Foștii membri ai CNI, care au cerut salarii restante, au pierdut procesul de judecată cu ANI

2013-2018 16 noiembrie 2018 340
Colaj/Sursa: Moldova Curata.md

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins cererea foștilor membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, care au cerut ca Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să le plătească salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până când a fost aleasă noua conducere a instituției. Ei au motivat că în această perioadă au fost la serviciu. Magistrații au argumentat că foștii membri ai CNI nu au documente care ar dovedi că au muncit în acea perioadă.Foștii membri ai CNI au cerut ca ANI să le plătească fiecăruia suma de circa 29 de mii de lei, care ar reprezenta salariile restante, plus alte 2645 de lei pentru fiecare zi de reținere a salariului. Solicitarea vine după ce fostul președinte al CNI, Anatolie Donciu, a emis, în vara anului trecut, ordine de încetare de drept a mandatelor membrilor și, prin urmare, nu au mai fost salarizați. El a argumentat anterior pentru portalul Moldova Curată că foștii membri nu mai erau în drept să stea în instituție și să fie remunerați pentru acest lucru, atât timp cât le expiraseră mandatele.

De cealaltă parte, cei trei au argumentat în instanță că încetarea mandatului nu înseamnă încetarea activității și că ei s-au prezentat la serviciu, prin urmare, solicită încasarea salariului restant și penalitățile pentru zilele de reținere.

Instanța de judecată reține că reclamanții nu au probat că, după încetarea temeiului legal de apariție a raportului de exercitare a funcției, au îndeplinit anumite atribuții de serviciu, or au declarat în ședința de judecată că nu au participat în ședințe lucrative a grupului de lucru și nu li s-au repartizat spre îndeplinire careva obligații de muncă, or Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate nu prevede careva atribuții”, au notat magistrații de la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani) în decizia emisă la 18 aprilie 2018.

Legea cu privire la ANI nu conține reglementări cu privire la atribuțiile, competențele membrilor CNI

Foștii membri au contestat decizia primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău. Colegiul Civil al acesteia a motivat că invocata prelungire a mandatului nu a fost probată prin nici un act juridic. ”Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate nu conține reglementări cu privire la atribuțiile, competențele membrilor CNI, or, o asemenea Comisie nici nu se regăsește în structura organizatorică a instituției date”. În final, magistrații de la CA Chișinău au respins ca neîntemeiat apelul lui Leonid Morari, Dumitru Prijmireanu și Vera Lupu.

Leonid Morari a declarat pentru portalul Moldova Curată că la ședința de judecată magistrații nu i-au întrebat nimic în apărarea cauzei lor, ci doar și-au anunțat decizia. ”Justiție ca în Moldova. Desigur că vom contesta la Curtea Supremă de Justiție”, a conchis Leonid Morari.

Mandatele foștilor membri ai CNI s-au încheiat după ce instituția s-a reformat și și-a schimbat și numele: din CNI în ANI. În prezent instituția nu mai are membri, ci inspectori de integritate.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Statut neclar pentru Consiliul de Integritate în cadrul...

Este sau nu parte a ANI Consiliul de Integritate? Este o întrebare care i-a pus în dificultate pe membrii CI și pe unii experți din organizații non-guvernamentale, care au discutat la ultimele ședințe proiectul regulamentului de funcționare a CI.

07 august 2018
448
2013-2018

Igor Boţan: „Deputaţii se tem să-şi declare averile rea...

Aleşii poporului, judecătorii, procurorii şi reprezentanţii Executivului sunt cei care, dintre persoanele cu funcţii publice, comit cele mai multe abateri la completarea declaraţiilor de avere. Se întâmplă pentru că o bună parte din ei, deşi deţin case şi maşini scumpe, indică în acte valori foarte mici ale acestor bunuri. Sunt concluziile la care au ajuns experţii de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, care au prezentat un raport referitor la abaterile de la lege înregistrate în procesul de declarare a veniturilor şi proprietăţilor.

19 iulie 2016
302
2013-2018

Document ANI: Serghei Ostaf, membru al Consiliului de I...

Serghei Ostaf, directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), reprezentantul Legislativului în CI, a depus declarația de avere și interese personale la trei luni de la desemnare, deși legea prevede un termen de o lună pentru subiecții declarării. Experții în domeniul anticorupție sunt de părere că a fost încălcată legea. Serghei Ostaf insistă însă că el nu are statut de funcționar public și nici de persoană de demnitate publică, de aceea legislația îl obligă să depună declarația până la sfârșitul lunii martie.

22 noiembrie 2017
371
2013-2018

CNI „calcă pe aceeaşi greblă”: aplică practici neunifor...

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) continuă să aplice practici neuniforme pentru situaţii de același fel. Astfel, la 5 noiembrie aceştia au decis să nu iniţieze un control pe numele Liliei Bolocan, fosta directoare a Agenției Naționale pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), despre care Moldova Curată a relatat că ar fi admis un conflict de interese. Bolocan şi-a angajat două surori şi un cumnat în instituţia pe care a condus-o timp de şase ani. CNI îşi motivează decizia prin faptul că fosta funcţionară nu mai este la AGEPI. Asta chiar dacă au fost situaţii în care Comisia a constatat conflict de interese şi după ce subiectul declarării nu mai era în funcţie publică.

09 noiembrie 2015
302