfuri second hand. „Activitatea mea nu se intersectează niciodată cu afacerile fiului. Nu a participat la nicio licitaţie publică, nici nu ştiu ce venituri înregistrează, dar dacă e nevoie, pot preciza”, se precipită preşedintele raionului. 

Nereguli depistate pe când activa la vamă

Anterior Moldova Curată a scris că pe când era șef al Vămii Briceni, Mihail Gnatiuc a fost vizat într-o hotărâre a Curții de Conturi privind rezultatele controlului asupra unor aspecte ale activităţii Departamentului Controlului Vamal în perioada anilor 1999-2000. Persoanele responsabile ale Vamei s-ar fi făcut responsabile de neîncasări la bugetul de stat. „Astfel, numai prin controlul selectiv neîncasările în buget pe tipuri de plăți, ca rezultat al îndeplinirii necorespunzătoare a obligatiunilor de serviciu de către persoanele cu funcții de răspundere ale Vamei Chișinau, au constituit: TVA și sancțiunile economice - 2645,7 mii lei; la Vama Bălți (dl N.Burbulea) - 576 mii lei, la Biroul Vamal Briceni (dl M. Gnatiuc) - 47,6 mii lei”, se spunea în raport.

Încălcările și neajunsurile depistate în activitatea Departamentului Controlului Vamal sunt consecințe ale nerespectării de către persoanele cu funcții de răspundere (A.Stratan - director general al DCV, V.Banari - fost șef al Vamei Chișinău, A.Popov - șef al Vamei Ocnița, A.Veriga - șef al Vamei Ungheni, A.Radu - șef al Vamei Cahul, M.Gnatiuc - sef al Biroului vamal Briceni, N.Burbulea - șef al Vamei Bălți, A.Balan - șef al Vamei Giurgiulești, V.Baciu - șef al Vamei Leuseni, Iu.Rusnac - șef al Biroului vamal Sculeni) a legislației în vigoare...”, se mai menționa în raport. În final, în acea hotărâre, Curtea de Conturi a venit cu recomandări privind sancționarea unor persoane. În listă nu s-a regăsit însă și Mihail Gnatiuc, cel mai probabil pentru că neregulile descoperite în privința sa nu au fost atât de semnificative în comparație cu ale celorlalte persoane pomenite în raport.

Decorat de Marian Lupu

În 2011, pe când liderul Partidului Democrat Marian Lupu era președinte interimar, Gnatiuc, coleg de partid cu acesta, a fost decorat cu medalia „Meritul Civic” „pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în organele administraţiei publice locale, contribuţie la promovarea transformărilor social-economice şi activitate organizatorică intensă”. Anul trecut, Gnatiuc a candidat la parlamentarele din 30 noiembrie, figurând pe locul 29 în lista PDM, dar nu a reușit să prindă un fotoliu de deputat. Gnatiuc este liderul PDM Briceni și membru în Consiliul Național Politic al formațiunii. 

Consiliul raional Briceni este condus de o coaliţie formată din PDM, PLDM, un consilier PL şi trei consilieri comunişti. Vicepreşedintele raionului, Efimia Bandalac, ex-preşedinte al raionului, afirmă că nu există deocamdată deosebiri în modul în care sunt efectuate transferurile de la bugetul  de stat între perioada când raionul era condus de un liberal democrat ori, pe moment, de un democrat. „Poate acum se resimte mai mult criza şi în anumite domenii trebuie să strângem cureaua”, ne spune Bandalac.

La rândul său, liderul fracţiunii comuniste Aliona Babiuc a spus că e prea devreme să dea o apreciere activităţii preşedintelui raionului, care e abia de trei luni în această funcţie.

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Preşedintele raionului Cimişlia, fără locuinţă în decla...

După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Cimişlia a acces un reprezentant al Partidului Popular European, unul dintre cei mai tineri preşedinţi de raion, Mihai Olărescu, în vârstă de 30 de ani. Licenţiat în finanţe şi asigurări, Olărescu s-a lansat în politică cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Iniţial a făcut parte din organizaţia de tineret a PDM, dar după lansarea blocului lui Iurie Leancă, a decis să adere la PPEM. Şi-a propus candidatura la funcţia de primar de Cimişlia, dar colegii de partid au optat pentru o persoană cu mai multă experienţă. Au pierdut în cursa pentru funcţia de primar, în schimb PPEM a câştigat cele mai multe mandate în consiliul raional. Candidatura lui Olărescu a fost propusă la funcţia de preşedinte de raion şi a fost aprobată cu votul unei majorităţi PPEM-PDM.

10 decembrie 2015
888
Arhiva

MAI vrea să-şi testeze angajații, de rând cu CNA

La trei săptămâni de la demararea procesului de testare a integrităţii profesionale a funcționarilor publici, divergenţele dintre instituţii ies la iveală. Bunăoară, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) insistă să le fie acordat dreptul de a-şi verifica propriii angajaţi. Deocamdată, în baza noilor prevederi, împuternicirea de a desfăşura astfel de testări o au doar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS). Conducerea Centrului deschide parantezele şi explică faptul că MAI încearcă astfel să obţină acces la baza de date a cazierelor integrităţii profesionale în privinţă poliţiştilor, pe care ar urma să o deţină CNA şi SIS. Acest lucru, consideră angajaţii Centrului, ar duce la deconspirări şi scurgeri de informaţie.

06 septembrie 2014
1109
Arhiva

Canal Regional:"Pentru un Parlament Curat 2019". Emisiu...

12 martie 2019
991
Arhiva

Dezbatere publică: „Instrumente de contracarare a actel...

Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md  Vă invită la masa rotundă „Instrumente de contracarare a actelor de corupţie: între aprecieri şi contestări”. Evenimentul va avea loc miercuri, 18 februarie 2015, cu începere de la ora 11:00, în "Sala mare" a Hotelului Jolly Alon (mun. Chişinău, str. Maria Cebotari 37).

18 februarie 2015
814
Arhiva

Profil candidat: Grigorii Uzun

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
2014
Arhiva

Masa rotundă „Legea privind liberalizarea capitalului:...

28 decembrie 2016
767