Primari traseiști, alături de Ion Ceban la evenimentul de susținere a lui Igor Dodon

Alegeri Prezidentiale 13 noiembrie 2020 1776
Captură foto Sursa: Privesc.eu

Unii primari ai localităților din suburbia capitalei, prezenți la briefingul din 15 noiembrie de susținere a candidatului la prezidențiale Igor Dodon, s-au remarcat printr-un traseism constant, schimbând pe parcursul mandatelor mai multe partide.Briefingul a fost organizat de primarul Chișinăului Ion Ceban la sediul staff-ului de campanie al lui Igor Dodon. Nici un primar din cei prezenți nu a răspuns la întrebarea de ce se afla, într-o zi de muncă, la un eveniment electoral.

Chiar la începutul discursului său, Ion Ceban a precizat că începând cu 12 noiembrie, el se află în concediu, pentru a fi alături de echipa socialiștilor. Colegii săi primari nu au ținut discursuri, ci doar au stat alături de Ion Ceban.

Primara de la Colonița – independentă, dar susținută de steluță

Lângă Ion Ceban era primara comunei Colonița, Angela Zaporojan, care la alegerile locale din anul trecut a câștigat mandatul pe lista PSRM. Pe parcursul anilor, ea s-a perindat prin mai multe partide.

Angela Zaporojan, primara satului Colonița. Foto: ZdG

Prima oară a fost aleasă în anul 2007 în Consiliul local pe lista Partidului European (PE). În anul 2011 a părăsit PE și a candidat cu Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), fiind aleasă primar în turul doi. În vara anului 2015 a fost realeasă în funcția de primar al satului Colonița, tot reprezentând echipa liberal-democraților, doar că în timpul acestui mandat a aderat la Partidul Democrat (PDM). La democrați nu a stat mult, schimbând din nou partidul. Anul trecut Angela Zaporojan a devenit primară pe lista PSRM. Ea însă a declarat toamna trecută pentru Moldova Curată că nu este afiliată politic.

„Eu sunt independentă. În Republica Moldova, o echipă nu poate merge independent la alegeri. Eu și echipa mea mergem la aceste alegeri sub steluță, dar nici eu, nici echipa mea nu facem parte din PSRM”.

Întrebată dacă în prezent face parte din staff-ul electoral al lui Igor Dodon, Angela Zaporojan a ascultat întrebările și a închis, iar ulterior nu a mai răspuns la telefon și nici la mesaje. Deși era într-o zi de muncă, Angela Zaporojan a participat la evenimentul electoral. Pe portalul Registrului de stat al actelor locale nu este plasată nici o decizie sau dispoziție care ar arăta că în ziua de 12 noiembrie primara s-ar afla în concediu.

Pentru binele localităților, în câteva partide

Nina Costiuc, primara satului Budești. Foto: Alegeri.md

Și Nina Costiuc, primara satului Budești, l-a însoțit la briefing pe Ion Ceban. Pe portalul Registrului de stat al actelor locale este o dispoziție semnată de către Nina Costiuc, în care aceasta își ia o zi liberă, doar că actul vizează ziua de 13 noiembrie 2020, dar nu de 12 noiembrie, atunci când a participat la evenimentul electoral.

Nina Costiuc nu a răspuns la telefon și nici la mesajul expediat de portalul Moldova Curată. Pentru Pro TV aleasa locală a menționat că a ieșit pentru al susține pe primarul general.

„Alegerile vin și trec, dar noi trebuie să facem față problemelor din localități”, a concluzionat primara.

Ca și colega sa de la Colonița, Nina Costiuc a schimbat mai multe partide. Acum, ea este la al șaptelea mandat. Potrivit Ziarului de Gardă, Nina Costiuc este primara satului Budești din anul 1995, iar de atunci a făcut parte din PL, AMN, PLDM. La alegerile parlamentare din anul 2019, a candidat din partea Partidului Democrat, însă nu a câștigat. La scrutinul local de anul trecut, Nina Costiuc figura în calitate de candidată independentă.

Primară cu opțiuni politice unioniste, în staff-ul lui Igor Dodon?

La evenimentul electoral a participat și Stela Munteanu, primara comunei Trușeni. Ea a fost aleasă pe listele Partidului Unității Naționale (PUN), formațiune cu valori pro-europene și unioniste, contrar angajamentelor lui Igor Dodon.

Stela Munteanu, primara comunei Trușeni. Sursa foto: Facebook.com

Nici această primară nu a răspuns la solicitările portalului Moldova Curată, însă pe pagina de Facebook și-a motivat participarea astfel:

„Astăzi, în cadrul ședinței care a avut loc la municipiu, mă aflu alături de primarul general și primarii din suburbii pentru a fi susținută în proiectele care sunt în derulare și necesită finanțare. Vreau să înțelegeți că eu mă aflu la serviciu,  mă conformez solicitărilor când suntem invitați în ședințe. Nu fac politică, nu aleg culorile partidelor, caut conlucrare cu toți pentru a putea realiza proiectele promise în campania electorală”, susține Stela Munteanu.

Întrebat cum explică prezența colegei sale de partid la un eveniment în susținerea candidatului Igor Dodon, Octavian Țicu, președintele PUN, a precizat pentru Moldova Curată că nu cunoaște care au fost motivele ce au determinat-o pe Stela Munteanu să participe. Liderul PUN a menționat însă că săptămâna viitoare la partid va fi pus în discuție acest subiect.

Primarii socialiști își susțin colegul

Un alt ales local prezent la evenimentul electoral a fost Iurie Onofriiciuc, primarul orașului Vadul lui Vodă.

Iurie Onofriiciuc, primarul orașului Vadul lui Vodă. Sursa foto: MC

Acesta a obținut anul trecut al cincilea mandat, fiind ales pe lista Partidului Socialiștilor. În cele patru mandate, Iurie Onofriiciuc a candidat din partea Partidului Comuniștilor. La 12 noiembrie, Iurie Onofriiciuc nu și-a luat zi liberă.

Pe portalul Registrului de stat al actelor locale este semnată dispoziția de acordare a concediului începând cu data de 13 noiembrie 2020. Iurie Onofriiciuc a închis imediat ce l-am  întrebat de ce a participat la un eveniment electoral într-o zi de muncă.

Denis Dănilă este un alt ales local comunist care a părăsit listele PCRM pentru PSRM și care a participat la brieffing alături de Ion Ceban.

Denis Dănilă, primarul orașului Vatra. Sursa foto: Facebook.com

Potrivit portalului Moldova Curată, în anul 2011, acesta a acces în Consiliul Local Vatra din partea PCRM. În iunie 2015 a participat din nou la alegerile locale și a acces în Consiliul Local cu Partidul Socialiștilor. La alegerile din toamna anului trecut a câștigat mandatul de primar la Vatra pe lista PSRM. Denis Dănilă a precizat pentru Moldova Curată că va răspunde la toate întrebările doar când îi va fi expediată solicitare oficială.

Aranjamente electorale

În opinia fostului primar al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, folosirea primarilor din suburbii în campaniile electorale este o practică păguboasă care era folosită anterior și de foștii primari.

„Eu am tăiat din rădăcină asemenea servicii murdare și ieftine din punct de vedere politic. Ei își fac un fel de aranjamente. Mă susții în campania electorală, vei primi de la primărie  fonduri pentru reparație de drumuri, proiecte pentru infrastructură etc.”, spune fostul primar.

Deși era la un eveniment electoral, primarul Ion Ceban a explicat că primarii nu fac agitație politică.

„În ceea ține de suburbie, Dvs. știți foarte bine că noi nu am ales și nu vrem să alegem nici un fel de abordare pe linie de partid. Noi suntem primari, în funcțiile pe care le deținem și atunci vrem o relație corectă cu locuitorii unde suntem aleși. Asta înseamnă că trebuie să muncim pentru ei. Suntem primari de la diferite formațiuni politice care ne-au înaintat, dar, în același timp, vrem ca lucrurile să meargă în primăriile pe care le reprezentăm fără coloratura politică”, a precizat Ceban.

Menționăm că portalul Moldova Curată a solicitat opiniile tuturor persoanelor vizate în text, însă unele nu au răspuns sau au întrerupt dialogul imediat ce au auzit întrebările. Portalul Moldova Curată le va oferi dreptul la replică acestor aleși locali dacă vor dori să răspundă mesajelor ce le-au fost expediate.

Lilia Zaharia

Această investigație este realizată cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Profil de integritate al candidatului Octavian Țicu: tr...

Câte puțin în mai multe partide

07 octombrie 2020
4752
2020

Profil de integritate al candidatei Maia Sandu: trecutu...

07 octombrie 2020
4853
2020

Profil de integritate al candidatului Igor Dodon: trecu...

07 octombrie 2020
10253
2020

Alegeri, turul II: ce arată profilurile de integritate...

08 noiembrie 2020
3837
2020

Profil de integritate al candidatului Tudor Deliu: trec...

07 octombrie 2020
4627
2020

O biserică vizitată de Igor Dodon în campania electoral...

Două biserici din or. Cupcini, raionul Edineț, unde primarul și președintele Consiliului Raional sunt socialiști, au primit bani din bugetele locale în timpul actualei campanii electorale.

30 octombrie 2020
3722