Foștii membri ai CNI, care au cerut salarii restante, au pierdut procesul de judecată cu ANI

2013-2018 16 noiembrie 2018 36
Colaj/Sursa: Moldova Curata.md

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins cererea foștilor membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, care au cerut ca Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să le plătească salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până când a fost aleasă noua conducere a instituției. Ei au motivat că în această perioadă au fost la serviciu. Magistrații au argumentat că foștii membri ai CNI nu au documente care ar dovedi că au muncit în acea perioadă.Foștii membri ai CNI au cerut ca ANI să le plătească fiecăruia suma de circa 29 de mii de lei, care ar reprezenta salariile restante, plus alte 2645 de lei pentru fiecare zi de reținere a salariului. Solicitarea vine după ce fostul președinte al CNI, Anatolie Donciu, a emis, în vara anului trecut, ordine de încetare de drept a mandatelor membrilor și, prin urmare, nu au mai fost salarizați. El a argumentat anterior pentru portalul Moldova Curată că foștii membri nu mai erau în drept să stea în instituție și să fie remunerați pentru acest lucru, atât timp cât le expiraseră mandatele.

De cealaltă parte, cei trei au argumentat în instanță că încetarea mandatului nu înseamnă încetarea activității și că ei s-au prezentat la serviciu, prin urmare, solicită încasarea salariului restant și penalitățile pentru zilele de reținere.

Instanța de judecată reține că reclamanții nu au probat că, după încetarea temeiului legal de apariție a raportului de exercitare a funcției, au îndeplinit anumite atribuții de serviciu, or au declarat în ședința de judecată că nu au participat în ședințe lucrative a grupului de lucru și nu li s-au repartizat spre îndeplinire careva obligații de muncă, or Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate nu prevede careva atribuții”, au notat magistrații de la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani) în decizia emisă la 18 aprilie 2018.

Legea cu privire la ANI nu conține reglementări cu privire la atribuțiile, competențele membrilor CNI

Foștii membri au contestat decizia primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău. Colegiul Civil al acesteia a motivat că invocata prelungire a mandatului nu a fost probată prin nici un act juridic. ”Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate nu conține reglementări cu privire la atribuțiile, competențele membrilor CNI, or, o asemenea Comisie nici nu se regăsește în structura organizatorică a instituției date”. În final, magistrații de la CA Chișinău au respins ca neîntemeiat apelul lui Leonid Morari, Dumitru Prijmireanu și Vera Lupu.

Leonid Morari a declarat pentru portalul Moldova Curată că la ședința de judecată magistrații nu i-au întrebat nimic în apărarea cauzei lor, ci doar și-au anunțat decizia. ”Justiție ca în Moldova. Desigur că vom contesta la Curtea Supremă de Justiție”, a conchis Leonid Morari.

Mandatele foștilor membri ai CNI s-au încheiat după ce instituția s-a reformat și și-a schimbat și numele: din CNI în ANI. În prezent instituția nu mai are membri, ci inspectori de integritate.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Conflict la ANI. Poliția, chemată pentru a decide cine...

Zile tensionate la Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Instituția încă nu este funcțională după reformare, însă președintele Anatolie Donciu și vicepreședintele Victor Strătilă au ajuns la ceartă, disputându-și dreptul de a conduce. După un conflict verbal izbucnit la 1 noiembrie, Victor Strătilă a chemat poliția, care l-a condus pe Anatolie Donciu afară din instituție. Strătilă susține că mandatul lui Donciu a expirat la 25 octombrie, iar al său mai este valabil până în luna februarie, de aceea consideră că el trebuie să conducă ANI.

02 noiembrie 2017
20
2013-2018

La ANI au fost depuse mii de declarații greșite. Iurie...

Noul sistem de depunere a declarațiilor de avere și interese personale i-a zăpăcit pe unii funcționari, care au indicat date eronate. Este pentru prima dată când ei completează declarații electronice. Până acum o făceau pe suport de hârtie. Astfel că pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI) sunt peste patru mii de declarații eronate, cu date incomplete sau cu greșeli de ordin tehnic. Unul dintre cei care au greșit este fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.

06 aprilie 2018
83
2013-2018

Două săptămâni şi nici un alt candidat la şefia ANI

Chiar dacă a fost extins cu zece zile termenul pentru concursul la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ale Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), nu au mai fost depuse alte dosare. Astfel, în concurs rămân cei patru candidaţi care s-au înscris anterior.

16 mai 2017
18
2013-2018

CNI „calcă pe aceeaşi greblă”: aplică practici neunifor...

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) continuă să aplice practici neuniforme pentru situaţii de același fel. Astfel, la 5 noiembrie aceştia au decis să nu iniţieze un control pe numele Liliei Bolocan, fosta directoare a Agenției Naționale pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), despre care Moldova Curată a relatat că ar fi admis un conflict de interese. Bolocan şi-a angajat două surori şi un cumnat în instituţia pe care a condus-o timp de şase ani. CNI îşi motivează decizia prin faptul că fosta funcţionară nu mai este la AGEPI. Asta chiar dacă au fost situaţii în care Comisia a constatat conflict de interese şi după ce subiectul declarării nu mai era în funcţie publică.

09 noiembrie 2015
21
2013-2018

Candidații la funcția de vice-președinte al ANI: unul v...

Lilian Chișcă și Francisco Talmaci, candidați la funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), au susținut a doua probă din concurs - interviul. Lilian Chișcă a precizat că, în cazul în care va fi ales în această funcție, va miza și pe o parte din angajații fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI), argumentând că ei au experiență în examinarea dosarelor privind integritatea subiecților declarării. Francisco Talmaci a criticat însă activitatea CNI, spunând că fosta instituție s-a bazat prea mult pe sesizările cetățenilor și pe cele din mass media.

07 noiembrie 2017
28
2013-2018

Trei candidați participă la concursul repetat pentru fu...

Candidatul care a obținut cele mai multe puncte în concursul pentru funcția de vice-președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Francisco Talmaci, vrea să devină președinte al acestei instituții. El s-a înscris și la concursul pentru poziția de președinte. Alte două persoane care au depus dosarele sunt Rodica Antoci, şefă a Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiţiei, și Lidia Chireoglo, ofiţer superior de urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie.

07 noiembrie 2017
25