O biserică vizitată de Igor Dodon în campania electorală a primit, la o săptămână, bani din bugetul local

Investigații 30 octombrie 2020 3603
Imagine simbol

Două biserici din or. Cupcini, raionul Edineț, unde primarul și președintele Consiliului Raional sunt socialiști, au primit bani din bugetele locale în timpul actualei campanii electorale.MoldovaCurata.md a descoperit că una dintre biserici a fost vizitată de candidatul Igor Dodon cu o săptămână înainte de a fi luată decizia de finanțare, iar preotul a rostit un discurs, lăudându-l pe  candidatul sprijinit de socialiști.

La 10 octombrie curent, candidatul Igor Dodon a postat pe pagina sa de Facebook o informație în care arăta că a mers la două biserici – una din orașul Cupcini, r-l Edineț, și alta din orașul Edineț. „Am vizitat Biserica „Sfânta Treime” din orașul Cupcini, raionul Edineț. Am participat la liturghia cu prilejul sfințirii iconostasului și alături de câteva zeci de credincioși, m-am rugat pentru pace și stabilitate în țara noastră, pentru bunăstarea poporului”, a scris candidatul.

Sursa: Facebook.com

„Cum a devenit Igor Dodon președinte al Republicii Moldova, merge lucrul ca și cum ai turna multă apă la rădăcina pomului”

După slujba religioasă la care a participat Igor Dodon, parohul bisericii „Sfânta Treime” din Cupcini, protoiereul Marcel Curoș, a ținut în fața enoriașilor un discurs, în care i-a mustrat pe cei care îl critică pe Igor Dodon că și-a tipărit un pomelnic personalizat:

„Cel care nu vrea, să se ducă acolo unde e plângerea și scrâșnirea dinților. Dar ce v-a dat d-stră că președintele și-a făcut pomelnic? Președintele a arătat un exemplu, că este un creștin ortodox”.

 

După mustrare, parohul i-a mulțumit lui Igor Dodon pentru că a ajutat preoți și biserici.

„Domnule președinte, eu vreau să vă mulțumesc din partea eparhiei noastre, fiindcă atunci când au fost vremuri grele, când un preot a plecat la veșnicie și a rămas creditul neplătit, Domnia ta ați găsit un sponsor care i-a achitat acest credit. Atunci când a ars biserica la Grinăuți-Moldova, cine a fost primul? A fost președintele țării, Igor Dodon. A venit și singur de la familia sa a donat o parte din bani și a căutat alți prieteni, sponsori și au făcut această lucrare”, a spus Marcel Curoș.

Preotul a adăugat că datorită lui Igor Dodon, lucrările merg strună la Catedrala „Sfântul Vasile” din Edineț.

„Cum a devenit Igor Dodon președinte al Republicii Moldova, merge lucrul ca și cum ai turna multă apă la rădăcina pomului. Noi vă mulțumim mult pentru grija care ne-ați purtat-o, chiar și pe vremea ceea a epidemiei”, a concluzionat preotul.

Slujba religioasă de la biserica „Sfânta Treime” din Cupcini la care a participat Igor Dodon. Sursa: Facebook.com

Informații de interes public - ascunse

Întâmplare sau nu, dar exact la o săptămână de la vizita lui Igor Dodon la această biserică, Consiliul local de la Cupcini a decis ca să aloce acestei biserici 30 de mii de lei.

În Decizia din 16 octombrie 2020,  această sumă este ascunsă, astfel că locuitorii orașului nu văd câți bani au fost repartizați bisericii în timpul campaniei electorale. Secretara Consiliului local, Ludmila Magu, a precizat că digitizarea sumei a fost o eroare tehnică.

În aceeași zi, Consiliul local din Cupcini a alocat unei alte biserici suma de 150 de mii de lei. Și aici suma, dar și numele bisericii sunt ascunse. Ludmila Magu a precizat că e vorba de a doua biserică din Cupcini, cea cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.

De menționat că primarul orașului Cupcini, Ivan Ostaficiuc, a fost ales pe listele PSRM la alegerile locale din toamna anului trecut.

Preotul de la Cupcini:  „Noi nu ne ocupăm cu politica, dar îl susținem, Doamne ajută!”

Protoiereul Marcel Curoș a declarat pentru portalul MoldovaCurata.md că banii pe care i-a primit biserica sa au fost ceruți Consiliului local înainte de campanie și că nu vede nimic rău în faptul că a rostit un discurs în favoarea unui candidat:

„Taman când noi am sfințit iconostasul, la moment a fost domnul președinte și ne-a felicitat cu această zi. După care, normal, am primit felicitări și noi suntem alături de el. Noi nu ne ocupăm cu politica, dar îl susținem, Doamne ajută! Dumnezeu vede pe cine alege.

Altă biserică, alți bani publici

Cea de-a doua biserică din Cupcini care a primit de la Primăria Cupcini 150 de mii de lei, urmează să primească și de la Consiliul Raional o altă sumă. Anume, Consiliul Raional Edineț a propus, tot la 16 octombrie, ca acestei biserici să i se aloce din sursele raionale 100 de mii de lei.

Sursa:  Regisrul actelor locale

Președintele raionului Edineț: „Acolo la biserică se fac niște construcții enorme, ceva super-frumos”

Nicolae Melnic, președintele raionului Edineț, membru al PSRM, afirmă că banii alocați nu au legătură cu această campanie electorală.

„Hotărârea cu banii este, dar încă nu-i îndeplinită. Acolo la biserică se fac niște construcții enorme, ceva super-frumos. S-a adresat lumea, eu nu pot să refuz, este cerere care am dat-o la consiliu, iar consilierii au hotărât. Mergeți prin Cupcini și vedeți ce se face acolo, ceva foarte frumos”. Întrebat dacă știe că în Constituție este o prevede care arată că Republica Moldova este un stat laic, iar biserica este separată de stat, demnitarul a răspuns: „Eu sunt președinte, ceea ce îmi spune Consiliul, eu trebuie să îndeplinesc. Vreau eu nu vreau, îmi place, nu îmi place...”.

Menționăm că Nicolae Melnic a candidat la alegerile parlamentare din 2019 pe listele PSRM pe Circumscripția uninominală nr.3 Edineț, însă mandatul a fost câștigat de democratul Oleg Sârbu.

Consilier raional: „Propunerea a apărut cu o zi înainte la Comisia buget și finanțe”

Consilierul raional al Blocului ACUM, Ion Tartan, îl contrazice pe Nicolae Melnic și spune că de fapt banii nu erau planificați pentru biserică, iar propunerea a apărut spontan.

„Fracțiunea noastră a votat împotriva acestei decizii. Nu-i oportun, nu-i la timp, acum este campanie electorală și să nu fie folosiți acei bani așa. Acești bani nu au fost prevăzuți în buget pentru așa ceva. A fost așa, o decizie spontană, apărută în ajunul ședinței Consiliului raional. Propunerea a apărut cu o zi înainte la Comisia buget și finanțe. Noi, fracțiunea Blocului ACUM, și consilieri liberali-democrați am fost împotriva acestei decizii”, susține alesul local.

„Ascunderea sumelor alocate din deciziile autorităților este o încălcare vădită”

Diana Ranga-Enachi, expertă în domeniul gestionării corecte a banilor publici la Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, condamnă ascunderea informațiilor de interes public.

„Reiterez că ascunderea sumelor alocate din deciziile autorităților este o încălcare vădită. Or, bugetul, veniturile și cheltuielile publice sunt informații de interes public. Iar principiul transparenței este prezent în legea finanțelor publice ca fiind obligatoriu de respectat de către autorități în elaborarea și administrarea bugetelor”, susține experta.

Diana Ranga-Enachi menționează, de asemenea, că autoritățile publice locale nu au ținut cont de situația de criză din țară și în plină campanie electorală au alocat bani publici pentru biserici.

„Consider că nu s-au respectat principiile de bună guvernare stabilite prin Legea privind controlul financiar public intern. În speță, mă refer la principiul de economicitate, eficiență și eficacitate, având în vedere actual provocări de ordin economic și social generate de criză pandemică și impact puternic negativ asupra situației bugetare. Respectiv, autoritățile locale trebuie să găsească soluții la aceste probleme care să ofere sprijin cetățenilor. Evident, bugetele locale, din păcate, nu sunt capabile să răspundă tuturor necesităților actuale, inclusiv celor pentru prevenirea și atenuarea impactului crizei pandemice și, prin urmare, cheltuielile trebuie prioritizate, după importanță. Consider că cetățenii, mici întreprinzători au, în prezent, alte priorități care necesită suport din partea autorităților locale și bugetului local. Printre acestea ar fi suport pentru procesul de învățământ online, suport pentru sistemul medical, suport pentru familiile ai căror copii pot continua procesul de învățare online, suport pentru micii antreprenori și agricultori locali care, de altfel, generează venituri în bugetul local și contribuție la dezvoltarea locală”, adaugă experta.

Stat laic, dar cu implicarea preoților în campaniile electorale

Republica Moldova este un stat laic și nu este acceptată implicarea cultelor religioase în campanii electorale. La scurt timp de la validarea alegerilor prezidențiale din 2016, Curtea Constituțională a constatat șase lacune în legislația electorală și a cerut Parlamentului să le elimine. Astfel, magistrații de la Curte au cerut crearea „unor mecanisme de sancţionare prompte şi imediate, inclusiv în ordine penală, pentru orice tentativă de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale”.

Pavel Postică, director de program la Asociația Promo-LEX, care monitorizează scrutinele electorale, regretă că aleșii poporului nu au ținut cont de recomandările magistraților.

„Curtea Constituțională a propus Parlamentului să soluționeze această problemă și, cu regret, Parlamentul nu a întreprins nimic. Implicarea cultelor religioase în campania electorală este limitată. Unica posibilitate legală este ca un reprezentant al unui cult religios să se înregistreze în calitate de persoană de încredere”, spune Pavel Postică.

Mesaje de laudă

De fapt, despre implicarea cultelor în susținerea lui Igor Dodon s-a menționat și în Raportul nr.4 al Promo-LEX, „Misiunea de observare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020”. Astfel,  la 6 octombrie 2020, în cadrul întrunirilor din comuna Etulia, autonomia găgăuză, preotul bisericii din localitate a rostit un discurs de susținere pentru candidatul Igor Dodon, spunând că acesta a avut un aport la dezvoltarea infrastructurii și la păstrarea valorilor familiale și religioase ale poporului Republicii Moldova. Tot la la 6 octombrie 2020, a fost raportat un caz în care angajații bisericii „Sfânta Treime” din or. Cupcini, r-l Edineț, la solicitarea preotului, au expediat mesaje enoriașilor în care îi anunțau despre slujba care urma să fie oficiată și despre vizita așteptată a mitropolitului și a candidatului Igor Dodon. „Vizita respectivă s-a desfășurat la 10 octombrie 2020, context în care, după slujbă, în curtea lăcașului, Igor Dodon a avut o întrunire electorală cu enoriașii”, se spune în raportul Promo-LEX.

La rândul său, Ludmila Muntean, purtătoare de cuvânt a lui Igor Dodon în această campanie electorală, a declarat pentru Moldova Curată că vizitele lui Igor Dodon la biserici nu fac parte din programul său electoral, dar țin de profilul religios al acestuia.

„Credința în Dumnezeu nu cunoaște pauză, indiferent dacă sunt alegeri sau alte evenimente. Iar vizitarea bisericii ține de datoria morală a fiecărui creștin-ortodox. La atât s-a rezumat contactul domnului Igor Dodon cu biserica. Spre deosebire de contracandidata Maia Sandu, care a făcut și spoturi electorale în biserică, campania lui Igor Dodon a știut să delimiteze religia de politică”, a declarat Ludmila Muntean.

În replică, Aurica Rusnac-Jardan, comunicatoarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), spune că Maia Sandu se trage dintr-o familie de creștini, iar mătușa ei a fost călugăriță și referirea la ea s-a făcut în contextul unui film despre familie:

„Biserica este locul unde ne ducem să găsim pace și tămăduire, nu e locul pentru dezbinare, gâlceavă și ură. Avem un îndemn către toate fețele bisericești să nu se implice în campania electorală și să lase curată, nepătată biserica”.

Lilia Zaharia

Această investigație este realizată cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentarii:

Ion 11/02/2021

Găsiți la vlad cubreacov(pe blogul lui) despre acest episkop(ion vulpe,exprotopop de orhei) si preferintele sale in dragoste(ca sa înțelegeți "credinta"lui).

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Primari traseiști, alături de Ion Ceban la evenimentul...

Unii primari ai localităților din suburbia capitalei, prezenți la briefingul din 15 noiembrie de susținere a candidatului la prezidențiale Igor Dodon, s-au remarcat printr-un traseism constant, schimbând pe parcursul mandatelor mai multe partide.

13 noiembrie 2020
1657
2020

O achiziție făcută de un liceu din Orhei a fost anulată...

ANI nu a pornit un control, invocând insuficiență de informații

24 ianuarie 2020
4512
2020

Vine candidatul, merg în concediu!

Cei mai mulți primari sau președinți de raioane care au participat la întâlniri electorale ca susținători ai unor candidați spun că nu au încălcat legea, întrucât și-au luat concediu anume în aceste zile.

28 octombrie 2020
2357
2020

Donatori pe listele grupurilor de inițiativă: unii au d...

Alegeri noi, vicii vechi

01 octombrie 2020
4623
2020

Iluminare stradală instalată cu bani germani, compromis...

O investiție de aproape un milion de lei în iluminatul stradal al unui sat din raionul Soroca, bani donați de contribuabilii germani, a fost redusă la zero după niște lucrări banale de schimbare a stâlpilor

10 noiembrie 2020
2306