Fiica - ministră a Sănătăţii, mama - conducătoare a unei instituţii medicale

Arhiva 28 ianuarie 2016 2317
Ruxanda Glavan

Ministra Sănătăţii, Ruxanda Glavan, este suspectată de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese. Alianţa Anticorupţie a expediat o sesizare la Comisia Naţională de Integritate (CNI) în care menţionează că mama ministrei Sănătăţii, Anadela Glavan, care este şefa Asociaţiei Medicale Teritoriale (ATM) Centru din municipiul Chişinău, ar fi în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii (MS), condus de fiica sa.Olga Bâtcă, preşedinta Alianţei Anticorupţie, afirmă că membrii CNI ar trebui să analizeze dacă ministra Sănătăţii a admis sau nu un conflict de interese. „Declaraţia de interese personale a doamnei Ruxanda Glavan pentru anul 2015 nu este disponibilă pe pagina web a CNI, dar nici pe cea a Ministerului Sănătăţii. De aceea am fi dorit să ştim dacă ministra a declarat că mama sa este conducătoarea Asociaţiei Medicale Teritoriale Centru”, afirmă Olga Bâtcă.

La rândul său, Ruxanda Glavan a declarat prin intermediul Serviciului de presă al Ministerului Sănătăţii, că în luna august 2015 a sesizat Comisia Naţională de Integritate, aducând la cunoştinţă faptul că în cadrul/subordinea Ministerului Sănătăţii activează persoane apropiate, care sunt în exercitarea atribuţiilor funcţiei deţinute şi ar putea intra în conflict de interese. În răspunsul oferit de instituţie, se mai spune că Anadela Glavan nu este subalterna ministrului Sănătăţii, deoarece fondatorul ATM Centru este Consiliul Municipal Chişinău, care numeşte şi eliberează din funcţie prin propriul ordin.

Într-adevăr, fondatorul acestei instituţii medicale este Consiliul Municipal Chişinău. ATM Centru este subordonată Direcţiei municipale Sănătate. „Indirect instituţia este subordonată şi MS, deoarece majoritatea documentelor şi ordinelor emise de minister sunt obligatorii pentru toate instituţiile medicale, indiferent de nivelul lor (municipal sau raional)”, spune Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănătate din municipiul Chişinău.

Moldovanu însă precizează că de angajarea conducătorilor asociaţiilor medicale teritoriale este responsabil doar MS. „Aceasta-i problema. Conform legii, Ministerul Sănătăţii organizează concursurile de numire a conducătorilor în toate instituţiile medicale din ţară. Însă eliberarea din funcţie se face de către fondator, iar dacă postul devine vacant, se anunţă ministerul pentru a petrece concursul de suplinire a funcţiei. Eu consider că rolul nostru ca fondator este unul secundar, cel principal îl are Ministerul Sănătăţii”, a adăugat Mihai Moldovanu.

CNI urmează să iniţieze procedura de control pe numele ministrei Sănătăţii pentru a stabili dacă a declarat eventualul conflict de interese atunci când a venit la conducea ministerului.

Mama ministrei va fi acţionată în judecată

Numele Anadelei Glavan a devenit cunoscut în aceste zile după ce Ministerul Justiţiei a publicat o listă în care sunt incluşi judecători, procurori şi alte persoane cu funcţii publice, ale căror acţiuni au contribuit la încălcarea prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, fapt constatat prin hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului. Potrivit lui Vladimir Cebotari, ministrul Justiţiei, aceste persoane vor fi acţionate în instanţă şi urmează să compenseze valoarea bănească a prejudiciilor morale, materiale, cheltuielile suportate de Republica Moldova, pentru repararea drepturilor încălcate ale cetăţenilor şi agenţilor economici.

Anadela Glavan a fost inclusă în acea listă după ce o femeie, fost lector la Academia de Poliţie din Moldova a acţionat în judecată câteva instituţii pentru divulgarea neautorizată a datelor sale medicale. Este vorba despre Ministerul de Interne, unde era angajată petiţionara, dar şi o clinică de fertilizare in vitro. Potrivit hotărârii emise de CtEDO la 15 aprilie 2014, reclamanta Liliana Radu a depus o plângere la Curtea de la Strasbourg după ce vreme de 10 ani s-a judecat cu cele trei instituţii care ar fi divulgat informaţii cu caracter personal. Cu doi ani în urmă, Liliana Radu a obţinut câştig de cauză la CtEDO, iar Republica Moldova a fost obligată să-i achite despăgubiri în valoare de circa şase mii de euro.

Anadela Glavan a declarat pentru Moldova Curată că ea nu are nici o vină în acest dosar. „Acest caz s-a întâmplat în anul 2003. Atunci diagnosticul era scris chiar pe certificatele medicale. Abia mai târziu au apărut legile care reglementează drepturile pacientului sau legea cu privire la datele cu caracter personal. Aceste acte legislative nu au acţiune retroactivă. Curtea Supremă de Justiţie nu a găsit vinovată instituţia pe care o reprezint, dar nici pe mine ca director pentru divulgarea datelor personale despre această pacientă. Aşa că vom vedea cum se va expune instanţa”, ne-a declarat Anadela Glavan.

Lilia Zaharia

Anadela GlavanPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Irina Lozovan

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1630
Arhiva

În doi ani, doar trei persoane au ajuns după gratii pen...

Deși Centrul Național Anticorupție (fostul Centru pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției) a inițiat în ultimii ani sute de dosare penale, foarte puțini dintre inculpați prinși că au luat mită ajung după gratii. În doi ani și jumătate, doar trei persoane au fost condamnate la închisoare pentru trafic de influență. Datele se conțin într-un studiu prezentat de CNA.

03 decembrie 2013
806
Arhiva

Mandat european de arestare şi mandat de urmărire inter...

Pe numele lui Valeriu Guma va fi emis un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţioanlă. Despre aceasta ne-au anunţat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române, într-un răspuns oficial, remis pe adresa ZdG.

16 mai 2013
923
Arhiva

Este inacceptabil ca membrii CNI să aibă aceleași salar...

În Parlament, cu titlu de iniţiativă legislativă a unui deputat, a fost înregistrat un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative, care vizează activitatea Comisiei Naţionale de Integritate (proiectul nr. 441 din 06.11.2013).

21 februarie 2014
841
Arhiva

Ion Guzun: "ANI trebuie să fie o garanție pentru noi, c...

O instituție puternică în domeniul integrității ar putea pune în pericol interesele mai multor demnitari și funcționari de stat, este de părere Ion Guzun, expert al Centrului de Resurse Juridice.

26 iunie 2017
2551
Arhiva

ONG-urile propun membrilor Guvernului să semneze Declar...

Organizaţiile Neguvernamentale salută iniţiativa candidatului la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova, dl Ion Sturza, şi propun modelul Declaraţiei de integritate, în calitate de punct de pornire în stabilirea unui stat de drept.

29 decembrie 2015
973