La Taraclia: tata - președinte, fiul - consilier raional

Arhiva 23 decembrie 2015 1791
Kiril Tatarlî (centru), Igor Dodon (stânga) și Serghei Mironov (dreapta)

Chiril Tatarlî, președintele raionului Taraclia, vorbitor exclusiv de limbă rusă, a ajuns în fruntea raionului venind din domeniul privat. Totuși, nici el, nici familia sa nu deține vreo firmă. „Toată viața am activat în raionul Taraclia. La noi, acum, coaliția funcționează foarte bine, pentru că este o alianță pentru raion”, spune Tatarlî. În Consiliul Raional, pe listele PSRM, a ajuns și Alexandru Tatarlî, care este fiul președintelui raionului. Tatăl afirmă însă că acesta nu și-a dat votul pentru el, atunci când s-a votat candidatura sa la funcția de președinte, tocmai pentru a evita un eventual conflict de interese.Chiril Tatarlî a fost ales președinte al raionului pe 24 august 2015, la mai mult de două luni de la alegerile locale generale, care au avut loc pe 14 iunie. Tatarlî a fost votat de cei 10 consilieri ai Partidului Socialiștilor, dar și de cei șase reprezentanți ai Partidului Nostru, condus la nivel de țară de Renato Usatîi. Cele două partide au și format o majoritate confortabilă în raion, pentru că împreună dețin 16 din cele 27 de mandate disponibile în Consiliu. PCRM, PLDM și PDM sunt și ele reprezentate în Consiliul Raional Taraclia, fiind, cel puțin oficial, în opoziție.

CV-ul din declarații a președintelui raionului

Pe site-ul Consiliului Raional Taraclia, unde informația este exclusiv în limba rusă, la capitolul date despre președintele raionului nu găsim, de fapt, nicio informație. Doar numele acestuia, rolul și atribuțiile generale pe care le are un președinte de raion, preluate din lege. Chiril Tatarlî are 63 de ani, fiind oficial, pensionar. Născut în 1952, acesta este de profesie agronom. El este liderul PSRM din Taraclia. Atunci când a fost votat în funcția de președinte de raion, menționa pentru presa locală că principalul său scop în perioada mandatului de patru ani va fi să stopeze exodul de cadre din Taraclia, promițând că, în curând, vor fi deschise noi locuri de muncă în domeniul agriculturii. „E nevoie de schimbări cardinale. Actuala Taraclie trebuie să devină cea care a fost odată”, menționa Tatarlî.

Pentru că pe site-ul Consiliul Raional și nici în presa din regiune nu am găsit informații despre noul președintel al raionului, l-am sunat pe Chiril Tatarlî pentru a afla detalii despre activitatea sa anterioară. „Am absolvit Academia de Agronomie din Kiev, Ucraina. Până la asta, am terminat Tehnicumul de Agronomie din Tiraspol. Apoi am lucrat agronom principal, iar ulterior, vicepreședinte de colhoz la Taraclia. De fapt, toată viața mea am activat doar în Taraclia”, precizează Chiril Tatarlî.

„Fiul meu nu m-a votat la funcția de președinte”

Actualul președinte de raion a mai activat la firma „Rodina” din Taraclia, iar ulterior, la un alt SRL care are activități în agricultură. Unul dintre fiii săi, Alexandru, este consilier raional, ales pe listele partidului condus în raion de tatăl său. Chiril Tatarlî susține însă că fiul său nu și-a dat votul pentru el, atunci când s-a discutat candidatura sa la funcția de președinte de raion. „El nu m-a votat la funcția de președinte de raion. El tot e din PSRM, dar cum poate fi altfel? Dacă eu sunt acolo, și el trebuie să fie acolo”, spune președintele. Alexandru Tatarlî are 35 de ani. Este și el de profesie agronom-inginer și activează ca manager regional al firmei SRL „BizAgro”, cu activități în agricultură. De precizat că, niciun membru al familiei Tatarlî nu este implicat în afaceri. Chiril Tatarlî locuiește împreună cu soția sa în orașul Taraclia.

Socialistul din fruntea raionului menționează pentru Moldova Curată că în Taraclia, Coaliția majoritară formată din PSRM și PN funcționează perfect. ”La noi regula e următoarea: când am fost ales președinte de raion, eu am spus: Gata, partidele s-au terminat pentru următorii patru ani. Acum va fi doar un partid, cel al Taracliei. Și trebuie să lucrăm pentru oameni”. Consilierii raionali, chiar dacă reprezintă alte partide, par să nu aibă obiecții față de activitatea lui Chiril Tatarlî. „Lucrează pentru raion. Nu am ce să-i reproșez. Noi cu PDM suntem în opiziție, iar comuniștii nu știu unde sunt, că nu prea înțelegem acțiunile lor”, ne-a spus Feodora Dimitrova, consilier raional din partea PLDM.

Victor MoșneagPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Doar doi candidați vor susține proba scrisă a concursul...

Victor Strătilă și Teodor Cîrnaț, candidați la funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), vor susține proba scrisă a concursului. A treia persoană, Lilian Chișcă, s-a retras din concursul pentru această funcție și a optat doar pentru poziția de vicepreședinte.

21 septembrie 2017
799
Arhiva

Profil candidat: Mihai Popșoi

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1316
Arhiva

Profil candidat: Ion Groza

Integritatea în activitatea politică

19 februarie 2019
991
Arhiva

INTERVIU cu Procurorul General al României, Augustin La...

Conflictul de interese trebuie combătut ferm și sancționat penal, a declarat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, Augustin Lazăr, într-un interviu pentru Moldova Curată. El a vorbit despre gravitatea acestui tip de infracțiune și necesitatea ca autoritățile statului să acționeze cu fermitate pentru combaterea și prevenirea conflictului de interese.

30 august 2018
780
Arhiva

Profil candidat: Angela Munteanu-Pojoga

Integritatea în activitatea politică

16 februarie 2019
2486
Arhiva

Profil candidat: Roman Boțan

Integritate în activitatea politică

12 februarie 2019
1052