La Taraclia: tata - președinte, fiul - consilier raional

Arhiva 23 decembrie 2015 1995
Kiril Tatarlî (centru), Igor Dodon (stânga) și Serghei Mironov (dreapta)

Chiril Tatarlî, președintele raionului Taraclia, vorbitor exclusiv de limbă rusă, a ajuns în fruntea raionului venind din domeniul privat. Totuși, nici el, nici familia sa nu deține vreo firmă. „Toată viața am activat în raionul Taraclia. La noi, acum, coaliția funcționează foarte bine, pentru că este o alianță pentru raion”, spune Tatarlî. În Consiliul Raional, pe listele PSRM, a ajuns și Alexandru Tatarlî, care este fiul președintelui raionului. Tatăl afirmă însă că acesta nu și-a dat votul pentru el, atunci când s-a votat candidatura sa la funcția de președinte, tocmai pentru a evita un eventual conflict de interese.



Chiril Tatarlî a fost ales președinte al raionului pe 24 august 2015, la mai mult de două luni de la alegerile locale generale, care au avut loc pe 14 iunie. Tatarlî a fost votat de cei 10 consilieri ai Partidului Socialiștilor, dar și de cei șase reprezentanți ai Partidului Nostru, condus la nivel de țară de Renato Usatîi. Cele două partide au și format o majoritate confortabilă în raion, pentru că împreună dețin 16 din cele 27 de mandate disponibile în Consiliu. PCRM, PLDM și PDM sunt și ele reprezentate în Consiliul Raional Taraclia, fiind, cel puțin oficial, în opoziție.

CV-ul din declarații a președintelui raionului

Pe site-ul Consiliului Raional Taraclia, unde informația este exclusiv în limba rusă, la capitolul date despre președintele raionului nu găsim, de fapt, nicio informație. Doar numele acestuia, rolul și atribuțiile generale pe care le are un președinte de raion, preluate din lege. Chiril Tatarlî are 63 de ani, fiind oficial, pensionar. Născut în 1952, acesta este de profesie agronom. El este liderul PSRM din Taraclia. Atunci când a fost votat în funcția de președinte de raion, menționa pentru presa locală că principalul său scop în perioada mandatului de patru ani va fi să stopeze exodul de cadre din Taraclia, promițând că, în curând, vor fi deschise noi locuri de muncă în domeniul agriculturii. „E nevoie de schimbări cardinale. Actuala Taraclie trebuie să devină cea care a fost odată”, menționa Tatarlî.

Pentru că pe site-ul Consiliul Raional și nici în presa din regiune nu am găsit informații despre noul președintel al raionului, l-am sunat pe Chiril Tatarlî pentru a afla detalii despre activitatea sa anterioară. „Am absolvit Academia de Agronomie din Kiev, Ucraina. Până la asta, am terminat Tehnicumul de Agronomie din Tiraspol. Apoi am lucrat agronom principal, iar ulterior, vicepreședinte de colhoz la Taraclia. De fapt, toată viața mea am activat doar în Taraclia”, precizează Chiril Tatarlî.

„Fiul meu nu m-a votat la funcția de președinte”

Actualul președinte de raion a mai activat la firma „Rodina” din Taraclia, iar ulterior, la un alt SRL care are activități în agricultură. Unul dintre fiii săi, Alexandru, este consilier raional, ales pe listele partidului condus în raion de tatăl său. Chiril Tatarlî susține însă că fiul său nu și-a dat votul pentru el, atunci când s-a discutat candidatura sa la funcția de președinte de raion. „El nu m-a votat la funcția de președinte de raion. El tot e din PSRM, dar cum poate fi altfel? Dacă eu sunt acolo, și el trebuie să fie acolo”, spune președintele. Alexandru Tatarlî are 35 de ani. Este și el de profesie agronom-inginer și activează ca manager regional al firmei SRL „BizAgro”, cu activități în agricultură. De precizat că, niciun membru al familiei Tatarlî nu este implicat în afaceri. Chiril Tatarlî locuiește împreună cu soția sa în orașul Taraclia.

Socialistul din fruntea raionului menționează pentru Moldova Curată că în Taraclia, Coaliția majoritară formată din PSRM și PN funcționează perfect. ”La noi regula e următoarea: când am fost ales președinte de raion, eu am spus: Gata, partidele s-au terminat pentru următorii patru ani. Acum va fi doar un partid, cel al Taracliei. Și trebuie să lucrăm pentru oameni”. Consilierii raionali, chiar dacă reprezintă alte partide, par să nu aibă obiecții față de activitatea lui Chiril Tatarlî. „Lucrează pentru raion. Nu am ce să-i reproșez. Noi cu PDM suntem în opiziție, iar comuniștii nu știu unde sunt, că nu prea înțelegem acțiunile lor”, ne-a spus Feodora Dimitrova, consilier raional din partea PLDM.

Victor Moșneag



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Mariana Cușnir

Integritatea în activitatea politică

17 februarie 2019
3403
Arhiva

Invitație la masa rotundă „Legile imperfecte și tergive...

API şi portalul www.moldovacurata.md vă invită la masa rotundă „Legile imperfecte și tergiversarea procesului de consolidare a mecanismelor de control pun în pericol sistemul național de integritate”, care va avea loc marți, 24 ianuarie 2017, la hotelul „Jolly Alon”.

20 ianuarie 2017
802
Arhiva

Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat....

După 5 ani de examinare în instanțele de judecată, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi, care a făcut parte ani de-a rândul din Partidul Comuniștilor, a devenit președinte al Organizației Teritoriale Dubăsari a Partidului Democrat.

13 iunie 2019
1111
Arhiva

Ajutor material cu ocazia zilei de naștere pentru prima...

Primarul orașului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, și contabilul-șef al primăriei, Galina Caracuian,  vor beneficia de ajutoare materiale unice în valoare totală de peste zece mii de lei. Banii au fost acordați prin decizia consiliului orășănesc, cu prilejul jubileelor celor doi. Experții afirmă că decizia consiliului este ilegală.

18 octombrie 2013
1086
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Instanța de judecată poate examina o cerere de chemare...

Întrebare: Sunt jurnalist și managerul unei publicații periodice din raionul Rezina. Am solicitat informații de interes public, prin cerere oficială, de la președintele raionului Rezina. Deși termenul prevăzut de lege, de 15 zile lucrătoare, a  expirat, răspuns așa și nu am primit. Am decis să acționez președintele raionului în judecată pentru refuzul de a-mi oferi informația solicitată. Responsabili de la judecătoria Rezina ne-au informat, însă, că în prezent instanța de judecată duce lipsă de judecători, corespunzător cererea noastră ar putea fi examinată abia în luna iunie 2018. Cum trebuie să procedăm în această situație? Există prevederi legale care ar oferi drepturi exclusive jurnaliștilor, având în vedere că din această cauză nu putem finaliza una din investigațiile jurnalistice inițiate? Există posibilitatea să ne adresăm la instanțe de judecată din alte localități etc.?

30 noiembrie 2017
1336
Arhiva

Cadouri declarate de funcționari: cană din piatră de ja...

Dintre cele 16 ministere din componența Guvernului, doar 5 au anunțat, solicitate de Moldova Curată, că au înscrise câteva obiecte în registrele cadourilor simbolice. Toate au confirmat că au deschise asemenea registre, așa cum obligă Hotărârea Guvernului nr. 134 din 22 februarie 2013, însă în majoritatea cazurilor acestea sunt goale. Expertul anticorupție Galina Bostan spune că acest lucru s-ar putea explica prin faptul că funcționarii au o înțelegere greșită în privința obligativității declarării cadourilor și ar putea crede că trebuie să le declare doar pe cele primite atunci când se află în componenţa delegațiilor oficiale.

04 aprilie 2014
1249