Foștii membri ai CNI, care au cerut salarii restante, au pierdut procesul de judecată cu ANI

2013-2018 16 noiembrie 2018 940
Colaj/Sursa: Moldova Curata.md

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins cererea foștilor membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, care au cerut ca Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să le plătească salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până când a fost aleasă noua conducere a instituției. Ei au motivat că în această perioadă au fost la serviciu. Magistrații au argumentat că foștii membri ai CNI nu au documente care ar dovedi că au muncit în acea perioadă.



Foștii membri ai CNI au cerut ca ANI să le plătească fiecăruia suma de circa 29 de mii de lei, care ar reprezenta salariile restante, plus alte 2645 de lei pentru fiecare zi de reținere a salariului. Solicitarea vine după ce fostul președinte al CNI, Anatolie Donciu, a emis, în vara anului trecut, ordine de încetare de drept a mandatelor membrilor și, prin urmare, nu au mai fost salarizați. El a argumentat anterior pentru portalul Moldova Curată că foștii membri nu mai erau în drept să stea în instituție și să fie remunerați pentru acest lucru, atât timp cât le expiraseră mandatele.

De cealaltă parte, cei trei au argumentat în instanță că încetarea mandatului nu înseamnă încetarea activității și că ei s-au prezentat la serviciu, prin urmare, solicită încasarea salariului restant și penalitățile pentru zilele de reținere.

Instanța de judecată reține că reclamanții nu au probat că, după încetarea temeiului legal de apariție a raportului de exercitare a funcției, au îndeplinit anumite atribuții de serviciu, or au declarat în ședința de judecată că nu au participat în ședințe lucrative a grupului de lucru și nu li s-au repartizat spre îndeplinire careva obligații de muncă, or Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate nu prevede careva atribuții”, au notat magistrații de la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani) în decizia emisă la 18 aprilie 2018.

Legea cu privire la ANI nu conține reglementări cu privire la atribuțiile, competențele membrilor CNI

Foștii membri au contestat decizia primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău. Colegiul Civil al acesteia a motivat că invocata prelungire a mandatului nu a fost probată prin nici un act juridic. ”Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate nu conține reglementări cu privire la atribuțiile, competențele membrilor CNI, or, o asemenea Comisie nici nu se regăsește în structura organizatorică a instituției date”. În final, magistrații de la CA Chișinău au respins ca neîntemeiat apelul lui Leonid Morari, Dumitru Prijmireanu și Vera Lupu.

Leonid Morari a declarat pentru portalul Moldova Curată că la ședința de judecată magistrații nu i-au întrebat nimic în apărarea cauzei lor, ci doar și-au anunțat decizia. ”Justiție ca în Moldova. Desigur că vom contesta la Curtea Supremă de Justiție”, a conchis Leonid Morari.

Mandatele foștilor membri ai CNI s-au încheiat după ce instituția s-a reformat și și-a schimbat și numele: din CNI în ANI. În prezent instituția nu mai are membri, ci inspectori de integritate.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Mai puțin de o treime dintre funcționari și demnitari p...

Mai puțin de o treime din numărul declarațiile de avere și interese ale demnitarilor și funcționarilor pentru anul 2017 au fost depuse până în prezent pe portalul Autorității Naționale de Integritate. Dintr-un total de aproximativ 65 de mii de subiecți ai declarării, numai aproape 20 de mii și-au depus declarațiile, după cum poate fi văzut pe portalul declaratii.ani.md. Acest lucru îi îngrijorează pe conducătorii ANI, întrucât termenul limită de depunere este 31 martie 2018.

16 martie 2018
1078
2013-2018

Certificatele de integritate pentru candidații la funcț...

Pentru prima dată în practica sistemului electoral din Republica Moldova, candidații la funcțiile de deputați vor trebui să obțină de la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) certificate de integritate. Aceste documente vor conține date privind averile nejustificate sau conflictele de interese constatate de ANI și rămase în vigoare în ultimii trei ani. Având în vedere că în ultimii doi ani ANI practic nu a activat, vor fi luate în calcul doar actele de constatare emise începând cu sfârșitul anului 2015 și până la suspendarea activității CNI – iulie 2016.

15 noiembrie 2018
918
2013-2018

Victoria Iftodi, între două funcții: judecător la Curte...

09 mai 2017
950
2013-2018

Conducerea ANI e ca și aleasă

Autoritatea Națională de Integritate are vicepreședinte. Lilian Chișca a fost numit în această funcție prin decretul președintelui Igor Dodon, după ce a trecut probele de concurs și a fost propus de către Consiliul de Integritate (CI).

22 decembrie 2017
874
2013-2018

La un an și jumătate de la începutul reformei ANI, inst...

Lilian Chișcă, actualul şef al Direcţiei control venituri şi proprietăţi din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), a câștigat concursul pentru poziția de vicepreședinte al instituției. Săptămâna viitoare, acesta ar putea fi confirmat în funcție de către șeful statului. Vicepreședintele ANI a fost ales abia acum, chiar dacă legea de reformare a instituției a intrat în vigoare în luna august 2016.

07 decembrie 2017
1028
2013-2018

Încă un pas spre președinția ANI. Teodor Cârnaț – din n...

Cei doi candidați la funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, au susținut astăzi proba de interviu în fața membrilor Consiliului de Integritate. Cele mai multe puncte au fost acumulate, ca și la proba scrisă, de către Teodor Cârnaț, care este în prezent membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

26 septembrie 2017
1062